Maj Wechselmann: Referat från seminariet mot NATO i Riksdagshuset

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 27 november 2015
- NewsVoice redaktion
NATO

 

Seminariet i Riksdagshuset den 26 november 2015 mot NATO har kommit till på initiativ av aktionsgruppen “Nej till NATO” som bla representerades av Stig Henricsson Vänsterpartiet och Ingela Mårtensson från Kvinnor för fred.

Referat: Maj Wechselmann

Det var ett seminarium med många kloka och inspirerade talare som alla fördömde tanken om ett svenskt medlemskap i NATO. 

Hans Blix,  före detta utrikesminister i Ola Ullstens folkpartistiska regering och senare generaldirektör för Internationella atomenergiorganet IAEA, påpekade att Ryssland inte utgör något hot mot Sverige, utan tvärtom är ganska svagt i det utrikespolitiska maktspelet.

Hans Blix och Sven Hirdman (som inte var med på seminariet) har samma åsikt (Hirdman är ju f. d. statssekreterare i Försvarsdepartementet och ambassadör i Moskva och inte precis vänstermänniska).

Man kanske borde lyssna och fråga Blix och Hirdman om varför de efter alla år som förhandlare och officiella representanter för svenska regeringen, gör samma bedömning? (min anm: Frågan är om man ens kan kalla Ryssland för en ”regional stormakt” med sina ynka 8% av NATO:s militärutgifter).

Jonas Sjöstedt (ordförande för V) framhöll gårdagens turkiska nedskjutning av ett ryskt militärplan som argument för att vi absolut inte skall gå med i NATO – om det skulle komma till krigshandlingar mellan Ryssland och Turkiet måste vi som NATO-medlem genast ställa upp på Turkiets sida – och vad skulle detta få för politiska konsekvenser?

Riksdagseldamoten för Miljöpartiet, Valter Mutt, påpekade att samförstånd och samarbete bör prägla det nordiska området och beskrev det goda samarbete som just nu pågår på alla nivåer mellan nordnorska kommunerna och kvinnliga guvernören Marina Vasilievna Kovtun i Murmansk.

Starkast på seminariet var Maj-Britt Theorin, lysande klar och välartikulerat: Här kommer referat av det tal som hon kallar ”NATO EN KÄRNVAPENALLIANS”.

Theorin började med att ställa frågan:

”Vill du ha kärnvapen i din kommun och bli förstahandsmål i ett krig? Den frågan bör ställas till alla ivriga Nato-anhängare i riksdag och kommuner. Kärnvapen är konsekvensen av ett medlemskap i militäralliansen NATO. Skall vi acceptera att garantin för vår säkerhet ytterst blir amerikanska strategiska kärnvapen? Det vore en totalt förändrat svensk säkerhetspolitik vilande på kärnvapen. Ger det oss ökad säkerhet?

Sverige har sedan 1960-talet bedrivit en konsekvent anti-kärnvapenpolitik. Grundsynen har varit att kärnvapen inte ger säkerhet. Den som förlitar sig på sådana vapen blir mer utsatt för kärnvapenhot. Särskilt utsatta är stater som tillåter stationering av kärnvapen på sitt territorium. De blir betraktade som legitima mål för kärnvapenangrepp.

Den aktiva och framgångsrika anti-kärnvapenpolitik som Sverige tidigare förde och som gav oss ett massivt stöd och trovärdighet i under många år i FN, är inte möjlig att föra om Sverige blir medlem av NATO.

Det är viktigt att klargöra VARFÖR vi inte skall gå in i NATO och inte lämna fältet fritt för Dagens Nyheter och de borgerliga allianspartierna i argumenteringen för ett NATO-medlemskap.

Sverige måste finna kloka vägar att minska de ökade spänningarna i vårt närområde. Istället för vapenskrammel bör Sverige återta samtalen med Ryssland på alla nivåer.

Vad får det för konsekvenser för Sveriges alliansfrihet om Sverige knyts fastare till NATO genom Värdlandsavtalet? Något nej till utplacering av kärnvapen finns inte i Värdlandsavtalet.

