James Corbett: Medborgarjournalister kan ersätta massmedia om de arbetar professionellt

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 16 mars 2016
- Torbjörn Sassersson
James Corbett - Foto: TEDx

Vi är vana vid att betrakta massmedierna som envägskanaler till oss, men medborgarna kan skapa egna kanaler ut till folket, kanaler som levererar mer sanningsenliga nyheter. För att lyckas ersätta massmedia – som monopolägare av nyheter –  med medborgarstyrda kanaler måste det byggas upp professionella open source-communities, säger James Corbett, som själv driver en mycket framgångsrik alternativkanal.

Text: Torbjörn Sassersson | Videoklipp: TEDx Groningen

Vi kan tack vare internet ersätta (supplant) konventionella medier vilka ofta utesluter eller helt enkelt missar stora mängder information av viktig karaktär, menar Corbett.

The Corbett Report

James Corbett blev därför medborgarjournalist och startade från hemmakontoret en egen kanal i maj 2007. Hans lyssnar- och tittarskara har sedan dess ökat enormt, vilket indikerar ett stort behov hos allmänheten att få tag på bra nyheter. Kanalen heter The Corbett Report och den har haft över 30 miljoner besök sedan starten. Corbett beskriver kanalen som en oberoende, lyssnarstödd och alternativ mediakälla.

Det krävs professionella redaktionella processer

För att lyckas ersätta massmedia med medborgarstyrda kanaler måste det byggas ett open source-community, säger Corbett, men problemen är att folkstyrda nätmedier ännu är utspridda, har blandad kvalitet och det krävs redaktionella processer som filtrerar bort desinformation för att kunna presentera äkta nyheter. Annars kan inte en sammahängande, meningsfull open source-journalism utvecklas.

ArcanumSkolan 2024

Corbett nämner som ett exempel på redaktionell process hur Corbett Report-medlemmar hjälptes åt för att sammanställa en rapport om nedskjutningen av Flight MH17. Rapporten och den tillhörande podcasten hade 2014 nått över en halv miljon människor. Rapporten byggde på intervjuer, artiklar, TV-inslag, artiklar i massmedier och vittnesuppgifter från fältet. Allt filtrerades, analyserades och sammanställdes.

“There is no corporate suit in an office somewhere that is going to tell us anymore what we do and don’t need to know. We have reached a stage where we now have the technology to record and receive and publish this information from anywhere in the world at any time, and this technology fits in our pockets…”, säger James Corbett och håller upp en mobiltelefon.

Swisha Sassersson 5 krCorbetts skarpa analyser av världsläget har gjort honom till en återkommande gäst hos bland annat Global Research TV, Boiling Frogs Report och The International Forecaster.

Besök: The Corbett Report

Text: Torbjörn Sassersson

James Corbett bor i Japan sedan 2004 där han arbetar som engelsklärare. Corbett blir snart tvåbarnsfar, vilket han berättade om den 12 mars 2016 i videon nedan.

 

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Sten Magnusson

  “Får jag fråga på vad sätt en ”medborgarjournalist” skulle vara ett bättre alternativ än en professionell journalist som kan källkritik?”

  Kanske för att de inte behöver rätta in sig i ledet för att få jobb(a) utan kan obehindrat trampa på ömmande tår. Alla professionella journalister kan källkritik. Problemet är ju att de inte bryr sig. Och det lilla fåtal som bryr sig blir snart av med jobbet. Källkritiska journalister står inte högt i kurs i MSM. Ju mer man rotar i dyngstacken, desto värre stinker det!!

 • “Det är inte sanningen vi når med medborgarstyrda media utan utan fler ”sanningar” att välja mellan!”

  Tron att det finns flera sanningar, relativism, att tyckande upphöjs till sanning, är ett av grundproblemen. Så länge inte DET SOM ÄR ses som sanning, återstår problemformuleringen aka problemet. Det kan finnas många ÅSIKTER och synvinklar på ett problem, men att ta sig till grunden och formulera detta rätt är en del av problematiken.

  Exempel: om det är en översvämning kan det finnas flera ansatser till förklaring. För mycket regn, dammluckor har öppnats och på så vis skapat översvämning, dammluckor har stängs och dämt upp så att vattnet stiger, mark är hårdgjord (asfalterad) och regn kan inte komma ner i marken, någon har importerat vatten i tankbåtar och hällt ut (osannolikt men liknelsen med andra företeelser kan finnas), marken har sjunkit, och en mängd andra teorier. Alla kan på ytan se sannolika ut men det finns sannolikt något grundläggande bakom som ger det totala.
  Det kan också vara så att det finns policybeslut som reglerar alla dessa åtgärder ovan, och som då ger att dessa är symptom och inte orsaker.

 • @ Pentti Kinnunen

  Grundförutsättningen för att nå sanningen är ju att den uttalas av sanningssökare.
  Etablerad media började också sin bana i strävan att nå ut med sanningen men har
  ju kapats på vägen av ekonomiska och propagandistiska syften.

  Nån garanti för sanningen kan vi aldrig räkna med men villkoren förbättras förstås
  av att såna som öht är intr. av att pröva på medborgarjournalism har ett medfött
  intr. för just sanningen. Det är väl ingen som ger sig in i det för att det är lukrativt ,
  åtminstone inte till en början.

  Vad som är nödvändigt för att så mycket som möjligt “garantera” sanningshalten
  är att konsumenten blir mer kritisk och sorterande. Ett nog så stort steg eftersom
  vi blir pådyvlade från födseln att lita till “auktoriteter” i stället för att lära oss tänka
  själva.

 • Medborgarstyrda medier är i sig ingen garanti för “sanning” eftersom det ändå måste till en “redaktion” som filtrerar bort desinformation. Samtidigt avgör de vad de anser vara desinformation.
  Däremot har vi numera en helt annan mångfald i mediavärlden och de fria möjligheterna för alla att kommentera bloggar, podcast och andra media måste försvaras.
  En helt öppen kanal skulle snabbt bli oöverskådlig med trådar som hoppar mellan ämnen och troligen omedelbart spåra ur med upprepningar, ovidkommande ämnesbyten, invektiv och troligen också hot.
  Det är inte sanningen vi når med medborgarstyrda media utan utan fler “sanningar” att välja mellan!

 • Skaran som litar på bankägd medias nyheter krymper tack och lov och inte minst TACK till alla kämpar som vill rikta ljuset på sanningssökare istället!

  Länkat till Corbett under Nyheter i min blogg nu:)

 • Är gamla profetior om Jesu återkomst helt enkelt tillkomsten av internet? Återkomsten är inte en person utan en insikt om och ett begrepp.- sanningen?

 • Spännande idéer. Gränserna mellan “alternativ-media” och annan (msm) har på något sätt blivit “suddigare”(pga. alternativa mediers allt proffsigare utséende och journalistik:-). På samma gång är bilden väldigt polariserad, som alltid…(mestadels pga msm’s konstiga ställning till migrationsfrågor och allt som rör detta ämne) Just my view….

 • Uppkomsten av medborgarjournalistiken kan spåras till internets uppkomst OCH att vanligt folk som blivit medborgarjournalister tröttnat på den dåliga källkritiken som så kallade utbildade journalister ofta inte representerar. Det betyder att en hederliga och noggranna medborgarjournalister BLIR professionella journalister som kan källkritik. Comprendo?

 • Får jag fråga på vad sätt en “medborgarjournalist” skulle vara ett bättre alternativ än en professionell journalist som kan källkritik?

  Det är faktiskt källkritik och åter källkritik som behövs i all journalistik och rapportering.

  Sedan undanber jag mig förolämpningar av det slag som LJJ framför här ovan.

 • Har länge länkat till Corbett. Det jag ofta saknat är avskrifter s.k. “transcripts” på sändningarna inkl. källhänvisningar. Jag vill läsa långsamt, relatera och undersöka källorna.

  En av de mest intressanta inläggen han någonsin gjort är följande: https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2015/10/05/vad-har-wtc-911-och-23-biljoner-i-usa-gemensamt-folj-pengarnas-vag/

  Rekommenderas varmt för djupdykning.

 • James är så varierande i rapporteringen och så undervisande att han fungerar som lite av en mentor i äkta journalistik. Han är autodidakt enligt egen utsago och det är väl därför han träffar så rätt hos så många.

 • Sten Magnusson

  EFTERSOM du inte ens är medveten om problemet med missvisande nyhetsrapportering i Sverige och i världen, så fattar du inte heller behovet av alternativa media. När ska du vakna upp från din törnrosasömn?

 • Dessvärre är mycket av befintlig journalistik också skräp byggd på klippa&klistra. Det gäller att skärpa sinnena och välja bort det som inte är relevant genom att själv kolla upp saker. Propaganda och reklam finns ju överallt.

 • [Kommentaren raderad eftersom den bryter mot regeln som handlar om att hålla en respektfull och god ton. Se regler för kommentarer. Om man bryter mot reglerna hamnar man i NewsVoice Frysbox för ouppfostrade människor. Smiley… ]

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *