Det är dags för den vita mannen att bearbeta sin skam för övergreppen mot Afrika

publicerad 22 december 2015
- av Torbjörn Sassersson red.
Mother Africa by Benheine.com

Torbjörn SasserssonMother Africa by Benheine.comLEDARE. Idag kom undertecknad hem från Kamerun, ett land med fantastiska potentialer om landets ledning vågar ta chansen att skapa ett totalt oberoende av “värdlandet” Frankrike. Afrika som kontinent vaknar nu upp och den vita mannens som ammat Afrika allt för länge kan börja bearbeta sin skam för 100-tals år av övergrepp på moderkontinenten.

Text: Torbjörn Sassersson, uppd. kl 23:06*, 23 dec 2015 | Illustration: “Mother Africa” av Ben Heine, Benheine.com

De afrikanska staterna har överlag mycket bra förutsättningar för att arbetskrafts-, kunskaps- och naturresursmässigt stå oberoende av Europa, Kina och USA. I själva verket är de dessa koloniserande länder och världsdelar som är beroende av att hålla Afrika i schack för att bevara sin levnadsstandard på en hög och skamligt billig nivå. Vi stjäl parasitiskt från Afrika för att bihålla hög standard i våra länder.

De koloniserande länderna hävdar tvärtom att de hjälpt Afrika med att införa: ordning, påstådda mirakelmediciner (läs vaccin), administration, teknik och välfärd. Inget kan vara mer osant. Framförallt européerna har i själva verket skapat permanenta kaos var än de dragit fram med sina influenser, maktövertaganden och sitt kristna missionerande. Kolonisatörerna skriver sedan den “fina” historia som ska gälla och som skamlöst lärs ut på skolor och universitet i Väst.

Sveriges krigsindustri deltar i krigen mot Afrika

Vi får lära oss att vi tex befriade Libyen från en diktator. I själva verket bidrog Sverige till att bomba Libyen tillbaka till medeltiden. Det libyska folket begråter dagligen sina mördade ledare Kadaffi, som försökte införa ett African Monetary Fund (AMF, med planerad HK i Kamerun) för att konkurrera ut Västs IMF. Kadaffi försökte även utveckla utbildningsnivån i hela Afrika samt bygga upp ett västoberoende komunikationsnät via satellit. Västs ekonomiska spelare vill inget av detta och ett AMF kommer endast att få tillåtelse att existera om Västs finansiella maktcentra kontrollerar AMF. FN ansåg att Libyen var det mest lovande landet i Afrika innan Väst bombade landet och falskt beskyllde Kadaffi för att döda sitt eget folk precis som Väst beskyllt Assad för att döda sitt.

Se highcrimes.org om Sveriges krigsbrott i Libyen

…och svenskarna ska rädda Afrika

UNICEF

Den vaggvisa om Afrika som vi får höra i Sverige är att kontinenten behöver ständigt bistånd och mediciner. Det ska borras brunnar och byggas skolor. Vi ska sätta in 100 kr i månaden för att vi ska bli duktiga och samvetsfulla faddrar med självgoda samveten. Vi medborgare ska ge 100 kr till UNICEF. Pengarna hamnar i slutänden hos läkemedelsindustrin som sedan låtsas att de delar ut gratismediciner till fattiga svarta. Införsäljningstaktiken på ett UNICEF med influenser från industrin är alltid emotionell, vi ska rädda Afrikas barn.

Väst har i själva verket sedan 100-tals år slagit sönder de afrikanska kulturerna och kolonisatörerna har vetat sedan länge vetat att om de slår in kilar i den kultur som ska kontrolleras förlorar folken sina rötter och övertagandet kan enklare genomföras. Väst injicerade först sin gud och nu är det fiffig sekulär konsumerism som gäller.

Stor korruption ger liten korruption som i sin tur får skulden

Den okunnige må tycka att afrikanerna är skyldiga till sin egen misär genom den korruption som finns där “nere” som om Sverige i en jämförelse skulle vara korruptionsfritt. Den dagliga korruptionen i de afrikanska länder handlar egentligen om en desperation om att få mat på bordet och den korruptionen är ett resultat av en imperialistisk korruption som suger ut naturresurserna. Den okunnige börjar förstå ett orsakssammanhang.

Dags att sluta suga ut

Lyckligtvis vet de afrikanska folken, tack vare internets spridning, hur och varför den vita mannen agerar som den gör, men oerhört mycket mer kunskapsspridning krävs för att väcka den mänskliga civilisationens moder till full kapacitet och självbestämmande samt permanent befriande från vår parasitering.

En del av Afrikas frigörelsearbete är den skam som den vita mannen måste bearbeta. Därför informerar NewsVoice svenska allmänheten om vad den vita mannen – och kvinnan för all del – gjort med urmodern. Om vi kan se hur vi ställt till det och sedan slutar besuga Afrika [*genom en nu pågående neokolonialism] kan vi växa upp och bli ansvariga och civiliserade världsmedborgare även i Sverige, ett litet bortskämt ammande barn ur ett globalt perspektiv.

Text: Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Jag håller helt och fullt med om vad du skriver i den här artikeln, Torbjörn.

  Det är så förbannat tröttsamt med kommentarer som “men de är ju av naturen lata i Afrika, inte konstigt att de har det som de har det” eller “araberna har ju aldrig kunnat hålla sams, de är bråkiga av naturen, inte undra på att krig härjar de länderna”. Hur kan de inte se att det är västliga imperialister som har förstört och fortsätter att förstöra vartenda land de kommer åt.

  Människor i väst borde göra mer för att hjälpa sina bröder och systrar i dessa länder, men det är lättare sagt än gjort, på något sätt verkar vi fastnaglade och oskadliggjorda av samma maktstrukturer som begår de här övergreppen på andra kontinenter.

  NewsVoice 17 Feb, 2017 at 22:15

  Emmanuel Macron gör ett gott intryck med det här uttalandet. Bra att Marine Le Pen redan nu visar sitt rätta ansikte och detsamma gäller Florian Philippot.

 • RT (17 Feb, 2017): ‘Colonization was a crime against humanity’: French presidential favorite Macron sparks firestorm

  Emmanuel Macron, the centrist French politician who is surging in the polls two months ahead of the presidential election, has been forced to defend himself after criticizing his country’s colonial past.

  Macron, 39, was asked to clarify previous comments on colonization during an interview with Algerian television, broadcast on Tuesday night – a sensitive issue in a country that fought a bloody war to earn its independence from France.

  “Is there anything more serious when you want to be President of the Republic than to go abroad to accuse the country you want to lead a crime against humanity?” she asked rhetorically during a Q & A with her supporters, posted on Facebook, accusing him of having “contempt for France.”

  Earlier, Florian Philippot, vice-president of her National Front party tweeted, “Mr. Macron, are roads, hospitals, French language and French culture crimes against humanity? Stop this constant repentance!”

  https://www.rt.com/news/377637-macron-colonization-france-algeria/

 • @Torbjörn

  Vissa människor från väst har och håller fortfarande på att utnyttja och förstöra Afrika. Men när du skriver “de vita” blir anklagelsen både för bred som en aning missriktad. Jag är vit och har aldrig ens varit i Afrika, så jag känner ingen personlig skuld. Afrikanerna har min empati men de väcker inte den minsta skuldkänsla hos mig.

  Det är ju samma skitmänniskor som ligger bakom den mesta förödelsen här i världen, oavsett om det gäller Amerika, Europa, Mellanöstern eller Afrika. Dessutom är vi alla slavar med den enda skillnaden att vissa slavar har det lite bättre än andra och huvudskälet till detta är bara att slavarna ska vända sig mot varandra. Vit mot svart, kristen mot muslim, I-land mot U-land och öst mot väst etc.

 • Det går inte att urskulda Västs destruktion i Afrika genom att hänvisa till att man infört byråkrati, byggt några vägar med amerikanska Halliburton (el motsv) som fick hela uppdraget istället för lokala bolag och för att vita med dåligt samvete borrade några brunnar med pengar från Sida.

  Allvarligt, vad exakt har de vita infört i Afrika som är så bra?

 • Jag tycker artikeln är något överdriven! Naturligtvis har vita personer skuld i situationen i Afrika. Och det bör vi sona! Men vita har också gjort mycket bra i Afrika! Det bör vi inte glömma bort.

 • @O Sture B. Det är länge sedan jag konstaterade att de som använder begreppet “kommunist” som du, inte har mycket till argument ens i bakfickan utan personangreppen är bara miserabla försök att försöka dölja det faktum att logiken i all sin brist bara var bränsle för ett grumligt hat.. Skrapa lite på ytan och kromet visade vara bara billig ytbehandling..

  Eftersom du ständigt bekräftar, att du inte kan se skillnad på vänster och höger, men ändå med vad som omisskännligen är hänförelse, använder just begrepp som “kommunist” blir den sista yttersta bekräftelsen du borde vara utan..

  Jag är glad över att ha en barnatro än idag. Jag önskar jag varit ägare till en tidigare eftersom allt hade varit enklare. Att bli gubbig, dum och inskränkt,
  eller gå efter instinkt kommer aldrig bli mitt gebit. Hellre dör jag än gör parodi på mig själv i kommentarsfälten..

  “De skall döden dö” är tydligen inget lättbegripligt om än mänskligt sammanhang..

 • @castor

  Det är ju du som ständigt brister i logik vilket jag vid ett flertal tillfällen redan bevisat, så ditt minne är inte det bästa och där har du ytterligare en anledning till att förtära nyttiga fettsyror.

  Vad gäller personangrepp som att kunna skilja på sak och person, borde du “inte kasta sten när du sitter i glashus”. Så fort någon åsikt skiljer sig från din, vid det här laget rätt uppenbara villfarelse, så sätter du direkt igång med dina sentimentala anklagelser om att “jag vill hänga människor i lyktstolpar”, att “jag är en taliban”, “hatisk” och “bitter”. Och som alltid är vänstern det enda svaret, vad fan än frågan är. Du som själv inte förstått den falska vänster/höger-tudelningen och dess splittrande effekt på mänskligheten, är verkligen inte rätt person att råda andra “att vidga sina vyer”. Du är närmare 60 år men mentalt förblir du ett barn och jag kan inget annat göra än att beklaga den uteblivna utvecklingen.

  Själv föredrar jag faktiskt djur då de trots sina enklare själsliv ändå lever ut sin fulla potential vilket gör dem mer fulländade än människor, som endast är sorgliga spillror av en massa outnyttjade möjligheter. Du är ett exempel på denna sorglighet och det gör mig lite ledsen, men det gör mig även smått förbannad då jag har svårt för att hantera er enfald. Jag tror inte längre att det finns något hopp för mänskligheten. Jag vet att det inte längre finns den minsta gnutta av hopp. Så min ilska är ett uttryck av en ren självbevarelsedrift då jag vet att denna icke-reflekterande köttmassa, även kommer dra ned mig i avgrunden.

 • @Sture B. Så “whats in it for me!” fungerade…

  Jag har aldrig tillhört den “rödvinspimplande” generationen. Det har f.ö. ingen eftersom begreppet i sig blott är ett nedsättande och ett kränkande tillmäle utan någon som helst koppling till verkligheten. Särskilt illa valt eftersom terror sätts i och med dina ord sägs ha ett samband.. Bristerna i logik och behovet av att drämma till måste ses som närmast determinerad.

  Jag bryr mig inte om vad du behöver. Det finns inget behov hos mig att grunna på annat än vad som ständigt saknas av respekt i dina kommentarer..

  Det är helt rätt att jag läser om “något” som enkelt skönjes och står ut i ett inlägg som desperat försöker koppla rödvinsvänster med terrorism(?!) Att även detta slutar i ett personangrepp på mig visar ju på brister i dialog hos dig… och fortsätter i kopplingar till både maktmissbrukande kommunism och nazism säger som sagt alltid mer om leverantörens brister än mottagarens.. Tyvärr vet du ju som alla andra intet om saken och brister inte i driften att bekräfta den svenska mobbingkaderns alla epitet..

  Kwaståklagare som blott se det de vill se har vi redan haft en för mycket i landet… Stoge du i en rättssal skulle skratten eka i århundraden och du skulle knappast förstå det dråpliga eller det roliga.. Men en pöbels mentalitet är ju att själv få skipa rätt efter eget sinne och absolut utan en demokratisk eller juridisk rätt, hur makabert det än ter sig.

  Du borde vara mer bekymrad om din egen spegelbild med tanke på intresseinriktningen.

 • @castorpollux

  När du anklagar andra för “politisk blindhet” måste du vara ironisk, skämta eller vara i starkt behov av megadoser av såväl kokosolja som omega-3. Men din upprepade upprördhet kring “rödvinspimplande” kanske träffade en öm röd-nerv hos dig, så att du tog detta pimplande som en personlig anklagelse. Vilket det givetvis inte var, även om innehållet i dina texter stundtals ändå väcker just denna misstanke.

  Sen fortsätter jag att både förundras och förfäras över din lätt naggade läsförståelse. Du läser något för att sedan skriva ett svar på någonting som ursprungligen inte ens var skrivet. Din läsförståelse är minst lika förvrängd som din världsbild.

  Du är en av dessa sorters icke-reflekterande partikloner som är de politiska ideologiernas lydigaste hantlangare. De utför allt som åläggs dem i skydd under den röda fanan eller hakkorset, eller någon annan liknande ideologi för den lättrogna skaran. Ni är den största delen av alla våra problem vi står inför, eftersom ni är tomma kärl fyllda av sagor ni har fått av någon annan. Lösningen på våra problem är att lära sig tänka själv, du borde prova.

 • Vi kan ju tacksamt konstatera att S ändrat Svensk försvarspolitik från Alliansens (NATOS) från att gälla Svenska intressen utomlands till att åter gälla landets gränser. Den som kan och hittar kan väl redovisa var SD-fingret landade i riksdagens omröstning i det sammanhanget. Givetvis handlade Alliansens beslut om att slippa be FN om bifall till militära insatser utifall att Svenskt teknik, ekonomisk politik skulle visa sig vara svårsåld utomlands. Lika svårsåld som BRITTISK eller amerikansk.

  Men har man inte protesterat, har man tyst godkänt.. Vit skuld är inte mindre nonchalant än annan. I Afrikas ögon, I folket från Kameruns, har vi svårt att komma ifrån påståendet att vi inte har ansvar.. I deras ögon är vi den vite mannen vare sig vi vill eller inte. De enda som konsekvent protesterat mot övergrepp i andra länder, var det politiskt, militärt, ekonomiskt har hela tiden varit vänstern.. Vare sig den var självständig eller i form av vänsterkrafterna i S och några liberaler. Inte utan stolthet är Nelson Mandelas besök i Sverige efter sitt frigivande och det stora tack vi fick för stödet till ANC och för mänskliga rättigheter, ett bevis på “vårt” engagemang.. Men som sagt alla satt inte med på tåget.

  Ur Afrikanskt perspektiv har vi haft bollen och vi får skulden. Ställda inför anklagelsen ha vi alla rätt att försvara vår personliga hållning. Till syvende och sist med handen på hjärtat är det vårt eventuella engagemang som avgjort var vi kan säga att vi står..

  “Rödvinspimplande” Det ultimata våldet som utfördes i RAF namn kan knappast ha kommit ur den karaktären.. Ur vår egen historia kan vi dra det faktum att vår vänster var så dålig på våldsaktioner att SÄPOS infiltratör fick hitta på vålds- och bomb-hot på egen hand.. Överfört till en större verklighet och i sitt sammanhang så hade “infiltratören” också där sitt finger med i spelet för att få verkligheten att se och visa sig så grotesk ut som man ville.. I fråga om ansvar och skuld veta vi med säkerhet att när dessa krafter får bestämma blir det alltid kris. I Sydafrika var det makten och förtrycket som bestämde våldets natur såväl som dess eskalering. I Tyskland gick det likadant. Folkliga protester, studenter möttes med bestialiskt polisvåld..

  Dessutom visar “Rödvinspimplande” på en politisk blindhet som gör det svårt att tro på de andra ställningstagandena..

  Det kommer väl en dag även här, när SD påstår sig vara mer vänster än vänstern själv… De röstar med Alliansen men kallar sig ändå opposition..?

  Sent, sent, sent brukar syndarna vakna.. “What’s in it for ME they say….! https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/652647?programid=503&playaudio=5555799

 • Tack för länken till highcrimes.org!

  De som vill veta mer om uppropet och dess bakgrund rekommenderas boken Demokrati till Döds – Sveriges väg in i den globala diktaturen.

  Tror inte skam är den mest konstruktiva metoden att nå självinsikt och hjälpa afrika (och andra koloniserad kontinenter) – bättre är att förså vad som drev “Väst” att göra vad det gjorde.

  Kapitlet “Bankkrigsmodellen” i boken ” “Västs mörka hjärta – 9/11, Geopolitisk terrorism & Globaliseringsagendan” förklarar vad som driviet Europa och sedemera USA att förstöra resten av planeten.

 • Kanske vore det upplysningsmässigt lämpligt att utveckla “det afrikanska perspektivet” så att förståelsen ökar? God Jul för övrigt.

 • Varför är det fel att säga “judisk vd” men inte “arabisk vapenhandlare” ? Herre gud.. Är det något denna text och hanteringen av kommentarer visar så är det att även politiskt korrekta människor kan anamma en snäv generaliserande “logik” liksom rasisterna. Du har inte ett afrikanskt perspektiv, du har DITT perspektiv. Dina åsikter representerar inte en hel världsdels opinion. Förstår du inte att generaliseringen ÄR en del av problemet?

 • Det blir dock problematiskt i en starkt polariserad värld när man drar alla över en kan istället på att peka ut JUST DE som begår brott mot mänskligheten. Skuldbelägg vilken annan “hudfärg” som helst och se vad reaktionerna blir.
  De som du kallar “den vite mannen” sargar vår urmoder och dess invånare, HELA jorden, överallt, och de är inte alls bara vita. Det största problemet vi har är att allas våra stater låtit sig korrumperas, eller systemet var kriminellt från början, med just intentionen att förslava allt och alla, under rovdjuren, och folket har låtit det ske, de t.o.m. BIDRAR till det för att vi inte kan se orsak och verkan vad gäller hela det globala systemet!
  I övrigt håller jag med dig fullständigt! Jag vill bara inte se ett raskrig, ett religionskrig, ett könskrig, ett sexualläggningskrig, ett nationalistiskt krig, ett kontinentkrig, eller alla samtidigt, när vi har identifierbara förövare som agerar oåtkomligt bakom strukturens konstruktion där “demokratier” och “rättsstater” och rånet på folkets tillgångar bara upprätthåller och ökar på orättvisorna och orätterna.

 • En filosofisk kommentar utan tanke på om rätt eller fel och de som utfört förtrycket är döda.
  Nyfödda har den uppgift de föds med, deras uppgift skall inte vi diktera.
  Många Tyskar, som växt upp efter andra världskriget kan fortfarande känna skuld av nazismen, men borde inte det. Här har vi en hord av stater, som liknar nazismen. Idi Amin var inte trevlig eller önskvärd.
  Det är lätt för stater skaffa en marionett i ledning, som skyller på “den vite mannen i väst” eftersom det blivit ett “rättfärdigt” men falskt och rasistiskt mantra. Alla totalitära ledare använder variationer av den retoriken, som rättfärdigande av sina egna diktatoriska fasoner, som är ett sämre och en våldsammare form av förtryck än kolonialismen en gång var. Diktatorerna binder sin egen befolkning i falska bojor, som ingen av dem har någon nytta av. Förutom det, finns ett inflytande, som jag inte vet, men anar är från den färgade ( vita, svarta, gula ) mannen” …i väst/öst? Det beror förstås inte på hans färg eller hemvist, utan på att han är en liten egoistisk djävel som samarbetar med en ekonomisk elit bestående av de mörka krafter, som konspirerar till att sprida okunskap, förtryck och våld, för att vinna pengar. Att identifiera skurkar, är att se vilka som orsakar orättfärdigt lidande för den allmänhet, som försöker leva sina rättfärdiga liv så gott det går. Hur många Afrikanska eller Asiatiska stater har man inte sett, som visat en ödesmättat svältande befolkning samtidigt, som de varit belamrade med militära vapen och stridsvagnar. Vapen, som en korrupt regering köpt av biståndspengar bl.a från Sverige.

 • Linda, skrev: “Synd att artikeln avslutades med en rasistisk kommentar”.

  Det gör mig lite bekymrad eftersom det inte finns någon sådan intention. Jag frågade min fru från Kamerun och hon tror att det jag i det sista stycket i artikeln var otydlig med var att jag syftar på den pågående neokolonialismen. Jag la därför till en kommentar inom parentes nedan för att förtydliga det.

  “En del av Afrikas frigörelsearbete är den skam som den vita mannen måste bearbeta. Därför informerar NewsVoice svenska allmänheten om vad den vita mannen – och kvinnan för all del – gjort med urmodern. Om vi kan se hur vi ställt till det och sedan slutar besuga Afrika [*genom en nu pågående neokolonialism] kan vi växa upp och bli ansvariga och civiliserade världsmedborgare även i Sverige, ett litet bortskämt ammande barn ur ett globalt perspektiv.”

  Mitt perspektiv är afrikanskt, inte europeiskt.

 • Jobbig video. Typisk felsyn. Folk som kommer till jorden har vad de har på kontot, mest skuld. Det finns inte någon “materiell lag” som gör folk till “offer”, som videon skriker ut. Det finns orsak och verkan, och kallas karma. Underskott kan ses som att folk lider. Hela livet här är ju egentligen ett lidande – så bristen är STOR.
  Bara aktivister och andra liknande skulle peka mot andra som ursprungssförövare.

  Otäcka människor som Mugabe lyfts då också fram av otillräkneliga personer. Utöver “ok” så har han bundit folk till grimma. Rhodesia hade blomstrande odlingar och jordbruk. För folk var det stabilt och produktivt. Nu finns satanisten Mugabe där. Nyss höll han öppningstal i deras så kallade parlament, men höll av misstag samma tal som gången innan. Han är så otäck så han passar Kina som handen i handsken.

  … reports The Guardian, who described Mugabe’s reign as “paved with blood, violence, arson and cruelty”. He said of Mugabe himself ““a war-monger … and a sadist who delights in the misery of the people”.

  Det har framkommit att Mugabe låg bakom massdödandet av Ndebele-folket i Matabeleland:

  http://www.theguardian.com/world/2015/may/19/mugabe-zimbabwe-gukurahundi-massacre-matabeleland

 • Det västerlänska förtrycket upprätthålls av bl.a vita och [raderat ord] direktörer, arabiska vapenhandlare, likaså som indiska storföretag och kinesiska globalister som nu förhandlar med afrikanska korrupta myndigheter.. Afrikanska mellanhänder agerade/agerar som förtryckare själva för att de tjänar en korrupt slant på det, lite som en förman som är inställsam till direktören och gör livet surt för de som är lägre ner i hierarkin. Och systemet stöds av ALLA som konsumerar och underställer sig det fejkade ekonomiska systemet; dvs alla möjliga etniska grupper och raser, inklusive flyktingar som vill integreras in i konsument-Europa. Parasitiska system och xenofobi är tyvärr universiella fenomen. Det som utmärker den västerlänska modellen var att den hade ett teknologiskt och organisatoriskt övertag, och lyckas hålla i sig bra mycket längre. Andra folkgrupper hade gjort samma sak om de hade haft möjligheten, världsherrarvälde är något många psykopater gillar. Har inte med hudfärgen att göra. Kan väl också påminna att de första som förslavades av vita människor var vita människor. De första sydamerikerna som blev slavar, förslavades av andra sydamerikaner.. men det är inte som att dagens mexikaner ska känna skuld för att deras förfäder offrade peruanernas förfäder till krigsgudar. På samma sätt kan jag inte känna skam för att jag har samma hudfärg som Calle Bildt eller nån tidigare sociopatisk kolonisatör. På samma sätt förväntar jag mig att dagens kids i Uganda inte skäms för att Idi Amin var helt rubbad. Skuld däremot känner jag för att jag inte hittar nåt sätt ut ur detta system som förslavarna byggde upp tillsammans med sekonderna..men det har föga med min hudfärg att göra. Så vadå “dags att bearbeta den vite mannens skam?” Snacka om att förenkla ett komplext problem med förlegade begrepp. Bättre vore att fokusera på hur man hindrar rovdjurssystem från att byggas upp.

 • Skrämmande att vissa i kommentarsfältet vägrar att se sin egen position i en förtryckande struktur. Öppna ögonen och inse att ni är priviligerade i de kroppar ni fötts oavsett om ni anser er själva vara förslavade av en elit. Först då kan ni bli fria!

 • Rovdjuren finns i alla hudfärger. Vad som håller dem under armarna är banksystemets finansiella sektor som genom att trycka på knappar i illusionsekonomin tar över tillgångar oavsett land. Dom finns i Kamerun, vi har dom i Sverige. Det är ett systemfel där majoriteten av folk aldrig tillåts växa upp med korrekt information utan man föder upp dem på propaganda så de aldrig kan sträcka upp sej över en förpubertal nivå. När folk i olika länder börjar närma sej förståelse av hur det egentligen fungerar plockar man ner dem igen med hjälp av instrumentet rädsla. Dagens agenda i EU går ut på att skicka in traumatiserade och direkt förslavade människor för att påminna om tidigare generationers skulder och upprätthålla statusen för den ammande gruppen. Så länge folk är totalt auktoritetsberoende och sätter sin tillit till titlar, plastöverdragna medaljer och diplom på väggen istället för sunt förnuft lär det fortsätta.

 • Bra kommentarer. Synd att artikeln avslutades med en rasistisk kommentar, annars var analysen bra, för exploateringen av råvaror sker ju i alla länder numera, även här i Sverige, fast folk i vissa delar av landet framgångsrikt lyckats sätta stopp för det, andra inte, men de “utländska investerarna” lär ju inte ge upp. Jag kan ju påpeka att de bolag som främst får pengar och fördelaktiga och förmånliga exploateringsmöjligheter, får det just via allas “våra” stater, så det skulle vara bra att sluta betala skatt, som bara på ytan handlat om välfärd till folket, om man vill se ett slut på detta.
  Oerhört synd att artikeln slutade med “den vite mannens skuld”, det är inte vad vi behöver när våra medier väljer att censurera en nyhet som denna:
  http://blueshift.nu/geldermalsen-2015-systemkollpas-holland-bonnier-censurerar/

  Det vore helt bortkastad om vi nu utplånade “den vite mannen” istället för de verkliga rovdjuren. Rovdjuren förstörde våra samhällen här i norden för flera tusen år sedan. Ska vi nu alla börja kriga med varandra istället för att höja blicken?

 • Tack, Torbjörn, för att du tar upp Afrika! Jo, det var och är den vite mannen som bär skulden(västbankerna, vapenfabrikanterna, roffarbolagen). Här glöms visserligen de värsta mördarna bort- de franska legoknektarna. Och här förbises det som gör det möjligt att hålla Afrika nere-vapenexporten från väst till diverse folk som slåss inbördes, men också de otaliga militärbaser s.k. Lilypads, som USA nu har inrättat i praktiskt taget alla afrikanska länder. Läs gärna Nick Turse: The Startling size of US Military Operations in Africa. Ursprungligen publicerad i Mother Jones,.2013.

 • @Lisa

  Du skrev: “Skrota alla skulder till Världsbanker skulle vara en bra början.”

  En tysk bankir vid namn Alfred Herrhausen, som var ordförande för Deutsche Bank, föreslog just detta att man borde avskriva lånen till utvecklingsländerna. Ett tag efter att han hade föreslagit detta utsattes han för en av världshistoriens mest avancerade “terroristattentat” (läs: SAS, Delta Force, Navy Seals etc.).

  Från Wikipedia: “Herrhausen fell victim to a sophisticated roadside bomb shortly after leaving his home in Bad Homburg on 30 November 1989. He was being chauffeured to work in his armoured Mercedes-Benz, with bodyguards in both a lead vehicle and another following behind. The bomb had been hidden in a saddle bag on a bicycle next to the road that the assassins knew Herrhausen would be traveling in his three-car convoy. In the bag was a 7 kg bomb that was detonated when Herrhausen’s car interrupted a beam of infrared light as it passed the bicycle. The bomb targeted the most vulnerable area of Herrhausen’s car – the door where he was sitting – and required split-second timing to overcome the car’s special armour plating. The bomb utilized a Misznay-Schardin mechanism. A copper plate, placed between the explosive and the target, was deformed and projected by the force of the explosion. It is unlikely that this improvised explosive device had the precise engineering required to form the liner into a more effective slug or “carrot” shape (as in a shaped charge or an EFP)[citation needed] but in any case, the detonation resulted in a mass of copper being projected toward the car at a speed of nearly two kilometers per second, effectively penetrating the armoured Mercedes. Herrhausen’s legs were severed and he bled to death.”

  Den tyske åklagaren som höll i utredningen försökte missleda utredningen åt de rödvinspimplande “Red Army Faction”. Ungefär som Hans Holmer gjorde med Palmeutredningen.

 • @Torbjörn

  En välskriven artikel och jag delar till fullo alla dina synpunkter förutom på en enda punkt och det är formuleringen: “Det är dags för den vita mannen att bearbeta sin skam för övergreppen mot Afrika”.

  Jag är en s.k. “vit” europé och själv har jag varken koloniserat Afrika eller ägt några afrikanska slavar. Jag känner ingen personlig skuld då vi alla, oavsett hudfärg, också är slavar med den enda skillnaden att vissa slavar lever under bättre förhållanden än andra. Men vi är alla ändå bara slavar. Jag känner med det afrikanska folket och jag tycker den post koloniala skatten som bl.a. Frankrike fortsätter att ta ut av sina forna kolonier (vilket i själva verket är en fortsatt kolonisering i en ny tappning) är för djävlig. Likaså blir jag lätt spyfärdig av vår svenska “försvarsmakts” militära insats i Mali, som under en falsk förespegling av att hjälpa till mot islamistiska terrorister (som Frankrike själva säkert finansierat/skapat) bara är till för att kunna fortsätta utsugningen av Mali.

  Kineserna gör stora investeringar i Afrika och även om de gör detta av egenintresse, så tillför de mer till kontinenten än USA och alla forna/nutida kolonisatörer gjort/gör tillsammans. Afrika är en guldgruva av mineraltillgångar, både bokstavligt som bildligt, och om det kom det afrikanska folket tillgodo skulle denna kontinent blomstra.

  Sen är vår världskarta rätt missvisande angående storleksförhållandena mellan t.ex. Europa och Afrika, då den sistnämnda kontinenten är bra mycket större än vår lilla del av världen.

  “The Peters Projection World Map”

  http://www.petersmap.com/table.html

 • Bra förslag! Om “vi” slutar suga ut Afrika, så kan Afrika sluta suga ut oss. Vad vi behöver nu när europeer håller på att bli utrotade är inte mer vit skuld. Numera är det Europa som blir sönderslaget av tredje världen och istället för att vi bombar dem för att upprätthålla petrodollarhegemonin och i utbyte får vandrande “kreditexpansionsmaskiner”, så kan vardera kontinent förstatliga pengaskapandet och behålla sina folk där respektive folk och kultur hör hemma. Då blir alla nöjda och glada.

 • Sven Lidnäs

  “Religionerna är mer än tro. Det är ett beteende under viken människor regleras av andra individer.”
  Ja, tyvärr har det blivit så. Men det är inte Jesus´ fel. Tvärtom, vi behöver alla lära av Honom och följa Hans exempel i våra egna liv. Om vi gjorde det skulle den här världen vara ett paradis.

 • Riktigt “red” att där finns “resurser”. De verkliga resurserna är väl det sammanhang de är i, sina egna lokala sammanhang och kulturer. Tyvärr låter sig många luras och tro att Kina är någon sund “partner”. Det är ur askan i elden. Det kan bara bli så, och är redan så. Afrikaner som får chans till makt är OFTA också mycket benägna till att sko sig, och har inte alls den slags moral, etik och känsla att man också kan vara till för andra, som kanske vi har. Så den regim som inte är det kinesiska folkets egen, köper sig lebensraum och miljoner pass i afrikanska länder. Utbytet är för att kriminella berika maffiaklaner och regimer.

  Om “…Väst injicerade först sin gud…” så blir samröre med antihuman och antigud, kommunismen, en spik i kistan. Folken där skulle antingen närma sig sina egna ursprungliga tradiotioner och den förståelse och sanning det allt kommer ur – eller på annat sätt återknyta till goda mänskliga principer, alltså moral mm. Men nu är världen i snannabre fritt fall, så då följer at Kina tar plats.

  Alla har “skuld”. Det har vi som individer och folkslag, och raser, mm – utifrån det så är det en mening md allt, och att man kommer aldrig att förstå vad som utspelas om man bara tänker på lidande som något dåligt. Det gjorde man inte i Afrika heller, förr.

  I processerna ligger tydligen starkt att den vite mannen ska slå mot sig själv. Det bör man inte göra. Inget ska mer skingras, utan vi bör gå åt andra hållet, samla ihop, inåt. Men det “får vi inte nu ju… som vi ser vad “de” gär med folkförflyttningar och syftet med det.

  Sven Lidnäs, det du skrev “Då vi alla stammar från samma folk…”

  Ånej, det är verkligen inte alls så mänsklighetens historia ser ut.

 • Religion kommer från ordet religare. Av samma ord reglera, vilket betyder, att binda fast. Så varför behöver människor binda sig fast, det är ju motsatsen till att vara fri. Moral-filosofi måste inte vara bunden till en hierarkisk struktur liksom är fallet med religioner.
  Inom all arki (styre) finns det den som styr. Religiösa människor styrs genom, vad jag skulle vilja kalla, en religarki eller matiarki.
  Att därför kalla sig för människa, utan muslim, jude, kristen eller dyligt innebär grunden för att inom en regliarki kunna styras- dikteras- och ställa människa mot människa, folk mot folk.
  Religionerna är mer än tro. Det är ett beteende under viken människor regleras av andra individer. Ett tankefängelse inspirerat av människors vilja att styra andra människor.
  Då vi alla stammar från samma folk är indelningarna, “särdelning för likabehandling”, ett löjeväckande hån mot den fria människan och intellektet. Indelningen leder till separation, att sära par (se-prao).
  Om jag får dra summan av denna text blir det, psykisk fångenskap.

 • Skrota alla skulder till Världsbanker skulle vara en bra början. Så slipper “den vite mannen” falla offer för all världens hat och som orsak till allt ont i världen. Jag personligen känner inte en enda sån vit man.

 • Håller med och denna analys har jag gjort för decennier sedan. Men, det handlar inte om “den vite mannen” utan om korrumperade människor i korrumperade stater där vita och svarta och gula människor är slavar till sina “förtroendevalda”. Globalt. Att “investera” i Afrika är ingen större skillnad än att “investera” i något påstått I-land. Skuldsättningen som Världsbankerna förr mest förslavade u-länder sker över hela världen idag. Dock är vi alla folkslag skyldiga för att vi låter det fortsätta. Men i det stora hela är folket i Sverige inte bortskämda, fast många beter sig så, där de flesta är lyckligt omedvetna om att bubblan vi lever i borde ha spruckit för länge sedan. Vi är dock lika bedragna här med enorma skulder och med en tvångsbeskattning på över 80%. Om inte det är att vara slav vet inte jag.
  Är själv trött på att de vita ska få skulden för allt när det är ett fåtal korrumperade av alla färger och raser som förstör hela denna värld.
  Om inte folket samarbetar istället för att gå på alla polariseringar som media dränker oss med hela dagarna så är det nog kört för mänskligheten. Att skuldbelägga “den vite mannen” hjälper inte till ett dugg. Det handlar inte om ras. Det handlar om slavledare och slavar.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *