Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Det militärindustriella komplexet och bankerna ligger bakom de manipulativa krafterna i världen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 3 februari 2016
- NewsVoice redaktion
Jan Rosbäck, Dakar

Jan Rosbäck,   DakarEkonomier finns globalt på minst tre olika nivåer parallellt. De roterar i varandra på lokala plan. Om man lägger upp världen i nord-syd istället för höger-vänster så kan man lättare åskådliggöra problemen i systemet. Det militärindustriella komplexet och bankerna ligger bakom de manipulativa krafterna, men kunskap om hur det fungerar kan förändra allt.  Det skriver Jan Rosbäck som driver ett företag inom entreprenad- och byggbranschen

Text och foto: Jan Rosbäck,  Dakar, Senegal

På den understa nivån, mest i syd finns en ständig kamp om att få ett mål mat om dagen. Dessa miljarder människor ser i TV-reklam den mellannivå som är nords överflöds- och konsumtionssamhälle. Mellannivån har under de senaste decennierna börjat sprida sej allt längre söderut, men lämnar fortfarande miljarder människor utanför.

Det som händer idag i vår globaliserade verklighet är att den understa nivån också gör sej påmind rent fysiskt i norr. Detta i form av en påtvingad flyktingström regisserad av ett kriminellt toppskikt i bankirsegmentet. Denna flyktingström skapar också nya rikedomar i form av till exempel asylbaroner som märkt att ett hopplöst överbyråkratiserat system inte fungerar.

De på mellannivån jobbar för att samla prylar som tecken på status och bevis på att de är en smartare del av världsbefolkningen. Dessvärre blir ett liv med pryljakt bara ett substitut och en robotiseringsprocess där folk oftast inte har tid att njuta av vad de har tillgång till. De hinner ju inte eftersom de redan befinner sej i jakten på nästa pryl.

Konsumismen lever i sin tur på en helt och hållet fiktiv finansiell sektor i en illusionsekonomi. Vi bor på en planet där priser styrs med hjälp av spekulation, lobbyister och bristpolitik trots att allt finns i överflöd.

Illusionsekonomins fiatvalutor skapar också förutsättningarna för finansbubblorna som i sin tur försörjer den banksektor som med jämna mellanrum löper amok i sin egen räntekarusell.

Den översta nivån är det militärindustriella komplexet (MIK) som på olika sätt styr ”finansvinsterna” och är verktyget för manipulation av de övriga. Vapen används för att förtrycka och erövra nya marknader för att de ska utsättas för den “demokratiseringsprocess” som också innebär påtvingad konsumism av erövrarnas produkter.

Instrumentet för acceptans är å ena sidan våldspotentialen och å andra sidan det faktum att MIK skapar hundratusentals välbetalda jobb i nord. Det pågår också en mutbaserad global handel där vapenproducenter skapar affärer i byteshandel på nationell nivå. Denna handel kan som motvikt ha både pengar, makt och varor. I varuutbytet finns allt, oavsett lagliga incitament. Det kan således vara allt från olja och naturtillgångar till narkotika.

På statsnivå har till exempel Sverige i försvarsaffärer i handelsutbyte på politikernivå bytt till sej allt från tomater på burk till kontrakt i bryggeriprodukter. Själva penningillusionen här är de stora fiktiva beloppen i kontrakt som är i omlopp. De riktiga pengarna i överföringarna består dock mest av mutor och smörjmedel till mellanhänder. Miljardbeloppen i affärerna är grundade på högtidligt undertecknade dokument som mest existerar som köttbitar till hungriga väljare.

Systemet är alltså en självsmörjande rundgång där propaganda läggs ut globalt i massmedia och pressens fiktiva eller verkliga krig används som en grå smörja över det hela för att skymma mekanismen bakom. Allt är givetvis styrt av samma kriminella aktörer på bankirnivå som livnär sej på den rädsla som propagandan skapar.

Det enda som kan stoppa detta är att fler människor börjar förstå den manipulativa strukturen bakom det som sker. Förståelse och kunskap är det effektivaste vapnet idag, inte kulor, bomber eller drönare.

Lars Bern har också i sin artikelserie Matrix 1-3 detaljrikt beskrivit hur det hela fungerar. Ovanstående förenkling kanske kan leda flera in på rätt spår. Läs mer om Berns artikelserie i NewsVoice.

Text: Jan Rosbäck

Jan Rosbäck är en entreprenör och obotlig optimist med sikte på nya marknader. Exportör av lastbilar och maskiner till Sydamerika på 1990-talet, numera i entreprenad och byggbranschen. Rosbäck tror på att en helt ny värld kommer att dyka upp bakom det propagandaträsk som vi ser nu.

Relaterat

Paul Craig Roberts: Västledare måste stå upp mot USA, lämna NATO för att undvika kärnvapenkrig


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq