USA sprider myten om ”rysk aggression” för att motivera ökade anslag till militära utgifter

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 8 april 2016
- NewsVoice redaktion

Aleksandr Grushko - Foto: NATO,  pressbildDet ryska sändebudet till NATO menar att USA sprider en myt om rysk aggression för att EU ska öka de militära utgifterna och samtidigt gjuta nytt liv i NATO.

Text: K. Reporter | Bild: Aleksandr Grushko – Foto: NATO, pressbild

“USA och deras representanter har upprepat påstått att Ryssland utgör ett hot mot USA, många har även sagt att det utgjorde ett hot mot USA:s existens, men den underliggande orsaken är uppenbar”, sa Rysslands sändebud till NATO, Aleksandr Grushko.

Enbart det senaste året har Pentagons försvarsbudgetökat med 2,4 miljarder dollar och man hoppas nu få kongressens godkännande för en försvarsbudget om 583 miljarder US-dollar. För att motivera utgiftsökningarna har Pentagon skyllt på Rysslans ”aggression” terrorismen och annat. Det påstås även att Ryssland utgör ett ”strategiskt hot”.

Förra veckan meddelade Pentagon att man förstärker USA:s militära närvaro i Europa med flera armébrigader för att möta “det aggressiva Ryssland”, men enligt Gruschko har USA inte som syfte att försvara sina NATO-allierade i Europa. Motivet är i stället att stärka USA:s ledande position i Europa:

“The main reason is, above all, the desire to strengthen US leadership in Europe, to strengthen the US position, and unfortunately, apparently, the United States chose the tools to strengthen these positions bloating myths about the Russian threat”.

Han tror samtidigt att många inte köper påståendet om det ryska militära hotet. Samtidigt lär historien oss att NATO inte kan existera utan en stor yttre fiende och att väst utnyttjade Ukrainakrisen för att stärka NATO:

“Many countries, primarily located on the southern periphery, of course, are more concerned not about some imaginary Russian threat, but about problems that we see in real life. They are under a wave of migration, they are experiencing terrorist pressure. “Unfortunately, history teaches that NATO cannot exist without the big enemy.”

Grushko hoppas att man kommer att inse att samarbete är en bättre väg att gå för att möta gemensamma svårigheter än att investera pengar och resurser i kampen mot en myt.

Text: K. Reporter

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • I det lilla som i det stora. Den genetiska koden för Bergmansk dramatik, determinism, ödesmättade hot, risk, hotande förfall.. Från Hårdsfjärden, Kanholmsfjärden till de största scenarion. I allt går talsumman igen. Vi ska leva i skräck och rädsla istället för bygga en framtid.. Hade man skjutit Eisenhower hade hans tal varit ogjort. Nu vart det bara förgäves om man ska tro krigsindustrin…

  Är tex KD för detta är de så innerligt emot kärnfamiljen och framtiden att man borde bli förfärad.. Ebba B Thor har tillgripit livlinan för att försöka hissa sig upp över 4 %… KD framstår som ett illa bryggt mellanöl eller vin, uppsträckt på en stör åt frälsaren… Kanske EBT istället ska kontakta den enda betydande släkting hon har!

  Liberalismen har iaf befriat oss från alla de fria val vi haft.. Som om det inte var nog har folkpartiet för satirens och parodins skull bytt namn till liberalerna..

 • Märkligt uttalande detta “Ryssland utgör ett hot mot USA”. Man kan ju lika gjärna säga att USA utgör ett hot mot Ryssland eller har USA ett större existensberättigande än Ryssland?

 • @ Natalia
  Helt riktigt. Det är inte enbart [utpekning av folkgrupp raderades /moderator] som sitter i Bilderberggruppen även om det är märkvärdigt många. Psykopater finns det ungefär 0,5% i alla folkslag, men det är klart att proceduren metzitzah i princip kräver psykopatisk läggning… och “blodtörst” i alla fall hos mohelen. 🙂

  @NewsVoicer
  Ryssland har världens läge att, helt riktigt, kritisera USA och de ledare i Europa som sålt sig till Wall street, men samtidigt kommer fåtalet rika i Ryssland gynnas av kapprustningen också. Även Ryssland är att betrakta som en oligarki, inte enbart USA.

  Om Sverige skulle klara av att bygga upp ett eget effektivt försvar igen och sedan gå ur eu och nato skulle Sverige kunna ha en stabiliserande inverkan tillsammans med andra neutrala och fria stater såsom ex. Schweiz. Men vill man komma dit måste man hjälpa och rösta på ett parti som verkar för detta.

 • Bakom USA precis som bakom dem flesta regeringar står samvetslösa, giriga, blodtörstande, ogudaktiga monster av alla folkslag! Det är djävulens och demonernas folk, inte Guds!

 • historien visar avd USA resp Ryssland har gjort i historien. Det enda landet som bombat civla med kärnvapen råkar vara USA….
  Det enda land som för handelskrig, råkar vara USA.
  bakom USA står, gissa vilka! De kallar sig Guds Utvalda Folk…

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *