Panamadokumenten – USA:s försök att sänka politiska och ekonomiska motståndare?

publicerad 7 april 2016
- av Torbjörn Sassersson red.
The Panama Papers stinker

The Panama Papers stinker

Granskningarna av reaktionerna och tolkningarna i massmedierna på de läckta Panamadokumenten ackumuleras. Kritiker menar att det egentligen kan handla om den amerikanska regeringens strategi för att sänka ekonomiska konkurrenter och politiska motståndare i andra länder. I hårkorset finns bla president Putin, Syriens president Assad och Islands statsminister Sigmundur Gunnlaugsson. 

Sammanställning: Torbjörn Sassersson, uppd. kl 12:36, 7 april 2016

Vad är Panamadokumenten?

Mossack FonsecaPanamadokumenten består av 2,6 terabyte av information och i mängd räknat världens största enskilda läcka som överskuggar till och Snowdens och Wikileaks största läckor. Läckan kommer från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama. En anonym källa överlämnade materialet till den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung (SZ), för drygt ett år sedan. Runt 400 journalister har fått ta del av dokumenten och har sedan 1 års tid analyserat innehållet.

Mossack Fonseca säljer anonyma brevlådeföretag i världen. Syftet är att tvätta svarta pengar vita eller gömma tillgångar ofta för redan rika privatpersoner. Läckan avslöjar hur stora banker, advokatbyråer och kapitalförvaltningsbolag samarbetar för att hantera tillgångar som ägs av kändisar, politiker, idrottsmän och kriminella.

Journalisterna på SZ beslöt att överlämna materialet till International Consortium of Investigate Journalism (ICIJ). Det kan ha varit ett stort misstag eftersom de då hamnande under “corporate control”. ICIJ finansieras avFord Foundation, Carnegie Endowment, Rockefeller Family Fund, W K Kellogg Foundation och Open Society Foundation (Soros).

De 400 journalisterna från 80 mediaorganisationer har uppenbarligen gått med på att koordinera läckan genom att släppa granskningarna samtidigt över hela världen. De mest tongivande medierna har valt att peka ut tex president Putin trots att han inte ens finns på någon lista.

SVT Uppdrag Granskning

På listan finns även runt svenska 500 namn, men SVT Uppdrag Granskning (UG), som har listan, uppger att de inte kommer att släppa namnen eftersom de anser att de inte är av allmänt intresse. Endast 62 svenska namn har läckt ut.

Svaret när Uppdrag Granskning fick frågan om de ska släppa den svenska listan:

“Ja, vi kommer publicera namn. Tillsammans med SVT Nyheter. men vi är inte där än. Dokumenten är inte ett serverat fat, med facit – det är ledtrådar som måste följas upp noga och researchas. De flesta namn vi har kommer vi inte publicera för de har inte tillräckligt högt allmänintresse. Vi gör en journalistisk bedömning. Mvh Sven, reporter”

Från UG:s Facebook-sida

John McAfee

John McAfee som är skaparen av antivirusprogrammet McAfee (sålt till Intel) konstaterar att det finns 14,000 namn på listan, men inte en enda amerikan, vilket i sig är mycket underligt. McAfee menar att det handlar om en organiserad smutskastningkampanj och en “time bomb”.

“Det här är en smutskastningskampanj som är organiserad av den amerikanska regeringen”, sa John McAfee, till den amerikanska TV-kanalen Infowars, skriver Nya Dagbladet.

Video: Spola förbi reklamen och intro fram till 5 min och 40 sekunder

Craig Murray

Craig Murray som är fd brittisk ambassadör skriver om läckan. Han menar att filtreringen som nu sker av västerländska medier passar den västerländska agendan.

But why focus on Russia? Russian wealth is only a tiny minority of the money hidden away with the aid of Mossack Fonseca. In fact, it soon becomes obvious that the selective reporting is going to stink.

Craig MurrayThe Suddeutsche Zeitung, which received the leak, gives a detailed explanation of the methodology the corporate media used to search the files. The main search they have done is for names associated with breaking UN sanctions regimes. The Guardian reports this too and helpfully lists those countries as Zimbabwe, North Korea, Russia and Syria. The filtering of this Mossack Fonseca information by the corporate media follows a direct western governmental agenda. There is no mention at all of use of Mossack Fonseca by massive western corporations or western billionaires – the main customers. And the Guardian is quick to reassure that “much of the leaked material will remain private.”

What do you expect? The leak is being managed by the grandly but laughably named “International Consortium of Investigative Journalists”, which is funded and organised entirely by the USA’s Center for Public Integrity.

Läs mer på Craigmurray.org.uk

James Corbett

Den geopolitiska analytikern James Corbett (Corbett Report) konstaterar att The Guardian använder infografik och suggestiv musik för att porträttera världens skurkar i bästa James Bond-stil. I beskrivningen av tex Putin används vaga uttryck för att kasta en skugga av misstänkliggörande.

Nya Dagbladet

Nättidningen Nya Dagbladet gör en intressant analys av varför Island kan vara föremål för propaganda:

“I början av 2000-talet inledde de isländska bankerna en aggressiv expansion utomlands ibland annat Nederländerna och Storbritannien. Till skillnad från hantering av bankkriser i andra länder lät Island bankägarna och utländska sparare ta smällen och därmed kunde man undvika att islänningarna fick betala notan genom skattesedeln. Någonting som orsakade stor vrede utomlands. Men den isländska modellen för att hantera en bankkris har visat sig vara framgångsrik. Efter att initialt tvingats be om IMF-lån kunde islänningarna betala tillbaka sina skulder till IMF i förtid. Förra året var landets BNP tillbaka på samma nivå som före den globala finanskrisen utbröt i 2008.”

Läs mer: Panamadokumenten bakom färgrevolution på Island?

Wikileaks

Kristinn Hrafnsson är en undersökande journalist och talesperson för Wikileaks. Han menar att alla Panamadokument måste släppas till allmänheten. 

Kristinn Hrafnsson, Wikimedia“Mr Hrafnsson, who worked on the ‘Cablegate’ leak of diplomatic documents in 2010, suggested the withholding of documents is understandable to maximise the impact, but said that in the end the papers should be published in full for the public to access.

He told RT’s Afshin Rattansi on Going Underground: “When they are saying this is responsible journalism, I totally disagree with the overall tone of that.”

Läs mer i Belfast Telegraph: Panama Papers: WikiLeaks’ Kristinn Hrafnsson calls for data leak to be released in full

Swisha Sassersson 5 krICIJ meddelar att en fullständig lista på företag och personer som figurerar i de läckta Panamadokumenten ska publiceras i början av maj 2016, men det finns skäl att misstänka att den inte heller kommer att vara komplett.

Det behövs med andra ord en ny komplett läcka på läckan konstaterar NewsVoice.

Sammanställning: Torbjörn Sassersson