Maj-Britt Theorin gick därpå in på detaljerna i värdlandsavtalet – djävulen finns alltid i detaljerna – hon avslutade:

“Frågorna till våra envetna Nato-anhängare måste därför envetet ställas: Varför vill du öka risken för att vi dras in i krig? Varför vill du avskaffa den handlingsfrihet som alliansfriheten ger oss? Varför vill du överge 200 år av framgångsrik fredspolitik? Vill du verkligen ha kärnvapen i din kommun och bli förstahandsmål vid ett krig?”

Gå med i Aktionsgruppen: “Nej till NATO” och börja samla namnunderskrifter mot ett medlemskap i NATO.

Referat: Maj Wechselmann


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • @Agneta Norberg. Tack för mycket informativa inlägg.

  Det kommer givetvis bli mycket obehagligt att få missiler i naturen, ha stridsberedda ubåtar i kustvattnen såväl som att vi alltså inte längre kan eller får förhandla om något vad gäller ekonomi, livsmedelsproduktion, försvar eller politik.

  Den enkelriktade vägens politik kommer bara leda till samma sociala helvete för alla andra som alltid skapats av det USA-korporationer rör vid. Med NATO som dess otyglade brorsa, en äkta osäkrad projektil, kan det riktiga helvetet bryta löst när som helst.

 • @Janne D. Hot är absolut inte hippt. De som bygger hotbilder, komponerar skräckpropaganda anser på fullt allvar att de ska styra världen, kosta vad det kosta vill. Redan Daniel Ellsberg förklarade att det var vad hans arbetsuppgifter bestod i.

  Sedan är historien före och efter inte annat än ett Fabula Rasa, Ett ständigt vitt förtryckande brus av hotbilder. militär upprustning. Kompletterat med falseflag operations.. Vartill ju den bristande regin, “larmar och gör sig till” i Hårsfjärden, Kanholmsfjärden gör scener ur ett förfärligt kommande äktenskap med NATO till en parodi på både fred och hot. Lebensraum har ju alltid framförts till kanonernas musik.

 • Klart att hot är hippt, enklare och snabbare än att söka samförstånd, det även denna tråd visar är att ego är viktigare än ett gott slutresultat.

  Så länge folk inte fattar att dom inte har den minsta påverkan på utfallet av bankirernas önskan genom “valillusionen” så blir det ingen skillnad till det bättre, har det bestämts att vår ankdamm ska bli med i ZATO då är det faktum, vår allas vän Brezinski har typ kackat om det sen länge och vi kan inbilla oss vad vi vill.

  Kuriosa för dagen, varför existerar inte ett enda ex av boken Tragedy and Hope i lilla Svedala, och trots att biblioteket är tvungna att köpa in böcker på förfrågan så är det stopp, MAN har sagt att det inte går, finns det månne annan information som är svår att få tag på i denna transparanta “reklamfilm” hehe

  ps. kärnvapenflygbombsfetischister kan fortfarande vinna 1 Miljon Euro på Heiwaco ( Heiwa Company ) alltså, INTE hej pucko ds.

 • Sverige blir väl ett bombmål om vi har installationer som vid krigstid upplevs som hotande antar jag. Och om vi släpper in USA och Natos alla möjliga vapen och fr,a det s.k MISSILFÖRSVARET där Globus ll är en viktig del uppfattas det som väldigt farligt av Ryssland. Esrange som är världens största nedladdningsstation för satelliter vore även det ett bombmål, eftersom det ger bilder över olika områden i världen. Jag talade med en student som praktiserat på Esrange, 2013,hon sa att de flesta nedladdningar var bilder över ryskt territorium som skickades till USA. Och naturligtvis alla andra radaranläggningar på Svalbard t.ex. I juni såg jag en video där ett stort lastfartyg från USA ankrade i nordnorge och lastades av med rader av fordon som kördes in i ett bergsmassiv.

 • @Janne D. “kan den stora massan kasta av sig de två tyngsta stenarna man undermedvetet burit på”

  Men temat för maktmissbruk är ju ändå hot! Eller hur? Vilka bomber som än släpas fram ur de digra förråden, är det deras resoluta effektivitet som är modellen i alla fall. Nog är kärnkraften ett misslyckande, men å andra sidan garanterar den att bomben fungerar, förstör, kontaminerar för tid och närmast en evighet. Några bättre mått på den moderna människans dumdristighet är svåra att finna. Trygga kan vi aldrig bli med fårskallens envishet att tvingas förlita oss på mer eller mindre öppna hot.

  Den cancer vi inte slipper oavsett teorierna om bombens vara eller icke är maktmissbrukets, som ju inte annat är än en frukt av ett synnerligen svårt fall av bristande kommunikation och girighet.

  Det regelrätta syndandet kan ju inte bli mer religiöst betingat än en sinnevärld som fullständigt förlorat greppet om sig själv, sin framtid och som hoppas att vapnet ska försäkra girigheten om framgång… Av två onda ting väljer den oreligiösa människan trots allt ett, att tro på hotet… De bästa alternativen har hon valt bort själv..

  • Det rent operativa skälet till att vi inte skall gå med i NATO är mycket enkelt. Jag känner väl en hög finsk militär som berättat att dom ryska raketsilos som innehåller dom kortdistansmissiler som kan nå svenskt territorium inom 25 min från avfyrningsögonblicket, ligger 30 m under marknivå straxt bortom Finlands östgräns KAN inte slås ut med bombangrepp. ENDA möjligheten är att med blixtsnabba skidförband spränga dom och jag kan bara önska det skidförbandet lycka till. Sverige i egenskap av Primary Target kan heller inte skydda sig mot angrepp från dom ryska atomubåtarna som lätt kan slå ut alla svenska försvarsanläggningar med sina sattelitnavigerade långdistansare. HELT OMÖJLIGT att bekämpa. ENDA möjligheten för svensk del är en god dialog med ryssarna som dessutom ser Sveriges neutralitet som en stabiliserande faktor i norra Europa ( Marija Zakharova vid ryska UD ) Att Sverige skulle vara ett hangarfartyg åt NATO skulle ju få ödesdigra konsekvenser vid en ev storkonflikt. ATT vi sen ligger utanför ryssens köksdörr ( 33 landmil Karlskrona-Kaliningrad) , gör ju knappast saken bättre. VARFÖR talar inte dom svenska NATO-Ivrarna som t.ex Björklund och Widman OM dessa sanningar för svenska folket ?

 • ps. det här med North Atlantic Terrorist Organisaton ( NATO) sk. krig, “flyktingfenomenet” hur svårt kan det vara, bli överens att INGA soldater, Soldiers, sol-diers ska oavsett fagert tal som “fredsbombning” befinna sig utanför sitt eget “område” för då bör dessa stackare betraktas som legitim måltavla för de som utsätts för dessa fredsbombningar.

  Har man problem med de “folkvalda” representanterna så kan man när gränsen är nådd brainstorma lokalt och göra nåt åt saken, för handen på hjärtat hur kan nån annan lösa ens egna problem, speciellt med vapen i hand.

  Dessutom så kan man undra hur det kommer sig att en vettig människa från mellanöstern skulle vilja bosätta sig på ett kallt ställe långt bort från sin invanda miljö med massor med mygg och en lokalbefolkning som inte vill ha dom där, speciellt med tanke på att man dessutom får gaga för en livstids gratisresa för dessa “migranter”

  Turister, absolut, de få som förälskar sig i den lokala miljön och önskar bli kvar har aldrig haft problem med att anpassa sig till den lokala traditionen och fram till nyligen så har inte heller lokalbefolkningen haft problem med detta, det vi upplever nu är dödsknarkarnas sista ryck, bära eller brista, dessa satanister verkar vara desperata men med majoritetens ignorans som vapen kanske dom vinner.

  Fast en sak är säker , Pandoras ask är öppen så allt är möjligt hehe

 • Men kära Agneta, du kan sitta i hur många fina klubbar som helst, ta del av vad denne Anders Björkman har sammanställt angående “uppgradering” av dessa låtsas flygvapenkärnbomber, vakna upp för fan och berätta för andra medlemmar i alla dessa fina klubbar du är medlem i att ni på grund av kortsiktiga vinningar, egoproblem och den desperata önskan att få bli sedd inte gagnar nån i slutändan, ja ja, jag vet att vi alla fått för lite kärlek och uppmärksamhet som barn, men det är idag ingen ursäkt för att klänga kvar vid världsmanipulerarnas agenda, fö. så kanske kvinnor borde ägna sig åt att skapa harmoni på denna jord och män bör överväga att underlätta för kvinnorna att nå det målet. Använd sunt förnuft och fundera hur en cigarr med FASTA popnitade styrfenor kan “precisionsbomba ett mål, fundera även om varför det kostar några miljoner dollar per styck att uppgradera dessa NU år 2015 fundera gärna på vems ficka dessa miljoner hamnar i och vem som betalar. Kognitiv dissonans är jobbigt men det går att åtgärda för den som innerligt vill göra det som ÄR rätt och inte i vanlig ordning av idag att till varje pris FÅ rätt.

  Världen behöver inte fler papegojor utan kanske fler som ställer upp på liv istället för att gasa på mot avgrunden som ter sig mer och mer synbar för varje dag, kanske vi hinner vakna, kanske inte, time will tell and we shall see

 • Varför tjatas det hela tiden om Ryssland och skräcken för NATO medlemskap? Det räcker väl att tala om vad NATO är för något, en militärmaskin som slukar fruktansvärt många vapenkontrakt och vapenfabriker runt vår jord! Av detta har Ryssland knappt 8%? Politiken är slut, argumenten är uttjatade nu kommer knytnävarna fram. Dags att alla sansar sig. Titta på galningen A.Jones? Tjatar om Rysslands försvar av Assad, nämner knappt något om NATO:s krigsmaskin som inte har någon politik alls bara strategi? Vad är detta för något, överför det till Sverige och vi är lika galna här, eller håller på att bli? Detta är skrivet i affekt, så ni får ursäkta mig.

 • För info: Jag sitter sedan flera år i styrelsen för det globala nätverket mot NATO som bildades 2009 i Berlin : IC No-To-NATO. Jag sitter även i styrelsen för det globala nätverket mot vapen och kärnkraft i rymden.www.space4peace.org Jag är vice ordförande i Sveriges Fredsråd som har kärnvapenfrågan som en viktig uppgift. http://www.frednu.se För er information så förnyades de B61- bomber som USA har utplacerat i Europa under de senaste månaderna.

 • Alla kärnvapenflygbomber är dummies, precis som majoriteten dummies som kommenterar saker dom på egen hand inte fördjupat sig i, ni som TROR på kärnvapen vinn 1 mijon Euro hos Anders Björkman ( Heiwaco ) Borde va enkelt för den som VET

 • Jag deltog i detta seminarium och lyssnade till de kloka orden. De höll bra anföranden. Vad jag saknade var: info om att USA nu har flygbaser i Estland, Lettland, Litauen samt info om alla NATO- övningar som pågått och pågår i vårt land sedan 2006 och framåt: Cold Response 1,2,3,4,5,6. Cold Response nr.5 med 16.300 trupper, fick vi kännedom om eftersom ett flyg krockade med Kebnekajse och fem dog. Arctic Challenge Exercise 1 och 2. Den senare i månadsskiftet maj -juni d.å. med 115 flyg från USA, UK,Canada, Tyskland, Nederländerna, Belgien Ja, Sverige, Norge, Danmark förstås. Den stridsövningen utgick från Luleå Flygfältet som med största sannolikhet blir NATOs centrala
  flygbas. Jag är inte säker på ifall USA hade sina dummies av kärnvapenflygbomber som de har placerat i Tyskland, Nederländerna, Belgien, Italien,Turkiet.

 • Att vi skulle göra oss till ett primary target i händelse av storkonflikt samt det som Jonas S refererar till att ett NATO-medlemskap skulle legitimera Sveriges samarbete med Turkiet som i sin tur köper olja av IS. och skjuter ner Ryska plan, nä fy fan det skall vi då rakt inte vara med i. Det är en sällsynt dålig ide att gå med i NATO.

 • Jag är emot NATO tro inget annat men mig veterligen har inte Norge eller Danmark, som är NATO-länder, kärnvapen inom sina gränser.

 • År 1980 ca inbjöd jag en framtidsforskare med bakgrund från US Navy, till ett seminarium hos Saab Aerospace Corp i Linköping. Till min förvåning sa han rakt på: ‘Nato has no purpose to defend Europe. Its purpose is to defend US Economy!’

  Genom att sälja vapen, tex F-5 lurade man Européer att köpa ett flygplan som kunde bära missiler. De missilerna kostade lika mycket som vapenbäraren. Det blev ett tilläggskontrakt som som fakturerades till de lurade regeringarna i efterhand.

  Jag minns, för SAAB gjorde samtidigt ett förök att sälja Viggen som en ‘Eurofighter’,
  tots att chanserna att få ordern var politiskt dödfödd. Den klarsynte VD Curt Millikovski insåg det direkt. Men man måste ju visa sig på marknaden för att sen kunna bli Nato-medlöpare för att angripa Libyen, med bevakande JAS Gripen som iakttagare.

  JAS betyder Jakt Attack och Spaning. Och det var som spaningsplan som svenska flygplan var stationerade på Malta för att få stridserfarenhet. Mycket viktigt för marknadsföringen.

 • nato medlemskap är som att få en atombomb nära,styrda av usa/israel,värdlandsavtalet ska rivas upp,dumma politiker har inte förstått innebörden av avtalet

 • Tack för uppdateringen Maj.

  Sverige har haft kompeten och matriel för kunna bygga egna kärnvapen i decennier, alltså om vi nu velat göra det. Men det ville man inte och satsade då istället på egenutvecklat effektivt flygvapen. Skulle Sverige då “behöva” andra nationers kärnvapen? Nej, det finns ingen rimlig anledning till ett sådant förfarande eftersom vi redan själva kan bygga sådana hemskheter. Men återigen, det vill vi ju inte.

  Nato är idag en kriminell organisation. Det kan man ta fasta på efter Syrien och Irak debaklet.
  Nato bör upplösas och slängas på historiens skräphög för att granskas av historiker/forensiker.

 • Folk fattar att kärnvapen är inget säkerhet tvärtom det är en hot mot landet,problemet ligger hos vårra landsföredare till politiker som gör allt för att vara vid makt även att slicka r..en av amerikanerna därifrån de får sina ordrar. En sak är säkert,dess politiker representerar inte längre oss,de representerar USA och dess härskare till NWO.

 • Intressanta men ack så deprimerande tider, finns det nån läsare här som har begripit att Kärnvapen INTE fungerar, nu när fler å fler börjar fatta att det inte riktigt står rätt till i denna skruvade värld och att det mesta i reklamfilmen är båg, varför då inte en gång för alla neutralisera en av de mest använda manipuleringssätten RÄDSLA.

  Kärnvapenkrig, Samson option, Nuclear winter, Arma- fucking-geddon mm bla. bla.

  Nu när de flesta vet hur man enkelt blir kvitt “Cancer” ännu en gångbar rädsla. kanske det vore dags för fler att på egen hand studera varför a-bomber inte funkar, för då kära vänner kan den stora massan kasta av sig de två tyngsta stenarna man undermedvetet burit på och förhoppningsvis leva ett mer lättsamt och gladare liv.

  Dagens filmtips: Happy people One year in the tundra

  Ja Ryssar verkar verkligen utgöra ett hot mot sina medmänniskor Öhh.

 • Jag ber om ursäkt för min beskrivning av Turkiet. Jag är övertygad om att en stor del av turkarna är empatiska och fridsamma människor. Där finns förvisso korruption och fanatiska deep state falanger. Men så även i Sverige.

 • Apropå din länk till turkarnas lögner kring deras nerskjutning av den ryska SU-24:an: Vem blir förvånad? Turkiet är ju inget annat än en genomkorrumperad skurkstat fylld av gapskrikande virrskallar, med ständigt kaos och noll rättssäkerhet.

 • Tycker att det var lite väl politiskt korrekta uttalanden.
  Verkar inte vara någon som tagit upp varför vi har problem med invandringen/flyktingar.
  Det kan väl inte vara så att talarna är okunniga om kriget i afghanistan, libyen, irak, vietnam osv osv. Rota i minnet säkert dyker det något krig du glömt. Googla och du kommer att hitta USA, England eller Frankrike som anstiftare. Även folkrevolutionen i Kina, Ryska revolutionen kan inkluderas i dina funderingar vill du hitta fler samhällsomstörtande kupper behöver du inte leta länge för att hitta fler.
  Är denna skara av skurkstater vi skall gå till sängs med?
  Paul Craig Roberts skrev en bra sammanfattande artikel
  http://www.globalresearch.ca/the-downed-russian-su-24-turkey-is-lying-nato-governments-lie-every-time-they-open-their-mouths/5491492

 • Tack till dig Torbjörn för den här artikeln. Att gå med i NATO skulle vara ett stort misstag. Ju fler som inser det, desto bättre.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *