P1 Studio Ett: “Det finns inget samband” mellan förkylning och nedkylning – Det förkastas av forskning och folkliga erfarenheter

9

cold förkylning feberDEBATT. Varje vinter brukar svenska MSM-medier rapportera om att det saknas ett vetenskapligt samband mellan förkylning och nedkylning trots att folk i allmänhet har uppfattningen att nedkylning kan leda till infektioner. Erfarenheten finns till och med i själva ordet “förkylning” som syftar på nedkylning. NewsVoice reder ut.

I går på P1 Studio Ett försökte journalisten Li Hellström slå fast att kopplingen förkylning och nedkylning är en myt. P1 intervjuade Anna Nergårdh som är chefläkare vid Stockholms Läns Landsting. Enligt Nergårdh saknas ett vetenskapligt samband mellan förkylning och nedkylning. Det är det medicinska/politiskt korrekta uttalandet för en läkare i Sverige. P1-journalisten var sedan snabb med att dra slutsatsen att kopplingen är en myt trots att läkaren bokstavligen inte säger att det är en myt.

“Anna Nergårdh, chefläkare Stockholms läns landsting, slår hål på några myter och ger tips hur vi skyddar oss mot kylan.” / Gör vinterkylan oss sjukare? P1 Studio Ett

Varför så viktigt att avfärda kopplingen mellan nedkylning och förkylning i Sverige?

Som massmediekonsument i Sverige kan man fråga sig varför det är så viktigt för public service att varje år avfärda folklig erfarenhet som visar på ett tydligt samband mellan nedkylning och förkylning? Vem tjänar på att vi inte klär på oss ordentligt på vintrarna? Det finns naturligtvis inget som tyder på att det handlar om en läkemedelsindustri som vill säkra sin vintermarknad för symptomhämmande preparat mot feber, huvudvärk, svullna svalg och näsor. Och inte skulle väl Sveriges Radio vara industrianpassat?

Anna Nergårdh medger att det är helt klart att vintern är en infektionssäsong. Hon menar att man ska vara noga med handtvätt och tillägger att sociala fysiska kontakter är en faktor som kan utlösa förkylningar och influensor. Intervjuns inriktning blir istället en diskussion om köldskador och att man bör ha mössa för att inte förlora för mycket värme ur kroppen.

Tidningen Må Bra reder ut sakfrågan en aning i artikeln “Blir barnen sjuka av kyla? Experten förklarar” från 2013:

“Du kan promenera runt i veckor med vått hår och våta sockor utan att bli sjuk. Så länge du gör det i ensamhet på Svalbard, säger den norska läkaren Brynjulf Barexstein, till tidningen KK.
Det är alltså inte kylan som gör oss sjuka, det krävs en smitta för att trilla dit.”

Problemet är att de flesta av oss ständigt är utsatta för förkylningsvirus. Det betyder att en nedkylning, som anses sänka immunförsvarets förmåga att bekämpa virus, ökar risken för att ett av de virus vi exponerats för får fäste och utvecklar en infektion i kroppen. Det påpekas även i artikeln i Må Bra.

Vetenskapliga studier visar på ett samband mellan nedkylning och infektionrisk – men man får inte tro på det i Sverige

Illustrerad Vetenskap är inne på samma linje. De skriver i en artikel “Orsakas förkylning av kyla eller virus?” från 2001:

“Virus stöter vi hela tiden på i vår miljö, men det är långt ifrån varje gång vi blir sjuka. Det blir vi bara, när vårt immunförsvar av någon anledning sviktar. Inga undersökningar har dock kunnat påvisa något direkt samband mellan kyla och ökad mottaglighet för infektioner. Det innebär dock inte att folktron är helt felaktig. När det blir kallt, kyls nässlemhinnan ned av inandningsluften, och det kan kanske försvaga försvaret mot virusangrepp. Enligt en ny hypotes kan detta tänkas få en ”dold” virusinfektion, som ännu inte gett några symptom, att blossa upp och bli märkbar.”

Journalisten på Illustrerad Vetenskap motsäger sig själv. Först finns inget samband, men sedan finns ett samband.

Sannas bok Mat som Läker
Annons

BBC skriver i artikeln “Mothers ‘were right’ over colds” från 2005 att mammor som skyddar sina barn från kyla haft rätt hela tiden. Uppgifterna kommer från en vetenskaplig studie utförd vid Common Cold Centre, Cardiff University. Undersökningen visar att nedkylda fötter väsentligt ökar risken för förkylning och snuva.

“Scientists say they have the first proof that there really is a link between getting cold and catching one.

Staff at the Common Cold Centre in Cardiff took 180 volunteers and asked half of them to keep their bare feet in icy water for 20 minutes. They found 29% developed a cold within five days, compared with only 9% in the control group not exposed to a chill.

Professor Ronald Eccles, director of the centre, said the study had shown, for the first time, a scientific link between chilling and viral infection – something previously dismissed by other studies.”

En studie från 2007 visar att risken ökar att bli både sjuk och dö i lunginfektioner om man utsätter sig för nedkylning. Ju längre du utsätter dig för kyla desto större blir riskerna.

“Exposure to cold has often been associated with increased incidence and severity of respiratory tract infections. The data available suggest that exposure to cold, either through exposure to low environmental temperatures or during induced hypothermia, increases the risk of developing upper and lower respiratory tract infections and dying from them; in addition, the longer the duration of exposure the higher the risk of infection.”
Exposure to cold and respiratory tract infections, Alfa Institute of Biomedical Sciences, Athens, Greece; Department of Medicine, Tufts University School of Medicine, Boston, Massachusetts, USA.

Kritik mot P1 Studio Ett

Generalfelet som journalisten Li Hellström på P1 gör är att gå till endast en svensk expert och sedan nöja sig med svaret. En svensk expert kommer dock alltid att anpassa sig efter en svenskt godkänd uppfattning. Om Hellström hade undersökt ämnet nedkylning och förkylning lite mer seriöst hade denne funnit att det finns studier som visar på ett samband.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Study: Exposure to cold and respiratory tract infections (PubMed)

Study: Health Impacts of Cold Weather June 2014

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

9 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Jan Fossi
Jan Fossi
Gäst
16 oktober 2017 kl 07:18

Mats har helt rätt. Dessutom litar jag inte på privatbilister som har två händer på ratten. Är dessa dessutom placerade “tio i två”, aktar jag mig ordentligt. Rallyförare, däremot, måste styra med båda händerna.

Mats
Mats
Gäst
22 april 2016 kl 06:42

Vill bara kommentera Daniels inlägg om mobiltelefoner.- Det här var innan smarta mobilers breda intrång och det man kom fram till då vara att det var själva samtalet som var distraherande, ej om man hade handsfree eller mobilen i handen.
Nu med smarta mobiler intåg så kollar folk på en skärm vilka mail och läser och skickar meddelanden vilket har förändrat risken betydligt från tidigare då man bara använde mobilen för samtal.

Daniel
Daniel
Gäst
8 februari 2016 kl 03:22

“Generalfelet som journalisten Li Hellström på P1 gör är att gå till endast en svensk expert och sedan nöja sig med svaret. En svensk expert kommer dock alltid att anpassa sig efter en svenskt godkänd uppfattning.”

Det hela får mig att minnas 2003, när Vägverket i Sverige, som enda nation i Europa, gick ut och deklarerade att man funnit att handsfree i bilen INTE var säkrare än att handha mobilen i ena handen under hela samtalet. Detta gick emot samtliga studier i Europa som gjorts tidigare och trotsar logiken. Det verkade inte bekomma tjänstemännen som formulerade policy efter sina egna rön på området. Ibland är det bra att lyfta näsan lite högre och kika runt lite grann innan man formar klar sin policy.

Lotta
Lotta
Gäst
6 februari 2016 kl 11:58

Madame Flod kylde ner sig när hon spionerade på Karlsson och dog i lunginflammation. Var det inte så?
Klart det finns ett samband! Jag tror att om man är stark och frisk och har ett bra immunförsvar kan man bli kall utan större problem, men om man redan har lite virus och är minsta nedsatt så ska man absolut inte kyla ner sig utan hålla sig varm, något kloka människor förordat i alla tider.

Peter Grafström
Peter Grafström
Gäst
22 januari 2016 kl 23:44

Ännu en gång enkel seger för Newsvoice över msm. Vilka loosers dom är!

astro
astro
Gäst
22 januari 2016 kl 12:15

Snor det till sig för en konflikt mellan SVT och SR? Snyter bäst som snyter mest.

“En man i Randesund i södra Norge har imponerat på polisen, efter att han stoppade en biltjuv i bara underkläderna, trots att temperaturen mätte minus 17 grader. […]

Biltjuven var känd av polisen sedan tidigare. Den ovanligt bestämde bilägaren klarade sig undan den minst sagt farofyllda färden med ett par små sår, och en helt vanlig förkylning.”

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/vansinnesfard-pa-biltak-nar-tjuven-stoppas-av-agaren-endast-ikladd-kalsonger

castoropollux
Gäst
21 januari 2016 kl 20:11

Sjukvården har ju redan eliminerat immunförsvaret i sin smala begreppsvärld. De flesta fick ju inte infektioner utan virus.. Sådant behövde man inte behandla ens…

En individ på Storgatan med konstaterad Giftstruma har sagt att vården talat om för honom att det ger dåligt immunförsvar. Inför faktum att det bör vara tvärtom så blev protesterna våldsamma.. Det behövs ingen skrämselpropaganda i vårdapparaten. Det är bara att mata det lilla djuret..

astro
astro
Gäst
21 januari 2016 kl 12:23

Man vill väl befästa perversionen att människan har som ingen relation till naturen, det finns inget ekosystem som man kommer från eller ingår i. Hon är en maskin, felar den så är det bara sånt som händer och otur och där dessa skolade krafters ägare är de som tillhandahåller korrigerande piller, eller de bytar organ osv.

Även skolade borde veta att våra immunförsvar fungerar sämre om det/man är kall. Vi får ju feber för att lättare få övertaget mot infektioner. Varför skulle folk traditionellt alltid basta om det inte gav “fördelar”.

Det handlar om qi, yin och yang, och olika “tillstånd” eller faktorer därute. I traditionell kinesisk medicin så talar man om “patogen energi”, där kyla och vind etc är några. Värme – yang, då är det expansion, saker går utåt, mot ytan, och löses upp. Kyla – yin, då är det inåt, stagnation och kontraktion, det blir mer livlöst och det blir härdar – det blir som Sverige.

Vår inre cirkulation, först qi i meridianer och vidare samband/förgreningar med allt i kroppen, men som naturligtvis då också “blir” blod, lymfa och immunförsvar – interagerar med det som är det yttre – men var börjar det yttre? Var slutar vår kropp, vi ser bara hudens yta – och skolmedicin och vetenskap är 180 grader från att se de verkliga sammanhangen, och den är befängd.

Här kan man läsa mer:

Här försöker den bakvända världen (humanism och skolväsenhjärntvätt) debunka TCM, den traditionella kinesiska medicinens syn på kyla och förkylning:
https://humanisticperspectives.wordpress.com/2012/01/29/hot-and-cold-in-chinese-medicinea-meaningless-concept/

I en kommentar till texten kan man läsa:
Utter rubbish. TCM has been developed over centuries and looks at how the body/mind can find its balance, which is in harmony with its habitat. Science over the years has ripped everything into its component parts trying to understand it, with limited scope, where TCM sees things as a connected, holistic system. If the balance isn’t right, do the right things and the balance is restored naturally. It’s both complex yet simple.

Blir man förkyld av kyla?
Ibland uppstår det en diskussion om förkylning orsakas av kyla. Det är välkänt att virus orsakar förkylningar, men vilken roll spelar kylan? Det heter ju trots all förKYLning.
http://www.klassiskakupunktur.se/blir-man-forkyld-av-kyla/

De sex ondskorna (klimat)
http://www.traditionellkinesiskmedicin.se/obalans/de-sex-ondkorna-klimat/

Ingemar Ljungqvist
Gäst
21 januari 2016 kl 12:00

Våra media är faktiskt fantastiska med att enbart gå till sina experter och sedan sprida myter.
I morse följande tokerier. på P1 Man refererade till en koststudie i en Stockholmsförort där riktad info bevisligen hjälpt invånarna/invandrarna att välja bort godis, oboy mm – med gott resultat. Men sedan föreslog man att de skulle fortsätta söka Nyckehålsmärkta produkter i butikerna, dvs undvika de hälsosamma oftast mättade fettsyrorna.
OBS Nyckelhålsmärkningen infördes – och fettsnåledieterna infördes – precis före det Sverige och fler länder exploderade i en fetma och diabetesepidemi.
Fall 2: Faktiskt sant. När man nu sett sambandet mellan härdade fetter (transfetter) i kosten och hjärt- kärlsjukdomar så har man sett motsvarande minskning i Europa. (Allra störst minskning i Danmark där man infört transfettförbud . vår anm. ) Men i andra länder : Pakistan och Egypten t.ex ses en ökning- Här kom myten: De har höga kolesterolvärden. Inom forskningen är man idag tämligen överens om att höga kolesterol värden mest är en indikation på att kolesterolet bekämpar infektioner i kärlväggarna. Reporter här var Tim Leffler, som blandar fakta med myter.
Nummer tre var ett slag för GMO framställda silkesapor. En amerikansk forskare ska med den nya gentekniken “framställa” apor som man sedan kan göra schizofrena eller autistiska.
Allt för forskningen.
Reportern Annika Östman går då exempelvis förbi den forskning som exvis britten Andrew Wakefield gjort. Och som konfirmerats av norska teamet Tveiten och Reichelt. Att en stor del av symtomen beror på flitigt förekommande peptider i blodet. Peptider som kommit dit genom läckande tarm/för stort intag av gluten/kasein. Genom strikta dieter kan man direkt således minska symtombilden avsevärt – istället för att kasta sig över djurplågeri.

Ingemar Ljungqvist. http://www.2000tv.se