WikiLeaks: “TPP Treaty: Intellectual Property Rights Chapter – 5 October 2015”

NewsVoice is an online news and debate channel that started in 2011. The purpose is to publish independent news, debate articles and comments as well as analyzes.
publicerad 10 oktober 2015
- News@NewsVoice

WikiLeaks-Global-Trade-Agreement-Triangulation-smPRESS RELEASE BY WIKILEAKS. Today, 9 October, 2015 WikiLeaks releases the final negotiated text for the TPP (Trans-Pacific Partnership) Intellectual Property Rights Chapter. The TPP encompasses 12 nations representing more than 40 per cent of global GDP. Despite a final agreement, the text is still being withheld from the public, notably until after the Canadian election on October 19.

The document is dated four days ago, October 5th, or last Monday, the same day it was announced in Atlanta, Georgia that the 12 member states to the treaty had reached an accord after five and a half years of negotiations.

The IP Chapter of the TPP has perhaps been the most controversial chapter due to its wide-ranging effects on internet services, medicines, publishers, civil liberties and biological patents.

“If TPP is ratified, people in the Pacific-Rim countries would have to live by the rules in this leaked text,” said Peter Maybarduk, Public Citizen’s Global Access to Medicines Program Director. “The new monopoly rights for big pharmaceutical firms would compromise access to medicines in TPP countries. The TPP would cost lives.”

Hundreds of representatives from large corporations had direct access to the negotiations whereas elected officials had limited or no access. Political opposition to the TPP in the United States, the dominant member of the 12 negotiating nations, has increased over time as details have emerged through previous WikiLeaks disclosures. Notably, the Democratic front runner, Hillary Clinton, came out against the TPP on Wednesday saying:

“Based on what I know so far, I can´t support this agreement.” This is a populist reversal by Hillary Clinton as earlier she has hailed the TPP as “the gold standard in trade agreements”.

In June the House of Representatives of the US Congress narrowly approved to “fast-track” the TPP, preventing the Congressmen from discussing or amending any parts of the treaty, only vote for or against it. 218 voted for the “fast-track” measure and 208 against. Only 28 House Democrats backed it. TPP is the first of a trinity of US backed economic treaties, the “Three Big T’s”, to be finalized. The other two being Trade in Services Agreement (TISA) which covers 52 countries and TTIP, the EU-US version of TPP.

View the leaked “TPP Treaty: Intellectual Property Rights Chapter, Consolidated Text” (PDF, HTML).

Experts Analysis

Expert Analysis: “Ambiguity Leads to Fallacy: Biologics Exclusivity in the Trans-Pacific Partnership” (PDF, HTML).

Expert Analysis: “Pharmaceutical Provisions in the TPP” (PDF, HTML).

Expert Analysis: “TPP Transition Periods on Pharmaceutical Intellectual Property Rules” (PDF, HTML).

Expert Analysis: “International Convention for the Protection of New Varieties of Plants 1991 (UPOV91)” (PDF, HTML).

Expert Analysis: “Propiedad intelectual en el Tratado Transpacífico” (PDF, HTML)

Expert Analysis: “Public Citizen – WikiLeaks Publication of Complete, Final TPP Intellectual Property” (PDF, HTML)

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: TPP
 • Hur skall en röst lagd i blindo få styra framtidens avtal länder emellan? Uppgiften att de ledande EU-ledamöter vilka avgör omröstningen om TTIP-förhandlingarna mellan USA och EU – inte ens får veta vad de olika alternativen “de facto” står för – visar i all sin tydlighet att framtidens avtal inte bygger på något som skulle kunna ha med rättvisa relationer att göra mellan makten och alla dem, vilka därefter kommer att styras av alla fastställda internationella regelverk!

  Får inte Monsanto, vaccinations- och elektronikindustrierna som de önskar, är det bara att vända sig till de “internationella” domstolar, vilka tillskapats för att styra världens alla regelverk i framtiden!

  Då måste Rockefellers Foundations grundare applådera i sina gravar för hur väl de verkligen hade lyckats att styra framtidens alla avtal – jorden runt! – I alla fall tills det blir uppenbart att korruption av de värsta slagen därefter styr tillvaron …

  Alla vet väl numera att den med den största börsen med lätthet köper sig rätten att få styra allt annat! Konstigt bara att alltför många, vilka sedan länge ständigt missbrukar orden demokrati och medborgare, vägrar erkänna att konsekvenserna blir något helt tvärtom!

  Vart tog då “demokrati” och “rättvisa” vägen därefter ???

 • Bara att de som skall rösta för/emot inte har full insyn är så misstänksam som det kan bara vara och i demokratins namn helt oacceptabel. Det kanske blir för dyrt att köpa alla+

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *