Varför ljuger ICA om sockret? Det som döljs i texten dyker upp i magen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 18 april 2016
- NewsVoice redaktion

DEBATT. Under årtionden har livsmedelsindustrin ökat innehållet av kolhydrater i kosten av främst tre skäl. Det är billigt, söt smak säljer och hållbarheten blir längre när man undviker exempelvis naturliga fetter. Lika länge har man aktivt försökt dölja sitt uppsåt på olika finurliga sätt.

Text: Bo Engborg, rektor för Nordiskt Näringscenter

Man har till exempel framgångsrikt lanserat ”lågt fettinnehåll” som någonting nyttigt. En annan strategi är att man delar upp kolhydraterna i olika sorter. Det är en så framgångsrik strategi att det i Livsmedelsverkets officiella statistik påstås att vi inte använder mer socker idag än tidigare.

ICA ekologisk muslikaka Foto Nathalie Nouw.comEtt tydligt exempel på hur industrin bluffar är ICA:s Ekologisk Müslikaka. På framsidan påstår de ”Söt smak av russin och nötter”. Det är inte längre en glidning på sanningen utan en direkt lögn. Den söta smaken kommer, som framgår av innehållsförteckningen, främst av det tillsatta sockret i form av socker och maltodextrin. Den lilla tillsatsen av honung (3%) ger inte mycket sötma.

Bild: ICA ekologisk muslikaka – Foto: Nathalie, Nouw.com

Ett uppenbart exempel på hur man försöker blanda bort korten är att man tillsätter både socker och maltodextrin. Produkten hade inte blivit annorlunda om man bara använt socker, men då hade det blivit mycket mer uppenbart eftersom det hade hamnat bland de högsta ingredienserna i innehållsförteckningen.

Text: Bo Engborg, rektor för Nordiskt Näringscenter


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Man blir bara så jävla trött på allt lurendrejeri inom livsmedel. Men det är ju klart gör dom oss beroende av d söta så säljer ju dom mer

 • Det fina i all denna kråksång är att det, tack vara nymedia som NewsVoice, kommer till vår kännedom och kan exponeras, göra folk medvetna och därigenom påverka industrin samt avslöja det rent kriminella. Se bara hur det gått med ekologiska produkter i våra affärer. Därav det enorma tryck som nu kommer att ligga på kontrollen av det ekologiska produkter så vi kan lita på vad som står.
  Mvh
  Roland

 • ICA var bäst före köttskandalerna..

  @Björn ST Viklund

  “Vanligt vitt socker i för stor mängd tar matsmältningen då vi inte hinner spjälka allt…..”

  Vitt raffinerat socker är kroppsfrämmande eftersom det inte längre innehåller några vitaminer och mineraler och då måste kroppen själv tillföra av sitt förråd för att kunna omsätta det i kroppen. Vad det betyder i längden för kroppen med näringsfattig kost kanske är alarmerande.Vi ska vara övertygade om att det raffinerade saltet innebär för kroppen samma sak. Till det ha vi det vita mjölet och siktat rågmjöl som kulturellt “kosttillskott” utan någon som helst varningstext det heller..

  Till det kommer fytinsyrans förmåga att binda mineraler till sig i säd så hårt att kroppen aldrig kan tillgodogöra sig den eventuella näring den innehåller. Endast surdeg och dygnslånga jästider vartill fytas bildas som bryter ner fytinsyran råder bot på den saken.

  Vi är de facto av “raffineamanget” satta på en långsam förödande svältkur.

 • Nyckelhålsmärkningen är ett skämt! Efterfrågas av ingen, utom branschen själva!

  Nyckelhålet – enkelt att välja nyttigt – Livsmedelsverket!

  http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/text-pa-forpackning-markning/nyckelhalet/

  Det är frågan om ägandet i glidande skala här. Dem som har pengarna (kunderna) bestämmer vad dem skall lägga dessa pengar på. Med nyckelhålsmärkningen tar säljarna, tillsammans med staten över vårt ansvar och rekommenderar vad som är nyttigt och bra. Tanken är att vi kall sluta tänka själva – att vi inte skall äga våra egna val och i förlängningen släppa vårt makt över våra egna liv.

 • Titta på ett paket med pasta där står det hur mycket tillsatt socker det finns , sen står det hur mycket kolhydrater det finns dessa siffror är alltid olika , kolhydrat mängden är ju hög men många läser på paketet och ser 7 gr socker 76 gr kolhydrater det folket inte tänker på är att kolhydrater är socker dvs paktet innehåller 83 gr socker men det står inte så ,
  nu är detta inte siffror från något visst paket utan bara ett exempel .
  Så vad ska till för att man ska skriva socker istället för kolhydrater på ex pastapaketen ? Bröd tror de flesta är nyttigt bara det är mörkt med en massa frön på att brödet är fullt av sockerkulör för att få fram den mörka färgen är det nog ingen som tänker på Coops egna bröd som dom kallar nyttiga är ett bra exempel på detta. Överallt hittar vi dessa lurendrejare som vill sälja dåliga produkter under namnet nyttiga gärna med ett nyckelhål på dom …….

 • Vi skall väl anta att de andra stora distributörerna gör likadant! ICA är väl inte sämre än de andra.
  Gör maten själv från grunden så vet du i alla fall någorlunda vad du äter.

 • MEN Tore Persson, överläkare, har ju pekat på detta fenomen.

  Vi konsumerar mindre, mycket mindre, socker (vitt) nu än tidigare…..

  På innehållsförteckningen finns detta också redovisat…..

  Finns också tillsatsämnen men dessa behöver inte redovisas annat än med namn i innehållsförteckningen……

  Det som är märkligt att spjälkat socker är viktmässigt, gissningsvis, ganska mycket i en del fall….
  i andra fall så råkar tillverkarna faktiskt visa vikt för det spjälkade sockret…..

  Förutom att vi inte ser vikterna för monosackariderna så fungerar det också som så att glukos såväl som fruktos tas upp direkt av vår kropp……
  vi slipper spjälka där! (S.I.C.)
  Vanligt vitt socker i för stor mängd tar matsmältningen då vi inte hinner spjälka allt…..
  MEN fruktos/glukos går rakt in i vårt system till fett och till förhöjt blodsocker…..

  “Produkten hade inte blivit annorlunda om man bara använt socker, men då hade det blivit mycket mer uppenbart eftersom det hade hamnat bland de högsta ingredienserna i innehållsförteckningen.”
  NOPE spjälkat socker behöver inte redovisas annat än efter namn vilket de flesta tillverkare använder….

 • Lögn och bedrägeri som vanligt! Efter denna information mäste man ställa sig frågan – “vilka innehållsförteckningar från ICA” kan dess kunder fortsättningsvis lita på?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *