Schweiz erkänner alternativmedicin from maj 2017 pga direktdemokrati

117
12909

homeopati, pillerNyheten har snurrat runt i sociala medier i ett par veckor men knappast uppmärksammats av svenska mainstream-medier, att Schweiz ger bla homeopati liknande status som konventionell medicin. Nyheten är naturligtvis omvälvande för den konventionella sjukvården i Sverige, som oftast fnyser åt alternativen.

Text: NewsVoice

Swissinfo skriver att alternativmedicin såsom:  homeopati, holistisk medicin, örtmedicin, akupunktur och kinesisk traditionell medicin (TCM) får samma status som konventionell medicin från och med maj 2017. Det betyder att alternativmedicin blir föremål för försäkringslättnader i Schweiz.

”After being rejected in 2005 by the authorities for lack of scientific proof of their efficacy, complementary and alternative medicines made a comeback in 2009 when two-thirds of Swiss backed their inclusion on the constitutional list of paid health services.”

Efter att myndigheterna 2005 ansåg att det saknades vetenskapliga bevis för att alternativmedicin fungerar gjorde alternativen en ”comeback” 2009 efter att schweizarna genom en omröstning övertrumfade regeringens beslut. En majoritet av allmänheten ansåg att alternativmedicin ska finnas tillgängliga inom den vanliga vården.

På kantonal nivå har direktdemokrati varit ett starkt inslag i Schweiz genom så kallade Landsgemeinde.

Inrikesministeriet i Schweiz beslöt i mars 2016 att det var omöjligt att ta fram bevis för att all alternativmedicin fungerar. Därför valde man att betrakta alternativen på samma sätt som konventionell medicin förutsatt att alternativen administreras av legitimerade läkare.

Det finns även en brasklapp, att vissa alternativa metoder ska fortsätta att granskas. Inrikesministeriet har beslutat om en ”consultation process” av den nya regulationerna tom 30 juni 2016. Vad det i praktiken innebär eller leder fram till är ännu oklart.

Text: NewsVoice

Källa: Swiss to recognise homeopathy as legitimate medicine

Swissinfo.ch har sedan 1999 uppdraget av den federala regeringen i Schweiz att distribuera nyheter om Schweiz internationellt. Målgruppen är den generella omvärlden och schweizare i utlandet. Perspektiven är det schweiziska och hur omvärlden betraktar Schweiz utifrån. Swissinfo.ch täcker in områdena politik, ekonomi, kultur, samhälle och forskning. Swissinfo.ch har kontor i Bern, Geneve och Zürich.


 • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

117 KOMMENTARER

 1. Peter Grafström 24 Mar, 2017 at 17:58

  Även om homeopatins verkningssätt ännu inte kan förklaras, så råder det inte något tvivel om att den fungerar. Jag vet detta av egen erfarenhet, många andra människor säger samma sak och vetenskapliga studier bekräftar.

  • Jag tror dig, att ngt positivt har inträffat för dig, men det behöver inte ha ngt med förtunnade preparats fysiska verkan att göra.

 2. Eftersom miljoner människor kunnat ta del av och blivit botade av homeopatiska läkemedel måste detta för msm-medicinen och voffare bli en fråga om en allmän psykos, fast i positiv mening för patienten. Underförstått negativt för läkemedelsindustrin. Alternativet är ju att förklaringsmodellen och analys av sjukdomsbilder är felaktiga och bristfälliga.
  Vi kan nog nästan enas om det senare, och här ingår också vaccinationshysterin. Att ympa in en sjukdomsbild i kroppen i förebyggande syfte på människor för att skapa antikroppar är ju som att hindra krig genom att lägga ut en bombmatta och döda några miljoner oskyldiga människor. Sånt gör man bara i skumma syften. Att just vatten kan vara en förklaringsmodell för att kunna förstå hur det hela fungerar är en utväg. Resten kommer i att kunna beskrivas i ord när man utvecklat en förståelse för grunden. Jag har gjort ett försök på
  https://esamawuta.wordpress.com/2017/03/24/vatten-som-en-forklaringsmodell/

  • Det finns uppenbarligen stora brister i skolmedicinen även där det finns riktig vetenskap att ta del av. Världen är ofullkomlig. Fusk med tentor och betyg eller mygel med betygsättning som säkert förekommit även före högskoleproven kan vara en faktor som försämrar kvaliteten på läkarkåren. Malthusianismen är nog en orsak: man vill människor illa från eliternas sida.
   Man håller dom vid liv i dåligt skick så dom behöver mediciner. Man bedriver en människofientlig ekonomisk politik och hindrar civilisationens utveckling till det bättre.
   Rätt använt och utan en mörk elitagenda skulle nog vaccin tillåtas fungera väl och förhindras från att spela ngn annan ond roll. Man bygger ju upp sitt immunförsvar naturligt genom att tidigt utsättas för smitta. Svensk sjukvård har ganska nyligt kommit på att vid kejsarsnitt bör den uttagna bebisen penslas med vaginal bakterieflora och det hoppas man skall eventuellt minska andelen astmatiska barn.
   Naturens vaccin.

 3. Peter Grafström 25 Mar, 2017 at 04:10

  Framtiden får utvisa vad det är som gör att homeopati fungerar. Att den fungerar bekräftar både miljontals användare och många vetenskapliga studier.

 4. Peter Grafström 26 Mar, 2017 at 00:01

  Jag vill för säkerhets skull vara tydlig med att kvinnans vaginala bakterieflora inte är en smitta, utan ett livsnödvändigt mikrobiom som modern måste föra vidare i friskt, komplett tillstånd för att barnet skall bli en livsduglig organism. Utan frisk bakterieflora kan man inte fungera adekvat.

  Denna bakterieflora, vilken somlig klok BB-personal har börjat pensla barn med som föds med kejsarsnitt, växer sig komplett de första sex månaderna och väger hos en vuxen människa flera kilo. Bakteriefloran är alltså snarast ett organ vilket människan inte kan leva förutan.

  Det är inte ovanligt idag att människor får sin bakterieflora helt utraderad av antibiotika. Enda lösningen är i sådana fall att plantera in en frisk människas avföring i personens tarmsystem, antingen via ändtarmen eller, effektivare, genom slang ner i tunntarmen. Detta fungerar utmärkt.

  Barn födda med kejsarsnitt är oftare astmatiker, men det betyder inte att barn som fötts vaginalt mår särskilt mycket bättre. Väldigt många kvinnor har idag ett så skadat immunförsvar i tarmen och resten av kroppen, att deras avkomma aldrig blir rustade för att leva ett friskt liv.

  Orsakerna till skadorna i mödrarnas immunförsvar är vacciner, p-piller, antibiotika och andra läkemedelsindustripreparat, odlingsgifter i maten, som glyfosat och Round-Up, och den kemiska cocktail som mänskligheten utsätts för idag från plaster, kläder, inredning, avgaser, tandlagningsmaterial, mobilstrålning och så vidare.

  De hälsoproblem som barnet får med sig från sin sjuka moder förvärras ytterligare av de vacciner som sjukvården redan direkt efter födseln börjar spruta i barnet, eftersom dessa rubbar immunförsvaret ytterligare och för in skadliga organismer i kroppen.

  Idag ger man rutinmässigt nyfödda antibiotika direkt efter födseln här i Sverige. Man rubbar därmed barnens redan obalanserade immunförsvar än mer. Detta är fullständigt vansinne och måste vara ett avsiktligt destruktivt förfarande påbjudet från högsta maktelit-ort. As.

  Det är stor skam att Sveriges vårdpersonal inte ifrågasätter sådana rutiner.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här