James Corbett: Medborgarjournalister kan ersätta massmedia om de arbetar professionellt

publicerad 16 mars 2016
- av Torbjörn Sassersson red.
James Corbett - Foto: TEDx

Vi är vana vid att betrakta massmedierna som envägskanaler till oss, men medborgarna kan skapa egna kanaler ut till folket, kanaler som levererar mer sanningsenliga nyheter. För att lyckas ersätta massmedia – som monopolägare av nyheter –  med medborgarstyrda kanaler måste det byggas upp professionella open source-communities, säger James Corbett, som själv driver en mycket framgångsrik alternativkanal.

Text: Torbjörn Sassersson | Videoklipp: TEDx Groningen

Vi kan tack vare internet ersätta (supplant) konventionella medier vilka ofta utesluter eller helt enkelt missar stora mängder information av viktig karaktär, menar Corbett.

The Corbett Report

James Corbett blev därför medborgarjournalist och startade från hemmakontoret en egen kanal i maj 2007. Hans lyssnar- och tittarskara har sedan dess ökat enormt, vilket indikerar ett stort behov hos allmänheten att få tag på bra nyheter. Kanalen heter The Corbett Report och den har haft över 30 miljoner besök sedan starten. Corbett beskriver kanalen som en oberoende, lyssnarstödd och alternativ mediakälla.

Det krävs professionella redaktionella processer

För att lyckas ersätta massmedia med medborgarstyrda kanaler måste det byggas ett open source-community, säger Corbett, men problemen är att folkstyrda nätmedier ännu är utspridda, har blandad kvalitet och det krävs redaktionella processer som filtrerar bort desinformation för att kunna presentera äkta nyheter. Annars kan inte en sammahängande, meningsfull open source-journalism utvecklas.

Corbett nämner som ett exempel på redaktionell process hur Corbett Report-medlemmar hjälptes åt för att sammanställa en rapport om nedskjutningen av Flight MH17. Rapporten och den tillhörande podcasten hade 2014 nått över en halv miljon människor. Rapporten byggde på intervjuer, artiklar, TV-inslag, artiklar i massmedier och vittnesuppgifter från fältet. Allt filtrerades, analyserades och sammanställdes.

“There is no corporate suit in an office somewhere that is going to tell us anymore what we do and don’t need to know. We have reached a stage where we now have the technology to record and receive and publish this information from anywhere in the world at any time, and this technology fits in our pockets…”, säger James Corbett och håller upp en mobiltelefon.

Swisha Sassersson 5 krCorbetts skarpa analyser av världsläget har gjort honom till en återkommande gäst hos bland annat Global Research TV, Boiling Frogs Report och The International Forecaster.

Besök: The Corbett Report

Text: Torbjörn Sassersson

James Corbett bor i Japan sedan 2004 där han arbetar som engelsklärare. Corbett blir snart tvåbarnsfar, vilket han berättade om den 12 mars 2016 i videon nedan.