Radiomastsabotagen – Konspirationsteoretikern Hans Brun är en säkerhetspolitisk riskfaktor

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 22 maj 2016
- Torbjörn Sassersson red.
5G mast fälldes i Toulouse. Foto: world-signals.com

Hans Brun om radiomaster och Ryssland, 18 maj 2016OPINION & ANALYS. När svenska medier vill ha en experts utlåtande om sabotage av svenska radiomaster tillfrågas en terrorexpert. Redan här har man antytt att händelserna kan tolkas som terror. Terrorexpert Hans Brun får kommer till tals och han råkar av en händelse ha en antirysk inställning. Brun pekar ut Ryssland via Sveriges Radio, innan ens några som helst bevis presenterats att det var ryssar som låg bakom sabotagen.

Text: Torbjörn Sassersson | Skärmdump från SR P4 Sjuhärad

Jag är inte terrorexpert, men är insatt i PR och hur propaganda samt opinionsbildning fungerar. Det är utifrån dessa erfarenheter och analyser av hur svensk propaganda via media och myndigheter riktad mot svenskar ter sig som jag bedömer Hans Bruns uttalanden.

I Sveriges Radio fick Brun frågan:

“Men främmande makt som du var inne på, vem, vilken främmande makt skulle det vara i så fall?”

…och svaret löd:

“…om jag ska vara riktigt ärlig här nu, och det här är ju bara en [en] bedömning, det bygger ju inte på forskning eller någonting sån’t, men det är ju bara Ryssland i såná fall som kan tänkas ha intresse av det … om man ska vara cynisk.”

Ryska ambassadens kommentar till Hans Bruns spekulation:

”Vad Hans Brun hänsynslöst påstår är att den mest sannolika orsaken till incidenten är ett sabotage arrangerat av främmande länder och som huvudsabotören utser han Ryssland”.

”Det är beklagligt att personen som utger sig vara en seriös oberoende analytiker, i sak utan svårighet råkar ställa sig bakom konspiratoriska teorier med uppenbar antirysk undertext. Vi är övertygade om att varje svensk med sunt förnuft kommer endast att le föreställande sig ryska agenter” som ”förbereder sig till ett krig” genom att skruva av bultar från en TV-mast i en avlägsen svensk trakt”. – Källa: SvD

Hans Bruns svar:

“Jag har aldrig påstått att det är Ryssland som ligger bakom det hela. Däremot har jag besvarat en direkt fråga vilka stater som kan tänkas ha ett intresse av att testa svensk infrastruktur.”

“Det är anmärkningsvärt och djupt beklämmande att den ryska ambassaden blandar sig i den svenska debatten genom ett personangrepp.”

Ryska ambassaden har alltså rätt. Ryssland har utpekats som trolig brottsling, vilket Hans Brun efteråt förnekar. Inspelningen visar att Brun drar en vals.

Propaganda mixat med konspirationsteori blir en säkerhetsrisk

Hans Bruns uttalande kan kallas propaganda. Det kan även kallas konspirationsteori om ett ont Ryssland som döljer sig bakom varje husknut redo att försöka bevisa Sveriges svagheter. Bruns utpekande av Ryssland kan även anklagas för att försätta Sverige i ett mer utsatt läge som genom public service aktivt utvecklar dåliga relationer med ett stort grannland.

Frågan alla måste ställa sig är: hur troligt är det att Ryssland skulle ta ned svenska radiomaster en vecka innan Riksdagen ska ta beslut om att Sverige ska underteckna Värdlandsavtalet för att därmed bädda in sig ännu mer i NATO?

Ryssland har dessutom tidigare öppet uttryckt sitt ogillande inför att Sverige lämnar sin officiella neutralitet för att närma sig NATO.

Jag hävdar därför att Hans Brun är en säkerhetspolitisk riskfaktor.

Nedtagning av svenska radiomaster och spekulationerna leder nu förmodligen till att vi undertecknar Värdlandsavtalet den 25 maj 2016. Om Hans Brun har rätt har hans utpekande av Ryssland som trolig brottsling stärkt Rysslands eventuella uppfattning om att Sverige är en fiende.

Cui bono – Till vems gagn?

Vilken eller vilka parter tjänar på att svenska medier och terrorexperter bygger upp Ryssland som en fiende?

Svaret är: samma krafter som vill att Sverige går in i NATO och samma parter som säljer vapen. Det vi säkert vet är att USA genom sändebud och särskilda inbjudningar till Washington kraftigt verkar för att Sverige ska gå med i NATO. Samma USA har en enorm krigsindustri som säljer vapen.

Om vi ska spekulera är en möjlig utförare av mastnedtagningar NATO:s aktionsgrupp Stay Behind i en moderniserad form. Anders Jallai och Anders Carlgren har skrivit om denna motståndsrörelse som skapades på 1940-talet för att bekämpa Sovjetunionen och ryssarna. NATO är helt enkelt en mer trolig sabotör.

Andra spelare som tjänar på Hans Bruns teori är vapenskramlarfamiljen Wallenberg och svenska vapenföretag som tex SAAB som efter att påstådda ryska ubåtar observerats i svenska vatten mycket passande fick en miljardorder om att utveckla nya svenska ubåtar. En annan part som tjänar på Bruns utpekande av Ryssland är paradoxalt nog den ryska vapenindustrin.

Taktiken att först skapa ett allvarligt hot eller problem för att sedan presentera en lösning är effektiv. Om jag ska vara lika cynisk som Hans Brun är det mer troligt att det handlar om Väst som sabotör. För NATO är mastsabotagen jackpot.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Missriktad terror?

  Charlie Hebdo drabbades av terror trots deras antirasistiska hållning till sin omvärld. Faktum är ju att rasismen i Frankrike har starka intressen Minute, Valeurs Actuelles representerande allt vad religiös extremism borde hata, agera mot med “terror” men man gav sig alltså på humorn istället?? http://wp.me/p1zCpc-7kii

  SR o SVT m.fl. media står helst neutrala, vill inte skriva ut etnicitet i rapporteringen om brott, vilket ju är förståeligt. Ändå är det just detta faktum att det rasistiska hatet inte får bekräftelse, som just är de stora argumenten hos avpixlat o co. Skedmatningen av existenserna så att de får den rätta bittra mörka klangen är försåtligt organiserad och tjänar ju ytterst till att sänka främst public service, men också andra medier som helst ska falla under bilan.. Så om detta att fälla masten är ett uttryck för en allt smalare perception, besvikelse och terror mot public service har vi att göra med galningar som inget begriper här också.. Den nyttiga idiotin tjänande fascismen utan att blinka.

 • RE LegNet
  Förvisso, men
  Är inte en fallen mast ledtråd i sig….
  Å andra sidan finns ju “snigeldynamit” 😉

 • Som Peter Grafström kommenterade 19 maj 19:50 i Svenska folket luras in i NATO tråden, det är USA som vill skada Europa för att rädda sin ekonomiska makt.  Det är USA som har intresse av atomkrig i Europa.  Ryssland har inget intresse av att vi låter USA/NATO ha vapen här, men det har USA.  Så vem har intresse av att sabotera, för att kollektivisterna ska följa dirigenten?  Fundera på den.

 • Är det ngn mer än jag som lagt märke till att när det snackas skit skall man tydligen heta Joakim von Braun eller Hans Brun. Bådas utspel var i mastigaste laget.

 • De här figurerna som uttalar sej är säkerligen övertygade om att de har rätt. Propagandamaskinen har ju pågått i Sverige oavbrutet under mera än 50 år. Hundra års utveckling i medvind har fått den kritiserande delen av folks medvetanden att likt barn att lita på en allvetande statsledning som nu håller på att bli totalitär under radarn. Hur ska man få dem att i detta läge börja tänka självständigt är den viktigaste frågan. Som kollektivister kommer folk att gå i fällan. Att som individ ta steget till självständigt tänkande verkar för de flesta fortfarande vara ett olösligt problem.
  Hela systemet arbetar också på att bygga upp motsägande uppgifter för att destabilisera beslutsfattare. Det är som ett jättelikt krigsspel ner till individnivå, idag styrt av datorer. Allt för att dölja det ekonomiska, juridiska och demokratiska sammanbrottet. USA, EU, Nato och svenskarna sitter i samma sjunkande balja som lydriken med illusionen av skulder till pyramidspelet i bankirbluffen. JR

 • Castoropollux – du skriver som ett troll utan kontakt med verkligheten. År efter år.
  Jag förstår inte varför du inte bannas.
  Hela världen ser att Sverige är ett extremland som utätts för ett övertagande. Alla med huvudet där det ska vara ser att det följer exakt just det som kommunistsocialistermas sionistagenda innebär.
  Att lösa upp allt som har integritet och gränser: man och kvinna (hbtq och feminism, “likavärde” etc). Familj, kultur och land.

  Du måste leva på en annan planet där det är naturligt att se allt bakvänt. Det du kallar högerextrem (som du OFTA gör), ska dölja att du själv är fast i ett skådespel, istället för att se igenom. Vad tex SD säger är det som förr var mitten eller som (S) sa, som Erlander sa.

  Nu har skalan så förskjutits så att det som vi alla förr när jag var ung… visste (i våra hjärtan var sant) och var naturligt – det har man puttat ut i marginalen – och hjärntvättade människor är ovetandes medlöpare för elitens agenda.

  Det var vänster hos oss… när vi tidigare här inte vek från att det var brottsligt och kriminaliserade pervohandlingar. Nu har den förfärliga agendan skjutit på måttstocken, och vad vi förr naturligt inom oss “kände” var fel har puttats ut i marginalen, och eliten och dess media sätter fula stämplar på folk. Så nu sägs i propagandan att det är “höger” om man står kvar i upprätt förståelse, ord och handling – för partíerna ägs av agendaägarna och de är nu alla vänster och SVT är “deras” viktiga propagandaorgan – för de driver den politiken, upplösning och degenerering av familjen och kulturer, etc. Det är Partiet med sina sju avdelningar som är vänster, med Miljöpartiet som det mest extremvänstriga. SD är mer åt hederlig sund folkhemsförståelse.

  Partiet (sjuklövern) är det mest vänsterextrema något folk är utsatta för. Att då på NV få läsa sådana tokerier som Castoropollux konstant kacklar är att jämställa med ett slags förräderi.

  Det går fort nu, nedmulandet av det som är europeiska kulturer – det är ju därför de har det med IS, etc. Om vi är borta vid fem… så är det nu vid tre, läget. De började med vad som kallas den ru,yska revolutionen, fast det var en attack utifrån mot det ryska folket. Likadant var det med Sydafrika. Ödet för oss kan vem som helst se, utom vissa…

  Till och med FN säger att Sverige inom kort kommer att bli ett tredjevärldenland. Allt som sker här är tokerier, och ren ondska – världen och “nyanlända” skrattar åt oss. När de hotar poliser i de ointegrerade områdena, så svarar polisen med att bjuda på kaffe… – vi gräver vår egen grav. Vi förstår inte andra kynnen och mentalitet, och det är vårt fördärv.

  • @Sheol .

   Sassersson skulle nog uppskatta om du tog dina personliga drapor på min blogg. Det är meningen att du såväl som andra ska argumentera för er sak tom där. Istället håller dina sjuka kompisar på med trakasserier och förtal i vanlig pöbel, sd-anhängar oordning. Givetvis är det omöjligt att argumentera utan egentlig övertygelse… Men du bekräftar ju attityden själv med “föräderi”. Du vet alltså inget alls om demokrati eller yttrandefrihet. Du tål som så många andra inte invändningar och det enda du kan uppvisa är hat förakt och dålig smak.

  • @https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sheol

   Precis som inläggen dina säger mest om dig, så har du Sylthammar, sökt utan ljus eller lykta efter ett passande allt bittrare alias..

   Ber om ursäkt för tre likalydande inlägg. Allt hängde upp sig och någon bekräftelse på inlägget kom inte.

   [har raderat 2 extra dubletter – moderator]

 • Sverige är snart planetens byfåne: https://youtu.be/p27UJKNdpf0
  Humanitär stormakt, gå med i NATO utan militär, skuldsättning över förnuft, barn är upp till 40 år gamla om de är migranter, stenkastning på blåljusfolket, det kan bli en hel katalog av stolligheter.

 • Re Pentti K
  Jag vill mena att det är ett inte helt ofarligt tilltag.
  Vindkrafter o 300m upp ger bra moment.
  Men att lägga lite sprängämne så går det snabbt och ofarligt åtminstone för de som gör jobbet.
  Snabbare också. Finns video på nätet som visar på hur master fälls professionellt.

 • De enda som på allvar anklagar sr o svt för vänster är ju de högerextrema. Trots att reportagen sedan länge vrids alltmer åt höger i publik service, så står alltså sveriges mest beklagansvärda parti och kallar allt för vänster, som ställer kritiska frågor. Det är så man göder en pöbel, häller bränsle på redan lättantändliga existenser. Det kanske har haft med bröstmjölken att göra, vem vet… Bäst före datum kanske från början passerats. Eller så har mjölken passerats och kvar blev en vattnig snål variant.

 • Jag tror inte heller på främmande makt. De har mer sofistikerade metoder. Min teori är en grupp på kanske tio personer, som gjort det, antingen på skoj, för att testa eller för att de rent allmänt vill störa samhället. I de båda senare fallen kan gruppen ingå i större nätverk, men jag tror inte den aktiva gruppen är stööre än ca 10 personer.
  Leif! Det är hur lätt som helst att kontrollera fallriktningen. Maste faller mellan de två vajerknippen som inte lossas. De har tydligen också valt i vilken skarv masten skall vika sig, att döma av bilderna. Det är bara att ta bort skarvbultarna på samma sida som man sedan släpper vajrarna. Det är inte heller farligt att skruva loss vajern om man står utanför den. Vajern kan inte förlängas utan sprätter livsfarligt fort in mot masten liksom muttrarna. Verktyget du håller i kan occkså följa med.

 • På ett sätt är det pinsamt, men på ett annat sätt bra, eftersom han bidrar till att avslöja vad hela mainstreamjournalistiken handlar om. Framgår det inte redan av hans yttre att det är “något som inte stämmer”? Kan detta bero på att det är ovanligt tydligt eller tendentiöst vilken roll han har? Detta spel (för galleriet) i massmedia, är så förutsägbart att man kan tro att han till och med bjudits in enbart för att säga det man på förhand vet att han kommer att säga, och svara på förutsägbara frågor, dvs bl a antyda eller nämna ordet “främmande makt”. Och vi uppfattar genast vilka som avses. Det är alltså inte den “främmande makt” som – i princip – redan ockuperat landet. Efterhand måste väl alltfler uppleva att detta är otillbörlig eller oblyg påverkan, av massmedia riktad mot folket. Frågan är vad som händer, vad blir nästa steg, när trovärdigheten är körd i botten?

 • Stackars Eisenhower. Hans farvältal till den på tåspetsar skrämda nationen var förgäves. I vilken annan del av denna värld skulle masspsykosen 9/11 fungerat? Beslutsamheten i “man ser det man vill se” kompletteras av patriotisk blåslampa, tänd vid minsta gnista som skulle förklara hotbilden som “religiös” villgarelse, ala sd-retorikets inskränkta tal i bann-anda som tjänar galenskapen lika väl där som här.

  Sverige har av strategerna på stereoider fått en egen paranoia att odla….

  För ordningens skull ska den mörke terrorforskaren behålla sitt namn så att ingen märker de verkliga hoten nu heller.

  Mose Ark hade inte så många platser. Nutidens fullastade skepp av djuriska politiska existenser med par som förvånar, allians mellan arter bjuder iaf satiren ett o annat skratt medan ödet ironiskt konstaterar att det är full fart åt ett okänt örike utan kontakt med annat än omänskliga värden…

 • Att skruva av bultarna är inget ofarligt tilltag.
  Dels tar det lång tid dels är dessa stag utsatta för väldigt stora dragpåkänningar.
  När muttern släpper är det inte så kul. Verktyg och mutter kan fara hur som helst.
  Riktiga sabotörer använder explosiva saker med tidsutlösning alt fjärrutlösning.
  För att själva vara på säker plats då det rasar.
  300m mast är rätt okontrollerbar vad gäller fällriktningen.
  Gissar att det istället är någon som tröttnat på att vara utsatt för strålningen från antennen o valt att på egen hand göra något åt det. Eller bara på kul för att se om det går.
  Vi får väl hålla ögonen på youtube ifall något klipp dyker upp.
  Att lasta ryssarna o kalla på försvaret för att tågen stannar och flyget tappar kommunikationen
  verkar vara producerat på någon tidningsredaktion.
  Ett löjeskimmer över mediaredaktionerna har förlänge sedan ersatts av ett förakt bland tänkande svenskar. Att som här av herr Brun skaffa sig gratispublicitet om än kantat med dumhetens glans visar hur det är ställt i mediavärlden.
  Kanske var det Bruns sätt att med ironi om än svårfattad sådan hjälpa SR att gräva sin egen grav som samhällets röst.
  “Essensen av propaganda är upprepning, upprepning”

  • Vi ska nog inte förglömma att USchA kopplat in sina dedikerade servrar för att routa om all kommunikation genom deras nät först. Har vi låtit räven vakta hönsgården kan vad som helst hända och bli möjligt.. Ip-spoofing ett himmelrike.

   Någon solstorm var det ju inte när hela södra Sveriges trafikledartorn hade svarta skärmar tex…

 • “Vilken eller vilka parter tjänar på att svenska medier och terrorexperter bygger upp Ryssland som en fiende?”

  Hade “terrorexperten” nämnt detta faktum samt det faktum att USA sannolikt har agenter i den flyktingström de skapat tillsammans med extremreligiösa turkar under Erdogan och saudier under Wahhabbism så hade det varit en mer objektiv “terrorexpert”.

  USA och dessa sektmedlemmar är välkända för terror och statsterror. Ryssland håller, mig veterligen, inte på med sådant, men försöker hålla sig inom FNs ramar (ända tills USA bryter avtaloch blandar sig i och stödjer statskupp i Ukraina tillsammans med ukrainska nazister.)

  Varför sker ingen migration till Ryssland? De har intelligent nog satsat sin hjälp på att lösa grundproblemet istället och hjälpa Syriens demokrati.

 • SNÄLLA, sluta kalla svamlare som Hans Bruun för analytiker eller experter. Lura inte svenska folket med att presentera klåpare som förståsigpåare.

 • Svar till Åke. Artikeln syftar på false flag eftersom NATO tjänar på att misstänkliggöra Ryssland. Utprressningsspåret, vad är det? Tokstollespåret återfinns som länk under relaterat, men ingår inte i min artikel. Jag skulle tro att att mastsabotagen inspirerar tokstollarna som kommer efteråt.

 • Åke, kan du förklara lite närmare vad du menar? Personligen tycker jag det är en bra analys där det går att utvidga dessa frågor åt olika håll och djup, att propagandan mot Ryssland nu är på topp som sagt inför omröstningen av värdlandsavtalet behöver man ju inte vara särskilt djupsinnig för att se. Jag pratade nyligen med en hedersam fd grävande journalist på SVT som kallar dagens journalistik ang. Nato och Ryssland som religiös, alltså all fakta alla vettiga analyser och opartiskhet har lagts åt sidan för den väg vi nu ser in mot Nato. Presstititution är ordet för dagen.

 • terrorforskare i bunker utan kontakt med verkligheten låter brunt. Skolboksexempel på hur indicier i en djup lokal med syrebrist blir säkra terrorbevis. Denne man kommer ju tro på vilken webbsida som helst som säger sig hävda och ligga bakom ett terrorbrott..

  Ett gryende transportministerium för det förtroende man vill skicka i kista till en bortglömd del av världen.. Som Israel, USA osv. Har brun arbetat i Turkiet? Varenda bortförklaring låter som cold turkey! Indignationen över de uppenbara lögnerna rister i samhällskroppen men liknas vid abstinens..

 • Analystorka!! Var är hämndspåret, false flagspåret, utpressningsspåret, tokstollespåret mm.?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *