Svensk säkerhetspolitik enligt Säpo – Ryssland är värst och sedan kommer Kina och Iran

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 18 mars 2016
- NewsVoice redaktion

Säkerhetspolisens årsbok presenterades den 17 mars 2016. Den tar upp flyktingströmmarna, terrorism- och underrättelsehot och ett tillspetsat debattklimat. 2015 var året då en konfliktfylld omvärld kom nära inpå Sverige. Årsboken [PDF] belyser svenskt kontraterrorism och kontraspionage. Ryssland är som förväntat i centrum. SvD och DN följde upp och NewsVoice sammanställer.

SvD: Säpo: De fem största hoten mot Sverige

“Hoten mot Sverige är flera och kommer från olika håll, enligt Säkerhetspolisens årsbok som presenterades under torsdagen. Ett hot är de spioner som verkar i Sverige, både i företag och på ambassader.”

Säpo ser framförallt Ryssland som ett centralt hot mot Sverige och det handlar om underrättelsehot, sa Wilhelm Unge, chef för kontraspionage på Säpo vid presskonferens när Säpos årsbok presenterades. Säpo skriver dock att Ryssland har [endast] ett tiotal agenter som agerar som ryska diplomater i Sverige. De är med andra ord kopplade till den ryska ambassaden.

NewsVoice:  Enligt en av NewsVoice källor stannar de ryska spionerna kvar i Sverige endast under 4-5 år innan de skickas tillbaka. Anledningen är att de har en tendens att gilla Sverige för mycket så att de spionerar sämre. Dessa spioner är främst intresserade av svensk teknologi. NewsVoice har även publicerat en artikel som visar att ryska spioner tar sig in i svensk försvarsindustri via rekryteringsbolagen. Vilka andra länder som agerar på samma sätt har inte NewsVoice kännedom om.

Spionaget mot Sverige genomförs via delegationer, företag, ambassader och flygbolag och det är Ryssland, Iran och Kina som spionerar mest, enligt TT. Säpo konstaterar att en stor del av spionaget i övrigt består av cyberspionage.

NewsVoice:  USA verkar inte anses utgöra ett hot mot Sverige enligt Säpo. Istället kallas det då samarbete och Sverige ger därför ifrån sig kritisk underrättelseinformation självmant. Sverige “spionerar” på sitt eget land för USA:s skull. Läs mer: Sveriges säkerhetspolitik förhandlas under hot från Washington.

Säpo skriver i sin årsrapport – angående terrorism – att cirka 300 personer har rest från Sverige till Syrien och Irak för att strida för terroristnätverken. 135 av dessa har återvänt. 44 st har dött.

Säpo har under 2015 spionerat på vit-makt-miljön samt höger- och vänsterextrema grupper. För närvarande ser Säkerhetspolisen inte några direkta hot mot den svenska demokratin.

DN: Säpo varnar för ryskt psykologiskt krig – tiotal agenter på svensk mark

“Ryssland bedriver psykologisk krigföring mot Sverige där målen är både beslutsfattare och allmänheten. Syftet är att manipulera, splittra och påverka demokratiska beslut. Ett tiotal av de ryska diplomaterna i Sverige är agenter och en av dem har tvingats lämna Sverige, enligt Säkerhetspolisen (Säpo).”

“Vid sidan om de ryska statens underrättelse- och säkerhetstjänster agerar även ryska medier. Ryska medieföretag och nyhetsbyråer med stora resurser är alltmer verktyg för den ryska statsledningen. Säpo pekar ut mediebolagen RT (Russia Today) och Sputnik som båda ingår i en koncern som skapats av president Vladimir Putin och kontrolleras av Kreml.”

NewsVoice: De svenska medierna agerar därför som motvapen gentemot det svenska folket. Ledande svenska medier är DN, SvD och Sveriges eget “Sweden Today” dvs Svensk Television.

SvD: Säpo varnar myndigheter för “outsourcing” utomlands

“Ryskt spionage har intensifierats och IS påverkar individer med sin propaganda i Sverige – det var några av nyheterna från Säpos årsbok 2015. Samtidigt höjs nu ett varningens finger mot myndigheter som lägger ut sin verksamhet hos privata företag.

– Verksamheter dit många skyddsvärden outsourcas blir intressanta måltavlor för olika hotaktörer, säger Malin Fylkner, chefsanalytiker för säkerhetsskydd på Säpo.”

SvD: Obama bjuder in Löfven med kollegor

SvD: Obama Löfven, 2016“Den amerikanska presidenten Barack Obama bjuder in statsminister Stefan Löfven och hans nordiska kollegor till ett toppmöte mellan USA och Norden den 13 maj, enligt Vita huset.”

“Han [Dag Blanck, docent och föreståndare för Svenska institutet för Nordamerikastudier, Uppsala universitet] menar att man kan se inbjudan som ett erkännande av den betydelse som Norden har för USA. Förutom Löfven är Danmark, Norges och Islands statsministrar inbjudna, samt Finlands president.

Enligt Vita husets pressmeddelande står en rad ämnen på agendan, allt från miljö- och hållbarhetsfrågor till säkerhetspolitik, handel, migration, flyktingkris och arbete mot terrorism”.

NewsVoice: Det finns anledning att tro att Obama kritar upp vilka säkerhetspolitiska riktlinjer som han vill att Sverige följer de närmaste åren.

Text: NewsVoice

 

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Är megafonerna hos Shibstedt, Bonnier eller vårt eget SVT mer trovärdiga än det som kommer via ryska medier? Varför skulle vi inte vara minst lika kritiska mot vad våra egna medier, vilka avsiktligt fördöljer gällande svenska folkets demokratiska rättigheter gång på gång?

  Somliga av dessa lär enligt återkommande information styras av “storebror” i Väst! Samma storebror, som just nu försöker tvinga EU att till punkt och pricka styras av vad och hur multijättar som Rockefeller Foundations, Bill Gates Media etc etc önskar (TTIP) – Nämligen att dessa företag skall kunna dra olika regeringar i Europa inför internationella domstolar för att de med sina jättefonder skulle fullständigt kunna tvinga europeiskt jordbruk, liksom många andra näringar här inom EU – att fullständigt leva helt i enlighet med vad läkemedels-, vaccinations- eller andra liknande jättekoncerner önskar – skall bli tvingande regelföljare av vad som skulle gälla t ex för amerikanska patent?
  Lika förkastligt är väl att Bayer nu vill öka produktionen med kemikalier vilka håller på att slå ut humlor och bin! Detta stora företaget lär just nu försöka stämma EU för att dess möjlighet att slå ut pollinerande insekter skulle kunna komma att förhindras … Detta är Upp-och-Nervända Världen! Att stora kapitalistiska företag med sina ofta helt kortsiktiga vinst-ekonomiska mål skulle få styra resten av världens alla resurser ….!!!!

 • Som ett brev på posten kom attacker kvällen som var, mot flera av de största nyhetsmedia från ryska datorer. “tre ryska telekombolagen Megafon, Rascom och Rostelecom som ökat och ökningen kommer ungefär samtidigt. Antalet skickade datapaket från Megafon nära nog fördubblades inom loppet av några minuter.” Men inget konkret bevis på att det är ryssar iofs.
  Olustigt att man angriper tidningar, kan jag tycka. Jag är kritisk mot många tidningar vi har, men är inte så kritisk att jag tycker att de skall slås ut. De har sin viktiga och rättmätiga plats i en demokrati liksom alla andra.

 • Vi är nog så infiltrerade redan, så de vet nog mycket mer om oss, än vi vet om dem – eller om hur det egentligen ser ut här i vårt eget land!

  Vilka löften som ges till storebror i väst får vi nog aldrig veta – förrän det är för sent ….
  Ställ frågan, var hamnar Löfvén i för amerikansk verksamhet, när hans tid som statsminister är över? Vi vet ju numera till vilka topp-positioner Fredrik Reinfeldt och förre finansministern Borg hamnat på! Frågan är vad de herrarna “sålt ut” till Storebror, men även vad den nuvarande statsministern har hjälpt till med tanke på sin egen kommande framtid efter att regeringstiden här hemma har tagit slut …
  Tids nog blir väl även det uppenbarat!

 • Nu är det dock så att Ryssland har 4 till 5 spioner i Sverige.
  Väst världen behöver inga spioner i vårt land, då de får reda på allt via våra politiker som ingår i olika regeringar och utskotten.
  En av de bästa agenterna för USA var vår egen förre utrikesminister Bildt. Han han inte ut ur ett sammanträde som gällde Sveriges försvar eller andra känsliga ärenden, innan han informerade den Amerikanske ambassadören, för att meddela, vad som avhandlades samt vad som beslutades, vid sammanträdet.

 • Plus den att USA inte behöver spionera på Sverige, man delar gratis ut all info till dem.
  OM Sverige vore neutralt skulle USA liksom Ryssland behöva ambassadspioner här.
  Men om detta nämns ingenting.

  Kommer Newsvoice att bevaka Löfvéns återkomst från Pappa Obama och kräva honom på vilka löften han gett beträffande hur Sverige framöver skall lyda USA?

  Att inte redovisa alla löften i detalj, är landsförräderi.
  Vi som betalar Löfvéns vidlyftiga lön och omkostnader har RÄTT att veta.

 • På bred front går man nu ut i medierna med att 70 miljarder nya mätningar av havsdjup gjorts de senaste tre åren. Det motsvarar 740/sekund om det pågick dygnet runt annars ännu fler per sekund. Det handlar om sk multibeam ekolodning som sveper av ett 5 ggr bredare avsnitt av havsbottnen än dess djup. Om det vore 1m mellan mätpunkter och fartygets hastighet vore 20knop bleve det för 1 kms djup alltså 50 tusen mätpunkter per sekund. Bara så kalenderbitarna får sitt.
  Detta nyhetstelegram är ett smart sätt att låta förstå att Sverige kan tänkas nyttja metoden även utanför farlederna så att Nato-buset kan dokumenteras. Men Nato har redan landstigit ryktas det. Någon antydde att det finns 200 förlagda utanför Munkedal. Är det sant?

 • Skillnaden mellan västmedias propaganda och rysk propaganda är ju att den ryska tar upp sånt som faktiskt sker i väst.. men som västmedia lägger locket på om. Västmedia däremot ljuger ju folk rakt upp i ansiktet med rena osanningar.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *