”Hemligheten med min framgång är att jag har ansträngt mig till det yttersta för att anställa den bästa personalen i världen” – Steve Jobs

4

Kurt-Stahl.LondonI en typisk start-up är det inte säkert att företagsledaren har tid att rekrytera, men Steve Jobs sa att rekrytering är det mest viktiga när ett företag ska växa. Jobs lär ha sagt: “The secret of my success is that we have gone to exceptional lengths to hire the best people in the world”.

Text och foto: Kurt Ståhl

Problemet med rekrytering och att öka personalen för mindre företag är oftast risken att den nyanställde inte skall leva upp till de ofta högst ställda förväntningarna och att det skulle kosta mer än vad man får tillbaka. En normal företagare kan också tycka att det är i det närmaste omöjligt att göra en ordentlig personbedömning så att man vet någorlunda säkert i förväg, vilken person det är som man är på väg att anställa.

Steve Jobs, 2007 - Foto: Steve Jurvetson - Wikimedia Commons“I noticed that the dynamic range between what an average person could accomplish and what the best person could accomplish was 50 or 100 to 1. Given that, you’re well advised to go after the cream of the cream. A small team of A+ players can run circles around a giant team of B and C players.” / Steve Jobs

Steve Jobs, 2007 – Foto: Steve JurvetsonWikimedia Commons

Mindre företag kan därför ha en tendens att ta in underentreprenörer eller köpa nya maskiner och utrustning för att på så sätt öka produktiviteten med redan befintlig slimmad personal. Det känns helt enkelt mer säkert och matematiskt förutsägbart att investera i en ny svarv i stället för att plocka in ny personal som kan bli sjuka eller komma försent till jobbet.

Men även inom ett så tillsynes svårt och oförutsägbart område som rekrytering och personbedöm-ning så finns det en hel del självklara tips och tricks som du kan använda dig av för att öka träffsäkerheten på rekryteringarna.

Ett tips är att du kan göra på samma sätt som man redan gör inom idrotten. Fråga i första hand om personens resultatbakgrund. Vad har personen producerat tidigare – det kan vara både privat och i arbetslivet?

Man behöver egentligen inte vara överdrivet rädd för att rekrytera ny personal – under förutsättning att man har lite grundlagar att jobba med under urvalsprocessens gång!

Text: Kurt Ståhl, VD Karisma Rekrytering | Se mer tips på: Rekryteringstips.nu

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

4 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Camilla Stjernström Forsell
Gäst
8 december 2015 kl 15:35

Bra och nyttig information att tänka på vid rekrytering av personal! Tack för användbara råd!

Camilla F
Camilla F
Gäst
8 december 2015 kl 15:29

Bra och nyttig information vid rekrytering av personal?

Pirjo
Gäst
8 december 2015 kl 15:07

Det här artikeln var riktigt bra!!!

monastralskydd
Gäst
8 december 2015 kl 13:36

Steve Jobs är en dålig förebild för ett etiskt, moraliskt samt uthålligt företagande. Steve Jobs grundade Apple som i dag hör till världens vinstrikaste företag och som slog världrekord i kvartalsvinst sista kvartalet 2014. Men vinsterna görs på en teknik som innebär stora hälsorisker för användarna och som Apple och de andra företagen i branschen lägger ner stor energi och stora resurser för att användare inte ska få kännedom om dem De motarbetar även kraftfullt bättre skydd genom starkare lagstiftning. Apple bedriver intensiv marknadsföring för att bland annat maximera vinsterna på barnmarknaden, dvs en ipad i varje litet barns knä från 1 års ålder och påtvingad användning i skolan och förskolan. Steve Jobs dog själv i cancer, bukspottkörtelcancer, och lät inte sina egna barn använda de egna skadliga Ipadsen (surfplattorna). https://newsvoice.se/2014/09/19/stralskyddsstiftelsen-gor-som-steve-jobs-lat-inte-barnen-anvanda-lasplattor/