Mannen som köpte porten till Riksberget – Trailer

7

Torbjörn SasserssonMILITÄRHISTORIA. Anders Karlsson visste precis var ingången till marinens Älvsborgs Radio fanns trots att den täckts av betong och jord. Han köpte ingången och hela anläggningen på två plan och 180 rum. Myndigheterna kliar sig i huvudet. 

Text, video och redigering: Torbjörn Sassersson

En funktion med Älvsborgs Radio – som en del av det sk Riksberget – var att fungera som kommunikationscentral om ryssarna skulle ta Sverige. Anläggningen är sedan 2000 förstörd, plomberad, övertäckt och avmilitäriserad och utgör sedan dess ett stycke svensk militärhistoria. Det tog några dagar för Karlsson att gräva bort jordlagret och bila sig igenom betongen.

NewsVoice har besökt anläggningen. Artiklar kommer att publiceras om denna militärarkeologiska grävplats.

Idag säger Anders Karlsson att han vill bygga ett kafé i det underjordiska bergrummet. Ansvariga myndigheter har inte varit helt glada åt hans entreprenörsanda, men den underjordiska anläggningen ägs helt av Anders Karlsson enligt jordbalken, så han bestämmer.

Den militära underrättelsetjänsten (MUST) frågade honom varför det skulle vara nödvändigt att gräva upp allt, säger Anders Karlsson.

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

7 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
3 april 2016 kl 00:06

Med tanke på neoconsens kärnvapenattacksvilja och Sveriges korrumperade politiker som tänker dra hit skiten är alla bergrum i allmänhetens intresse. Staten har ingen moralisk rätt att sälja ut de bergrum som Sveriges folk strax kommer behöva. Beskatta de rika och de korrupta och tvångsinlös för rimlig summa! Killens utgifter plus ränta.

PENTTI KINNUNEN
Gäst
2 april 2016 kl 11:30

Att detta skulle kunna vara orsaken till den vertkala fastighetsdelningen får stå som ett löst antagande från NV. Anledningen var snarare att ett affärsföretag eller ett hotell (kontors-) skulle kunna äga vissa våningar, medan bostafdsrätter skulle äga andra.

Morgan
Gäst
1 april 2016 kl 21:17

Sverige är fantastiskt vilken otrolig kapitalförstöring har inte skett här

JR
JR
Gäst
1 april 2016 kl 16:59

AK har alltid varit framme med spännande projekt i dessa trakter. Kör på bara.

Castoropollux
Gäst
1 april 2016 kl 13:55

Det enda spännande med militären är alla dessa bergrum som skapandes under den efterbrännkammare kalla kriget utgjorde.

anders
anders
Gäst
1 april 2016 kl 13:34

“Den militära underrättelsetjänsten (MUST) frågade honom varför det skulle vara nödvändigt att gräva upp allt, säger Anders Karlsson.”

Motfrågan är ju varför det var nödvändigt att sälja allt.