Oförståelig tystnad om skandalartad situation inom läkemedelsindustrin

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 26 april 2016
- NewsVoice redaktion

medicinsk-forskning-crestock

DEBATT. Jag följer media regelbundet och finner en hel del läsvärt, intressant och tankeväckande. Frågan är om man lyckas täcka in alla viktiga händelser i samhället eller inte? Om ett ytterst viktigt budskap finner jag ett endast ett par svenska tidningar har rapporterat om boken.

Text: Lars Andersson,  Skövde | Foto: Crestock.com

För ett par år sedan publicerades boken Dödliga mediciner och organiserad brottslighet av professorn och specialistläkaren Peter C. Götzsche på svenska. Innehållet är alldeles extraordinärt enligt min syn. Författaren är medlem i det oberoende forskarnätverket Cochrane-institutet och i boken staplar han bevis på bevis på att något inte står rätt till inom medicinindustrin och även de tillståndsgivande myndigheterna (motsvarande svenska Läkemedelsverket), det sistnämnda med betoning på amerikanska FDA.

Resultat av läkemedelsstudier är en inkörsport för att få mediciner godkända och studierna bekostas av läkemedelstillverkarna. Det förekommer oegentligheter, korruption, mutor, lögner, många exempel på oredlighet och faktiskt en slags kriminalitet beträffande genomförande och rapportering av läkemedelsstudier (bias, underlåtande att presentera negativa resultat av studier, vetenskapligt och sakligt felaktigt genomförda studier m m) och mycket annat ifråga om läkemedel; hur medicin verkar, hur den eventuellt inte verkar och risker för skador av dylikt. Läkare, myndigheter och allmänhet blir ofta förda bakom ljuset.

Hantering av mediciner och vård är överlämnat åt experter och skall på papperet baseras på vetenskaplighet och beprövad erfarenhet. Så långt ser det helt bra och korrekt ut. Men tyvärr är sanningen en annan just på grund av informationen inom området många gånger riskerar att vara helt eller delvis falsk eller att den obehagliga sanningen har utelämnats. Alla kritiska påståenden i boken verifieras genom noggranna källhänvisningar. Innehållet är tydligt nedslående, fasansfullt och häpnadsväckande för oss medborgare och lekmän som förr eller senare av tvång blir beroende av sjukvård. Är man sjuk och därmed svag hamnar man helt i händerna på vad samhället har att erbjuda i form av vård.

Med hänsyn till hur negativt innehållet är i en för medborgarna viktig fråga har jag som medborgare svårt att förstå hur så många tidningar med i grunden höga ideal och kvalitetstänkande samt med hedern i behåll kan underlåta att publicera några som helst uppgifter, presentation eller recension om boken ifråga – helt enkelt för att information är så viktig och alarmerande för ett stort antal medborgare (jag har endast hittat två mindre tidningar som publicerat något).  

Det är gott och väl att media gjorde sitt jobb med Paolo Macchiarini på Karolinska, men det boken för fram handlar om en helt annan omfattning ifråga om skandal – säg med faktor på 10, 100 eller 100 gånger nämnda Macchiariniskandal.

Varför har så få tidningar, radio- och TV-kanaler rapporterat om innehållet i denna bok i Sverige?

Text: Lars Andersson, Skövde

Relaterat

Dalademokraten (Gustaf Berglund): Skrämmande läsning om mediciner

Läs mer om boken och Peter Gøtzsche i NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Våra medier är väl mutade till tystnad! Att politiker utan kunskap ställer sig in på branschens sida ger klara signaler om att troligen ekonomiska bindningar gäller!

  Kanske bidrag till partikassan, eller några andra former av stöd till något???

  – Man kan ju bara gissa!

  Allt fler rapporter om korruption från jordens alla hörn dyker upp här på NewsVoice, men till vilken nytta??? När en indoktrinerad politiker- eller myndighetskår inte låter sig påverkas – trots allt vad som står i lagstiftningen – så kan väl resultatet endast bli som det har sett ut de senaste åren….

  Vilka medborgare bryr sig om vilka seriösa källor som det finns att ösa ur i ökande antal??? Men är väl redan så indoktrinerade att tro på vad våra medier, med medarbetare som Anna Bäsén fortsätter att sprida!

  Desamma budskap som tidigare har presenterats – trots bakläxa från insatta experter, vilka brukar grunda sina uttalanden på fakta !!!!

  Då kan man som Anders Tegnell och myndighetens Vetenskapliga Råd fortsätta att få delar av sin lön från vaccinproducenter – inte minst genom att lägga nya beställningar för nästa år – precis som om inga ännu fått permanenta biverkningar för resten av livet!

  Att inte detta skulle vara korruption eller tagande av muta – vill tydligen ingen diskutera här i landet!

  Anders Tegnells budskap: “Biverkningarna är inte mitt bord ….” – oavsett vilka kostnader både drabbade med familjer och samhället i slutändan tvingas betala priset för! Alla ännu inte erkända vård- eller behandlings-skador!
  – Detta visar entydigt hur Sverige alltmer börjar likna Berlusconis Italien !!!

  Till vilken nytta har vi JO och JK, vilka i tysthet tycks lägga ner obekväma påpekanden från en allmänhet som sett hur Finansinspektionen blundar för vad som sker hos Storbanker eller kartell-bildningen Trafikskadenämnden!

  Den senare en verksamhet som inte skulle få finnas inom EU/EES enligt högtidliga uttalanden …

  Sverige bryter hela tiden mot EU-domstolens domar gällande t ex den gränsöverskridande vård som även skulle omfatta de svenska medborgarna!

  I alla fall gjorde Försäkringskassans förre generaldirektör Dan Eliasson det !!!

  Kanske skälet till att han blev vår nye Rikspolischef ???

  Vad framför de politiker, vilka låter den skamliga verksamheten fortsätta utan någon reaktion alls??
  – Tystnad precis som vanligt !!!!

 • Lars Andersson: Götszche är bra talare också, se youtube. För er som är intresserade av psykiatri kan jag rekommendera CEPUK via youtube: https://www.youtube.com/watch?v=6JPgpasgueQ (en annan bild av uppkomsten av “DSM-I-V”) DSM ses som en bibel i Sverige!

  Andra korta videos finns också, bl.a. hur fenomenet “passa in diagnosen till medicinen” istället för tvärsom.

  Även om ni är skeptiska, visst verkar några av dessa professorer vara rätt pålästa!
  //Ove 2016

 • Tidningar tar inte upp ämnen där mäktiga industrier har investerat för stora vinster. Det finns knappt några fast anställda journalister kvar – utan till stor del är de anställda via bemanningsföretag. Dessa i sin tur uppbundna av stora företag, vilket gör att det är på deras annonser som tidningarna skall ha en chans att överleva. Antalet prenumeranter krymper hela tiden – se på SvD och DN! Skolexempel på detta. Lösnummerförsäljningen krymper när den yngre generationen skaffar all sin information via datorer, mobiler och plattor!
  Varför skulle Bonnier och Shibstedt bry sig om något annat än att göra vinst – de också!

 • Jag har länge ställt mig samma fråga, hur kan det vara möjligt att inte fler tidningar tar upp detta. Eller uppdrag granskning? Verkligen en skandalös tystnad om något som angår de flesta av oss. Jag rekommenderaqr alla att läsa Götsches bok, det är en tung tegelsten att plöja igenom men en verkligt skrämmande ögonöppnare. Inte minst viktig för läkarna.

 • @ Lars, ja det kan man undrar.
  Är dessa medier betalda att hålla tyst eller är det okunnighet och ignorant, då det drabbar någon annan?
  En mycket mörk sida som även Peter Gøtzsche har belyst är faktisk Psykiatrin med dess medicinering. Se även El chocker. Där kan jag rekommendera boken av Psykiatriprof. Joanna Moncrief ” The Myth of the Chemical Cure”; Journalisten Robert Whitaker ” Anatomy of an Epidemic”; eller Peter Breggins,MD “Meditation Madness” och många fler.
  Det finns många som har skrivit och framförallt uppdagat de bedrägerier som sker och vilka följder det har för den vanliga patienten.
  Man höll 2014 i USA en Senatsutfrågning som belyste varför allt mer unga veteraner tar livet av sig än de som dör i kriget. Enligt rapporten var 65. minut. Resultatet var en multimedicinering med psykiatriska droger för att behandla den post traumatiska stressen som kriget och dess faser hade framkallat. Hur kom denna utredningen till? Genom att mödrar av dessa pojkar kämpade i flera år för att få klarhet. Resultat: man tillåter inte längre Seroquel ( en antipsykotikum) som medicin för detta, men det finns ingen uppföljning om detta verkligen sker.( http://www.cchr.se/military)
  Retrospektiv har också deltagare i WWI och II haft PTSD men den yttrade sig först mycket senare i livet, när individen genom ålder hade förlorat de normala försvarsmekanismer. Idag är krigen mer meningslösa,då man blir tvingat att försvara en ide och inte sitt land. Dessutom har stabila former upplösts och människan känner föga den rigida säkerheten som tidigare generationer var utsatt för på gott och ont.
  Dagen samhället präglas av information och desinformation och människan är plötsligt ställt på sig själv och sitt eget omdömme. Att inte kunna följer någon ledare som säger vad man skall göra är omskakande för många och skapar mycket osäkerhet som penningvinnande företag gärna ta fördel av.
  Idag har vi mer frihet och den vill vi har, men som Kant redan skrev “frihet betyder också ansvar”, ansvar för att välja det som man själv anser är bäst för en och andra och inte följa falska profeter, där ligger svårigheten. Redan när processerna gick mot tobaksindustrin, förklarade dessa frank att dom inte tvinga människor att röka. Detta är det ytterste argument av en industri som inte bryr sig om vad deras produkter åstadkommer huvudsaken man tjänar pengar. Beträffande mediciner har människan överlevt och klarat många årtusenden utan all de fantastiska mediciner som man nu vill inbilla oss är så bra. Problemet är att man vet i visst mån hur cellerna fungera i det minsta detalj, men inte hur de fungera tillsamman, där ligger problemet.
  Sanna Hedin och flera andra har skrivit böcker om den självläkande kroppen men det är inte så många som tror på detta.
  Botemedel är som den fina indiansk historia berättar, här i kortform: En gammal farfar berättade för sitt barnbarn att i varje människa finns två vargar, en som är god och en som är ont och dessa kämpa med varandra .
  Barnbarnet frågade : “vem är det som vinner?” Farfar: ” den du matar.”

 • Bra inlägg Lars och viktigt. Men du måste framhålla just de tidningar som man ska läsa om man ska få korrekt information. Exempelvis har vi på 2000-Talets Vetenskap gjort det. Läkartidningen har gjort det . Jag tycker vi ska redovisa de goda exemplen. Det är en framgångsväg. Dit hör också självklart Newsvoice.se.
  Att Macchiarinihärvan måste fortsätta att nystas upp är ett måste. Själv är jag idag i Florens för att bl.a. besöka Careggi-sjukhuset där Paolos karriär startade. Vi hade redan i nr 2 av vår avisa vissa komplementära nyheter om Macchiarini som övriga media inte tagit upp.
  Och jag håller med dig att att Macchiarini bara är ett exempel av 100 – 1000 dödligt flagranta händelser inom vården.
  Ingemar Ljungqvist, chefred http://www.2000tv.se

 • Och den där utredningen som utlystes efter detta med Maccorini, Karolinska och dess oegentligheter blir väl tyvärr ytterligare ett mörkande av vad som faktiskt pågått där. Då sittande politiker involverar sig i något så infekterat så blir nog trolig utgång. Jag gissar att vi aldrig kommer att få höra något mer kring det av Karolonska ledda experimentet på människor. Ett par frågor tycker jag nog att vi ska kräva svar på och der är följande: Kommer detta med att experimentera direkt på männsikor att fortsätta på Karolinska? Hur ser det ut idag? Och tycker ni att läkare har rätten att ljuga för sina patienter?

  Nåväl..

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *