Stockholms läns landsting utreder orapporterade biverkningar av ADHD-preparat

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 20 februari 2016
- NewsVoice redaktion

pillDet hade framkommit klara bevis om runt 270 identifierade, ohållbara, orapporterade biverkningar av ”ADHD-preparat” i Stockholms län var av sådant slag att patienterna måste sluta ta preparaten. Detta gäller inte misstänkta, utan identifierade biverkningar; inte lättare, utan svåra, ohållbara biverkningar.

Psykiatrikers icke-rapportering av skadeverkningarna gav en falsk bild av preparatens effekt och var ett allvarligt hot mot patientsäkerheten. Fullständig dokumentation om saken skickades till Landstinget redan i juni och augusti 2015, men gavs ingen uppmärksamhet.

Ett öppet brev (PDF) i februari till styrelsen för Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) sammanfattade situationen.

Nu har Hälso- och sjukvårdsförvaltningen och styrelsen för Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) till sist reagerat. Den 18 februari beslutade styrelsen för SLSO att sjukvårdsförvaltningen ska göra en “fördjupad uppföljning” av de uppgifter som lagts fram i ovanstående skrivelser om de orapporterade biverkningarna av ADHD-preparat. Dessutom ska förvaltningen göra en “uppföljning av gällande riktlinjer” om biverkningsrapportering mer generellt.

Beslutet från styrelsen och beslutsunderlaget kan läsas här.

Text: Janne Larsson, skribent/researcher


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: adhd
Stöd NewsVoice 2024
 • Jag tänker på läraren Celestin Freinet som skapade sin egen pedagogik på 1930 talet.
  Här fick Eleverna själva utforma sina egna läroböcker.

  Han tog även med sina elever ut på landsbygden.

 • Åke Ortmark skrev boken “Ja-sägarna” i slutet av 1990-talet.

  – I DEN FRAMGÅR klart och tydligt hur även våra myndigheter år 2016 fortfarande fungerar!

  Alla hinder i vägen för maktens kortsiktiga intressen MÅSTE GÅ FÖRE ALLT ANNAT! – Oavsett vilka konsekvenserna SENARE ÄN BLIR. – “I LER och LÅNGHALM BYGGER VI ALLA VÅRA SKYDDANDE HINDER” – OM NU DEN KATASTROFEN ENS KOMMER ATT INTRÄFFA …..!

  MAKTEN TOLKAR S G S ALLTID SINA EGNA DOKUMENT HELT I ENLIGHET MED ATT “JAG BLIR INTE ÖVERKÖRD OM JAG BLUNDAR …. NÄR KATASTROFEN KOMMER FARANDE!

  ….UTAN “MINA KOMPISAR” KLARAR JAG MIG INTE LÄNGE – BARA VI HÅLLER IHOP, SÅ KAN JU INGET VÄL HÄNDA! …. Den KÄNDA DOMINO-effekten ÄR DOCK ATT NÄR DEN FÖRSTA BRICKAN VÄL BÖRJAT FALLA, KOMMER OBÖNHÖRLIGT ÄVEN NÄSTA BRICKA OCKSÅ ATT GÖRA DET … – INGEN UNDGÅR DET ÖDET ….

  Första frågan en myndighetsperson troligen BORDE ställer sig är DÅ INTE – HUR skall katastrofen LÄNGRE förhindras – när ingen bricka längre står UPP!

  Den första frågan är TYVÄRR “Vad händer med mig om jag inte förhindrar att denna information INTE GENAST STOPPAS? Kommer jag Då att ha några vänner kvar – bland alla dem jag känt mig TRYGG tillsammans med genom alla ÅR!
  – Hellre får samhället GÅ UNDER – än att JAG blir utesluten ur MINA VÄNNERS LAG …. !!!!

 • Det finns Psykiater och forskning som i år har beskrivit de katastrofala biverkningar av ADHD mediciner och detta inte bara i interna brev också i böcker. Men propagandan av eugeniker styrt medicin och vinster av läkemedelsindustrin har bara ökat i den falska propagandan. Den viktigaste principen är , för alla biverkningar finns det nya mediciner som skall dämpa dessa.Den styrande generation har förstörd många unga människors liv med detta. Man måste vara mycket känslolös och utan samvete att klara av denna brottslighet, därför förnekas det möjligen så intensiv.
  Vi får hoppas att SSL kommer fram till något och inte att detta är som vanligt en avledningsmanöver.
  De som har kontaktat SSL måste bevaka detta hela tiden och inte låta sig duperas.

 • Bra! Jag har misstänkt att de bokstavselever jag har undervisat och varit föreskrivna speciell medicin har tappat allt mer av sin koncentrationsförmåga. Må SSL komma fram till något som kan hjälpa dessa människor!. ***

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *