P1 Medierna rättade i sändning beskrivningen av NewsVoice

publicerad 17 januari 2016
- av Torbjörn Sassersson red.

SR - P1 MediernaSveriges Radio korrigerade beskrivningen av NewsVoice som P1 Medierna förde fram den 9 januari 2016 i ett inslag. Programledaren sa då att NewsVoice är: "en samlingplats för diverse konspirationsteorier". NewsVoice klagade på den beskrivningen och den 16 januari rättade P1 Medierna till att NewsVoice istället är: "en nättidning med utgivningsbevis som bedriver nyhetsjournalistik och undersökande journalistik".

NewsVoice anmälde även P1 Medierna till Myndigheten för Radio och TV för ickeneutral rapportering. Anledningen var att NewsVoice inte heller blev kontaktad av P1 Medierna för att kunna bemöta påståendet innan sändningen den 9 januari. P1 Medierna tog emellertid till sig av kritiken och strax efter rättningen på P1 den 16 januari drog NewsVoice tillbaka anmälan mot programmet.

Inslagen

NewsVoice beskrivs (drygt 16 min in i inslaget) som en: "en samlingplats för diverse konspirationsteorier".

P1 Medierna korrigerar (c:a 34 min in inslaget) till att NewsVoice istället är: "en nättidning med utgivningsbevis som bedriver nyhetsjournalistik och undersökande journalistik".

Relaterat (inslagen där NewsVoice nämndes)

9 januari 2016: Hot mot polisvisselblåsare och barns rätt att höras (SR, P1 Medierna)

16 januari 2016: Sextrakasserier och censuranklagelser efter Köln och Kungsträdgården (SR, P1 Medierna)