Lobbyisterna bakom TTIP – Störst påtryckningar från agrobusiness, telekom/IT och Big Pharma

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 17 maj 2016
- NewsVoice redaktion

Cecilia Malmström - Foto: European Commissioner for Home Affairs - Wikimedia CommonsCorporate Europe Observatory har granskat vilka som lobbat hårdast för TTIP, det hårt kritiserade frihandelsavtalsförslaget mellan EU och USA. Undersökningen visar att för varje möte som kommissionären Cecilia Malmström och hennes medarbetare arrangerade med fackföreningsföreträdare eller konsument- och miljöorganisationer höll man 9 andra möten med industrins lobbyister.

Text: NewsVoice | Bild: Cecilia Malmström – Foto: European Commissioner for Home Affairs – Wikimedia Commons

EU-kommissionen för handel under svenska kommissionären Cecilia Malmström hade 597 möten gällande avtalet under perioden  januari 2012 till februari 2014. Av dessa 597 möten var 528 eller 88% möten med företrädare för industrin medan resterande 12% var med organisationer som företrädde allmänintresset (public interest groups), dvs vi medborgare.

Den industrigren som lobbat hårdast mot kommissionen är agrobusiness (jordbruksindustrin som generellt vill ha GMO, glyfosat) följt av telekom/IT på andra plats och Big Pharma på tredje dvs läkemedelsindustrin. Bland de enskilda storföretag som Corporate Europe Observatory pekar ut som lobbat allra mest på Malmströms stab återfinns svenska Ericsson.

European-Commission-and-lobbyists

Corporate Europe Observatory listar de 10 mest aktiva organisationerna inom industrilobbyism:

 1. BusinessEurope
 2. Transatlantic Business Council
 3. ACEA
 4. CEFIC
 5. European Services Forum
 6. TheCityUK
 7. EFPIA
 8. FoodDrinkEurope
 9. US Chamber of Commerce
 10. DigitalEurope

Dessa organisationer har motarbetat förbättrad säkerhet och regler samt metoder för att skydda människors hälsa och miljön. Några exempel:

FoodDrinkEurope motarbetar att det tas fram konsumentvänlig varumärkning.

CEFIC som arbetar för kemiindustrin gör allt vad de kan för att stoppa alla EU-initiativ som syftar till att förbjuda hormonstörande kemikalier.

DigitalEurope arbetar aggressivt för att stoppa EU-lagar som vill skydda EU-medborgarnas privatliv.

BusinessEurope arbetar för att stoppa EU-lagar som ska ge kvinnor samma rättigheter och möjligheter (gender equality) som män i bolagsstyrelser. Lobbygruppen motarbetar även att kvinnor ska kunna förlänga tiden hemma för att ta hand om barn.

Läs mer: TTIP: a corporate lobbying paradise

Text: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • @ Bo Sonnsjö,

  Bra kommentar! Men det är så här det ser ut med representativ demokrati. Därför kan Stefan Löfven genom en sorts självsuggestion påstå att han skulle vara vald av folket.

  Dock börjar nu fler och fler av det Svenska folket att inse vilket bedrägeri/självbedrägeri den okritiska tron på “representativ demokrati” verkligen är. Det gäller i alla organisationer, såväl politiskt som fackligt.

  Nej, det är nog så att dessa individer visar utåt, att de har lyckats med att föra en hel befolkning bakom ljuset, och sådana destruktiva talanger anses i “vissa” kretsar vara en styrka. Snacka om erövrade “blodspengar”!
  Punkt!

 • Jag skulle vilja fria Julius argumentation eftersom jag också ser den som retorisk. Vad jag förstår utgår Julius argumentation av en flertusenårig, i mina ögon helt normal, juridisk rättsprincip. Thalionprincipen erkänner att en person reagerar mot en rättskränkning i form av en sk självhämnd.

  “Det äldsta uttrycket för densamma återfinns i kung Hammurabis lagar från omkr. 2250 f.Kr. Det heter där:
  Om någon förstör en annans öga, då skall man förstöra hans öga; om någon sönderslår en annans lem, då skall man på honom sönderslå hans lem; om någon utslår en annans tänder, då skall man på honom utslå hans tänder.”

  Om någon vill göra inte bara ens egna barn illa utan också all världens barn ont genom att tillåta GMO och glyfosat (för att bara nämna några av elitisternas illvilliga projekt) så är det inte konstigt att man vill ge igen. Le Morin vill tydligen inte ge Julius den lilla rättigheten att retoriskt försvara sig mot en ytterst allvarlig orätt.

  Vänsterliberalen Cecilia Malmström är ju statsvetare och borde därför erkännas en viss intellektuell förmåga. Hon har ett oerhört stort ansvar när hon agerar politiskt. Hon är dock kriminell när hon går och lägger sig med industrilobbyister som inte har människors väl och ve framför sina ögon. Det är väl dessvärre så att lika söker lika.

  Vedergällningsprincipen gäller dessvärre inte längre sedan staten tagit över författningen. Se också hur ond världen blivit.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Talionprincipen

 • L E Morin 14 Feb, 2018 at 10:28

  Julius argumentation är retorisk, men gränsfall eftersom barnen indirekt namngivits.

  Julius, står du fast vid din uppfattning?

  Alla som postar kommentarer har ansvar för vad de själva skriver.

 • Att önska att oskyldiga barn ska bli sjuka (Julius inlägg) – skulle inte det räknas som “nedsättande kommentar” och raderas?

 • Hur var det med statsminister Löfvén? Hade han ens konsulterat svenska folket innan han “hoppade på tåget” och anmälde sitt PERSONLIGA intresse till en fin maktposition … kanske en början på samma klätterstege som fick Reinfeldt och Borg att hamna på ledande positioner i USA?
  Vad hade de “duktiga” gossarna sålt ut av Sverige för att få de jobben som gengåva? – För det var väl inte för att de var så duktiga och begåvade, som Calle Bildt som var/är rådgivare åt lilla Hillary Clinton och hennes Bill, som lät bomba sönder vissa delar av gamla Jugoslavien … På vilka andra dolda platser agerade inte super-EGOT Calle???? Eller gör det kanske fortfarande ????
  – Vi vet nog aldrig var dessa EGO-trippade personer är beredda att försvära sig åt “Djävulen” …..
  Den som lyssnat till vår handelskommissionär Malmström inser nog att de inte bryr sig om något annat än den egna karriärstegen och för den offra allt som skulle ha med verklig “demokrati” för oss vanliga knegare …. Hon var ju inte utsedd av “folket” … säger väl allt????
  Hur var det egentligen med svetsaren Löfvén??? Hade svenska folket valt honom till hans nuvarande position – Sveriges statsminister …. Var det på något “hemlighus” någonstans, som han blev utnämnd av de “andra i gänget” ….. Demokrati, var det så det skulle se ut ….. Eller????

 • Om makten får bestämma och det tycks ju alla “köpta” politiker gilla, så finns det väl bara ett enda ställe där man förhoppningsvis får vara befriad från alla “otäckheter” som makten vill ägna sig åt!

  Det blir väl graven!

  Har inte alla dessa “superbegåvade” experter tänkt nästa steg i utvecklingen? – När alla skall vara försedda med styrande “chips” inne i våra hjärnor, så i nästa steg får väl även företrädarna för åsikten att chips skall styra alla andra – än just dem själva! – också finna sig i att även de själva kan bli drabbade! – Med vilket blodprov kan inte mikrochips introduceras – när offret tror att man bara vill kontrollera ett blodprov – av något slag!

  Ta senaste möjliga exemplet här i Europa! Presidenten i Turkiet, som nu skall ha koll på alla och envar i det landet! – Finns det inte liknande individer, vilka vill styra sina omgivningar via senaste teknologier?

  Tänk när lilla Hillary Clinton vill göra likadant världen runt! Den processen har väl redan börjat – även om man inte lyckades helt i Turkiet!!! Erdogan avslöjade ju att en NATO-USA-militär låg bakom det nu avslöjade militärupproret!

  På vilka andra platser kan inte samma eller liknande “affärer” komma att utspela sig?

  Hur var det med avlyssningen i hemmen via Samsungs senaste TV-modeller? Utveckla tanken vidare …. Vilka vill inte styra alla andra – till varje pris!

  Spelar det någon roll vad någon heter eller hette …. Erdogan, Hillary, Hollande, Reinfeldt, Borg, Hitler, Stalin, Löfvén, Putin … Alla har väl sina skäl till att vilja ha full “koll” på alla de andra …

  som vanligt ….

 • Ove, men har “Svensson” informerats om innebörden?  Menar du att “Svensson” tycker att “det är väl bäst om vi går med” utan att förstå vad det handlar om?  Om det stämmer, då är “Svensson” också bunden av TTIP, eftersom om man avsiktligt går in i något med förbundna ögon, då får man också ta konsekvenserna av sitt val.  Själv accepterar jag inte att en de-facto odemokratisk elit bestämmer över mitt huvud.  Jag har aldrig gått med på TTIP och jag har aldrig accepterat att ett sådant avtal skulle inbegripa eller påverka mig.

  Till skillnad från kollektivisterna kan jag nämligen ha en egen åsikt och en egen ståndpunkt.

 • Nu är ju inte TTIP/Ekonomi mitt kärnämne, men det krävs ingen specialkunskap för att se idiotin i det. Och sen att dölja det med tal om frihandel och fördelar, är ju löjeväckande. Och “Svensson” han tycker att “det är väl bäst om vi går med”, precis som med EU. Jag säger inte att EU är något dåligt, det är bara det att det bara funkar “på pappret”.

  Så fort det finns dolda delar av ett avtal som gäller hela länder, borde det inte vara den första larmsignalen för folk?

 • Dessa människor är bar all medkänsla för andra individer, samt driven av önskan att också ” blir någon”.
  Håller med Julius, man kan bara hoppas att deras anhöriga drabbas, men troligen hjälper inte det häller för är man fri från empati så gäller det också ens anhöriga.
  Det viktiga för oss andra är att lägger dessa namn på minnet, så att det inte glöms bort vem som var fiende av folket när systemet vänder.

 • Ja, det är skrämmande läsning…och det som förvånar är att det är kvinnorna som utgör den största faran, utan tanke på barn och barnbarn. Förutom Cecilia Malmström har vi ju Carl Bildts fru Anna Maria Corazza Bildt som leder avdelningen för mat och är nära associerad med Monsanto, och anser “att vi måste ju lita på forskningen”, samt Sofia Arkelsten som vill ha tvångsvaccinering i Sverige. Jag fick bekräftat att fru Bildt är ‘betald’ och detsamma gäller säkert de övriga två.

 • Skrämmande läsning ..även om jag redan visste.
  Det som fortfarande förvånar mig är att så få vill diskutera detta.
  Har tappat räkningen på antal påskrivna petitioner…

  När vi väl står inför faktum – ja, då är det så dags att prata om elefanten som stått mitt i rummet ..väldigt länge!!

 • Ja,där ser man lika barn leker bäst.Ännu ett bevis att Cecilia Malmström är en landsföredarre och jag kan slå vad att hon lobbar vidare till svenska politiker i dessa frågor att de övriga också ska godkänna dessa ödesdigra beslut.Hoppas att hennes barn kommer bli de första som insjuknar i sjukdom tack vara glyfosat,GMO eller något annat orsakat av dessa skit.Det är vad hon vill att våra barn och vi också ska insjukna i dessa sjukdomar om hon godkänner dessa skadliga ämnen.Hon bryr sig inte av svenska folket,den enda ögon öppnare för henne skulle vara när hennes nära och kära skulle drabbas.Då skullen hon se att familjens hälsa är mer värd en pengarna och makt och position.

 • Oerhört viktig artikel.
  Diskussionen måste upp till debatt inte bara i ovannämda lobbygrupper.
  Åtminstone jag funderar på var manniskan kommer in i bilden.

  Var finns alla människor i EU som påverkas av detta?

  Till min glädje har frankrikes utrikesminister och handelsminister uttryckt att
  dom kommer att säga nej.
  Kanske har dom blivit visa av erfarenheten att privatisera vattenförsörjningen i
  Frankrike. Nu arbetar dom som bäst med att ta tillbaka kontrollen och
  “kommunalisera” vattnet igen. Detta med stora svårigheter.

  Lite om just det står att läsa här http://www.globalresearch.ca/the-collapse-of-the-european-union-return-to-national-sovereignty-and-to-happy-europeans/5524555

  “Like with the TTIP, should a government at a later stage realize that privatization of, say water services, did not bring the promised benefits for the people, it cannot go back and re-nationalize, or municipalize this service. Remunicipalization of water services is currently happening in France, of all places, the country with the most privatized public water supply systems. In 2012 the government and municipalities of large cities decided to re-take these vital public services. This is currently ongoing. Under TiSA rules it would not be possible. Worse – once TiSA is signed, a country cannot decide to exempt a particular sector included in the list for potential ‘liberalization’, for example, health, education and other vital social services. Corporate arbitration courts, similar to those of the TTIP, would be set up for TiSA. – These ‘negotiations’ are taking place in Geneva, under the auspices of WTO – in secret – and driven by rules, sticks and carrots, imposed by – you guessed it – Washington.”

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *