Jakop Dalunde (MP) vill ha avtal med NATO men inte diskutera USA:s kärnvapen och krig

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 18 maj 2016
- Torbjörn Sassersson red.
Jakop Dalunde, MP - Pressfoto: MP.se

NATODEBATTEN. Erik Johansson på Granskning Sverige intervjuade Jakop Dalunde som är riksdagsledamot och försvarspolitisk talesperson, men Dalunde duckar när han får frågor som jämför USA:s krigföring i andra länder med Rysslands agerande på Krim. Även frågor om kärnvapeninspektioner av amerikanska NATO-trupper i Sverige är känsligt.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild: Jakop Dalunde, pressfoto från MP.se

Johansson skriver att han tycker att det är enormt viktigt att det svenska folket får reda på hur olika partier resonerar angående värdlandsavtalet med NATO.

“Jag anser att värdlandsavtal är minst lika stor förändring som en grundlagsändring, och därför borde beslutas över minst två riksdagsval. De som inte vill vara med i ett kommande storkrig borde ringa riksdagsledamöterna och påtala att de tycker det är bättre att stanna utanför krigsorganisationen NATO.”

Avtal och militära övningar med NATO irriterar Ryssland

Johansson skriver på Granskning Sveriges Youtube-kanal att om Sverige blir medlem i NATO kommer Sverige bli ett prioriterat mål för Rysslands militärstyrkor. Han menar att Sverige varit en framgångsrik buffert mellan USA och Ryssland och bör förbli det.

“Som neutrala är vi lite av en barriär/buffert mot NATO för Ryssland. Går vi med är vi en NATO-resurs, och olika NATO-företrädare har upprepade gånger sagt att Ryssland numera är NATO:s fiende. Det innebär att om vi går med i NATO så är vi samtidigt Ryssland vår fiende.”

Amerikanska kärnvapen i Sverige?

Jakop Dalunde, MP - Pressfoto: MP.seJakop Dalunde som försvarar att Sverige ska ha ett Värdlandsavtal med NATO säger att det är förbjudet enligt svensk lag att ett NATO-förband bekämpar tex ryska styrkor i Östersjön (i fredstid), som svar på Johanssons scenariofråga.

Bild: Jakop Dalunde, MP – Pressfoto: MP.se

När Johansson frågar om Sverige kan inspektera om NATO-trupper i Sverige har kärnvapen, svarar Dalunde undvikande, men han uppger att det vid flertalet tillfällen befunnit sig militära fartyg i Sverige som inte inspekterats.

Ett Värdlandsavtal med NATO gör frågan om inspektioner varken mer eller mindre aktuell, säger Dalunde. Skulle Sverige skriva på Värdlandsavtalet så har det ändå inte stipulerat att det ska ske fler eller särskilda kärnvapeninspektioner av NATO-förband och amerikanska militärfartyg, tolkar NewsVoice Dalundes svar.

En öppen och ledande fråga från NewsVoice redaktion är att om det inte sker inspektioner, betyder det att Sverige inte heller “behöver” redovisa att det finns amerikanska kärnvapen i Sverige eftersom vi inte kontrollerat det?

NewsVoice har ställt intervjufrågor till Jakop Dalunde vilka kommer att publiceras i en uppföljande artikel.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Granskning Sveriges hemsida


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Miljöpartiet ä r inget miljöparti, längre. Ett sådant parti skulle beakta miljöaspekterna i krigen i Libyen, Afghanistan, Syrien, Irak och alla ställen där Nato kommer att provocera fram och starta krig, kanske i vår omedelbara framtid. Företrädaren för MP som uttalar sej i intervjun talar inte om miljön en enda gång. MP är samma skrot och korn som övriga partier – steg 1) lura väljarna med fagra löften 2) lyft riksdagslönerna, och sitt säkert med tanke på framtida pension 3) genomför vad än makten i kulisserna vill ha för saker genomförda. Jakob Dalunde låter som en medietränad Nato-robot. Urk!

 • Ha, ha ha! Det är lysande komik att höra Jakop Dalunde försvara totalt inkonsekventa ologiska ståndpunkter.

  Hatten av till “Erik Johansson” Det är bara synd att vi blivit ett land ryggradslösa, förvirrade, hjärntvättade zombies. Vad hände?

 • Jacob Dalunde skrev till mig när jag frågade för 1 år sedan på facebook på min direkta fråga. – Vad tycker du om NATO? Jacob svarade. Att han var emot NATO.

  Som vanligt då som politiker säger ett och gör någonting annat.

  Sedan kan jag tillägga att miljöpartiet riksdagsgrupp har slutna möten där de redan beslut att rösta JA till värdlandsavtalet för att det är en kompromiss med socialdemokraterna.

  Andreas FD lokalpolitiker för Mp

 • Formuleringarna i värdlandsavtalet är så otydliga att det inte finns några hinder för Usa och Nato att göra oss till ett hot mot Ryssland. Usa och Nato kan misstänkas för både avtalsenligt framskapande av såna hot som avtalsstridiga som för sent avslöjas för när Ryssarna redan av rädsla retalierat.
  Usa och Nato saknar heder, dom är en samling onda clowner. Det behövs vaksamma ögon som avslöjar vad som pågår utom folkets kännedom. Hoppas att svensk militär innerst inne inser vilket vansinne som pågår och ser till att det inte går att stationera något som kan uppfattas som offensiv hjälp till Nato. Det innebär att man helst inte släpper in en enda skruv…
  Men kanske har dom ist redan börjat tillverka långräckviddiga missiler om ryktena talar sant. Detaljerna borde public service lägga fram. Innebär det att ‘Sverige’ nu kanske tar fram kryssningsmissiler som kan förses med Usa/Natos kärnstridsspetsar???? Jag vet inte men det är befogat att vända på alla stenar.

 • Jag föreslår att Miljöpartiet byter namn till Partiet och slutar bedriva falsk marknadsföring om att man skulle vara ett miljöparti. Det finns bara smulor av miljö kvar.

 • Erik Johansson (som inte egentligen heter så och än mindre är journalist) får fram en oroande tendens bland svenska politiker när det gäller just NATO-frågan. Den enögdhet som Jakop Dalunde uppvisar beror antagligen på att han är skrämmande okunnig, hjärntvättat eller slug manipulativ? Vad är miljöpartiets motiv?

  Min poäng är att värdlandsavtalt borde flera journalister verkligen göra undersökande reportage om. Detta är en ytterst viktig fråga som rör svenska folkets framtid. Alliansfriheten har ju räddad oss från inte mindre två världskrig. Ska vi bryta vår så framgångsrika utrikespolitik, måste det i så fall till en ordentlig balanserad analys av säkerhetsläget runt Östersjön som dessutom måste debatters offentligt.

 • Erik Johansson (som inte egntligen heter så och än mindre är journalist) får fram en oroande tendens bland svenska politiker när det gäller just NATO-frågan. Den enögdhet som Jakop Dalunde uppvisar beror antagligen på att han är skrämmande okunnig, hjärntvättat eller slug manipulativ? Vad är miljöpartiets motiv?

  Min poäng är att värdlandsavtalt borde flera journalister verkligen göra undersökande reportage om. Detta är en ytterst viktig fråga som rör svenska folkets framtid. Alliansfriheten har ju räddad oss från inte mindre två världskrig. Ska vi bryta vår så framgångsrika utrikespolitik, måste det i så fall till en ordentlig balanserad analys av säkerhetsläget runt Östersjön som dessutom måste debatters offentligt.

 • @ Leif Bengtsson
  jag ställde mig exakt samma fråga.
  Uppdrag Granskning skulle också gärna undersöka den finansiella bakgrunden av de personer som talar sig varmt om Nato. Efter allt skrik på 80 talet om militärdiktaturer och deras brott mot mänskliga rättigheter här i landet är det förvånande att man vill anslutar sig till en organisation som en av de värsta diktaturer, som fullständig struntar i mänskliga rättigheter nämligen Turkiet är medlem i den organisation. Kanske man mäter som vanlig med två olika mått.
  Ett förslag: efter News voice och andra har tagit reda på vem som är för Nato inom riksdagen kommer alla som röster emot skriver personliga brev till dessa för att påverka. Det är ju enligt mätningar 72 % så det blir en bra lobbigrupp.

 • Märkligt.
  Krig och krigsmateriel är väl det som enskilt enkelt går att påverka för att minska miljöpåverkan.
  Inte bara i Sverige utan över hela världen dit vi exporterar vår krigsmateriel.
  Uran och tungmetaller i ammunition försvinner inte kortsiktigt ur krigsdrabbade områden.
  Övningsfälten i Norrland utgöt inger undantag.

  MP betyder kanske inte längre MiljöPartiet utan mera som MilitäralliansPartiet.

 • Inte Uppdrag Granskning utan Granskning Sverige va!? …UG är väll SVT…hade förvisso vart kul om Erik Johansson fick jobba på SVT så det inte blev så ensidigt 😉

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *