Kina kan ta dig – Förbjuder regimkritik i användaravtalet för mobil och dator

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 16 januari 2016
- Torbjörn Sassersson

Kina användaravtal mobiltelefon

Kinas regim förbjuder kritik mot staten genom att skriva in det i användaravtalen för mobiler och datorer. Även om du bor i Sverige kan du bli föremål för påtryckning om du gör ett tankebrott och befinner du dig i Kina kan du “försvinna”, varnar Epoch Times.

Text: NewsVoice | Bild: montage av kinesisk telefon och nyhetsartikel

Passa dig. Om du köper en bärbar dator eller en telefon tillverkad av ett kinesiskt företag bör du läsa användaravtalet noga. Där kan stå att du går med på att lyda kinesisk lag.

Exempel på vad du förbinder dig till:

 • Du får inte bedriva omstörtande verksamhet mot regeringen.
 • Du får inte underminera nationell enhet.
 • Du får inte underminera Kinas nationella religionspolitik genom att ha fel tro.
 • Du får inte tro på vidskepelser tex tibetansk buddhism.
 • Du får inte sprida politiska rykten eller information som inte överensstämmer med den statligt godkända linjen som presenteras via officiella språkrörsmedier.
 • Du får inte skada statliga organisationers rykte.

För att vara säker på att du inte gör något olagligt har tex Xiaomi rätt att komma åt ditt användarkonto. Företag med denna typ av användaravtal är Xiaomi, Huawei, Foream, Condenatcenter, Adbox och Decathlon. Begränsningarna för användarna började införas redan 2014.

ArcanumSkolan 2024

Lei Jun Xiaomi - Foto: Tech In China“Xiaomis vd Lei Jin och Xiaomis globala vice vd Hugo Barra. Xiaomi är ett av flera kinesiska elektronikföretag som i sina användaravtal kräver att användaren följer den kinesiska regimens totalitära lagar”

“…om du tror på ett fritt Tibet, ett oberoende Taiwan, eller ett demokratiskt Hongkong, så bryter du mot Xiaomis användaravtal, eftersom det förbjuder dig att underminera nationell enhet”, skriver Epoch Times i artikeln “Användaravtal till kinesiska produkter tvingar dig att följa regimens censur”.

Utlänningar måste också följa Kinas lagar

Även utlänningar tvingas att följa de begränsande villkoren. De nya bindande lagarna får konsekvenser för utländska teknologiföretag som gör affärer i Kina eftersom de nya lagarna för kinesisk nationell säkerhet även gäller utomlands. Lagarna blir globala.

Epoch Times skriver om den tyske skribenten Christoph Rehagesom som i december 2015 la upp en video på Youtube där Mao Zedong kallas ”Kinas Hitler”. Det Kommunistiska ungdomsförbundet i Kina kräver nu att Rehage ska straffas för att ha brutit mot kinesisk lag trots att Rehagesom bor i Hamburg.

Enligt Epoch Times har det skett ett skifte inom kinesisk politik som började i juli 2015, när nationella folkkongressens ständiga utskott godkände den nya ”nationella säkerhetslagen”. Lagen slår fast att ”Kina måste försvara sina nationella säkerhetsintressen överallt”. Dessutom klubbade Kina den 27 december 2015, en ”antiterroristlag” som kräver att utländska teknologiföretag samarbetar med den kinesiska regimens utredningar. Problemet är att Kinas version av ”antiterrorism” inte är samma som i Väst.

Det kinesiska kommunistpartiet definierar terrorism som: ”allt tänkande, alla yttranden eller aktivitet som via våld, sabotage eller hot syftar till att skapa panik i samhället, påverka nationellt beslutsfattande, skapa etniskt hat, omstörta statsmakten eller splittra staten”. Epoch Times konstaterar att allt ”tänkande” och alla ”yttranden” som utmanar kommunistpartiets makt är illegalt.

Svensk greps i Kina i  januari 2016

Den 4 januari häktades i Kina den 35-årige svensken Peter Dahlin och förmodligen även hans flickvän. Dahlin är en av grundarna till människorättsorganisationen China Urgent Action Working Group (CUAWG) som arbetar för rättssäkerhet. Enligt Amnesty är detta ett exempel på den kinesiska regimens attacker mot utländska organisationer. Enligt CUAWG anklagar Kina Dahlin för att ha ”äventyrat rikets säkerhet”. Det skriver Epoch Times i artiklen: “Amnesty fruktar att gripen svensk i Kina kan fängslas”.

Det är oklart om han använde en kinesisk mobil, dator eller surfplatta.

Text: NewsVoice

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Kina
 • Lite sent påkommet, men jag kan inte låt bli att kommentera.

  – Du får inte bedriva omstörtande verksamhet mot regeringen.
  Den regeln finns även i Sverige och kan ge 15 års fängelse.
  – Du får inte underminera nationell enhet.
  Inte heller i Sverige, du får alltså inte införa sharialagar ett område och utropa en egen stat med din egen regering och ignorera svenska lagar.
  – Du får inte underminera Kinas nationella religionspolitik genom att ha fel tro.
  Felöversatt. Det är inte accepterat att dölja kriminell eller omstörtande verksamhet som religiös. Samma som i Sverige.
  – Du får inte tro på vidskepelser tex tibetansk buddhism.
  Jo – du får visst utöva buddism, även tibetansk, men det är välkänt för kineser att en del extremister använde det för att maskera terrorism. Det tillåts inte.
  – Du får inte sprida politiska rykten eller information som inte överensstämmer med den statligt godkända linjen som presenteras via officiella språkrörsmedier.
  Igen en felöversättning. Du får inte sprida falska rykten, en lag som funnits i över 2,000 år och sedan Han-dynastin, speciellt inte sådana som underminerar samhällets stabilitet. Det är en skillnad från Sverige där det är tillåtet. Däremot är det tillåtet att sakligt kritisera.
  – Du får inte skada statliga organisationers rykte.
  Igen, en felöversättning. Du får inte underminera förtroendet för samhället och dess organisationer. Däremot är det tillåtet att sakligt kritisera. Det är dock tillåtet i Sverige.

  Epoch Times är en USA (CIA) finansierad anti-Kina propaganda tidning som distribueras i 35 länder. Den startades år 2,000 av Falun Gong. Flera andra länder bidrager. Den är välkänd för sina vilda konspirationsteorier.

 • Förflyttningen av ICANN är ett led för att implementera den enväldiga världsregeringen via FN. Den korporativa världskommunismen kryper närmare via din hemdator och flyttar fram positionerna när världspolisen i USA och Washington till synes försvagas. Kinesiska användarbegränsningar är bara ett led i operationen. http://www.batr.org/autonomy/100416.html

 • Maria

  Hur blir en NGO baserad i Kalifornien ett kinesiskt företag? Det enda som har egentligen hänt i detta är att US DOC har lämnat över kontrollen av Icann till sig själva och denna blev då en NGO. Desutom sköts alla domän -registreringar i praktiken och i slutändan av Verisign Inc. som också är baserad i US. Fenomenet ‘Internet’ består i realiteten av en uppsjö av unika av IP adresser och även om man skulle lägga ner domän-tjänsterna helt och hållet så skulle internet fungera ändå. Internet är uppbyggt på ‘peer 2 peer’ – p2p, dvs att enbart två makiner (peers) skulle behöva existera för att skapa ett faktiskt nätverk. Om det nätverket sedan utökas så att det korsar nationella gränser så kan man kalla det för ett internationellt nät eller internet. Det spelar ingen roll om hela US skulle förvinna i morgon, större delen internet skulle fungera och finnas kvar ändå, med eller utan DNS-tjänsten ^^

  Dessutom, kör man med WIFI eller GPRS så blir det ofta störningar i trafiken och det inte lika säkert som i trådade nät. Det är till exempel väldigt lätt att avlyssna vissa trådlösa tangentbord och se allt ‘grannen’ skriver, inte så jätte-kul va? Dessa är oftast av den billigare typen. Trådlösa nätverk kan avlyssnas långt enkare och smidigare än ett trådat nät och detta blir allt vanligare tyvärr vilket vi också vi ser i media.

  F.ö. Att Kina är en intollerant åsikts-diktatur råder det ingen som helst tvekan om. -Ush och tvi!

 • Tack för den här informationen! Såg den precis nyss och tyckte det var intressant, med tanke på att det är ett kinesiskt företag som tagit över internet från USA alldeles nyligen. Det borde kunna bli mycket mer av sådana här regler och cencur och kontroll över hela världens internet nu.
  Jag och en del vänner tycker att datorerna har uppfört sej besvärligt hela det här året, mer och mer. Program stänger ner sej oförmodat, det går inte att skriva ibland för det är som att någon är inne och fjärrstyr i datorn, det kan vara väldigt svårt att öppna vissa sidor och annat konstigt som bara händer ibland, men är mycket störande. Vi har pratat om solstormar och att det kan ge atmosfäriska störningar som påverkar internet, men ibland kan man verkligen undra om den förklaringen räcker.

 • Epochtimes är en partisk blaska men Kina ligger långt efter Ryssland med att få ut sin syn till omvärlden. De har utsatts för vad som kan misstänkas vara stora terrordåd iscensatta av Usa. Explosionen vid Tjanjin var ngt i hästeväg nån variant av barymetrisk bomb i kombination med ett minikärnvapen verkar rimligt med tanke på förstörelsens karaktär.
  Officiellt heter det inte så eftersom försäkringarna för en stor sönderbränd bilpark inte gäller vid kärnvapenincidenter.
  De utsätts för Usas krig genom ombud med uigur-terrorister och fruktar färgrevolutioner.
  Man känner sig hotade till sin existens. Mord på höga nyckelpersoner i Mali tidigare. Och mycket annat. Så att artikeln citerar ‘Lagen slår fast att ”Kina måste försvara sina nationella säkerhetsintressen överallt” verkar logiskt även om det inte var väntat att de skulle vara så öppna med det. Usa resonerar ju i ord på ett liknande sätt och realiserar det med sina militärbaser och proxikrig men också i det fördolda där man bryter mot alla lagar och lägger sig i överallt. Det vore intressant att veta hur medvetna kineser ser på skillnaden i info-krig gentemot väst mellan Ryssland och Kina. Kanske gör Kinas helt annorlunda produktions och export-karaktär att censur är bättre än infokrig. För att undvika att reta upp.

 • Birgitta har rätt.

  Det är ingen större skillnad på förbud eller som här att avlyssna, kartlägga medborgare in i minsta detalj i alla sammanhang. Friheten är blott subtil och i minskande med tanke på hur utvecklingens vingar blir allt svartare..

  Våldet myndighetsutövare exekverar mot medborgare i USA under det som är deras ekonomiska kris kommer också hit.. Bli slagen i Kina eller dödad, slagen, sprayad med pepparspray i trettio sekunder för att ha utövat sin demokratiska rätt i USA liknar alltmer Kina.. USA’s fiender kan man behandla hur som helst eftersom det är korporationerna som bestämmer vilka som är usavänner.. Vi ska givetvis få se samma konsekvenser här eftersom tendenserna redan inletts med vårt eget fascistiska parti.. Rent av Analogt med den digitala tekniken intrång, kontroll, spaning i politisk hållning och åsikter..

  Biverkningarna av privatiseringen är lika otäcka som medicinen.. Skattelättnader kostar.. Medan vi får betala avlyssningen ur egen ficka..

 • LJJ@ Vem är det som är naiv egentligen – lol? Jag håller mig ajour med vad som händer internationellt och läser styr- och visionsdokument, forskningsrapporter m m. Du får inget veta om du bara läser det censorerna presenterar i DN, SVD eller andra ankdamstidningar.

  EU/FN (different but same shit) har stora, men inga särskilt trevliga, planer för oss i framtiden. Sverige utger sig för att vara “av folket och för folket”, men är egentligen bara ett företag som har ett visst antal individer boende inom sitt territorium som de ska användas för att nå vissa mål som elitisterna enats kring.

  Regimkritik är inte heller tillåten här, vilket märks på alla nivåer från vaggan till graven. Det blir väldigt tydligt om man ställer kritiska frågor på ens barns dagis, är student, på jobbet eller inom politiken. Fan ta dig om du vågar ha åsikter vid sidan av konsensus.

 • Berätta gärna om de skillnaderna. Kanske händer inget direkt vid demonstrationen.
  Men jag känner personligen personer som senare fått alla sina datorer, barnens dataspel konfiskerade vid räd mot familjen. Och den som deltagit i offentlig demonstration eller på nätet blev inburad i ett par veckor utan möjlioghet till kontakt med familj.
  Detta i sverige och bara för att man gjort sin röst hörd och kritiserat systemet.

 • Leif B och Birgitta

  Otroligt naivt påstå att vi har samma lagar som Kina ( Leif B) eller att det inte är någon större skillnad mellan Kina och EU (Birgitta). Era jämförelser är som att påstå det är ungefär samma sak att efter deltagande i en samhällskritisk demonstration bli brutalt ihjälslagen på en polisstation i Peking som att lugnt kunna åka hem med tunnelbanan i Stockholm.
  Ifall ni inte tror mig – åk till Kina och prova själva. Om ni – mot förmodan – överlever så lär ni inse att skillnaden är betydande.

 • Är det egentligen någon större skillnad mellan Kinas totalitära ambitioner och EU:s? Vem är det som styr och bestämmer vad FRA ska ägna sin signalspaning på? Tror nog att de har stenkoll på oss, var och en, här i Sverige för dokumentera och analysera vilka som utgör ett hot mot regimen AB Sverige. Staten är suverän och kräver blind lydnad. Vi varken kan eller får lov att kontrollera vem/vilka som styr oss via staten.

 • Ytterligare ett bra argument för återanvändning – köp begagnat. Ett sådant avtal kan ju bara gälla den som köper en ny dator av tilllverkaren eller dess återförsäljare. Latrinjuridik.

 • Det är ju ett ypperligt sätt att underminera sin egen försäljning till utlandet. Och vem vill åka till Kina där var och varannan restaurangägare köper billig återanvänd frityrolja hämtad direkt ur avloppet på gatan? Det är med risk för urusel hälsa att äta där.
  Och så ligger det en överhängande ekonomisk kris i landet som kommer att smälla vilken dag som helst. Kina är på väg utför och tack vare 3D skrivare så behöver vi snart inte köpa in mer från dom, vilket i de flesta fall ändå är produkter av usel kvalite.

  Nej, Kina är inte ett land att besöka om man är mån om sig själv.

 • Kanske off topic men vem finansierar Perter Dahlin och hans verksamhet.
  Verkar ju vara rätt omfattande om jag förstått andra källor.

  Vad gäller lagarna har vi ju samma här. Skjut en snut ! eller döda politiker xx! det är OK att
  skrika o demonstrera för om än olämpligt. Men provar man “riv systemet” och manifestera detta så kan du ligga risigt till.

  LeifB

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *