Lobbyisterna bakom TTIP – Störst påtryckningar från agrobusiness, telekom/IT och Big Pharma

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 17 maj 2016
- NewsVoice redaktion

Cecilia Malmström - Foto: European Commissioner for Home Affairs - Wikimedia CommonsCorporate Europe Observatory har granskat vilka som lobbat hårdast för TTIP, det hårt kritiserade frihandelsavtalsförslaget mellan EU och USA. Undersökningen visar att för varje möte som kommissionären Cecilia Malmström och hennes medarbetare arrangerade med fackföreningsföreträdare eller konsument- och miljöorganisationer höll man 9 andra möten med industrins lobbyister.

Text: NewsVoice | Bild: Cecilia Malmström – Foto: European Commissioner for Home Affairs – Wikimedia Commons

EU-kommissionen för handel under svenska kommissionären Cecilia Malmström hade 597 möten gällande avtalet under perioden  januari 2012 till februari 2014. Av dessa 597 möten var 528 eller 88% möten med företrädare för industrin medan resterande 12% var med organisationer som företrädde allmänintresset (public interest groups), dvs vi medborgare.

Den industrigren som lobbat hårdast mot kommissionen är agrobusiness (jordbruksindustrin som generellt vill ha GMO, glyfosat) följt av telekom/IT på andra plats och Big Pharma på tredje dvs läkemedelsindustrin. Bland de enskilda storföretag som Corporate Europe Observatory pekar ut som lobbat allra mest på Malmströms stab återfinns svenska Ericsson.

European-Commission-and-lobbyists

Corporate Europe Observatory listar de 10 mest aktiva organisationerna inom industrilobbyism:

  1. BusinessEurope
  2. Transatlantic Business Council
  3. ACEA
  4. CEFIC
  5. European Services Forum
  6. TheCityUK
  7. EFPIA
  8. FoodDrinkEurope
  9. US Chamber of Commerce
  10. DigitalEurope

Dessa organisationer har motarbetat förbättrad säkerhet och regler samt metoder för att skydda människors hälsa och miljön. Några exempel:

FoodDrinkEurope motarbetar att det tas fram konsumentvänlig varumärkning.

CEFIC som arbetar för kemiindustrin gör allt vad de kan för att stoppa alla EU-initiativ som syftar till att förbjuda hormonstörande kemikalier.

DigitalEurope arbetar aggressivt för att stoppa EU-lagar som vill skydda EU-medborgarnas privatliv.

BusinessEurope arbetar för att stoppa EU-lagar som ska ge kvinnor samma rättigheter och möjligheter (gender equality) som män i bolagsstyrelser. Lobbygruppen motarbetar även att kvinnor ska kunna förlänga tiden hemma för att ta hand om barn.

Läs mer: TTIP: a corporate lobbying paradise

Text: NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq