Kulturskatt hotad: “Stureplan kommer att förvandlas till en grus­öken”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 3 februari 2016
- NewsVoice redaktion
Stureplan (2007) - Wikimedia Commons

Lotta Edholm - Björn Ljung (L)

DEBATT. Den politiska processen för rivningarna vid Stureplan är redan i full gång. Stoppas inte detta rivningsprojekt kan Stockholm komma att förlora flera av sina mest välkända och äls­kade mötesplatser, skriver Lotta Edholm (L) och Björn Ljung (L).

Text: Lotta Edholm (L) och Björn Ljung (L). | Denna artikel har tidigare publicerats i SvD och återpubliceras med tillstånd i NewsVoice.

Om någon berättade för dig att Sture­gallerian och i princip alla hus runt denna skulle rivas eller göras om – skulle du tro dina öron? Trots att Stureplan är ett av Stockholms bästa shopping- och nöjesdistrikt planeras stora delar av området bli en gigan­tisk byggarbetsplats – under minst sju års tid. Det låter inte klokt men det är just vad som föreslås i Stockholms stadsbyggnadsnämnd.

En av fastighetsägarna runt Stureplan vill göra om stora delar av området i ett försök att göra det ännu bättre. Dagens Sturegalleria lider ”brist på urbani­tet” och ska ersättas med en ny byggnad. Men det är långt ifrån allt. I princip samtliga hus i det stora kvarteret Sperlingens backe, som ­sträcker sig från tunnelbaneuppgången till Humlegården, planeras att rivas eller göras om.

Näringsidkarna i området är chockade. De säger att hela Stureplan kommer att förvandlas till en grus­öken under hela den tid då bygget pågår, det vill säga minst sju år. Ingen verksamhet kommer att kunna bedrivas under perioden. Logiken är välkänd från andra byggprojekt; under tiden kunderna tvingas ta sig fram på spänger över byggschakt går affärerna ned och när man väl kan öppna som vanligt igen är det inte alls säkert att kunderna hittar tillbaka. Rivningsplanerna kan kosta platsen dess själ.

ArcanumSkolan 2024

Stureplan (2007) - Wikimedia Commons
Stureplan (2007) – Wikimedia Commons

Stockholm behöver en levande stadskärna. Men vill man stärka innerstadens konkurrenskraft är det helt fel väg att gå att ta fram den största schaktmaskinen. Tycker man att Stockholms mest fashionabla plats lider ”brist på urbanitet” är det feltänkt att tvinga affärerna att slå igen i nästan ett decennium framöver.

Men visst behövs en modernisering, kanske ­någon tänker. Men det här är långt ifrån den sortens gradvisa utveckling som Stockholm självklart behöver. Det handlar om ett mycket omfattande rivningsprojekt som innebär att Stockholms nattliv kommer att behöva ställa in festen fram till i mitten av 2020-talet, och kanske aldrig mer blir vad det var. Tillsammans med affärs- och nöjeslivet försvinner också flera oersättliga byggnader såsom Freys Hyrverk från 1870-talet.

Liberalerna tar strid för att Stockholm ska kunna vara en stad som lever över hela dygnet. En stad där restauranger, affärer och kulturinstitutioner inte stänger när mörkret faller. För där människor rör sig är staden både levande och trygg.

Det är svårt, på gränsen till omöjligt, att planera fram en levande och spännande stadsdel sittande med ritblocket vid ett skrivbord. Det borde vi lärt oss av 1960-talets rationalistiska planeringsvurm då vi rev Klarakvarteren och byggde miljon­programmets hus. Bra stadsmiljöer växer fram där männi­skor vill bo och vara. Där de vill starta verksam­heter, träffas på en after work, shoppa eller dansa natten lång. Det är en process som tar lång tid att bygga upp men som kan gå snabbt att rasera. Därför måste byggpolitikerna skydda det som fungerar bra, det som är värdefullt och vackert för stadens invånare, samtidigt som vi bygger fler bostäder och mer samhällsservice i välfungerande stadsmiljö.

Liberalerna är inte avogt inställda till förändring vid Stureplan. Att exempelvis riva parkeringshuset på Grev Turegatan och bygga bostäder är ett bra förslag. Likaså att bygga ett hotell i något av husen vid Stureplan. Men det är något helt annat att släcka ner hela stadsdelen i minst sju år.

Den politiska processen för rivningarna är redan i full gång. Stoppas inte detta rivningsprojekt kan Stockholm komma att förlora flera av sina mest välkända och älskade mötesplatser däribland Sturehof och Sturebadet. Vi liberaler tycker att Stureplan måste räddas. Tycker Stockholms övriga partier att Stureplan ska bort?

Text: Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare och Björn Ljung (L), gruppledare i stadsbyggnadsnämnden

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Skulle ju inte göra så mycket om nattlivet kring stureplan dog ut. Då blir det fler möjligheter för nya ställen att växa fram och förhoppningsvis så kan undergroundkultur få större plats i stockholms uteliv.

 • Om detta stämmer skulle ju Stockholm bli världens enda huvudstad nmed en grusöken nitt i centrum.
  En unik sevärdrhet.

 • Undrar vilka oligarker, som ligger bakom dessa planer! Vart skall deras köpcentra skapas under mellantiden? Oligarker är inga dumskallar i alla avseenden – de vet sedan länge hur lätt det är att pungslå de flesta!

  Politiker är inte alltid våra mest begåvade medborgare och kan därför alltid ledas på “rätt sätt” för att oligarkerna skall tjäna “kosingen” – inte bara i slutändan – utan mer eller mindre under hela förloppet – “från början till slut”!

 • Jag föreslår att man börjar med Riksdagshuset istället.
  Frys all verksamhet där o låt folket sköta sitt på lokalplanet.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *