Romelsjö: Peter Wolodarski desinformerar grovt om Syrien

publicerad 24 februari 2016
- av NewsVoice
Anders Romelsjö - Foto: Sthlm Universitet Press

Jinge.se har åtskilliga gånger kritiserat en missvisande rapportering om Syrien i svenska massmedia, men i söndagskrönikan den 21 februari slår DN:s chefredaktör Peter Wolodarski nästan rekord i osaklighet. Det skriver Anders Romelsjö som är redaktör för den politiska bloggen Jinge.se.

Sammanställning: NewsVoice

Artikeln i DN har titeln ”Tjänsten som världspolis för närvarande vakant”. Wolodarski skriver bland annat om USA:

”Utan USA:s närvaro skapas ett vakuum som snabbt riskerar att fyllas av diktaturer”.

Romelsjö sände snabbt ett mail till Wolodarski. Han påpekar att:

“Detta är verklighetsförfalskning och försköning av USA:s brutala krigspolitik som medfört uppemot 2 miljoner dödsfall i Mellanöstern och stora flyktingströmmar till Europa.”

Romelsjö fortsätter i sin artikel med att räkna upp USA:s historiska interventioner runt om i världen (tex Sydamerika) och rundar bla av med orden:

Anders Romelsjö - Foto: Sthlm Universitet Press“USA har sedan milleniumskiftet startat krig i Afghanistan, Irak, Libyen (via NATO) och Syrien (via ombud) med uppemot 2 miljoner dödade. Under senare år har militär sänts till Afghanistan, Irak och Syrien. En mycket kraftig upprustning och modernisering har skett av kärnvapen till en kostnad på över 2000 miljarder dollar. Man ska fyrdubbla satsningarna på en europeisk snabbinsatsstyrka. Fler militärbaser har tillkommit, inte minst i Afrika och runt Ryssland och Kina. Dessa krig är huvudorsaken till flyktingströmmen till Europa. Statskuppen i Ukraina för i morgon 2 år sedan, följt av nästan halvering av BNP, inbördeskrig, ökad korruption etc.”

“Summering: DN:s chefredaktör Peter Wolodarski är djupt osaklig i sin artikel, som förskönar USA och demoniserar Ryssland, vilket bidrar till ökad risk för krig. Den kan ses som ett viktigt inslag i USA:s hybridkrigföring. I en tidning som slår vikt om objektivitet och saklighet skulle en sådan artikel aldrig publiceras.”

Wolodarski gav ingen respons på Romelsjös mail eller artikel, säger Anders Romelsjö till NewsVoice.

Läs hela artikeln på Jinge.se

Sammanställning: NewsVoice