Läkemedelsverket avfärdar risker med medicinska experiment – 1000-tals dör i världen

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 19 januari 2016
- Torbjörn Sassersson red.
Big Pharma

Medical trialSex personer skadades allvarligt vid en läkemedelsprövning i Rennes, Frankrike. En person ligger i koma och flera av de övriga har fått hjärnskador. Frankrikes hälsominister säger till BBC att det skett en ”väldigt allvarlig olycka”. En expert på Läkemedelsverket avfärdar idag skandalen med orden: ”Det här är extremt ovanligt”, men rapporter larmar om att 1000-tals människor dör varje år i bla Indien, USA och hela Afrika vid läkemedelsexperiment.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild: Journalism.columbia.edu

LäkemedelsVärlden skriver i en artikel att den franska hälsoministern Marisol Touraine avvisar ryktet om att det rört sig om ett cannabisbaserat preparat för smärtlindring i fallet i Rennes.

“Det är en kemisk substans som blockerar enzymet fettsyraamidhydrolas. Enzymet bryter ner den substans som kroppen själv tillverkar, som passar på receptorer för cannabinoider. Målet var att utveckla läkemedel som kunde höja nivåerna på den kroppsegna substansen som binder till cannabinoidreceptorerna.”

Kroppen har sina egna receptorer för cannabinoider och kroppen tillverkar naturligt endogena cannabinoider. Läkemedelsprövningen i Rennes som misslyckades handlar om att läkemedelsindustrin försöker ta fram sina egna patentskyddade cannabinoida preparat som ska ersätta naturliga ämnen.

Ann Marie Janson Lang på Läkemedelsverket säger att det är en väldigt liten del av prövningarna där man får den här typen av allvarliga biverkningar. Lang tar upp ett annat fall från London 2006 då det inträffade en liknande händelse. Friska frivilliga försökspersoner som fick substansen TGN 1412 drabbades då också av allvarliga biverkningar.

LäkemedelsVärlden skriver att efter händelsen i London bestämde sig läkemedelsmyndigheterna i Europa för att öka säkerhetsnivåerna genom att införa inspektioner. Kliniken som ska genomföra medicinska experiment måste tex ha kompetent personal och nära till en intensivvårdsavdelning.

Läs mer: Myndigheterna: Beslutsoförmögna vuxna och barn med cancer bör ingå i medicinska experiment

Västs medicinska experiment – ett helvete för Indien

Ute i världen ser det annorlunda ut. Brittiska The Independent skriver i en artikel från 2013: “A heaven for clinical trials, a hell for India” att Högsta Domstolen i Indien gav regeringen en månad att lösa problemet med dessa medicinska experiment. Indier används som försökskaniner och experimenten har lämnat drivor av döda människor efter sig. Situationen har beskrivits som ett “helvete för Indien” och det handlar om marknader och pengar.

“Amid claims that Indian citizens are being used as “guinea pigs” in an industry worth an estimated £310m a year, the Supreme Court told the government that no trials for new drugs should go ahead until a “mechanism is put in place to monitor them.”

“In recent years, India has emerged as one of the main locations for clinical trials by British, American and European pharmaceutical companies, looking for places to test new drugs and medicines.”

Times of India skriver 2013 i sin artikel: “2,644 died during clinical trial of drugs in 7 years” att 2,644 avlidit på grund av medicinska experiment under de senaste 7 åren då 475 läkemedel testades. Endast 17 av dessa läkemedel godkändes för den indiska marknaden.

“Around 11,972 serious adverse events (excluding death) were reported during the period from January 1, 2005 to June 30, 2012, out of which 506 events were found to be related to clinical trials”. … “Clinical trial of two drugs – Bayer’s Rivaroxaban and Novartis’s Aliskiren vs. Enalapril – accounted for maximum number of deaths.”

Rapporten “Big Pharma’s Shameful Secret” inleder med orden:

“Every year, drug companies spend $14 billion to test experimental substances on humans. Across the U.S., the centers that do the testing—and the regulators who watch them—allow scores of people to be injured or killed.”

Rapporten varnar för att fattiga immigranter från Latinamerika utnyttjas av amerikanska företag i dessa experiment.

NewsVoice kommentar

Läkemedelsverkets expert Ann Marie Janson Lang som säger att det är extremt ovanligt med dödsfall och allvarliga skador vid läkemedelsprövningar kan alltså inte ha rätt. Det verkar omvänt vara alldeles för vanligt med dödsfall och skador vid prövningar runt om i världen.

 • Borde det inte råda nolltolerans avseende skador och dödsfall när det gäller läkemedel vars avsikt är att bota och lindra symptom och sjukdomar?
 • Varför ska läkemedel överhuvudtaget skada människor?
 • Hur kommer det sig att dödsfall och skador är i det närmaste okända fenomen när det gäller sk alternativa läkemedel och kosttillskott?

Naturläkemedel behöver normalt inte testas på människor genom kliniska prövningar eftersom de redan använts, ofta i 100-tals eller 1000-tals år. Den beprövade erfarenheten visar, genom ett naturligt urval, vilka preparat som fungerar bäst och vilka som inte ger biverkningar vid rätt doser.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Den här typen av “incidenter” hanteras rutinmässigt i tre steg: 1 – otillfredställande information från ljugmedia om det inträffade. 2 – lugnande besked från “ansvarig” myndighet och 3 – locket på, så att vi snabbt ska glömma vad som hänt och de skyldiga gå fria.

 • På nyheterna i UK meddelades det att patienten i koma har avlidit och att andra fått obotliga hjärnskador! Hur många fler som får bestående skador av detta (pseudo-science!) försök återstår att se. Det är sannerligen dags att sluta med gräsliga syntetiska experiment – på både människor och djur!!

  Det jag, och många med mig, vill se är en fungerande sjukvård – dvs friskvård! Både människor och djur mår bäst av en naturlig ekologisk kost, kosttillägg, örtmedicin, homeopati osv. – tillsammans med olika behandlingsmetoder som patienten själv ska kunna välja efter behov och önskemål – t. ex. akupunktur, osteopati, mindfulness, tai chi, massage, zonterapi, ‘gympa’ etc…

 • Detta är skrämmande och det handlar faktiskt om mord på oskyldiga människor. Dessa läkemedelsföretag borde ställas inför rätta och inte komma undan med några miljoner i böter utan mångåriga fängelsestraff för den högsta ledningen. Hur ska vi lyckas med det?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *