Parapsykologen Göran Brusewitz vill förstå världsalltets komplexitet

publicerad 22 november 2015
- av Torbjörn Sassersson red.

NOTERAT. Den svenska veteranen inom parapsykologi Göran Brusewitz fick mediautrymme i artikeln: "På jakt efter det sjätte sinnet" i DN. Drivkraften för Brusewitz är att förstå världsalltets komplexitet. Vi lever i en verklighet som är större än den vi kan se med våra ögon, säger han.

Göran Brusewitz i DN 21 nov 2015Text: Torbjörn Sassersson, uppd kl 22:37, 22 nov 2015 | Bild: faksimil från DN.se

Göran Brusewitz säger till DN att:

"Vetenskapen har fruktansvärt svårt att smälta att det skulle kunna finnas en annan verklighet än den materiella. Samtidigt är det frågor som är oerhört viktiga för den enskilda människan och det är viktigt att vi lyssnar på de som har något att berätta."

Under början på 1900-talet var parapsykologi en del av den västerländska psykologin och fenomenen som studerades kallades för "psychical phenomena", vilka kunde utföras av "psychics". Forskningen blev med tiden förvisad ut i kylan som en egen vetenskap kallad parapsykologi och där har den fortlevt i 100 år på vissa universitet som vågat studera det förbjudna okända.

Brusewitz är själv forskare inom parapsykologi och han forskar sedan en tid på ett antal tvillingpar för att se om de kan uppvisa telepatiska förmågor. Han säger att han fått fram klart intressanta resultat. Forskningen finansieras av en stiftelse i Portugal.

NewsVoice kommentar: De flesta resultat av betydelse är hemligstämplade

Största delen av forskningen inom parapsykologi under de senaste 60 åren har utförts av militära institutioner, ibland i samarbete med universitet och privata forskningsinstitut, men när fenomenen diskuteras i det offentliga utgår debatten enbart från forskningen på universiteten, som har en ytterst sparsam finansiering, och de snäva normer som etablissemanget har. Forskningens resultat och deras tillämpningar inom det militära är hemligstämplade och når inte allmänheten. Det visar oberoende undersökningar av ämnet.

Läs hela intervjun med Brusewitz

Intervjun i DN är gjord av Clas Svahn, DN:s egen bloggare om det okända och tidigare ordförande i Riksorganisationen UFO-Sverige.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Sällskapet för Parapsykologisk Forskning håller regelbundet föredrag.

Boken: "Modern Psychical Phenomena" från 1919. Länk till boken i stort format - läs genom att klicka på sidorna.