Kina kan ta dig – Förbjuder regimkritik i användaravtalet för mobil och dator

publicerad 16 januari 2016
- av Torbjörn Sassersson red.

Kina användaravtal mobiltelefon

Kinas regim förbjuder kritik mot staten genom att skriva in det i användaravtalen för mobiler och datorer. Även om du bor i Sverige kan du bli föremål för påtryckning om du gör ett tankebrott och befinner du dig i Kina kan du "försvinna", varnar Epoch Times.

Text: NewsVoice | Bild: montage av kinesisk telefon och nyhetsartikel

Passa dig. Om du köper en bärbar dator eller en telefon tillverkad av ett kinesiskt företag bör du läsa användaravtalet noga. Där kan stå att du går med på att lyda kinesisk lag.

Exempel på vad du förbinder dig till:

  • Du får inte bedriva omstörtande verksamhet mot regeringen.
  • Du får inte underminera nationell enhet.
  • Du får inte underminera Kinas nationella religionspolitik genom att ha fel tro.
  • Du får inte tro på vidskepelser tex tibetansk buddhism.
  • Du får inte sprida politiska rykten eller information som inte överensstämmer med den statligt godkända linjen som presenteras via officiella språkrörsmedier.
  • Du får inte skada statliga organisationers rykte.

För att vara säker på att du inte gör något olagligt har tex Xiaomi rätt att komma åt ditt användarkonto. Företag med denna typ av användaravtal är Xiaomi, Huawei, Foream, Condenatcenter, Adbox och Decathlon. Begränsningarna för användarna började införas redan 2014.

Lei Jun Xiaomi - Foto: Tech In China"Xiaomis vd Lei Jin och Xiaomis globala vice vd Hugo Barra. Xiaomi är ett av flera kinesiska elektronikföretag som i sina användaravtal kräver att användaren följer den kinesiska regimens totalitära lagar"

"...om du tror på ett fritt Tibet, ett oberoende Taiwan, eller ett demokratiskt Hongkong, så bryter du mot Xiaomis användaravtal, eftersom det förbjuder dig att underminera nationell enhet", skriver Epoch Times i artikeln "Användaravtal till kinesiska produkter tvingar dig att följa regimens censur".

Utlänningar måste också följa Kinas lagar

Även utlänningar tvingas att följa de begränsande villkoren. De nya bindande lagarna får konsekvenser för utländska teknologiföretag som gör affärer i Kina eftersom de nya lagarna för kinesisk nationell säkerhet även gäller utomlands. Lagarna blir globala.

Epoch Times skriver om den tyske skribenten Christoph Rehagesom som i december 2015 la upp en video på Youtube där Mao Zedong kallas ”Kinas Hitler”. Det Kommunistiska ungdomsförbundet i Kina kräver nu att Rehage ska straffas för att ha brutit mot kinesisk lag trots att Rehagesom bor i Hamburg.

Enligt Epoch Times har det skett ett skifte inom kinesisk politik som började i juli 2015, när nationella folkkongressens ständiga utskott godkände den nya ”nationella säkerhetslagen”. Lagen slår fast att ”Kina måste försvara sina nationella säkerhetsintressen överallt”. Dessutom klubbade Kina den 27 december 2015, en ”antiterroristlag” som kräver att utländska teknologiföretag samarbetar med den kinesiska regimens utredningar. Problemet är att Kinas version av ”antiterrorism” inte är samma som i Väst.

Det kinesiska kommunistpartiet definierar terrorism som: ”allt tänkande, alla yttranden eller aktivitet som via våld, sabotage eller hot syftar till att skapa panik i samhället, påverka nationellt beslutsfattande, skapa etniskt hat, omstörta statsmakten eller splittra staten”. Epoch Times konstaterar att allt ”tänkande” och alla ”yttranden” som utmanar kommunistpartiets makt är illegalt.

Svensk greps i Kina i  januari 2016

Den 4 januari häktades i Kina den 35-årige svensken Peter Dahlin och förmodligen även hans flickvän. Dahlin är en av grundarna till människorättsorganisationen China Urgent Action Working Group (CUAWG) som arbetar för rättssäkerhet. Enligt Amnesty är detta ett exempel på den kinesiska regimens attacker mot utländska organisationer. Enligt CUAWG anklagar Kina Dahlin för att ha ”äventyrat rikets säkerhet”. Det skriver Epoch Times i artiklen: "Amnesty fruktar att gripen svensk i Kina kan fängslas".

Det är oklart om han använde en kinesisk mobil, dator eller surfplatta.

Text: NewsVoice