Agneta Norberg: NATO förbereder för krig i Europa – Ryssland används som hävstång

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 8 december 2015
- NewsVoice redaktion

NATO

Följande tal om USA:s och NATO:s ökande militära aktiviteter i nordområdena hölls i somras av fredsaktivisten Agneta Norberg från Sveriges Fredsråd vid det internationella mötet: “Världskonferens mot Atom- och Hydrogenbomber” i Japan 2015. Hennes ord är mer aktuella än någonsin.

Text och översättning Agneta Norberg | Gun-Britt Mäkitalo och Agneta Norberg deltog i  juli och augusti 2015 på två konferenserna i Kyoto mot rymdens militarisering och i Hiroshima till 70 års åminnelsen av USAs kärnvapenbombning den  6 augusti 1945.

Tack, för att ni gett mig tillfälle att hålla ett anförande vid 70-årsminnet av kärnvapen- bombningen av Hiroshima och Nagasaki. Jag är ödmjuk och tacksam mot er i Gensuikyo, över att bli inbjuden till en plats, som har varit avgörande för att upplysa hela världen om de ohyggliga konsekvenserna av ett kärnvapenkrig.

Jag har, genom att ta del av Joseph Gersons, John Pilgers och Gar Alperowitz skrifter, förstått att atombombningen av Hirsohima och Nagasaki, 1945, var krigsbrott som USA genomfördes, med president Harry S. Truman vid makten. Avsikten med denna ohygglighet var inte avsedda att skrämma Japan till underkastelse. Dess uppgift var huvudsakligen att sända en varning till Sovjetunionen, inför de kommande förhandlingarna efter kriget.

Jag kommer från Sverige. Tidigare, när jag presenterade mig vid olika konferenser, var jag en smula stolt. Vi bedrev en politik som icke-allierad och neutral. Jag är inte särskilt stolt numera. Den svenska utrikespolitiken har ändrats helt och hållet. Sverige har, tillsammans med andra länder i Norden, i verkligheten utvecklats till att bli avskjutningsramper för krig mot Ryssland.

Ofantliga landområden, stora som Tysklands landyta, är idag träningsområden för otaliga NATO-krigsövningar och plattformar för många olika slag av installationer, som tjänar de stora stridsövningar i norra Norden och i Östersjöområdet. Jag vill påstå att det pågår ständiga NATO-krigsövningar på land, till havs och i luften.

Som ett av exemplen vill jag här nämna att i slutet av maj och i början av juni detta år, genomfördes stridsövningen Arctic Challenge Exersice, ACE 15, där USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Schweiz, Nederländerna, Norge, Finland och Sverige deltog. Norges tidigare statsminister Jens Stoltenberg, som idag är chef för NATO, var mycket stolt över att vara värdland för denna ofantliga stridsövning.115 stridsplan var stationerade i Luleå flygfält.

Vid stridsövningen var 90 plan i luften samtidigt. Hyckleriet var skamligt när det i pressmeddelanden sades att denna övning var stödd av FN. Det var inte så, men eftersom både Sverige och Finland är med i Partnerskap för Fred, ansåg ledningen att det var så. En annan skrämmande del i denna farliga blandning är att två AWACS deltog. AWACS är Air Warning and Control Stations, utrustade med radarutrustning och sensorer med förmåga att se enorma ytor. Det som också är skrämmande är att USA:s stridsflyg, som deltog i denna övning, har s.k. DUAL CAPABILITY vilket betyder att de kan lastas med kärnvapenbomber. Dessa kärnvapenbomber är utplacerade i fyra länder i Europa och Turkiet.

Vi var ett antal äldre och yngre kvinnor som protesterade mot denna övning och klippte upp stängslet runt Luleå Flygplats och kröp in till området där stridsplanen stod parkerade. Vi arresterades naturligtvis och förhördes av militärpolisen.

Häromdagen fick vi besked att distriktsåklagaren valt att inte åtala oss. Det skulle förmodligen ha blivit pinsamt för makthavarna vid rättegången, då flera av våra sympatisörer skulle ha dykt upp.

Hur kommer det sig att vi genomför USAs politik på detta sätt?

Svaret är att i december 2004, togs ett beslut av Sveriges riksdag, som har fått långtgående konsekvenser förd en svenska neutraliteten och den alliansfria politiken. Detta beslut ledde till att Sverige öppnade upp stora ytor i norra Sverige och inbjöd utländsk militär och militära företag, att träna all slags militär utrustning på ett stort träningsområde: North European Aerospace Testrange (NEAT). Detta område är stort som Blekingen ungefär och samarbetar med Svenska rymdstyrelsen, Försvarsmakten och Esrange raketbas. Esrange är världens största nedladdningsstation från satelliter och ligger utanför Kiruna.

Svenska SAAB som idag är Ruag Aerospace Sweden, ett svenskt AB, har tillsammans med franska Dassault, bland andra, tillverkat en drönarprototyp med namnet Dassault Neuron, som inte kan ses på radar. Denna prototyp slututprovas under hösten 2015 på NEAT, som är ett område för alla typer av internationell krigsutrustning. Där tränade Israel sin drönare UAV Eagle, som användes i kriget mot Gaza. USA har utprovat sina rymdstyrda robotar AMRAAM, som har använts vid kriget i Irak, i Jugoslavien, i Afghanistan och Libyen.

NEAT i norra Sverige har utvecklats till att bli en viktig träningsområde för att finslipa interoperabiliteten inför USA/NATOs många krig runt omkring i världen.

Bland dessa vill jag nämna: 2007, Nordic Air Meet med USA, Frankrike, Schweiz, Finland, Norge och Sverige. John B.Kelly (head of US Air Force) i Europa var oerhört imponerad av det stora träningsområdet när ett annat krigsspel, Loyal Arrow, genomfördes med 15 NATO-länder samt Sverige och Finland när de tränade för NATO Response Force. Hemmabasen för alla dessa krigsspel är Luleå F21, som med största sannolikhet kommer att bli centrum för NATO- styrkorna, när Sverige går med i NATO.

Efter denna stridsövning genomled Sverige Cold Response ett otal gånger med 16,300 trupper 2012, och 16,000 trupper 2014. Stridsövningen 2012 blev allmänt känd när ett norskt plan flög in i Kebnekajse och fem dog.

Arktiska området har utvecklats till att bli oerhört viktigt, inte bara för USA. Kanadas militära styrkor har använt detta område ett otal gånger för krigsträning. När istäcket smälter öppnas en oerhörd skatt av olja och gas för exploatering. Norge har nu flyttat sitt NATO-högkvarter ovanför polcirkeln. Det det enda land i världen som har ett militärt högkvarter ovanför policirkeln.

Norge har nyligen inhandlat 48 F-35 stridsplan från USA för arktiska patrulleringar.

Danmark har etablerat ett arktiskt kommando och en arktisk försvarsstyrka och utvidgar sitt militära åtagande vid Thulebasen på Grönland.

USA och Storbritannien genomför ständiga gemensamma ubåtskrigsträningar under istäcket i Arktis.

I juni detta år såg jag händelsevis en video på min dator, en stor USA-farkost lastad med krigsfordon,vilka avlastades och rullade in i en stor grotta i Lofotenområdet i norra Norge.

De baltiska länderna ingå i nordområdena. USA har installerat militärbaser i alla baltiska länderna: Amari i Estland, Siauliai i Lettland, Lielvarde i Litauen, Krzsny i Polen, Taszar i Ungern.

Stridsflyg från USA, Storbritannien, Tyskland, Turkiet, Spanien, Danmark, Norge, Portugal, Nederländerna, Belgien, Tjeckien, Rumänien och Sverige är bland de länder som tränar nära St Petersburg.

Alla dessa stridsövningar är ett brott mot avtalet om de konventionella styrkorna i Europa, CFE. Estland, Lettland och Litauen har inte undertecknat detta avtal så Washington argumenterar att de har rätten att utplacera stridsplan i närheten av Ryssland.

Ryssland är idag totalt inringat av fientliga installationer och krigsträningsarenor i norra delen av Skandinavien och i östersjöområdet. Några av dessa installationer som tex i Polen, är del av det farliga Nationella Missilförsvaret. Ofantliga radaranläggningar har installerat i Vardö, allra längst upp i norska gränsen, i Rumänien och i Turkiet.

Jag är oerhört oroad inför dessa krigsförberedelser och det mest skrämmande av allt är att svenska massmedia, förtiger detta och beskriver Rysslands ledare Putin som om han var en mycket farlig person, ja, inte riktigt klok och en stor fara för världsfreden. Vi som ser vad som utvecklas, måste gå emot denna livsfarliga utveckling, avslöja denna propaganda som har nått en farlig nivå.

Agneta Norberg, Sveriges Fredsråd

Agneta.Norberg.Japan.2015

Bild: Gun-Britt Mäkitalo och Agneta Norberg utanför USAs bas, i närheten av Hiroshima, Iwakuni , 7 Augusti 2015. USA har runt 100 militära installationer av olika slag.

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Tack Agneta Norberg, och en stor björnkram. Ryssland har resurser som kan slå ut elektronik på avstånd och en atombomb på stor höjd kan producera en EMP som slår ut alla elnät och all elektronisk utrustning över stora områden. Det pågår redan ett osynligt krig med scalarvågor http://prahlad.org/pub/bearden/scalar_wars.htm dessa kan styra hjärnans frekvenser så att vi blir robotar som förmedlar syn och hörselintryck, detta är värre än atombomber!

 • Tack, så roligt med uppskattning. Jag är väl något allergisk också mot besserwissermän som gjorde att vi, i utmattning av en massa ord utan någon handling, bildade Kvinnor för Fred, i slutet av 70-talet. Vi var och är inriktade på aktioner Jag skulle önska att vi tog Tjeckien som exempel. Aktivisterna omringade TV- huset i Prag,för att de inte gav sanningsenlig information om USAs radar-installationer i landet. Det tog faktiskt skruv. Vi borde göra ngt liknande när det gäller t.ex. Esrange och övriga installationer i nordområdena. Jag såg nånstans att Luleå flygfältet kommer att bli centralt för USA/Nato,när vi med största sannolikhet går in i Nato. Det kanske vore nåt.

 • Hade ju varit roligt om nån hade läst min artikel och kommenterat den. Nåja.

  Namnen under fotot där vi demonstrerar mot USA basen i Ukawa Village, inte långt från Kyoto,Japan, 2 augusti, 2015. Skalla vara: Från vänster: Bruce Gagnon, Maine,USA, initiativtagare till Global Network Against Weapons and Nuclear Power in Space.www.space4peace.org
  Sung-Hee Choi, Sydkorea, känd skådespelare i Sydkorea, ägnar nu all sin tid åt motståndet mot USAs installationer i Syd Korea, Dave Webb, tidigare professor i Leeds University, UK, ägnar nu sin tid åt ordförandeskapet i Global Network, Agneta Norberg, sitter i styrelsen för det globala nätverket (fick Peace in Space Award, 2011), J Naranya Rao, Naghpur, Indien, tidigare ledare för Indiens järnvägsarbetares fackförbund, nu i styrelsen för det globala nätverket.

  • Agneta
   Hälsan tiger still och jag har intrycket att du skriver sånt som är välinformerat och rätt invändningsfritt. Dessutom skäms vi över att du och några andra kvinnor som du beskrivit det faktiskt griper in med handling…. medan vi andra, ja du vet…
   Personligen känner jag en impulsiv vrede att vilja skjuta ner alla Natoplan som kommer i närheten men det är väl tur att jag inte kan det.

 • Nu ska vi se om jag förstått rätt. Ni använder er yttrandefrihet som ni åtnjuter i egenskap av medborgare i en demokrati, till att propagera för en icke-demokrati där ni skulle haft helt andra möjligheter att kritisera – ifall inte åsikterna sammanföll med samhällsledningens förstås. Stämmer det?

  Varför? Eller är allt som händer i Ryssland med bristande mänskliga rättigheter och statliga medier som spyr ut ensidig propaganda och fabricerar diskussionsinlägg på nätet, bara ett enda stort missförstånd av fredsälskande regim?

  Jag vill leva i en demokrati med mänskliga fri- och rättigheter där ni får leva och tycka som ni gör, och det är tragiskt att se era såga av grenen som ni själva sitter på.

  • Lasse Wiborg
   Dina påståenden är svagt underbyggda och du är uppenbart hjärntvättad av västmedia som för Usas räkning tillskriver det av imperiet omringade och angripna Ryssland alla dåliga egenskaper som bättre karakteriserar imperiet självt. Väst demoniserade Ryssland likadant på 1800-talet.
   Ryssland har under 1900-talet till nu hela tiden varit hatobjektet och reagerat på västs provokationer. Inte oprovocerat gått till angrepp. Det har däremot imperiet ständigt gjort.
   Det pågår en massiv attack via alla av imperiet kontrollerade medier och publicister och akademiker som skall ge intryck att Ryssland uppträder klandervärt, medan de absurda lögnerna och dubbelspelet från väst tigs ihjäl och tystas ner. Våga ta till dig att du är grundlurad och är förtrollad av en Orwellsk propagandaapparat. Följ som botemedel västkritiska altmedier med öppet sinne som du hittills har följt västmedia och lär dig mycket nytt. Vanligen kommer infon från välinformerade individer i väst.
   Det är inte bara detaljer i smutskastningen av Usa-imperiets motståndare i Ukraina som man lär sig av utan det pågår en fullspektrum-attack mot alla som söker självbestämmande.
   Några utländska exempel som tar upp sånt som väst förvränger – inte rangordnade
   voltairenet.org/en

   http://www.moonofalabama.org

   http://www.strategic-culture.org

   http://journal-neo.org

   http://nsnbc.me

   http://landdestroyer.blogspot.se

   http://www.globalresearch.ca

 • Jag tror ondskans anglozionistiska imperium planerar med tanken att det blir ett begränsat kärnvapenkrig med stor förödelse i Natoländer och att Ryssland skall ge sig innan det blir totalt.
  De mutade tyska journalisterna som bygger upp hetsen allra värst borde bli dom som skadas mest av det krig som de drar in Tyskland i. Dom journalisterna kan ha avgörande betydelse i fel riktning.
  Vad som händer med Sverige vill jag inte spekulera i. Men ju mer vi samarbetar med Nato desto mer illa kommer vi nog att skadas. Om vi klarar oss skapligt lär sjukhusen bli fulla med brännskadade från andra länder.

 • I dagens vår liberala(?) kvällstidning så ser jag nu att usa/nato ber Sverige om hjälp mot Assad. Man skriver ju givetvis inte det och nämner isis som målet, som vanligt. För bara någon dag sedan bad ju Frankrike Sverige om hjälp via EUs försvarsavtal, inte via nato eftersom Sverige inte är med i nato. Detta ogillades väl av imperialist-kramarna i rosenbad så nu agiterar man alltså stället för ett nato samarbete via usa gällande Syrien.

  Neutrala Sverige ska på detta sätt förstöras i grunden. Vår roll som fredsmärklare i världen ska bort helt och fullt. Man arbetar hårt för att göra Sverige till vad som kan liknas vid en delstat i Usa och tvätta bort stämpeln på Sverige som en suverän och neutral fredsälskande västerlänsk nation. Tufft att svälja och för mig helt omöjligt att acceptera. Man får hoppas att det blir starka protester och snart..

  expressen.se/nyheter/usa-vill-att-sverige-hjalper-i-kamp-mot-is

  (Vill ogärna länka till denna tidning ovan men det känns tyvärr nödvändigt..)

 • Hej Agneta Norberg. Tack för din kunskap och engagemanget. Jag har varit och lyssnat på dig en gång på Hudiksvalls fredsdagar.

  Ja det är mycket som pågår i Sverige. Frågan jag ställer mig är: Hur är detta möjligt?
  Människor röstar på politiker i tro att dessa politiker ska ha Sveriges bästa i åtanke och att de ska verka för välstånd och utveckling i landet.

  Så är inte fallet. Sverige ”säljs” steg för steg till andra intressen. Jag tror inte att vi kommer att förstå detta hur någon kan bruka en jungfrulig natur i norr för dessa dödsmaskiner så länge vi inte löser alla politiska mord inklusive Kennedy mordet, Palme mordet o.s.v. Sanningen om 2001, Estonia…
  Sanningen om det som sprutas ut dagligen över våra huvuden….

  M.a.o. Vad är det för makt som kan underställa hela regeringar, myndigheter, enskilda människor under sig så att dessa är djupt inne i en spindelväv, eller labyrint och i sin blindo ser de inte att de bidrar sakta och säkert till den största katastrofen i världen, där vapen kommer kanske att förstöras, genom att användas mot jorden, länder, människor, naturen – ja mot allt levande helt enkelt.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *