Schweiz erkänner alternativmedicin from maj 2017 pga direktdemokrati

117
13448

homeopati, pillerNyheten har snurrat runt i sociala medier i ett par veckor men knappast uppmärksammats av svenska mainstream-medier, att Schweiz ger bla homeopati liknande status som konventionell medicin. Nyheten är naturligtvis omvälvande för den konventionella sjukvården i Sverige, som oftast fnyser åt alternativen.

Text: NewsVoice

Swissinfo skriver att alternativmedicin såsom:  homeopati, holistisk medicin, örtmedicin, akupunktur och kinesisk traditionell medicin (TCM) får samma status som konventionell medicin från och med maj 2017. Det betyder att alternativmedicin blir föremål för försäkringslättnader i Schweiz.

“After being rejected in 2005 by the authorities for lack of scientific proof of their efficacy, complementary and alternative medicines made a comeback in 2009 when two-thirds of Swiss backed their inclusion on the constitutional list of paid health services.”

Efter att myndigheterna 2005 ansåg att det saknades vetenskapliga bevis för att alternativmedicin fungerar gjorde alternativen en “comeback” 2009 efter att schweizarna genom en omröstning övertrumfade regeringens beslut. En majoritet av allmänheten ansåg att alternativmedicin ska finnas tillgängliga inom den vanliga vården.

På kantonal nivå har direktdemokrati varit ett starkt inslag i Schweiz genom så kallade Landsgemeinde.

Inrikesministeriet i Schweiz beslöt i mars 2016 att det var omöjligt att ta fram bevis för att all alternativmedicin fungerar. Därför valde man att betrakta alternativen på samma sätt som konventionell medicin förutsatt att alternativen administreras av legitimerade läkare.

Det finns även en brasklapp, att vissa alternativa metoder ska fortsätta att granskas. Inrikesministeriet har beslutat om en “consultation process” av den nya regulationerna tom 30 juni 2016. Vad det i praktiken innebär eller leder fram till är ännu oklart.

Text: NewsVoice

Källa: Swiss to recognise homeopathy as legitimate medicine

Swissinfo.ch har sedan 1999 uppdraget av den federala regeringen i Schweiz att distribuera nyheter om Schweiz internationellt. Målgruppen är den generella omvärlden och schweizare i utlandet. Perspektiven är det schweiziska och hur omvärlden betraktar Schweiz utifrån. Swissinfo.ch täcker in områdena politik, ekonomi, kultur, samhälle och forskning. Swissinfo.ch har kontor i Bern, Geneve och Zürich.


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
117 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Uffe Johansson
Gäst
16 april 2016 kl 14:07

Jösses, Men där ser man hur galet det kan bli med direktdemokrati.

Anders Engqvist
Gäst
16 april 2016 kl 15:03

Helt OK att tillåta sk alternativ medicin om den betalas av konsumenten och inte är farlig.
Men ska medicin oavsett skola och ursprung betalas av allmän läkemedelsförsäkring då
måste läkemedelsproducenten kunna bevisa att den är verksam enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Annars slås dörrarna in som på 1800-talet för en flodvåg av med lite vad som helst hokus pokus “spetsade” livselexirer”. Det vill inte jag iaf betala solidariskt över skattsedeln…..!

Pål BergströmD
16 april 2016 kl 15:28

@Anders Björk Engqvist

Det kan man för den som vågar bejaka begreppet vetskap på riktigt. Att det är beprövat vet vi. För övrigt därför jag inte betalar solidarisk skatt för en odemokratisk ordning baserad på en extremrationell människosyn som tillsammans med en misslyckad konventionell sjukvård som gjort så stor skada.

Anders Engqvist
Reply to  Pål Bergström
16 april 2016 kl 16:17

Att det finns vårdskador i “skolmedicinen” är välkänt. Men det gör det ju också inom Alternativmedicin även om de ofta är lindrigare iaf i Sverige vilket troligen beror på att
de inte får utöva kirurgi eller för dramatisk medicinering….
I det skolmedicinska paradigmet är man medveten om det här och gör allt inom forskning och
klinisk praktik för att undvika dessa skador. Det finns ett ständigt pågående kvalitetsarbete.
Det stora problemet med skolmedicinen är att den ofta alldeles för mycket är i händerna på
“Big Pharma” och “New Public Management” vilket leder till kvalitetsförluster och omfattande desorganisation genom “suboptimering”…….men Alternativmedicinen är ju minsann inte heller förskonad från kommersialism! För övrigt hämtar hela tiden också skolmedicinen medicinska substanser från Alternativmedicin (se senaste Nobelpriset i medicin!) och växtriket. Gränsen mellan skolmedicin och Alternativmedicin är därför inte lika skarpa som förr.

m96.
m96.
Gäst
16 april 2016 kl 16:24

Uffe Johansson
Inget mot hur galet det blivit nu när pengintressen fått styra istället för att hålla folk lagom sjuka.

Pål BergströmD
16 april 2016 kl 16:51

@Anders Björk Engqvist

Tror inte din bild överensstämmer med verkligheten. Med en annan själslig människosyn, bejakande av vetenskap och förebyggande åtgärder som t ex färre vacciner, bekämpningsmedel, m m, hade vi kunnat ha en avsevärt billigare sjukvård.

Anders Engqvist
Reply to  Pål Bergström
16 april 2016 kl 18:53

Nu är det så att vi lever mycket längre och är friskare än någonsinpå det stora hela vilket all statistik visar. Svenska folket har aldrig levt längre och varit friskare än nu och det beror bla
effektivare behandlingsmetoder och mediciner jämsides med bättre mathållning och hälsosammare livsstil. En massiv övergång till “alternativa” behandlingar och mediciner skulle knappast påverka folkhälsan ännu mer i riktning mot bättre hälsa och längre livslängder. Det återstår isåf att bevisa!

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
16 april 2016 kl 17:01

Att alternativen får administreras av legitimerade läkare ger åtminstone läkaren möjligheten att undersöka dem vetenskapligt samt prova dem i de fall då kemikalier måste anses vara fel, vilket de i de allra flesta fall är.

Föreslår att de Schweiziska läkarna använder möjligheten som något positivt.
https://intelligenthealing.wordpress.com/2014/04/26/debunking-homoeopathy-and-western-medicine-at-the-same-time/

Uffe Johansson
Gäst
16 april 2016 kl 19:01

m96

Såklart ska inte heller pengaintressen styra, det var inte heller något jag förslog.

Jag tycker att vetenskap och beprövad erfarenhet är det bästa vi kan erbjuda.

Rolf Löfgren
Rolf Löfgren
Gäst
16 april 2016 kl 21:24

“vetenskap och beprövad erfarenhet” är ett helt godtyckligt begrepp, helt utan vidare förklaring vad det står för.

Medicinindustrin använder begreppet för att slå undan benen på den alternativa vården.

Boken “Dödliga mediciner och organiserad brottslighet” visar att medicinindustrin i mycket stor skala bedriver kvacksalveri. Däremot har den alternativa vården mycket lång erfarenhet och dokumentation av verkningar, och med mycket få fall av vårdskador, till skillnad från skolmedicin.

Schweiz är ett föredöme, måtte Sverige följa efter.

Anders Engqvist
Gäst
16 april 2016 kl 21:42

Om medicinindustrin “bevisligen” bara säljer dödliga mediciner och ägnar sig åt organiserad brottslighet så är det ju lite konstigt att medelivslängden ökar inte bara i Sverige och övriga industriländer utan med få undantag över hela världen liksom att människor i Sverige aldrig har varit så friska som nu…..något som inte stämmer här! Sen finns det problem med medicinindustrin och hur
sjukvården är organiserad men det du påstår Rolf om den “alternativa vården” vad det nu alltid är, är ju inte på något sätt bevisat. De olika “alternativa” vårdformerna” är i BÄSTA fall ofarliga men ofta verkningslösa behandlingar som människor för dyra pengar luras använda när de istället skulle gå till en leg läkare och få en på vetenskapliga grunder ställd diagnos och behandling. Dessutom finns fruktansvärda fall av skador som åsamkats av kvackare som kallat sig “alternativa”! Jag förnekar inte att det finns kunskaper eller behandlingsformer utanför skolmedicinens värld som kan leda till bot eller bättre välbefinnande men dessa behandlings och vårdformer integreras ofta i skolmedicinen alltefter de kan bevisas vara verksamma vilket leder till certifiering och legitimation.

Anders Engqvist
Gäst
16 april 2016 kl 21:58

Jag kan bara rekommendera en kortkurs i vetenskapteoretiska elementa!

LJJ
LJJ
Gäst
17 april 2016 kl 05:10

Anders Engqvist

“I det skolmedicinska paradigmet är man medveten om det här och gör allt inom forskning och
klinisk praktik för att undvika dessa skador.”
Tror du verkligen på det aningslösa svamlet eller skämtar du? Efter att ha erfarit hur tre närstående – inklusive min mor – mist livet p.g.a. inkompetenta idioter till “läkare har jag rakt motsatt uppfattning. Och mängder av andra har liknande erfarenheter.

“De olika ”alternativa” vårdformerna” är i BÄSTA fall ofarliga men ofta verkningslösa behandlingar som människor för dyra pengar luras använda när de istället skulle gå till en leg läkare och få en på vetenskapliga grunder ställd diagnos och behandling”
Har bara en kommentar: Lycka till med dina skickliga så kallade leg läkare!! Och glöm inte att noga följa livsmedelsverkets kostråd….

Ingemar Ljungqvist
Gäst
17 april 2016 kl 08:35

Först ut med dessa nya framtida bestämmelser var sjukhuset i Pitigliano i Toscana i Italien. Nu följer Schweiz efter i hela landet. I Sverige har ju Vidarkliniken i Järna haft motsvarande status, men man har av rädsla inte vågat använda sig fullt ut av bra metoder.
Nästa land som skulle kunna följa i Schweiz fotspår är ÅLAND. Man har långtgående lagstiftning där och kanke en finansiär i form av Putin , som har sommarstuga där.
Vi kan från fastlandet ge Åland all support i den processen. Och vilket turist alternativ under alla höst-vinter och vårmånaderna.
Ingemar Ljungqvist, chefred. 2000-Talets Vetenskap, wwww.2000tv.se

Johan
Johan
Gäst
17 april 2016 kl 10:06

Sen när blev Putin en förespråkare för homeopati och alternativmedicin? Inte ens i det gamla Sovjet stod de alternativa metoderna högt i kurs, trots att landet gjorde sitt bästa för att hålla avstånd till det västevärldens “Big Pharma”.

Det är konstigt att detta inte belyses mer? Vad var det som fick Sovjet att hålla fast vid skolmedicin trots att det var staten som både betalade läkemedel och producerade dem?

Uffe Johansson
Gäst
17 april 2016 kl 10:07

Rolf Löfgren, jag börjar snart att arbeta på en intensivvårdsavdelning. Antar att du föredrar att vi där håller oss till det där “vetenskap och och beprövad erfarenhet”, trots att det är lite svårdefinierat.

Pål BergströmD
17 april 2016 kl 10:45

“Jag kan bara rekommendera en kortkurs i vetenskapteoretiska elementa!”

Om det fick vara rådande hade vi haft en annorlunda situation inte bara inom sjukvården. Som det är idag har en extremrationell grupp som är selektiv, anpassar vetenskapliga data enligt deras personlig syn på världen, tagit över makten i samhället genom odemokratiska metoder och driver världen mot undergång.

Sigurd Fafnesbane
Sigurd Fafnesbane
Gäst
17 april 2016 kl 10:47

Jag föreslår att man kollar ett liknande system som verkar vara intressant ut demokratisk synpunkt.

Man kan få till demokrati på riktigt.

http://direktdemokraterna.se/

Sigurd Fafnesbane
Sigurd Fafnesbane
Gäst
17 april 2016 kl 11:15

Lobbande skeptikerorganisationer och VoF får det hett om öronen och kan lägga ner sin verksamhet direkt.

http://www.dagensopinion.se/direktdemokraterna-st%C3%A4ller-upp-valet-%E2%80%93-vill-bek%C3%A4mpa-lobbyister#comment-19615

Uffe Johansson
Gäst
17 april 2016 kl 12:00

Sigurd. Jag är ingen lobbyist, VoF är ingen lobbyistorganisation. Vi är emot pseudovetenskap som homeopati och andeprat, det är inte detsamma som att vi jobbar för läkemedel.
Vi anser att flygande mattor inte finns, det betyder inte att vi jobbar för Cessna.

Vi är inte emot alternativmedicin generellt, vi bara säger att det vi ska stoppa i oss ska fungera. Jag förstår faktiskt inte vad du som konsument har emot våra åsikter och tankar. Däremot kan jag förstå att vi är jobbiga om du livnär dig på att sälja ormolja.

Ingrid Ahlinder
Ingrid Ahlinder
Gäst
17 april 2016 kl 12:19

Underbart, tråkigt att man inte bor i där. Men det går framåt. Människa själv borde få väja vad hon vill behandla sin kropp med. Vi är 100% biologiska varelser, en omöjlighet att vi kan lida brist på syntetiska medel. Men det är fantastiskt att syntetisk medicin finns när vi verkligen behöver det, jag tänker då främst vid akuta situationer.

Uffe Johansson
Gäst
17 april 2016 kl 12:40

Ingrid: Tycker du inte att det som vi gemensamt ska betala med våra skattepengar ska kunna visa att det har effekt?
Vore det okej att du och jag betalar för att någon tror på regndans?

Är det inte bättre att våra pengar går till evidensbaserad vård, kanske till barn med cancer?

LJJ
LJJ
Gäst
17 april 2016 kl 14:14

Uffe Johansson

Vi ser rakt igenom din skönmålning av VoF. Vi vet alltför väl vad vof:arna är för slags individer – sickos som försvarar storindustrins oetiska verksamhet med lögnaktiga påståenden. Alla vet också att det enda ni är bra på är smutskasta och förtala alla som genomskådar VoF:s cyniska, genomruttna agenda. Ynkligt!!

Per Larsen
Per Larsen(@per-larsen)
17 april 2016 kl 15:01

Tror inte att det är något ”erkännande”, men staten vill ha in sina skatter oavsett vilka kurer folket väljer för att lindra sina krämpor.

Uffe Johansson
Gäst
17 april 2016 kl 17:49

LJJ, vad menar du?

Vad gör jag för oetiskt? Vad är det för fel med det vi gör?

Mina vänner inom VoF är de mest etiska och schystaste människor jag känner. Inte en chans att de är som du tror.

I vår förening jobbar vi mot pseudovetenskap, jag fattar inte varför du tycker att det är så läskigt. Jag arbetar inom vården, tycker du att det är så vidrigt att vi vill ha en evidensbaserad sådan?

Berätta vad du anser, men kasta inte skit rakt på och utan några som helst belägg.

Uffe Johansson
Gäst
17 april 2016 kl 18:15

LJJ, jag fattar inte, vad gör vi som är så galet? Är det fel att vara emot pseudovetenskap?

Jag vill verkligen att du berättar för mig varför du tycker så illa om oss, och vad vi gör för fel. Men gör det vettigt och snällt – Okej?`;-)

Per Larsen
Per Larsen(@per-larsen)
17 april 2016 kl 19:15

Uffe Johansson
Är du inte väldigt kategorisk och populistisk i dina uttalande om vetenskap och pseudovetenskap. Alkemi kan också kallas Protovetenskap, ett förstadie till dagens vetenskap men det kan också kallas pseudovetenskap. En av Europas stora alkemister hette Paracelsus och han åstadkom en hel på sin tid.
Vetenskap är en uppsättning metoder för att få kunskap, beslutsunderlag, av mycket god kvalitet och de kommer ständigt nya rön. Det innebär inte att både alkemi, kinesisk läkekonst och schamaner kan ha löst vissa problem som vetenskapen inte har bearbetat.
Däremot borde kanske alla människor betala sin egen sjukförsäkring och välja och betala för det som de har valt i ett sådant försäkringsskydd.

LegeNet
LegeNet(@leif)
17 april 2016 kl 20:04

Intressant att i kommentarsfältet se hur somliga reagerar inför att människor tillåts skapa sin egen framtid.  De som menar att människor får göra vad de vill, bara inte det allmänna behöver betala, måste ju i konsekvensens namn även anse att dessa människor inte behöver betala någon skatt till det allmänna.  Och då är saken löst:  Var och en ansluter sig till sin egen favoritlösning.  Och den kollektivistiska totalitarinismen upplöses.

Per Larsen
Per Larsen(@per-larsen)
17 april 2016 kl 20:42

LegeNet
Kan du förklara “att människor tillåts skapa sin egen framtid”?

Torbjörn Sassersson red.
Torbjörn Sassersson red.(@confidencecontrol4845)
Admin
17 april 2016 kl 20:51

Mitt i prick Lege. Och jag hoppas nu ingen kommer dragandes med argumentet att det i så fall handlar anarki i bemärkelsen kaos och egoism, men är det inte just kaos och egoism som världen lider av just nu när de viktiga samhällsmaskineriet rullar på så fint, för kapitalismen? Åh jäklar, nu blir jag fackad som Vänsterman.

Per Larsen
Per Larsen(@per-larsen)
17 april 2016 kl 20:59

News Voice
Kan du relatera ditt inlägg till artikeln?

Pål BergströmD
17 april 2016 kl 21:38

@LegeNet

Väl sagt.

anders
anders
Gäst
17 april 2016 kl 21:45

När det gäller begreppet kapitalism bör vi kanske titta tillbaka lite i historien och jämföra olika framkastade ideer med vad vi har idag.
Utdrag ur : http://arbetarbildning.se/wp-content/uploads/2012/12/kompendium-1.pdf

“I början kan detta naturligtvis ske endast genom despotiska ingrepp
i egendomsrätten och i de borgerliga produktionsförhållandena, således
genom åtgärder, vilka synes ekonomiskt otillräckliga och ohållbara, men
som under rörelsens utveckling kommer att spränga sina egna gränser
och är oundvikliga som medel att omlägga hela produktionssättet.
Dessa åtgärder kommer naturligtvis att vara olika i olika länder.
För de utvecklade länderna skall dock tämligen allmänt följande kunna
komma till användning:
1. Jordegendomens expropriering och jordräntans användning till
statsutgifter.
2. Stark progressiv beskattning.
3. Arvsrättens avskaffande.
4. Konfiskation av alla emigranters och rebellers egendom.
5. Kreditens centralisering i statens händer genom en nationalbank
med statskapital och uteslutande monopol.
6. Centralisering av transportväsendet i statens händer.
7. Utökande av nationalfabriker, produktionsinstrument, uppodling
och förbättring av jorden efter en samhällelig plan.
8. Lika arbetstvång för alla, upprättande av industriella arméer, särskilt
för åkerbruket.
9. Förenande av jordbruks- och industridriften; åtgärder för att så
småningom utplåna skillnaden mellan stad och landsbygd.
10. Offentlig och kostnadsfri uppfostran av alla barn. Avskaffande av
fabriksarbetet för barn i dess nuvarande form. Uppfostrans förenande
med den materiella produktionen o.s.v.”

Leif Bengtsson
Leif Bengtsson(@leifb)
17 april 2016 kl 23:39

Lege.
Nu tänkte du allt till.
Bättre än så blir det inte i kommentaren till en viktig och välarbetad artikel.
Tack för den. (Båda)

LeifB

Uffe Johansson
Gäst
18 april 2016 kl 00:03

LegeNet: Hur tycker du att vi ska göra? Vill du betala för valfri behandling och inte för den evidensbaserade för att pengarna tagit slut?
Är det inte vettigt att låta oss som behandlar på ett sätt som faktiskt fungerar, att få pengarna?

Eller tror du att `Propavanet och Waranet bara är hitte-på?

Vad ska jag göra för dig när din kropp sviktar? Ge dig homeopatika?

Uffe Johansson
Gäst
18 april 2016 kl 00:07

Menade faktiskt Propofol, även den bästa kan ha fel 😉

LegeNet
LegeNet(@leif)
18 april 2016 kl 01:08

Uffe, antingen tror man att människor själva får ta ansvar och konsekvenser, eller så tror man att någon annan måste bestämma åt dem vad som är rätt eller fel.  Det senare kallar jag kollektivistisk totalitarianism.  Kommer i två smaker, storkapitalistisk eller socialistisk.  Båda smakar dock lika reduktionistiskt materialistiskt.

Peter Grafström
Peter Grafström
Gäst
18 april 2016 kl 01:16

Uffe Johansson
Jag har ingen egen vision av vad som är rätt men jag uppfattar att det behöver förtydligas hur kritiken mot skolmedicinen kan ta sig ut:
Den kritik som förts fram mot den etablerade medicinen handlar inte bara om huruvida mediciner fungerar utan om att de försätter folk i en beroendeställning till dessa mediciner när tex en annan kost skulle göra dem oberoende av medicinen/medicinerna.
Folk hålls vid liv i ett sånt skick så att de ständigt behöver big pharmas produkter.
Detta bräckliga skick uppkommer även genom innehållet i big foods produkter.

svitjod2000
svitjod2000
Gäst
18 april 2016 kl 05:52

Konstaterar bara att de metabola sjukdomarna skjuter i höjden och att cancer i olika former ökar. Detta beror på att Livsmedelsindustrin förser oss med processad mat som ger dessa negativa effekter. Hög andel socker och snabba kolhydrater gör oss sjuka. Som motvikt till de dåliga livsmedlen förser läkemedelsindustrin oss med kemiska preparat för att “motverka” sjukligheten. Det är samma starka ekonomiska intressen som ligger bakom dessa två jättar.
Lars Bern´s blogg är en utmärkt arena för att fördjupa sig i våra moderna sjukdomar och hur det sett ut under människans utveckling historiskt.
https://anthropocene.live/

Uffe Johansson
Gäst
18 april 2016 kl 07:13

LegeNet: Jag tycker det är bra att man gemensamt bestämmer vad våra skattepengar ska gå till, men det är sorgligt om vi väljer att de ska gå till verkningslösa saker som homeopati.

Peter Grafström: Vad du anser om skolmedicin eller kostråd är inte relevant för om homeopati fungerar eller inte.
Att använda något verkningslöst för att man ogillar stora läkemedelsföretag är bara korkat.

Bo Sonnsjö
Bo Sonnsjö
Gäst
18 april 2016 kl 10:26

@ Uffe
Du citerar att “man gemensamt bestämmer vad våra skattepengar skall gå till …”
Frågan är vilka “vi” är. Jag förmodar att man då avser vad riksdagen tar beslut om, men det är någonting helt annat än vad medborgarna tycker och tänker.
Refererar åter till AnneMarie Pålssons bok “Knapptryckarkompaniet”! Av den framgår att de som sitter iriksdagen endast representerar de val partiledargrupperna har gjort!

Vilka “oberoende” politiker återfinner Du numera bland dem vilka röstats in via färdigtryckta val-sedlar?

Riksdagsvalen representerar dåligt gemene väljares egentliga åsikter!

Välgjorda opinionsundersökningar skulle säkert mycket bättre fastslå vad “folket” egentligen tycker och önskar!

I Schweitz är det upprepade opinionsundersökningar som styr vilka lagar och förordningar som får gälla! – Så dock inte i Sverige!

Anders NL Arlborg
Gäst
18 april 2016 kl 11:30

Helt rätt…. det finns ingen anledning och tro att alla kemisk medicin är rätt. Det finns säkert en massa i naturmedicin som hjälper läkning och bota sjukdomar. Men nästan ingen forsking bedrivs på detta område då det inte finns några anslag att hämta. Och om man släpper sågonting så går vi bara ut i skogen och hämtar naturprodukten.

Uffe Johansson
Gäst
18 april 2016 kl 13:38

Bo Sonnsjö: Vi har demokrati här, du får väl försöka något annat om du inte gillar det. Diktatyr kanske, om du föredrar det.
Vill du bestämma vad vi ska tycka? Eller är det kanske okej som vi har det?

Peter Grafström
Peter Grafström
Gäst
18 april 2016 kl 13:38

Uffe Johansson
Du är väldigt ouppmärksam och pratar på tvärs om mitt förtydligande av varför folk kritiserar skolmedicinen. Jag har aldrig försvarat homeopati. Men iom att skolmedicinen beskyddar annat som inte heller är underbyggt av vetenskap utan tvärtom strider mot den och dessutom utgör ett moraliskt totalhaveri, så vill folk frigöra sig från det korrupta etablissemanget. Lösningen på din sida av debatten är att ni ist kritiserar och rensar ut korruptionen från skolmedicinen och den vägen återupprättar folks förtroende. Du är genom din enögdhet dess dödgrävare.

Pål BergströmD
18 april 2016 kl 18:11

Uffe Johansson

“Vi har demokrati här”

Det är just vad vi inte har.

Per Larsen
Per Larsen(@per-larsen)
18 april 2016 kl 21:26

Västerländsk medicin och vårdmetoder är de bästa vid akuta åkommor, de flesta representanter för komplementärmedicinen kan instämma i detta påstående. En gemensam finansierad statlig försäkring skall ge alla människors rätt till en sådan akutvård.
Allt annat än akutvård bör betraktas som komplementärmedicin och den skall lindra och bromsa upp sjukdomsförlopp så att den sjuke behöver minsta möjliga akutvård.
Så resultatet är att en grundläggande försäkring skall vara skattefinansierad och utöver det betalar individen själv för den vård man önskar.

Linda
Linda
Gäst
19 april 2016 kl 06:51

Akutvården är den enda vård jag är beredd att betala för. Den är “gratis” i de allra flesta länder. I övrigt har jag snarare blivit stjälpt av skolmedicin. Den har ofta skadat. Ej hjälpt mig att bli frisk. Homeopatmediciner har ibland hjälpt där absolut inget annat har hjälpt, t.ex. urinvägsinfektioner, och på bara några timmar. Annars tror jag på Hippokrates och är mer eller mindre min egen healer och förebygger och tar ansvar för mitt välmående och blir jag sjuk trots det väljer jag själv vilka metoder jag vill använda. Självklart vill jag inte stoppa i mig något som skadar. Dvs, inga gifter. Så det blir ingen mer skolmedicin för min del.

Emil Boethius
Gäst
19 april 2016 kl 09:32

Måste man antingen vara strikt emot all form av skolmedicin eller extremt positiv till allt som luktar “alternativt”? En fråga som vissa borde grunna lite på?
Själv anser jag att saker och ting aldrig ska avfärdas helt och definitivt och att man kanske ska vara mer försiktig på båda sidor med att “smutskasta” och stämpla metoder och annat hej vilt bara för att det råkar hamna i ett fack. Fundera ibland över; hur hamnade saken i sitt fack, och; har det alltid legat där?
Kort och gott efterlyses mer ödmjukhet.
En sista sak; idén med direktdemokrati är fenomenalt bra anser jag. Skulle kunna bli ett otroligt bra “statsskick”. En idé vars tid borde vara här i och med att tekniken finns. Upp till bevis säger jag till politikerna, är det demokrati ni vill ha eller är ni bara måna om era egna jobb?

LegeNet
LegeNet(@leif)
19 april 2016 kl 14:06

a)  Per, såg inte din(a) kommentarer förut.  (Du slipper, om du inte har så många länkar som jag här har, att vänta på att få dem framsläppta om du använder tex ett wordpresskonto att kommentera från.)  Vad jag menar med att människor tillåts skapa sin egen framtid besvarades ändå i mitt svar till Uffe 18 Apr, 2016 01:08, även om jag inte hade sett din fråga då jag skrev det.

b)  Relevant till att Schweiz erkänner alternativmedicin visavi svenskarnas rättigheter:  Enligt de internationella åtaganden Sverige har ingått råder enligt dessa Fri rörlighet såväl inom Sverige som inom hela EU:s vårdmarknad.  (Se vidare http://blog.lege.net/?/366-Fri-roerlighet-gaeller-inom-Sverige-och-daermed-EUs-vardmarknad.html .)

Nu är EU rätt, byggd på idéer om enskildas individuella rättigheter, och svenskt rätts- och makttänkande inte kompatibelt.  Detta har “lösts” genom rättslig kosmetika för att lura EU, som sedan inte tillämpas av myndigheter eller rättsväsende.  Bedrägeri, helt enkelt.  Redan Östen Undén tycks ha insett denna konflikt.  Några rader från en egen kommentar i Dagens Juridik, som även finns på http://lege.net/omprogrammering-av-perceptionsmatrisen/ku-vill-se-lagfoerslag-om-skadestand-foer-grundlagsbrott-men-regeringspartierna-aer-emot.html:

Den ende som då det var aktuellt att ansluta Sverige till Europeiska domstolens jurisdiktion tycks ha fattat att de svenska sociala ingenjörstankarna är oförenliga med mänskliga rättigheter var rättsvetenskapsmannen, socialdemokratiska politikern, civilrättsprofessorn och sedermera utrikesministern, Östen Undén (1886-1974).  Han ska ha varit stark motståndare mot ett svenskt erkännande av den Europeiska domstolens jurisdiktion, då individuella mänskliga rättigheter ju inte är förenlig med det svenska kollektivistiska tänkesätt och lagsystem som han försvarade.  (“Så urholkades äganderätten i Sverige, Det idéhistoriska perspektivet” av Fredrik von Baumgarten under “3. Det hemliga äktenskapet mellan Uppsalaskolan och Socialdemokratin”,  http://mrr.se/nrs/aganderattens_urholkning.htm .)

“När en enskild står inför en myndighet eller en domstol är det inte fråga om att denne skall få rätt gentemot myndigheten eller inte.”  (Justitieminister Sten Wickbom (S), tal till verkschefer den 24 januari 1985, citeras på länken ovan.)  “Genom att så effektivt beröva [tanken om individuella mänskliga rättigheter] varje vetenskapligt och praktiskt värde, möjliggjorde Hägerström och hans efterträdare en samhällsutveckling där den politiska makten i princip gavs oinskränkt makt.”  (114; Se Willy Strzelewicz, De mänskliga rättigheternas historia, 1983 s 177 ff.  Citeras på länken ovan.)

Per Larsen
Per Larsen(@per-larsen)
19 april 2016 kl 18:24

LegeNet
Tack för svaret, det gjorde inte saken särskild mycket klarare för mig. Tack också för att du svarade på frågan till NewsVoice.
Anser inte det går att flytta tyngdpunkten i diskussionen om den statliga interaktionen med komplementärmedicinens vara eller inte och bort till helgandet av den politiska Liberala idén om “valfrihet” i allt. Total valfrihet utesluter gemensamma resurser, vi diskuterar utifrån den nuvarande ordningen som ingen motsätter sig. Demokrati och åsiktsfrihet kan påverka men inte ge ett önskat beslut till de röstande, det blir en kompromiss där vi skall skapa förslag att rösta på. Det är långa vägar till beslut, Schweiz kan mycket väl vara det land som kommer längst i denna debatt.
Att spä ut de gemensamma resurserna på många olika utövare av läkekonst är enormt resurskrävande, det finns idag väldigt få, om ens någon, som har kompetens att hantera och administrera en sådan mångfald.
Vi måste också inse att vi är alla är en produkt av vår tid, vi alla resonera och argumenterar med samma logik ända sedan Upplysningen på 1700-talet. Därför kommer alltid den moderna västerländska medicinen att prefereras, det är en kulturellt betingad hållning.
Därför vidhåller jag att akutsjukvården med sitt behov av handlingskraft och styrka som den moderna västerländska medicinen kan ge, skall undantas i denna diskussion. Om vi avgränsar oss till att bara diskutera kroniska, långvarig och liknande sjukdomstillstånd, då får komplementärmedicinen en bättre position.

bekassy
bekassy
Gäst
20 april 2016 kl 05:57

Homopati/alternativ medicin har brukats i århundraden och kanske främst i Asien och är inget att förakta. Vi stoppar idag i oss alldeles för mycket artificiell smörja och mängder av helt onödigt läkemedel. Låt alternativ medicin och skolmedicin gå hand i hand. Sjukt att man skall tjäna en massa pengar på sjukdomar. Håller med om att pharmaindustrin tjänar en himla massa pengar och säkert motsätter sig homopatiska läkemedel, men låt oss människor själva få välja. Homopatiska preparat kan vara nog så dyra, så nog borde det vara en självklarhet att sjukkassan skall betala. Akupunktur är ofta lika hjälpsamt som kemiska mediciner och skonsam för kroppen. Jag hoppas Sverige skall ta efter Schweiz.