P1 Kaliber (SR) utses till Årets Folkbildare 2015 av NewsVoice

publicerad 7 januari 2016
- av Torbjörn Sassersson red.
Vetenskap och Folkbildning, VoF

Vetenskap och Folkbildning, VoF

DEBATT. P1 Kaliber utses härmed till Årets Folkbildare 2015 av NewsVoice. Motiveringen är att Kaliber är en av de få svenska public service-kanaler som arbetar med undersökande journalistik och som därför tillför samhället information av stort allmänt intresse.

NewsVoice hoppas nu att folkbildarutmärkelsen överskuggar rättshaveriföreningen Vetenskap och Folkbildning som idag istället utsåg Kaliber till Årets Förvillare 2015.

Vetenskap och Folkbildning anser i sin osignerade motivering att Kaliber vinklat sin granskning av Gardasil. VoF skriver: “Programmet var tydligt vinklat för att öka rädslan för vaccinationer och ge näring åt konspirationsteoretiska idéer”. K-ordet “konspirationsteori” används alltså åter som argument för att hämma undersökande journalistik.

VoF tyckte att Kaliber istället skulle lyssna på en myndighet. VoF skriver att en “mycket omfattande vetenskaplig studie” rörande HPV-vaccin/Gardasil utförts av den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA.

Vetenskap och Folkbildning försöker manipulera journalister

VoF skriver:

“Kalibers granskning sändes tre dagar före publiceringen av en mycket omfattande vetenskaplig studie rörande vaccinet, utförd av europeiska läkemedelsmyndigheten. Denna studie kunde ej påvisa ökad risk för diagnosen POTS, vilket var den biverkning Kaliber främst hävdade kunde relateras till vaccinet. Trots att Kaliber kände till att denna studie skulle publiceras, sändes programmet. I ett uppföljande program valde Kaliber, trots påstötningar, att inte nämna detta resultat.”

VoF har alltså inte bara använt k-ordet utan även gjort “påstötningar” för att påverka Kalibers rapportering. VoF anser tydligen inte att media ska en oberoende uppfattning – särskilt inte om vaccin – utan istället helst vika sig för en myndighets uppfattning eller för VoF:s diktat. Poängen med journalistik är annars att media kan komma fram till en annan uppfattning än tex en myndighet.

Att VoF försöker påverka journalister är sedan länge känt. Voffare brukar skicka mail till redaktioner för att skapa “protesterande folkstormar” med förhoppningen att vissa artiklar ska tas ned.

Vetenskap och Folkbildning gör ytterligare ett  misstag när de ger förvillarpriset till Kaliber. De missar helt att danska medier avslöjat att EMA:s expertgrupp var besatt av personer med kopplingar till vaccinindustrin, men utan undersökande journalistik hade det inte upptäckts.

NewsVoice har redogjort för vad dansk medier skrivit om EMA:s så kallade “vetenskapliga” studie i artikeln: Expertgrupp bakom EMA:s beslut om HPV-vaccinernas ofarlighet var köpt av industrin.

När sedan VoF insmickrande väljer P1 Institutet till Årets Folkbildare 2015 har de inte särskilt vetenskapliga argument. VoF skriver bla:

“På ett lekfullt och avväpnande sätt har redaktionen i programmets avsnitt utforskat allt från rymdens oändlighet till mördarnyckelpigor och världens sjätte bästa elgitarrists favoritdinosaurier.”

Vetenskap och Folkbildning cementerar sin självbild som en omogen “studentförening” som inte granskar industrin och som tycker att medier och allmänhet ska lyda VoF och duktiga myndigheter som infiltrerats av industrilobbyister. 

Text: Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

 • [tack Ove :)]

  Medievärlden: Kaliber fälls för program om HPV-vaccin

  “Det omdiskuterade programmet gav en missvisande bild och stred mot kravet på saklighet.
  Granskningsnämnden har fällt Kaliber, SR P1:s program för grävande journalistik, för missvisande framställning i ett program där man avsåg granska hur Läkemedelsverket hanterar misstänkta biverkningar av HPV-vaccin.

  Nämnden fäller Kaliber eftersom den anser att det i programmet förmedlades en bild av att det finns ett samband mellan HPV-vaccinet och diagnosen POTS. Framställningen blev så missvisande, anser nämnen, att programmet stred mot kravet på saklighet.”

 • Förtydligande. Peter Wolodarski och DN priset Årets Förvillare efter att 2000 röster inkommit till bloggen aretsforvillare.nu. Allmänheten både nominerade och röstade. Samtidigt beslöt bloggen Vetenskap-folkbildning.nu att ge samma pris till DN och Wolodarski. Det var därifrån ett visst pressmeddelande kom som omtalats i media. Bloggen Aretsforvillare.nu skickade aldrig ett pressmeddelande. DN/Wolodarski fick alltså priset från två bloggar samtidigt.

  Eftersom Föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) inte kan äga begreppet Årets Förvillare så kan vem som helst utse vinnare och dessutom när som helst. Have fun.

 • Vetenskap och Folkbildning (VoF) satsar på fel häst som vanligt och är dåligt påläst.
  Denna skeptikerförening förnekar sig aldrig.

  Så klart ska Kaliber i P1 vara Årets Folkbildare i stället. Klockrent!
  Vi vet nu att HPV-vaccinet Gardasil ger allvarliga biverkningar, se t.ex. 2000-Talets Vetenskap Nr 2/2015 sid 8-10.

  Ett gott råd till alla voffare och övriga medborgare är att bli medlemsprenumerant på denna tidning, http://www.2000tv.se, en ögonöppnare precis som NewsVoice. Förhoppningsvis försvinner på sikt allmänhetens tillit till VoF.

 • Egentligen spelar det inte någon roll vilken vaccin det handlar om. Alla vacciner och utan undantag är kontaminerade med metaller och gifter som skadar vävnaden. Det är bra att kalibern belyste problemet med åtminstonne en vaccin. I Österike hade/har man enorma problem med vaccin mot fästingssjudomar.

  Gifter är gifter helt enkelt.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *