P1 Studio Ett: “Det finns inget samband” mellan förkylning och nedkylning – Det förkastas av forskning och folkliga erfarenheter

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 21 januari 2016
- Torbjörn Sassersson
cold förkylning feber

cold förkylning feberDEBATT. Varje vinter brukar svenska MSM-medier rapportera om att det saknas ett vetenskapligt samband mellan förkylning och nedkylning trots att folk i allmänhet har uppfattningen att nedkylning kan leda till infektioner. Erfarenheten finns till och med i själva ordet “förkylning” som syftar på nedkylning. NewsVoice reder ut.

I går på P1 Studio Ett försökte journalisten Li Hellström slå fast att kopplingen förkylning och nedkylning är en myt. P1 intervjuade Anna Nergårdh som är chefläkare vid Stockholms Läns Landsting. Enligt Nergårdh saknas ett vetenskapligt samband mellan förkylning och nedkylning. Det är det medicinska/politiskt korrekta uttalandet för en läkare i Sverige. P1-journalisten var sedan snabb med att dra slutsatsen att kopplingen är en myt trots att läkaren bokstavligen inte säger att det är en myt.

“Anna Nergårdh, chefläkare Stockholms läns landsting, slår hål på några myter och ger tips hur vi skyddar oss mot kylan.” / Gör vinterkylan oss sjukare? P1 Studio Ett

Varför så viktigt att avfärda kopplingen mellan nedkylning och förkylning i Sverige?

Som massmediekonsument i Sverige kan man fråga sig varför det är så viktigt för public service att varje år avfärda folklig erfarenhet som visar på ett tydligt samband mellan nedkylning och förkylning? Vem tjänar på att vi inte klär på oss ordentligt på vintrarna? Det finns naturligtvis inget som tyder på att det handlar om en läkemedelsindustri som vill säkra sin vintermarknad för symptomhämmande preparat mot feber, huvudvärk, svullna svalg och näsor. Och inte skulle väl Sveriges Radio vara industrianpassat?

Anna Nergårdh medger att det är helt klart att vintern är en infektionssäsong. Hon menar att man ska vara noga med handtvätt och tillägger att sociala fysiska kontakter är en faktor som kan utlösa förkylningar och influensor. Intervjuns inriktning blir istället en diskussion om köldskador och att man bör ha mössa för att inte förlora för mycket värme ur kroppen.

Tidningen Må Bra reder ut sakfrågan en aning i artikeln “Blir barnen sjuka av kyla? Experten förklarar” från 2013:

“Du kan promenera runt i veckor med vått hår och våta sockor utan att bli sjuk. Så länge du gör det i ensamhet på Svalbard, säger den norska läkaren Brynjulf Barexstein, till tidningen KK.
Det är alltså inte kylan som gör oss sjuka, det krävs en smitta för att trilla dit.”

Problemet är att de flesta av oss ständigt är utsatta för förkylningsvirus. Det betyder att en nedkylning, som anses sänka immunförsvarets förmåga att bekämpa virus, ökar risken för att ett av de virus vi exponerats för får fäste och utvecklar en infektion i kroppen. Det påpekas även i artikeln i Må Bra.

Vetenskapliga studier visar på ett samband mellan nedkylning och infektionrisk – men man får inte tro på det i Sverige

Illustrerad Vetenskap är inne på samma linje. De skriver i en artikel “Orsakas förkylning av kyla eller virus?” från 2001:

“Virus stöter vi hela tiden på i vår miljö, men det är långt ifrån varje gång vi blir sjuka. Det blir vi bara, när vårt immunförsvar av någon anledning sviktar. Inga undersökningar har dock kunnat påvisa något direkt samband mellan kyla och ökad mottaglighet för infektioner. Det innebär dock inte att folktron är helt felaktig. När det blir kallt, kyls nässlemhinnan ned av inandningsluften, och det kan kanske försvaga försvaret mot virusangrepp. Enligt en ny hypotes kan detta tänkas få en ”dold” virusinfektion, som ännu inte gett några symptom, att blossa upp och bli märkbar.”

Journalisten på Illustrerad Vetenskap motsäger sig själv. Först finns inget samband, men sedan finns ett samband.

Sannas bok Mat som Läker
Annons

BBC skriver i artikeln “Mothers ‘were right’ over colds” från 2005 att mammor som skyddar sina barn från kyla haft rätt hela tiden. Uppgifterna kommer från en vetenskaplig studie utförd vid Common Cold Centre, Cardiff University. Undersökningen visar att nedkylda fötter väsentligt ökar risken för förkylning och snuva.

“Scientists say they have the first proof that there really is a link between getting cold and catching one.

Staff at the Common Cold Centre in Cardiff took 180 volunteers and asked half of them to keep their bare feet in icy water for 20 minutes. They found 29% developed a cold within five days, compared with only 9% in the control group not exposed to a chill.

Professor Ronald Eccles, director of the centre, said the study had shown, for the first time, a scientific link between chilling and viral infection – something previously dismissed by other studies.”

En studie från 2007 visar att risken ökar att bli både sjuk och dö i lunginfektioner om man utsätter sig för nedkylning. Ju längre du utsätter dig för kyla desto större blir riskerna.

“Exposure to cold has often been associated with increased incidence and severity of respiratory tract infections. The data available suggest that exposure to cold, either through exposure to low environmental temperatures or during induced hypothermia, increases the risk of developing upper and lower respiratory tract infections and dying from them; in addition, the longer the duration of exposure the higher the risk of infection.”
Exposure to cold and respiratory tract infections, Alfa Institute of Biomedical Sciences, Athens, Greece; Department of Medicine, Tufts University School of Medicine, Boston, Massachusetts, USA.

Kritik mot P1 Studio Ett

Generalfelet som journalisten Li Hellström på P1 gör är att gå till endast en svensk expert och sedan nöja sig med svaret. En svensk expert kommer dock alltid att anpassa sig efter en svenskt godkänd uppfattning. Om Hellström hade undersökt ämnet nedkylning och förkylning lite mer seriöst hade denne funnit att det finns studier som visar på ett samband.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Study: Exposure to cold and respiratory tract infections (PubMed)

Study: Health Impacts of Cold Weather June 2014

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq