Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Wallenberg täljer guld på krig och flyktingkatastrof i krigens kölvatten

publicerad 6 oktober 2015
- K. Reporter
Wallenberg - Pressfoto
Wallenberg - Pressfoton

Wallenberg-koncernen säljer först vapen till krigförande länder och hyr därefter ut flyktingbostäder till skyhöga priser. Wallenberg har inga problem med att göra vapenaffärer som ger miljarder och samtidigt skapar en lukrativ eftermarknad.

Text: K. Reporter, uppd, kl 18:36, 6 okt | Bild: Jacob Wallenberg och Marcus Wallenberg, pressfoton SAS resp SEB

Svenska Dagbladets ekonomijournalister Carolina Neurath och Frida Sundkvist har i en serie artiklar granskat hur privata riskkapitalbolag tjänar grova pengar på flyktingkrisen. Granskningen gäller främst bolagen Attendo och Aleris.

Aleris är ägt av Wallenbergs Investor.  De har räknat fram att Attendo har tre gånger högre lönsamhet än snittet för börsbolag på sin verksamhet för ensamkommande flyktingbolag. Det Wallenbergägda bolaget Aleris har också god lönsamhet som emellertid ser lägre ut än vad den i själva verket är genom att Aleris internt faktureras skyhög lokalhyra till Investors egna fastighetsbolag. Det gör att avkastningen bara är lite över 6,4%, enligt SvD:s beräkningar.

Wallenbergföretag tar 60 000 i månaden för en flyktinglägenhet

Wallenbergarna täljer också guld på att hyra ut lägenheter till flyktingar. SvD:s journalister skriver även att Wallenbergföretaget fakturerar 60 000 kronor i månaden för att hyra ut en vanlig lägenhet till en flykting i Göteborg. De redovisar att verksamhetschefen för Aleris anser att  priset är rimligt eftersom ”alla omkostnader ingår, som boende, mat, kläder, fritid, att hitta en eventuell praktikplats för den som inte går i skolan samt coachens arbetstid med den unge. Inklusive telefonberedskap dygnet runt”.

De ansvariga säger även att priset på 2 020 kronor per dygn (=60 000 kronor i månaden) i utslussningslägenhet inte är det normala. I ”vanliga fall” är priset 1 490 kronor per dygn i utslussningslägenhet. (=45 000 kronor i månaden). SvD:s journlaster frågar även Aleris ansvariga hur hög lönsamhet de har på den här typen av lägenheter men de får inte något svar på frågan..

Vapenaffärer för miljarder till krig som skapar flyktingar

Wallenbergarnas militärindustrikoncern SAAB Group säljer även vapen och miitär utrustning till de krigshärdar som skapar det skriande behovet av flyktingmottagande. Här följer ett axplock av artiklar i svensk press de senaste åren som rapporterat om hur vapenindustrin med SAAB i spetsen gör lysande affärer på krig och döds- och flyktingskapande militär utrustning:

I juni 2015 rapporterade media att USA skickar 2000 av SAAB:s ”storsäljare” pansarskottet AT-4 till Irak. AT-4 beskrivs som ett ”populärt vapen” som Saab har sålt till ett flertal länder i många år.

”I sin kategori är AT-4:an ett av de mesta vapnen i världen och Sverige har en lång historia av att tillverka den här förmågan. Och om man ska bekämpa IS är det inte konstigt att man tittar på en utrustning som är bra”, sa Sebastian Carlsson, presschef på Saab till DN.

Säljer för miljarder till krigförande diktaturen Saudi-arabien

SAAB har fått mångmiljardorder av Saudiarabien för radarsystemet Erieye en order som kopplades till svenska regeringens löfte om att hjälpa Saudiarabien bygga upp en vapenfabrik i strid med svensk lag. Regeringsdepartementets tjänstemän gjorde allt de kunde för att göra Wallenbergarna och Saudiarabien tillfreds, vilket beskrivs i boken Saudivapen. Saudiarabien bedriver för närvarande ett krig mot det mycket fattiga landet Yemen. UNICEF rapporterade nyligen att efter sex månaders bombningar har 505 barn dödats och 702 dödats. 1,7 miljoner barn är i riskzonen för undernäring. Minst 2355 civila har dödats I Yemen och kriget har skapat 1,4 miljoner nya flyktingar.

Även Pakistan har ett miljardkontrakt med SAAB om att köpa den flygande stridsledningscentralen Erieye.

USA förser Irak med SAAB:s vapen

SAAB:s vapen M3 Carl Gustaf är ett granatgevär. I november 2014 rapporterade Ny Teknik att USA:s försvarsdepartement ansökt om medel för att beväpna den irakiska armén och kurdiska styrkor i Irak som påstås strida mot ISIS.

Totalt handlade ansökan om vapen för 12 miljarder vara 255 miljarder för SAAB:s M3 Carl Gustaf.

”USA:s Irak-invasion guldlyft för svensk vapenexport”

Rubriken kunde läsas i svensk press år 2010. Svenska företag exporterade år 2009 försvarsmateriel för nästan tio miljarder kronor. Bofors supergranat Excalibur och Malmöföretaget Aimpoints rödpunkts-sikten till automatvapen hörde – för övrigt – det året till storsäljarna till USA:s krigsmakt i Irak.

”Sverige har de senaste åren blivit världens åttonde största exportör av vapen och annan försvarsmateriel”, skrev Sydsvenska Dagbladet.

”På tio år har värdet trefaldigats. Enligt statistik från kontrollmyndigheten ISP (Inspektionen för strategiska produkter) såldes förra året krigsmateriel för 9,6 miljarder kronor, nästan lika mycket som rekordåret 2006 då exporten nådde 10,4 miljarder. Den stora explosionen av svensk vapenexport sammanfaller i tid med USA:s invasion av Irak 2003. Sedan dess har försäljningen till den amerikanska krigsmakten fördubblats.”

Undantag för USA-vapenexport för att skydda ekonomiska intressen

Enligt riksdagens riktlinjer bör svenska företag inte sälja vapen till länder som är i väpnad konflikt. Men när president George W Bush beordrat invasionen av Irak godkände den dåvarande regeringen att exporten till USA skulle fortsätta, eftersom det skulle skada Sveriges ekonomiska och strategiska intressen allt för mycket att stoppa den.

Svensk vapenindustri påstås vara helt beroende av samarbete med USA. Det gäller inte minst SAAB:s Jas Gripen, som byggs med en stor andel amerikanska komponenter.

Wallenbergs vapen från Saab finns överallt i Irak

Granatgeväret Carl Gustaf används av amerikanska armén i Irak. Sedan krigsutbrottet arbetar tillverkaren, SAAB Bofors Dynamics, intensivt med att ta fram en mer kraftfull granat åt USA – en så kallad bunker-buster som inte bara spränger sönder väggar på fiendevärn utan även dödar den som gömmer sig bakom, rapporterade Sydsvenska Dagbladet 2007.

”Skänker pengar till flyktingorganisationer”

”Ingen kan känna sig oberörd av det som nu sker. På Investor har vi beslutat att donera pengar direkt till hjälporganisationer.” Det sade Jacob Wallenberg till SvD nyligen om flyktingkatastrofen under rubriken ”Wallenberg ryter till om flyktingkrisen”.

Ingen uppgift finns om hur mycket Wallenbergbolaget skänker. Det är sannolikt bara smulor jämfört med vad man drar in på vapenförsäljning och flyktingkatastrofen.

Är det kanske dags att svenska folket ”ryter till” om Wallenbergs kontroversiella affärer?

Text: K. Reporter

Relaterat

“The United States plans to deliver 1,000 shoulder-fired AT4 anti-tank systems to Iraq in early June, a senior US State Department official told Reuters on condition of anonymity.” … “The AT4 is an 84-mm unguided, portable, single-shot weapon built in Sweden by Saab Bofors Dynamics.”


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq