NewsVoice var före DN med att varna för KI:s livsfarliga strupexperiment på människor

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 4 maj 2016
- Torbjörn Sassersson

Dagens-NyheterMEDIA. Ibland blir det tydligt att en liten nättidning kan vara snabbare med att publicera en nyhet av nationellt intresse än en drake som DN. Ett exempel var när NewsVoice var före DN med att varna för KI:s livsfarliga strupexperiment på människor. Jag vill även varna för DN:s och SvD:s virala och teknikövertroende artiklar som löpande publiceras.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild: Från DN:s reklam

NewsVoice fick scoopet tack vare att den fd KI-professorn Johan Thyberg valde NewsVoice som tidning för sin artikel: “Svindlande affärer på KI/KUS vid forskning på reservdelsmänniskan – Två patienter dog” publicerad den 6 juni 2015.

DN hade vid det laget hunnit publicera en lång rad hyllande och okritiska artiklar om Paolo Macchiarinis experiment på människor alltsedan sedan 2008 innan de publicerade en artikel som vände på hela uppfattningen för läsarna. Först den 23 juni 2015 drygt två veckor efter NewsVoice artikel publicerade DN artikeln: “Ifrågasatt forskare förlorar ­bidrag”.

Både DN och SvD var lyriska över KI:s chansartade människoexperiment

Det blir egentligen än mer konstigt att DN inte reagerade tidigare eftersom SvD den 21 april 2015 skrev att Macchiarinis experiment granskades. Innan det var även SvD:s samtliga föregående sex artiklar om Macchiarini berusat positiva. Han kunde förutom luftstrupar även odla fram matstrupar och till och med lite ny hjärna, skrev tidningarna.

ArcanumSkolan 2024

När en av Macchiarinis försökspersoner avled skrev Karin Bojs en urskuldande artikel (11 mars 2012) som frikände Macchiarini från dödsfallet. Trots dödsfallet sopades alltså fallet under mattan och DN fortsatte sina hyllningar ett par år till.

Övertron på den medicinska teknologen Macchiarini var inte grundade i verkligheten. Det handlade om pseudovetenskap och bristande etik. Man missade att fler patienter dog i bakgrunden eftersom de inte gjort någon bakgrundskontroll. Det gör tidningarna livsfarliga eftersom de haussar livsfarlig forskning på människor.

Thyberg är inte den enda sakkunniga expert som valt NewsVoice som kanal för att få ut lite sanning. Flera av NewsVoice skribenter är av den klassen. Vi söker därför fler insatta personer som vill få ut sina artiklar.

Igår publicerade DN:s medicinska reporter Amina Manzoor artikeln: “Paolo Macchiarini borde visa mer ödmjukhet”. Vi ser fram emot att hon även skriver artikeln: “DN borde visa mer ödmjukhet”.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

DN hyllar pseudovetenskap:

Stamceller byggde helt nytt organ,  2008-11-23

Stort steg för stamcellerna, 2008-11-23

Stum fick rösten åter, 2011-01-20

Reservdelsmänniskan allt närmare?, 2011-07-08

Han är först i världen att få en ”odlad” luftstrupe, 2011-07-08

En död, en frisk med odlade luftrör, 2012-03-11

Första barnet att få en ny luftstrupe, 2013-04-30

Snart kan forskarna skapa ny hjärnsubstans, 2013-12-13

Odlad strupe ger sjuka hopp, 2014-04-16

 

SvD hyllar pseudovetenskap:

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq