Panamadokumenten – USA:s försök att sänka politiska och ekonomiska motståndare?

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 7 april 2016
- Torbjörn Sassersson red.
The Panama Papers stinker

The Panama Papers stinker

Granskningarna av reaktionerna och tolkningarna i massmedierna på de läckta Panamadokumenten ackumuleras. Kritiker menar att det egentligen kan handla om den amerikanska regeringens strategi för att sänka ekonomiska konkurrenter och politiska motståndare i andra länder. I hårkorset finns bla president Putin, Syriens president Assad och Islands statsminister Sigmundur Gunnlaugsson. 

Sammanställning: Torbjörn Sassersson, uppd. kl 12:36, 7 april 2016

Vad är Panamadokumenten?

Mossack FonsecaPanamadokumenten består av 2,6 terabyte av information och i mängd räknat världens största enskilda läcka som överskuggar till och Snowdens och Wikileaks största läckor. Läckan kommer från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama. En anonym källa överlämnade materialet till den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung (SZ), för drygt ett år sedan. Runt 400 journalister har fått ta del av dokumenten och har sedan 1 års tid analyserat innehållet.

Mossack Fonseca säljer anonyma brevlådeföretag i världen. Syftet är att tvätta svarta pengar vita eller gömma tillgångar ofta för redan rika privatpersoner. Läckan avslöjar hur stora banker, advokatbyråer och kapitalförvaltningsbolag samarbetar för att hantera tillgångar som ägs av kändisar, politiker, idrottsmän och kriminella.

Journalisterna på SZ beslöt att överlämna materialet till International Consortium of Investigate Journalism (ICIJ). Det kan ha varit ett stort misstag eftersom de då hamnande under “corporate control”. ICIJ finansieras avFord Foundation, Carnegie Endowment, Rockefeller Family Fund, W K Kellogg Foundation och Open Society Foundation (Soros).

De 400 journalisterna från 80 mediaorganisationer har uppenbarligen gått med på att koordinera läckan genom att släppa granskningarna samtidigt över hela världen. De mest tongivande medierna har valt att peka ut tex president Putin trots att han inte ens finns på någon lista.

SVT Uppdrag Granskning

På listan finns även runt svenska 500 namn, men SVT Uppdrag Granskning (UG), som har listan, uppger att de inte kommer att släppa namnen eftersom de anser att de inte är av allmänt intresse. Endast 62 svenska namn har läckt ut.

Svaret när Uppdrag Granskning fick frågan om de ska släppa den svenska listan:

“Ja, vi kommer publicera namn. Tillsammans med SVT Nyheter. men vi är inte där än. Dokumenten är inte ett serverat fat, med facit – det är ledtrådar som måste följas upp noga och researchas. De flesta namn vi har kommer vi inte publicera för de har inte tillräckligt högt allmänintresse. Vi gör en journalistisk bedömning. Mvh Sven, reporter”

Från UG:s Facebook-sida

John McAfee

John McAfee som är skaparen av antivirusprogrammet McAfee (sålt till Intel) konstaterar att det finns 14,000 namn på listan, men inte en enda amerikan, vilket i sig är mycket underligt. McAfee menar att det handlar om en organiserad smutskastningkampanj och en “time bomb”.

“Det här är en smutskastningskampanj som är organiserad av den amerikanska regeringen”, sa John McAfee, till den amerikanska TV-kanalen Infowars, skriver Nya Dagbladet.

Video: Spola förbi reklamen och intro fram till 5 min och 40 sekunder

Craig Murray

Craig Murray som är fd brittisk ambassadör skriver om läckan. Han menar att filtreringen som nu sker av västerländska medier passar den västerländska agendan.

But why focus on Russia? Russian wealth is only a tiny minority of the money hidden away with the aid of Mossack Fonseca. In fact, it soon becomes obvious that the selective reporting is going to stink.

Craig MurrayThe Suddeutsche Zeitung, which received the leak, gives a detailed explanation of the methodology the corporate media used to search the files. The main search they have done is for names associated with breaking UN sanctions regimes. The Guardian reports this too and helpfully lists those countries as Zimbabwe, North Korea, Russia and Syria. The filtering of this Mossack Fonseca information by the corporate media follows a direct western governmental agenda. There is no mention at all of use of Mossack Fonseca by massive western corporations or western billionaires – the main customers. And the Guardian is quick to reassure that “much of the leaked material will remain private.”

What do you expect? The leak is being managed by the grandly but laughably named “International Consortium of Investigative Journalists”, which is funded and organised entirely by the USA’s Center for Public Integrity.

Läs mer på Craigmurray.org.uk

James Corbett

Den geopolitiska analytikern James Corbett (Corbett Report) konstaterar att The Guardian använder infografik och suggestiv musik för att porträttera världens skurkar i bästa James Bond-stil. I beskrivningen av tex Putin används vaga uttryck för att kasta en skugga av misstänkliggörande.

Nya Dagbladet

Nättidningen Nya Dagbladet gör en intressant analys av varför Island kan vara föremål för propaganda:

“I början av 2000-talet inledde de isländska bankerna en aggressiv expansion utomlands ibland annat Nederländerna och Storbritannien. Till skillnad från hantering av bankkriser i andra länder lät Island bankägarna och utländska sparare ta smällen och därmed kunde man undvika att islänningarna fick betala notan genom skattesedeln. Någonting som orsakade stor vrede utomlands. Men den isländska modellen för att hantera en bankkris har visat sig vara framgångsrik. Efter att initialt tvingats be om IMF-lån kunde islänningarna betala tillbaka sina skulder till IMF i förtid. Förra året var landets BNP tillbaka på samma nivå som före den globala finanskrisen utbröt i 2008.”

Läs mer: Panamadokumenten bakom färgrevolution på Island?

Wikileaks

Kristinn Hrafnsson är en undersökande journalist och talesperson för Wikileaks. Han menar att alla Panamadokument måste släppas till allmänheten. 

Kristinn Hrafnsson, Wikimedia“Mr Hrafnsson, who worked on the ‘Cablegate’ leak of diplomatic documents in 2010, suggested the withholding of documents is understandable to maximise the impact, but said that in the end the papers should be published in full for the public to access.

He told RT’s Afshin Rattansi on Going Underground: “When they are saying this is responsible journalism, I totally disagree with the overall tone of that.”

Läs mer i Belfast Telegraph: Panama Papers: WikiLeaks’ Kristinn Hrafnsson calls for data leak to be released in full

Swisha Sassersson 5 krICIJ meddelar att en fullständig lista på företag och personer som figurerar i de läckta Panamadokumenten ska publiceras i början av maj 2016, men det finns skäl att misstänka att den inte heller kommer att vara komplett.

Det behövs med andra ord en ny komplett läcka på läckan konstaterar NewsVoice.

Sammanställning: Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • I USA har ledande politiker, som Robert Kennedy Junior, börjat ifrågasätta läkemedelsbranschens vaccinationsverksamheter . styrd av just de ledande läkemedelsbolagen. Även att ledande forskare har påtalat den korruption som förekommit i USAs ledande kontrollorgan, så att röster nu har börjat höras även bland vissa kretsar där. – Det som skett runtom i världen gällande Panama-korruptionen – torde nog uppmärksammas även bland “vanliga” medborgare i USA.

  Ökningen av ADHD bland det uppväxande släktet till följd av hur den moderna kemi-industrin har påverkat innehållet i maten ökar även kritiken mot hur alla stora jättelika koncerner fungerar …

  Trumps och Clintons “övertramp” passerar nog inte utan att en begynnande oppositionsrörelse kan medföra problem även i USA!!! – allt eftersom kontrollen av “vanliga medborgare over there” har på olika sätt har ökat kraftigt gällande skatter och sparande utanför USA – torde nog i slutändan komma medföra att krav även ställs på att även de allra rikaste skall göra “rätt för sig”.

  – Islands och Englands ledande politikers affärer går nog inte att dölja i längden – ens för annars relativt oinformerade medborgare “ower there”…

  Allt eftersom kommer sådana uppgifter att spridas … Ekot av likartade händelser världen runt kommer inte i längden att kunna döljas … ens i USA !!!

 • “Skatteverket eller Polisen borde gemensamt få utreda – så att inte misstankar fortsättningsvis finns att ”allt inte har gått rätt till….””
  Och vilka arbetar SKV och polisen åt? DE är sannerligen inte rätt instans för objektivitet. Så insyltade som de redan är, är det som om de kriminella ska få utreda sig själva.

 • Panama papirena är planterat av CIA och är ett utmärkt medel för utpressning. Tyvärr kommer vi inte att få hela information. Se Cameron som pressas med detta. Argumentet att skatteflykt för bolag skulle vara lagligt är en fars.

 • När uppdrag granskning startade for ca 15 år sedan var jag himmelens glad att det äntligen fanns en kritisk röst i Sverige, men ack så besviken man blev efter några sändningar, där det uppenbarligen blev vinklat information. Man undrar vad/vem som är den kontrollerande kraften, för vissa reportage verkar rätt sanningsenligt. Troligen att inte förlora allt trovärdighet.
  Det blir spännande att se när trycket från befolkningar i världen ökar ytterligare och de första råttor lämna det sjunkande skepp. Man ser redan en viss tendens.
  Det är sorgligt att människan i gemen har så lite integritet att de går och spelar med de som har makten tills de ser att makten förlora, då vänder de emot den, som om de aldrig hade varit medlöpare.
  Efter DDR ´s fall kallade man dessa människor ” vändehals” men tyvärr inget nytt fenomen, det fanns redan i alla tider.

 • Märkligt att Janne Josefsson och Uppdrag Granskning kan hävda att omkring 500 svenska namn, vilka finns med på listan som haft med Panama-verksamheten att göra – men att detta inte skulle kunna vara av något intresse att göra!

  Vem eller vilka skall avgöra den saken? – Det borde väl vara någon helt oberoende som avgör den saken!

  Efter att Nackskadeförbundet hade försett “Uppdrag Granskning” med all tänkbar information om hur nackskadade blivit hanterade av svensk försäkringsbransch och Försäkringskassan – något som Janne Josefsson med medhjälpare gjorde ett program om – så innehöll slutlig TV-version så många tvivelaktigheter – att Nackskadeförbundet påtalade ett flertal brister rådde med tanke på hur verkligheten såg ut!

  Löfte gavs då att felaktigheterna skulle korrigeras – varefter en uppdaterad version senare skulle sändas!

  – Det har nu gått ett antal år – utan att så har skett, varför det finns anledning att tro att något/någon försöker blockera att en ny korrigerad version får visas för de svenska tittarna!

  – Med tanke på allt vad som fram tills nu har avslöjats gällande Nordeas ageranden där – finns det all anledning att tro att det finns åtskilligt som inte – “får komma ut”!

  Har man skött sina ekonomiska affärer via en påtagligt korrupt verksamhet finns det säkert stor anledning att en helt oberoende utredning görs – vilka andra företag och/eller personer som låtit Mossack Fonseca´s Panamaverksamhet ha hand om pengar vilka skulle kunna ha haft med “skatteflykt” att göra!

  Detta kan inte vara något som Janne Josefsson skall avgöra – utan kanske Finansinspektionen, Skatteverket eller Polisen borde gemensamt få utreda – så att inte misstankar fortsättningsvis finns att “allt inte har gått rätt till….”

 • Independent: Panama Papers: Mossack Fonseca’s headquarters raided by police

  “Police have raided the offices of Panamanian law firm Mossack Fonseca, looking for evidence of illegal activity following the huge data leak exposing how it shielded the tax affairs of wealthy international clients.

  Organised crime prosecutors searched the premises for evidence of money laundering and links to terrorism while police officers set up a perimeter outside.”

 • “På listan finns även runt svenska 500 namn, men SVT Uppdrag Granskning (UG), som har listan, uppger att de inte kommer att släppa namnen eftersom de anser att de inte är av allmänt intresse.”

  De har FÖR mycket allmänt intresse.

 • Det som, förutom att det är uppenbart vad makteliten vill rikta detta avslöjande mot, en global beskattningskontrollapparat, där folk ska bli så upprörda över giriga politiker och andra privata aktörers smitande från skatten, där få förstår att det är själva systemet, med skatterna och de förslavande bankerna, som är grunden till alla orättvisor och krig och förslavning av mänskligheten som vi ser, så är det hur journalisterna porträtteras som stör mig. Janne Josefsson och den här Isländska journalisten, framställs som idealister som arbetar gratis, som petats från sina journalistiska uppdrag, som om de har arbetat med detta i all hemlighet, på obetald fritid, som om de INTE hade avlönats av sina uppdragsgivare för att göra PRECIS vad de gör. De skulle inte ha kunnat sitta i ett års tid och arbeta med detta om de inte hade fått just detta uppdrag av sina arbetsgivare/”elitist”globalisterna.
  Att offra pöbeln har de ju gjort länge. NU kan de få folk att “vakna”, för att agera helt fel. Nu kommer de börja ropa efter ett globalt skattesystem, “krossa kapitalismen” och införa total kontroll och insyn i varenda liten människas liv. Och med det kommer ALLT att bli mycket värre. ALLA borde sluta betala skatt. ALLA borde sluta betala sina banklån. DÅ skulle det hända grejor.

 • Många kloka ord ovan så också artikeln.
  Men vad som också är intressant är att jag fått en helmassa mail från olika organisationer o företag att delta i upprop och onlineförläsningar om hur viktig denna läcka var och hur man jobbat sig igenom materialet mm.
  Gissar att fler av er fått liknande. Mao är det “Cyberwarfare” på riktigt vad jag kan se.
  Här en lista på företag som enligt mail jag fått sponsrar dylikt eller i vart fall vill sola sig i denna
  korta period av berömmelse kring Panamadokumenten.
  Larus
  Kale Yasilim
  Graphgrid
  eSynergiSolutions
  GraphAware
  Tom Sawyer Software
  Structr

  Känner i övrigt inte till företagen men man kan ju vara observant då det blir allt svårare att skilja verklig info från dess motsats desinfo.

  LeifB

 • Det börjar likna ett “krig” mellan oligarkerna. Nu snart kommer säkert “hämnden” i någon form.

 • Varför skulle “Mossack Fonseca” vara en unik verksamhet?

  Har inte alltid människor tänkt ungefär lika tankar både när det gäller att tjäna pengar, samt lägga “krokben” för andra?

  Varför skulle “Nordea” vara en unik bank? Var det inte under samma vecka som även “Swedbank” kläddes av inför öppen ridå? Vilka fler svenska banker skulle inte behöva granskas??? SEB??? etc

  Hur många verksamheter, vilka fungerar identiskt med Mossack Fonseca torde inte även stora amerikanska bankföretag vara knutna till eller fungera likt?

  Varför skulle inte vanliga amerikanska “knegare” ta intryck av vad som hände när en internationellt liten isländsk bankaffär plötsligt blev avslöjad? Det finns säkert många grävande journalister vilka gärna skulle vilja göra precis likadant – som det islänningarna gjorde tillsammans med svenska Uppdrag Granskning?

  – Bli berömda och indirekt senare tjäna stora slantar på att gräva vidare enligt samma koncept ???

  En sidoeffekt blev att NU även Skatteverket blev avslöjat – när plötsligt ansvarslöst agerande kunde avslöjas bland fram tills dess några “pålitliga politiker” hade fungerat korrupt….

  Läckor kommer alltid uppstå … Fler huvuden kommer då att rulla från schavotten framöver!

  Minns att en enda liten snöboll rätt kastad på en snösluttning kan vara nog för att orsaka en jättelavin, eller att en liten grillbrasa kan orsaka en våldsam skogsbrand där uråldriga jätteträd till sist brakade omkull!

  Att börja en debatt med att peka finger mot Putin, eller korrupta oligarker kan orsaka att i slutändan även Rockefellers Foundations, Bill Gates verksamheter inte bara blir granskade framöver utan att raseriet hos alla skuldsatta till jättebanker och koncerner kommer att likt inte stopp-bara laviner eller skogsbränder fungera så – att även dessa enorma företagen kommer att bli drabbade – trots allt ….

  I lilla Sverige finns klart korrupta myndigheter eller verksamheter vilka med lätthet kan vältas – när den stunden kommer …

  [Kommentaren kapades. Max 300 ord. Artikeln handlar inte om Försäkringskassan…]

 • Follow the money!
  Fd M15 agent säger:
  “It’s always worth taking a step back from whatever you read in the media – and seeing who’s funding this, what are the corporate interests behind what is being published in this particular outlet.”…
  “There is an obligation for the people who hold these documents to release the full text. I would caution people that the main points are not out [yet] – all we see so far is what the corporate media selected for us to see”
  Ray McGovern, a former CIA officer, told RT that the fact that the Western media has been using Putin as the “face” of the Panama Papers leak can be easily explained by looking at the people and organizations behind these news outlets:

  “Everyone in corporate press is controlled by corporations that profit on wars and have an interest in creating tensions – all these people in the Western press, like the Guardian, are blackening Putin [for being] a designated villain here. Curiously, his name is not in these documents,” Ray says.https://www.rt.com/op-edge/338709-funding-cia-panama-papers/

 • Bankernas roll av mindre betydelse? Det är vad Rockefeller, Soros & Co vill att vi ska tro. Vilka är det som langar skulder åt oss? Bankerna. Vilka är knarkarna? Jo, vi. Och det har alltid varit brukare och småhandlare som åker fast. Den gamla vänstern har alltid haft samma bankirer bakom ryggen som högern, men aldrig ett knyst om det i några politiska tal. Politiken togs över av bankirer när Meyer Rothschild kläckte sitt berömda “Har jag kontroll över landets valuta så bryr jag mig inte om vilka lagar som stiftas.” Den kontrollen har de nästan överallt idag.

 • Bankernas roll i det hela är av mindre betydelse? Det är som om man skulle ignorera i knarklangarna och enbart arrestera missbrukarna. I första taget så är detta är helt klart propaganda via sido-dörren, som Corbett själv sade. I andra hand så är det helt missriktad kritik då bankerna också är skyldiga. Man väljer selektivt hur, vad och vilka som ska hängas ut, brer på med litet “vita” lögner i form av antaganden och styr sedan diskussionen i vald riktning. City state of London, Jersey, virgin islands m.m. England och USA är dom största på organiserad skatteflykt. England har traditionellt varit den största på området under lång tid men får nu konkurrens av USA. Noterade precis också att den där loggan Mossak har faktiskt ser ut litet som ett nato kors som hamnat på sniskan. Ironi?

 • Och vad har Syrien, Ryssland, Nordkorea och Zimbabwe gemensamt? Att de är emot privata bankers makt över riksbankerna, emot ett system som bara går ut på att skapa räntebärande skulder till banken, och att de ser bankirer som de utsugare, ockrare och skurkar de är… vilket allt fler människor på alla politiska kanter börjar inse också i Sverige .
  Någon skrev att en ny världsordning under bankernas egid behöver ett enhetligt skattesystem för hela planeten… Är detta vad vi ser? De allra, allra mäktigaste ser till att råna även de näst rikaste på varenda surt förvärvad miljard? Var ska det sluta? I krig, svält och utrotning eller pengafri utopi?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *