Åsa Moberg: Skeptiker mot homeopati bör begrunda påstådd “evidensbaserad” vård och vårdskadorna

71
3730

Åsa Moberg - Foto: Frankie-Fouganthin,   Wikimedia CommonsMedan homeopati jagas med högaffel av etablissemanget i Sverige skadas 100 000 i den vanliga “evidensebaserade” vården varje år, vilket leder till att vårdtiderna förlängs med 800 000 extra vårddygn till en kostnad av 7 miljarder kronor. “Det är ett faktum värt att begrunda för kritiker av homeopatin”, skriver författaren och debattören Åsa Moberg.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild: Åsa Moberg – Foto: Frankie-Fouganthin, Wikimedia Commons

Moberg skriver:

“Skolmedicinen bekämpar de homeopatiska läkemedel som används i antroposofisk medicin. Den av patienterna högt värderade Vidarkliniken i Järna är ständigt hotad, trots omvårdnad på en nivå som få kan konkurrera med. Den sidan av vården har lågt anseende eftersom den är svår att forska kring.”

“Det hela ter sig extra besynnerligt för den som följer nyhetsbrevet Vetenskap & Praxis, Information från SBU – Statens beredning för medicinsk och social utvärdering. Ett återkommande tema är det bristande vetenskapliga stödet för metoder som används i vården, i årets nr 1 bland annat om diagnostiken.”

Åsa Moberg fortsätter sin debattartikel i Dagens Samhälle med att nämna att diagnosmetoderna i den svenska vården inte är speciellt evidensbaserade. Hon konstaterar att vetenskaplighet är en nyhet sedan 1 juli 2015 för socialtjänsten samt att ingen myndighet har ansvar för frågan om de äldres näringsintag trots att kosten är grunden för hälsa.

“När det vi stoppar i oss kallas ”läkemedel” ska det vara vetenskapligt utprovat. Ändå är det väl dokumenterat att läkemedel ofta ger upphov till direkta skador (för att inte tala om missbruk). Enligt SKL:s nya studie Skador i vården – utveckling 2013-2015 drabbas 10 000 patienter årligen av läkemedelsskador. Och den kategorin minskar inte, som andra vårdskador. Psykiatrin ingår inte i studien, trots svåra läkemedelsskador.”

Flest vårdskador sker på universitetssjukhus, enligt SKL, inom den sjukvård som berömmer sig själv för att stå på en påstådd vetenskaplig grund. Det är ett faktum att begrunda för kritiker av homeopatin, avslutar Åsa Moberg.

Text: Torbjörn Sassersson


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
71 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Ingrid Ahlinder
Ingrid Ahlinder
Gäst
30 juni 2016 kl 11:04

Det finns mycket av okunskap, Åsa Moberg visar upp sin egen okunskap. Homeopartin handlar om det som allt är, nämligen energi. Här använder man naturliga varor. Vi Människor är helt Biologiska Varelser och kan knappast sakna Syntetiska Medel. Dessutom förstår jag inte att Dom Som Tjänar Mest Pengar På att Vi Är Sjuka, ( Skolmedicin) Ska Vara Dom Som Ska Tala Om För Oss Hur Vi Ska Göra För Att Bli Friska. Men Många är Köpta av Läkemedelsindustrin, Om det gäller Åsa Moberg vet jag ej.

Sven Erik Nordin
Gäst
30 juni 2016 kl 11:07

Det finns en webbplats som i sin helhet handlar om sambandet kost-hälsa. Adressen är http://www.svaradoktorn.se

Anders Engqvist
Anders Engqvist
Gäst
30 juni 2016 kl 11:20

När det gäller frågan om homeopatiska medicin är fungerande och verksam för det den påstås bota vilket inte kunnat visas i upprepade kontrollerade studier….så går det ju inte att komma dragandes med argumentet att skolmedicinen kan uppvisa vårdskador som aldrig uppstår i samband med medicinering med homeopatika…..
1. Homeopatiska mediciner ger inga biverkningar eller skador eftersom de är bevisat verkningslösa såklart! Dvs inte innehåller annat än möjligen miljondelar av de ämnen som PÅSTÅS ska ge effekt, alltså astronomiska utspädningsgrader vilket gör att vanligt kranvatten förmodligen är en potentare drog än något känt homeopatiska “läkemedel”.
2. Skolmedicinska preparat från Big Pharma håller många miljoner svårt sjuka vid liv men eftersom de är verksamma och om de inte alltid botar så räddar de människoliv men till priset av ibland mer eller mindre svåra biverkningar. Big Pharma har sina problem med korrumperande verksamhet bland läkare och att man alltid försöker “bredda” användandet av en medicin avsedd för en specifik men förhållandevis liten patientgrupp till att få tillstånd att använda medicinen på större patientgrupper med kanske mer diffusa diagnoser. Det är alltid lönsamt att massmedicinera folk!
3. Många mediciner från läkemedelsindustrin ÄR verksamma dvs ingriper i den mänskliga biokemin på ett mer eller mindre precist och elegant sätt….risken för att det då ska uppstå biverkningar är självklart där, vilket det inte är om man ger folk “holy water”.

Annelie Johansen
Annelie Johansen
Gäst
30 juni 2016 kl 11:54

Ingrid Ahlinder – Har du verkligen läst artikeln?

erikK
erikK
Gäst
30 juni 2016 kl 13:31

[exempel på konfliktsökande kommentar, Sylthammar… / moderator]

Anders, hur kan du skiva sådant? Är man så ute i det blå så är det nästan detsamma som att vara mentalt störd, efterbliven eller gravt hjärntvättad. Tyvärr. Sprid inte propaganda, lögner och uppenbart larv!

Eiwa
Eiwa
Gäst
30 juni 2016 kl 13:50

Åsa Moberg har helt rätt i det hon säger .
Anders Engqvist , du vet inte vad du pratar om .
Jag har använt homeopatiska medel i många år och de fungerar utmärkt och dessutom utan biverkningar.
Har du prövat över huvud taget ? Jag är trött på personer som dig som sågar allt som inte finns inom boxen .
Jag har flera exempel som visar att homeopatiska medel fungerar utmärkt .

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
30 juni 2016 kl 14:11

Läkare och alternativa metoder måste sannolikt ingå i ett system med fasta löner som inte gynnar korrumperad försäljning av vare sig piller, kemikalier eller utspädda vätskor, men som fokuserar på friskvård där förebyggande friskvård och kosthållning står i fokus.

Varken vatten eller kemikalier är första prioritet, som jag ser det, även om placeboeffekten naturligtvis kan förstärkas och med stor sannolikhet varamånga behjälplig i många fall. Kemikalier är aktiva och har en bevisad effekt, men kan skada mer än de hjälper långsiktigt. Kroppen kan ofta läka sig självt bättre.

https://intelligenthealing.wordpress.com/2014/04/26/debunking-homoeopathy-and-western-medicine-at-the-same-time/

Marina Szöges
Marina Szöges(@marina)
30 juni 2016 kl 15:02

Martin Gustafsson.
Jag måste fråga dig, vad menar du med “utspädda vätskor” och “vatten” i det här sammanhanget?
Jag får bestämt för mig att du syftar på homeopati. Stämmer det?

Men den som talar i “Vetenskapspartiets” namn och tror han ska vinna några röster, bör ju veta att homeopati har mycket mer vetenskapliga bevis än vad som förmedlas i media? Vet du om att det finns flera hundra studier på homeopati som sammantaget visar att homeopati har bättre effekt än placebo.

Vet du att det bedrivs forskning på homeopatiska beredningar och man har sett att det finns nanostrukturer i dem. Trots att medlet är potenserat ovan Avogadros tal, påminner dessa strukturer om ursprungsmaterian. Hypotesen här är, om jag fattat rätt, att aggregat av nanostrukturer är bärare av elektromagnetiska signaler som är energin/meddelandet från ursprungsmaterien.

Vet du att nobelpristagaren Luc Montagnier har sett att potenserade lösningar är bärare av elektromagnetiska signaler från DNA-materia som fanns där innan potenseringen och utspädning bortom Avogadros tal. Likaså forskare i Indien har sett i elektronmikroskop att potenser C30 och C200 har strukturer i sig, som inte borde vara där, om matematiken Avogadros tal stämmer. Med andra ord det finns något i potenserade lösningar som inte bryr sig om fysikalismens Avogadros tal. Svårt att smälta, men det är en bra början till att få en förklaringsmodell hur homeopatiska läkemedel kan utövar effekt på biologiska och själsliga varelser.

Castoropollux
Gäst
30 juni 2016 kl 15:24

Vinstintressena är som cancer i sjukvården och behandlingarna.. Ser man till senaste fasan av resistenta bakteriers utbrott på en välkänd Toraxklinik så har de övervunnit städningens metoder också. Lärde vi oss inte städa för flera tusen år sedan? Hur ser det då ut inom medicinen?

Kostnaden för skador finns väl med som det avbräck den utgör medan vinsterna sköljer genom vårdlandskapet och spolar med sig så mycket det kan av mänskligt material. Utgifterna hindrar alltså flödet. De skadade patienterna orsakar och är till besvär.

Den självdestruktiva vinstmaskinen har alltså ätit upp det säkra utrymme som nogsam städning skulle utgöra och det komplement förbryllande lönsam vård inte klarar sig utan. Att samtidigt lyckas framställa sig som dödsbringande likblek är en prestation det med.. Vad skiljer förreste effektiv sjukvård från krigens collateral damage? Framgångens brus kanske gör dövörat så benäget att sluta lyssna som det själv vill. Något måste ju tydligen offras… Vinsterna är tydligen värda det.

“Smittspridning på Karolinska”
http://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/smittspridning-pa-karolinska?cmpid=del:pd:ny:20160630:smittspridning-pa-karolinska:nyh

För övrigt kan konstateras att myndigheter, domstolar o lagar som skulle skydda mot övergrepp, vårdskandaler snarare utgör förutsättningarna för att misshandeln, dödsfallen och riskerna ska kunna fortsätta frodas.

Den som vill leva tron att verkligheten inte överträffar dikten kan ju fortsätta leva i tron att dessa tre avsnitt är radioteater… https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/440486?programid=909

erikK
erikK
Gäst
30 juni 2016 kl 16:03

[konfliktskapande kommentar, Sylthammar…]

Erik Bergqvist
Erik Bergqvist
Gäst
30 juni 2016 kl 16:08

Jag har själv blivit effektivt behandlad med homeopatiskt preparat av kunnig homeopatisk läkare. Behandlingen gav effekt i detta fall redan efter några dagar – trots att jag inte trodde själv särskilt mycket på att det skulle lyckas. Talande är även att homeopatiska behandligar i ökande grad används på sjuka djur med framgång – ett djur påverkas inte av tro på medlet som bekant. Jag har också som djurägare använt ett homeopatiskt preparat på häst med imponerande resultat. Däremot är jag mycket skeptisk till läkemedel förutom vissa (ex. antibiotika då det är nödvändigt) pga biverkningarna som ofta kan vara avskräckande.

Josef Boberg
Gäst
30 juni 2016 kl 16:09

Apropå skolvetenskapens mediciner;

Hundratusentals människor i Sverige behandlas med kolesterolsänkande preparat – och en av dom är en mycket nära vän till mig sedan ca tre år tillbaka.

Hon hade sedan flera år tillbaka ätit Trombyl (ett s.k. blodförtunnande medel, som minskar risken för blodproppsbildning genom att förhindra att blodplättar klumpar ihop sig) – och en av biverkningarna är just blödningar i hjärnan.

En mycket nära vän till mig sedan ca tre år tillbaka – kom torsdagen den 26 maj 2016 akut till hjärnintensiven i Lund i koma (medvetslöshet) efter en rupterad = brusten aneurysm (blodkärlutvidgning i hjärnan).

Brusten cerebral (i hjärnan) aneurysm är ofta dödlig. Cirka 25% av de drabbade dör inom 1 dygn, och ytterligare 25% dör inom ca 3 månader. Av dem som överlever kommer mer än hälften att ha någon form av permanent funktionsnedsättning.

Hon opererades två gånger – men torsdagen den 16 juni slutade hon med att andas 72 år ung.

Peter Grafström
Peter Grafström
Gäst
30 juni 2016 kl 23:14

Marina Szöges
Luc Montaigner behöver inte vara en ärlig person för att han har hög status.
All materia utgörs av nanostrukturer. Det är mao språklig förtunning han och dom andra som hävdar detta sysslar med. Dessutom påstår han saker rörande lågfrekventa elektromagnetiska signaler från DNA som är fysikaliskt omöjligt.
Det finns flera exempel längre tillbaka i tiden speciellt bland britternas respekterade elitforskare på att dom även sysslade med seanser och talade med dom döda och annan mysticism.
Bland dom som studerat dom sammanhangen finns uppfattningen att dessa förvånande omständigheter ingick i en medveten strävan att hindra vetenskapens utveckling.
Bland de brittiska eliterna fanns en uppfattning om att utveckling överhuvud är av ondo eftersom den existerande oligarkin då hotas av uppstickare.
Jag fördjupar mig inte mer i den historiska bakgrunden.
Men att eliterna kan ha beslutat sig för att vetenskapen är för farlig om den får allmän spridning och att dom nu på olika sätt sprider vanföreställningar kan vara fallet.
Eller att vetenskapseliten här och var anmodas att hjälpa till att desinformera av andra skäl.
Det är känt att forskning på genetiska vapen har pågått ett tag. Det kan vara ett område som är så farligt att väst-eliterna har motiv att lägga ut rökridåer.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
30 juni 2016 kl 23:45

@Marina Szöges
Naturligtvis kan placeboeffekten förstärkas på olika vis och vi är olika mottagliga, det är jag väl medveten om. Jag är också medveten om att placeboeffekten kan fungera även om man inte tror på den, men att det skulle bero på “elektromagnetiska signaler” i vattnet är jag mycket skeptiskt till.

Hur DNA och RNA fungerar vet vi, men att utspätt vatten skulle fungera så är enligt min egen mening ytterst tveksamt för den som känner till vattens molekylära struktur och beteende tillsammans med andra vattenmolekyler.

Att placeboeffekten med hjälp av homeopatins mystiska flaskor och skakande och spädande är starkare än med vanlig placeboeffekt är enligt min egen mening fullkomligt logiskt. Det hänger sannolikt på hur läkaren/healern presenterar dundermedicinen hur stark placeboeffekten blir naturligtvis.

Röda stora piller har förmodligen mer placeboeffekt än vanliga vita små piller och avancerat ordbajseri som låter vetenskapligt har förmodligen också effekt. Jag är övertygad om medvetna läkare ofta använder dessa psykologiska trix på sina patienter med god effekt. Som patient ska man givetvis vara tacksam för att bli grundlurad till friskhet så länge det inte kostar skjortan.

Marina Szöges
Marina Szöges(@marina)
1 juli 2016 kl 00:31

Martin Gustavsson
Jag måste fråga dig, är “Vetenskapspartiet” en förlängning av VoF, eller försöker ni på något sätt att vara fristående, fast ni inte lyckas något vidare?

Peter Grafström
Den som säger att något är “fysikaliskt omöjligt” har avslöjat sig med att ha ett väldigt begränsat tänkande. Det innebär en oförmåga att tänka bortom materiens gräns och är definitivt inte något sanningsvittne vad gäller “seanser och mysticism”

Mayne Sundewall Hopkins
Mayne Sundewall Hopkins(@mayne-sundewall-hopkins)
1 juli 2016 kl 03:54

@ Martin Gustavsson

Vilken färg och storlek på piller föreslår du vid behandling av djur ..t ex katt eller hund – stora röda eller små vita? Och vad slags ‘avancerat ordbajseri’ skulle kunna fungera? Tror du det kan räcka med att man kör med försiktigt ‘ordbajseri’ som ‘gussenossa’ och liknande ..i en trekvart eller så tror du?

Mayne Sundewall Hopkins
Mayne Sundewall Hopkins(@mayne-sundewall-hopkins)
1 juli 2016 kl 04:00

@ Martin Gustavsson — Tillägg..

Du ska nog hålla dig inom ditt eget kunskapsområde. Homeopati hör uppenbarligen inte dit!

erikK
erikK
Gäst
1 juli 2016 kl 04:08

[konfliktsökande, Sylthammar…]

Martin tror att mirakel är ok då det passar hans programmeringsbox.

Marina Szöges
Marina Szöges(@marina)
1 juli 2016 kl 09:08

Josef Boberg. Det var tråkigt, jag beklagar.

Jag har liknande erfarenhet med pappa. Han var litet rund om magen och hade högt blodtryck och högt blodsocker. Han åt statiner och jag misstänker nu att han hade biverkningar av dem. Sedan skulle han också gå på Vårdcentralen och lära sig äta “rätt”. Detta var 2009 strax före kunskapen om LCHF kom ut. Pappa fick lära sig att han skulle äta mellanmål med frukt. När han berättade om kosten som rekommenderades, så tyckte jag det kändes fel att blanda så mycket kokt mat och frukt.

Sedan en natt, dog pappa. Hans lungor fylldes på med vatten när hjärtat gav upp. Hans läkare sade till pappas fru
– “Konstigt att han dog, han som hade så bra värden”.
Jag tror att pappa dog av felbehandling, statiner som tog bort kroppens förmåga att fungera. Statiner gör musklerna svaga och eftersom hjärtat är en muskel så kan de istället orsaka död.

Detta i kombination med vansinniga kostråd tog livet av min pappa. Men han dödsorsak finns inte i statistiken död av felbehandling. Garanterat det finns många, många fler som har dött av andra orsaker än naturlig död, men inte hamnar i statistiken död av felbehandling.

Peter Grafström
Peter Grafström
Gäst
1 juli 2016 kl 12:54

Marina Szöges
Jag förstår att den som vet att vetenskapseliter ibland ljuger och fifflar blir tvivlande till hela alltet. Det är en rationell reaktion. Men det jag kallar fysikaliskt omöjligt är av en annan dignitet. Det är verkligen omöjligt att lågfrekventa elektromagnetiska fenomen kan koppla ihop molekyler på det sätt som antyds av bla den franske berömdheten. Och han har inte tillstymmelse till empiriskt bevis för den mekanism han för fram utan han bara spekulerar.
Det jag tog upp om seanser och mysticism handlade alltså om att dom anklagades för att ägna sig åt det inte för att dom trodde på det utan bla för att leda andra nationers forskning på villovägar eftersom dom ser andra länders utveckling som ett hot. Under flera århundraden har återkommande den brittiska vetenskapseliten anklagats för att plagiera från kontinentens vetenskap. Och när Englands omtalade industrialisering beskrivs döljs vanligen att man höll tillbaka den vetenskapliga utvecklingen med flit i hundra år.
Iofs vet inte jag säkert att dom inte trodde på mysticism men det är den anklagelsen jag ville återge. Som en varning om att man inte alltid kan lita på vetenskapsmäns motiv bara för att dom tycks hålla med.
Sök mindre fantastiska förklaringar på skillnaderna mellan homeopati och annat om det verkligen är förklaring som önskas.
Om det är placebo skall man förstås inte störa den verkan med att säga den tråkiga sanningen till patienten…
Om det inte är placebo eller andra psykologiska fenomen vid sidan av måste det finnas en aktiv ingrediens i meningsfyllda kvantiteter.
När vetenskapsmän påstår något annat är det dags att ana ugglor i mossen.

erikK
erikK
Gäst
1 juli 2016 kl 13:52

[off topic, Sylthammar…]

Peter Grafström
Peter Grafström
Gäst
Reply to  erikK
1 juli 2016 kl 19:48

erikK Kinas moderna befolkning har tagit till sig ‘allt det där om frekvenser’ och producerar på den kunskapsbasen för glatta livet. Skälet till att skolmedicin och en del annat gått åt fanders i väst har inte med vetenskapens metoder att göra utan med att dom som styr världen klamrar sig fast vid sin makt och perverterar vetenskapen för profit men också för att dom vill hindra all utveckling i andra länder. Dom är i grunden vetenskapsfientliga.
Det där med jordströmmar och linjer vill jag inte yttra mig om. Det har ju en estetisk aspekt om inte annat.
Hans Berggren. Det du säger om fysikteorin är vårdslöst uttryckt. De fysiker som koncentrerar sig på det mätbara har dessutom skalat bort så mycket filosofi, om det är vad du syftar på, att motsägelser bara finns där man går utanför det mätbara.
Det är lätt att anmoda andra att vara ödmjuk. Många entusiaster för det som är okänt för vetenskapen låter föga ödmjuka. Snarare tvärsäkra och triumferande.
Du påstår att vatten har minne. Visst men det är inget mystiskt med det. Läste du de kritiska kommentarerna till videon?
Det handlar om att det finns trögheter i systemet. Det går inte att blanda vatten så att temperatur och virvlar helt försvinner på nolltid. Och blandar man i diverse materia blir det ytterligare en sorts tröghet i systemet. En galax har också minne av liknande slag men där handlar det om mycket större tröghet. Så för oss är vintergatan nästan helt oföränderlig. Ett perfekt minne på vårt livs tidsskala.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
1 juli 2016 kl 16:01

@Josef Boberg Tråkigt. Jag beklagar sorgen. Detta belyser kemikaliers negativa effekter. Det hade förmodligen varit bättre att ställa om till ekologisk LCHF-kost för henne tror jag, med det jag känner till om saken. @ Marina Szöges Det är möjligt att jag är inkompetent på homeopatins sekteristiska skrifter, lika mycket som jag är inkompetent på astrologins sekterism eller pastafarianisternas sekt. Jag ser heller ingen anledning till överdriven kompetens på dessa områden. Mitt fokus ligger inte på sekterism av någon form. Vetenskapliga partiet är absolut INTE en förlängning av den ovetenskapliga raljerande sekten VoF. Beviset: https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2014/10/16/%EF%BB%BFvof-den-aggressiva-ovetenskapliga-sekten-diskuterar-vetenskapliga-partiets-partiledare/ Vi försöker vara så vetenskapliga vi kan. Ibland gör människor kardinalfelet att de i skydd mot en sekt tyr sig till en annan sekt med fastlåsta tankemönster. Detta är naturligtvis helt skiljt från hypotetisk deduktiv metod och således skiljt helt från både öppenhet och vetenskaplighet. Det är vetenskapligt med öppenhet för olika behandlingsformer. Öppenhet är viktigt för varje vetenskapsman och även för ett rikt liv fullt med upplevelser. Därför har jag ex. provat på Reiki och Metamorfisk teknik. För mig fungerade Metamorfisk teknik. Min upplevelse: https://intelligenthealing.wordpress.com/2011/11/11/my-own-experience-of-metamorphic-technique/ Utan att prova kan nämligen ingen vetenskapsman veta någonting om någonting. Min upplevelse av Reiki är ex. att det helt saknar effekt på mig. Kanske är jag helt i balans? Vem vet? Med homeopatin är det helt enkelt så att jag rekommenderar att de som tror på den givetvis ska få använda placeboeffekten av den på människor i hopp om att kunna slippa kemikaliebehandlingar och deras vedervärdiga biverkningar. Kanske är det min egen förlust som vetenskapligt lagd att jag inte kan underkasta mig de pseodovetenskapliga förklaringarna av utspädda skakade vattnets hälsobringande effekter? Jag tror mer på meditationen hälsobringande effekter och kroppens egna läkningsförmåga tillsammans med rätt näring. MEN det är givetvis fullt rimligt att de som vill bli behandlade med utspätt vatten skakat i fina flaskor ska få det om de vill ha detta, speciellt om de upplever att det ger dem hälsa. Personligen anser jag att sjukvården i så fall bör erbjuda detta och att homeopaten arbetar med fast lön, samt att flaskorna och det skakade vattnet ingår behandlingen medan laboratoriet odlar bakteriestammar och ev. bestämmer vilket antibiotikum som kommer fungera bäst i fall tillståndet förvärras. Det jag avråder homeopater att göra är dock att sätta pseudovetenskapliga ord på behandlingen. Det är onödigt. Ingen vetenskapligt lagd individ kommer att köpa lögner. Säg “vi vet inte exakt hur det fungerar”… Read more »

Hans Berggren
Hans Berggren(@hansbeggren)
1 juli 2016 kl 16:33

En sak som kanske kan förklara varför homeopati fungerar är att vatten har minne. Det har gjorts mängder av försök som visar detta. Du kan späda ut ditt preparat tills det knappt finns en molekyl av det kvar, men vattnet minns. Se t ex

https://www.youtube.com/watch?v=ILSyt_Hhbjg

Hela universum är medvetande. Vi står inte på något sätt utanför naturen, och även våra vidrigaste nidingsdåd, vår enorma hybris och allmänna narcissism är fullständigt naturliga följder av några årtusenden under klacken på psykopater. Vi har fått lära oss att slicka uppåt och sparka neråt. Och att vi ska se naturen som en fiende som ska kuvas, omstöpas och “förbättras” i stället för att se den som en del av oss själva och oss själva som del av den.
Förr visste vi inte mycket men kunde allt. Nu tror vi att vi vet allt, men vi kan ingenting. Och allt som vi “vet” kräver monopol för sin sanning, utesluter alla andra tolkningar. Men universum rymmer faktiskt alla tolkningar som kan tänkas, från vedaböckerna eller bibeln till tomtar och troll till partikelfysik, och att ett stort antal av dessa tolkningar kan ge praktiska resultat. Inom fysiken utesluter relativitetsteorin och kvantmekaniken varandra, dvs om den ena är sann så kan inte den andra vara det, ändå används och fungerar båda.
Det våra vetenskapare behöver är en smula ödmjukhet. Vi är mycket små. Det lär dröja mycket länge innan vi vet allt. Och det vore vägs ände om vi en dag nådde dit.

erikK
erikK
Gäst
1 juli 2016 kl 17:28

[Internettrollet Sylthammar är tillbaka…Han konfliktsöker, skriver off-topic, förvirrat, ofta långa inlägg över 300 ord, byter hela tiden IP:nr, alias och epostadress]

Kerstin diedrich
Kerstin diedrich
Gäst
1 juli 2016 kl 19:38

Tack! Åsa!

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
1 juli 2016 kl 19:41

@Hans Sternlycke Berggren
Pseudovetenskap utan rimligt underlag, anser jag. Det är inte bevisat att flytande vatten har minne. I vart fall kan jag inte minnas att jag läst några sådana vetenskapliga rapporter och jag har ett mycket gott minne. 🙂

Hela universum är INTE medvetande. medvetande. Beviset ligger i ordets innebörd: https://sv.wikipedia.org/wiki/Medvetande är Hans. 😉 Tror du mig inte så ge närmsta stenbumling ett IQ-test!

Fel, Hans. De flesta står utanför balans med naturen, t.o.m. Miljöpartiet röstar för fortsatt kärnkraft i Sveriges omoderna kraftverk och är för de krig som skapar migranter och de är för införseln av människor som ökar påfrestningen på vår miljö. Därför är jag ekologisk.

Jag har inte fått lära mig att “slicka uppåt och sparka neråt”. Jag har fått lära mig att resa mig för att äldre personer med krämpor ska kunna sitta och behandla alla människor likvärdigt. Därför är jag för en politik som leder till välfärd.

Endast Vetenskapliga partiet tycks se balans med naturen som en livsnödvändig vän realpolitiskt…sorgligt nog.

Det kan visa sig svårt att bevisa att “universum rymmer alla tolkningar som kan tänkas”. Det är helt riktigt så att religiösa böcker, historier om tomtar och troll och partikelfysiska funderingar ofta har mycket gemensamt.

De framstår alla som pseudovetenskap. Det är naturligtvis därför många fysiker lämnar området efter ett tag. De blint övertygade och religiösa blir kvar. Man ser dem ofta proklamera den nya kvant-religionen i TV med ett religiöst ljus i blicken. Fysikerna själva brukar säga att den som nämner ordet “kvant” först förlorat diskussionen.

Om två teorier motsäger varann är det oftast så att det finns en vetenskaplig förklaring på detta, en kan vara fel, båda kan vara fel och en bättre förklaring kan finnas.

erikK
erikK
Gäst
1 juli 2016 kl 20:06

admin är ett stort troll, som söker följa sin egen rädsla.

erikK
erikK
Gäst
1 juli 2016 kl 20:11

Du ska inte tro jag bryr mig, men gtar du inte in det jag skrev så kommer jag aldrig att skriva mer. Skönt va, att slippa känna sig avslöjad, vilket du är: _____________ Visst Hans, håller med där. Allting har ett medvetande, det är samma som att att finnas är att vara medveten. En sten är medveten, en partikel är medveten, och om man kunde se vidare “nedåt” partikelns “struktur” (dess universum) så är allt som där, kanske av ögon ses som “partiklar”, och är också medvetna liv. Så vatten är ett väsen. Många känner ju olika saker inför olika människor – vissa kan upplevas som en vägg. Vi är i grunden vatten. Det som finns därute, man kan kalla det atmosfär och allt möjligt, är också vatten, egentligen. Allting är vatten. NASA, Holy Wood, eliten, Disney och frimurarna… de visar det hela tiden, och de utan ögonbindel har redan sett och förstått: Se speciellt, stanna videon, efter 35-36 sek, när de skjuter. https://www.youtube.com/watch?v=UAm3WGc9wWc Det hänger naturligtvis samman med det jag skrev här: https://newsvoice.se/2016/06/28/jens-jerndal-om-det-pagaende-paradigmskiftet-information-energi-och-helhetsperspektiv/comment-page-1/#comment-173759 Här visar de lite skoj, där det som i de gamla texterna kallas att gud skilde vattnet above from the waters below, divided the Waters. And God made the firmament, and divided the waters which were under the firmament from the waters which were above the firmament: and it was so. https://www.youtube.com/watch?v=HFWfj2QlIgQ Vi ser att domen sprack där. Alltså, vi lever i en kupol, en dom, därför heter det att vi är domed – är dömda – vi är satta in under en dome. Vi har fallit, det kallas ju också att vi är syndiga – det är ordet sin -som är sin-us-vågen, den som “delar” yin och yang i den symbolen – det är alltså polariteten mellan två poler, man/kvinna, ljus/mörker, el/magnetism, osv osv, som livet får fysisk form och manifestation här i samsara = under The dome. Domen, kupolen… det anknyter självfallet till bibelcitatet ovan. Så eliten blev som galna för en del årtionden sedan, då det gick helt upp för dom att sanningen var på väg att komma ut brett. Han som först begav sig högt upp i “rymden” (Piccard) rapporterade också i Science Magazine på trettiotalet, att jorden var en platt, med en “vall runtom”. Som vi såg i Simpsonsvideon. När det gick upp för eliten hur det var med antarktis, domen och jordens utseende, blev de som galna. De skickade upp… Read more »

Heléne Karlsson
Heléne Karlsson
Gäst
1 juli 2016 kl 20:42

I Tyskland skriver 80% av läkarna ut homeopatiska preparat
och över 3 000 läkare har kompletterande högskoleutbildningar inom homeopati.

Ur ”Liten vitbok om homeopati” av Erling Lomnäs. Kan laddas ned här;

http://media.dagenshomeopati.se/2013/06/Vitboken-1.pdf

Marina Szöges
Marina Szöges(@marina)
1 juli 2016 kl 20:46

Om man tror att något måste vara vetenskapligt bevisat innan man ska tro att det finns, skulle vetenskapen sluta att utvecklas.

Tack och lov att det finns människor som tänker större än vissa debattörer på den här sidan. För skulle Semmelweis ha envisats med att han måste ha vetenskapliga bevis varför nyförlösta kvinnor dog i barnsäng, skulle han aldrig ha kommit på att det är bra att tvätta händerna efter obduktion.

Peter Grafström
Peter Grafström
Gäst
Reply to  Marina Szöges
2 juli 2016 kl 02:58

Marina Szöges
Och om man inte filtrerar bort dåliga ideer urartar vetenskapen.
Det gäller att hitta en balans mellan extremerna.

Ale
Ale(@ale2)
1 juli 2016 kl 21:54

@ Ingrid Ahlinder och till alla: Så mycket kan jag säga att Åsa Moberg INTE är köpt eller korrupt!!!

Castoropollux
Gäst
1 juli 2016 kl 23:40

Om skolmedicinens inverkan på kroppen oftast är av våldsamt slag är homeopatin följsam, ödmjuk och respektfull. Det kroppen ofta gör är ju skapa motmedel när främmande ämnen tillförs medan homeopatins doser lirkar fram förändringen utan att kroppen sätter in motmedel.i övrigt orsakas alltså mycken skada vartill tex antibiotikaanvändningen är ett skräckemempel där man nu istället överger patienterna, struntar i lärdomarna om immunsystemet de borde leverera som plåster på de svårläkta såren. Men inte ens kostråd kunde man leverera på begäran utan tex diabetesjuka skulle hållas på halstret så att också de kunde mjölkas på inkomster..

Skolmedicinen förnekar sig inte ens i dessa dagar eller då arsenik och gamla spetsar var högst dödligt mode. Att strål och cellgiftbehandlingen dödade fler än sjukdomen blott för att dosering applicerades godtyckligt på patienter med olika kroppskonstitution men enligt rekommendationerna från tillverkarna tog trots vetenskapligheten oändligt länge att implementera. Det var ju försäljningen som var den huvudsakliga grunden för doseringen..

Det blir ju som sagt patetiskt och skandalöst att sila mygg och svälja en bataljon kameler men det har etablissemanget gjort eftersom det kunnat skita ut vinster oavsett hur makabert resultatet varit. Det har ju fungerat väl för dem att leva i en oas medan det stora flertalet fått sukta efter hälsans tecken..

Ulf Bittner
Gäst
2 juli 2016 kl 06:51

OBS “The 8 Most Dangerous Medicines on Earth… are you taking any of these?”, citerar delar av artikel, citat;

Many “Western” medicines are made in laboratories using chemicals and are highly experimental, and worse yet, they’re never tested on humans, except when they’re actually prescribed, applied, or injected into them. Humans are the ultimate guinea pigs in America, while Big Pharma pockets trillions in profit. How did this all come to be? Simple answer: After WWII, Nazi scientists were hired fresh out of prison to work on pharmaceuticals, vaccines, chemotherapy, and chemical food additives, in order to fuel the most insidious business on earth–allopathic medicine. It’s no conspiracy theory either. The horror that took place at the Holocaust in Germany was continued, on a lesser scale, in the United States, for money.

Think about it. There is NO OTHER REASON our U.S. based pharmaceutical companies hired convicted mass murderers to fill the highest positions at Bayer, BASF, and Hoechst. Fritz ter Meer, convicted of mass murder, served just 5 prison years, then conveniently became the chairman of Bayer’s supervisory board (yes, THAT Bayer–that makes children’s medications and the most popular aspirin). Carl Wurster of BASF helped manufacture Zyklon-B gas, the powerful pesticide used to execute millions of Jews–this freak went to work on chemotherapy, the biggest medical scam of the century. Kurt Blome, who admitted to killing Jews with “gruesome experiments,” was hired in 1951 by the U.S. Army Chemical Corps to work on chemical warfare. Get it?

Läs hela artikeln
http://www.naturalnews.com/054524_dangerous_medicine_Big_Pharma_deadly_side_effects.html

Ulf Bittner
Gäst
2 juli 2016 kl 06:57

How Big Pharma Controls Medical Schools (video)

Se denna video
https://thetruthaboutcancer.com/big-pharma-medical-schools-video/?gl=582826765

Ulf Bittner
Gäst
2 juli 2016 kl 10:22

Var finns EU-rättsligt stöd för “vetenskap och beprövad erfarenhet”?

På en fri inre marknad finns bl.a. varor, tjänster, leverantörer och kunder. För att konkurrans ska ske på lika villkor måste det finnas gemensam grund för hela marknaden. EG-domstolen har slagit fast att den medicinska behandlingen ska vara tillräckligt beprövad och erkänd av den internationella vetenskapen. Utifrån denna grund får då de olika aktörerna agera inom vårdmarknaden.

Vetenskap och beprövad erfarenhet

Den svenska Hälso- och sjukvårdslagen av 1982:763 skrevs som en skyldighetslagstiftning mot landstingen. Liksom i andra leveransuppdrag angavs en mininivå på kvaliteten för uppdraget nämligen att vården skulle uppfylla ”vetenskap och beprövad erfarenhet”.

Vid Sveriges inträde i EU för 14 år sedan ställdes en gammal svensk statlig skyldighetslagstiftning emot landstingen emot en marknadslagstiftning med legal rätt för patienterna till EU:s vårdmarknad. EG-rätten är överställd svensk lagstiftning genom lojalitetsplikten artikel 234 EG.
Trots att Regeringsrätten avslagit Försäkringskassans propå om ”vetenskap och beprövad erfarenhet” och i prejudicerande dom mål 5595-99 givit patienten S. Jelinek rätt till EU:s vårdmarknad så vägrar fortfarande de svenska myndigheterna Försäkringskassa och Socialstyrelsen både patient och vårdgivare tillgång till den erkända EU:s vårdmarknad. Detta genom motivet ”vetenskap och beprövad erfarenhet”.

Var finns EU-rättsligt stöd
för Vetenskap och beprövad erfarenhet?

Vetenskap och beprövad erfarenhet strider emot EG-rätten

Bevis 1.

Läs mer
http://eueeshealthcare.bloggproffs.se/var-finns-eu-rattsligt-stod-for-vetenskap-och-beprovad-erfarenhet/

Ulf Bittner
Gäst
2 juli 2016 kl 10:24

”Vetenskap och beprövad” strider emot EG-rätten.

Bevis 2 och 3

På frågor har Socialstyrelsens chefjurist Nils Blom i mail dnr 51-9461/2008 svarat att vetenskap och beprövad erfarenhet är snävare än artikel 5 punkt a i förslaget till EU:s direktiv till gränsöverskridande vård som säkrar att:” vårdgivarna kan uppfylla sådana normer med beaktande av internationell vetenskap och allmänt vedertagen god medicinsk praxis.”

Alltså Socialstyrelsen begränsar svenska vårdgivarens rätt att nyttja internationell vetenskaps kunskap fullt ut vid vården av sina patienter. Socialstyrelsen begränsar således EU-vårdmarknaden både för vårdgivare och patienter. Detta trots att Sverige enligt förordning 1408/71 artikel 5 inte offentliggjort att ”vetenskap och beprövad erfarenhet” är en nationell begränsning av EU-vårdsmarknaden och fått begränsningen sanktionerad av EU i likhet med Holland vilket diskuteras senare (Smits och Peerboom punkt 90).
Eftersom nationell begränsning blir en inskränkning på gemenskapsrätten så blir det även ett brott emot fördragets artikel 49 som är ”ett hinder emot varje nationell regel som försvårar den fria rörligheten” (Watts punkt 94).

Slutsats: Nationella begränsningar som ”vetenskap och beprövad erfarenhet” är ”EU-olaglig” enligt förordning 1408/71 samt står även i strid mot fördragets artikel 49 EG.

EU:s tolkning av nationell begränsning

Läs mer

http://eueeshealthcare.bloggproffs.se/var-finns-eu-rattsligt-stod-for-vetenskap-och-beprovad-erfarenhet/

Ulf Bittner
Gäst
2 juli 2016 kl 10:27

”Vetenskap och beprövad erfarenhet” uppfyller inte kriteriet om definition i lag, försvårar den fria rörligheten och är inte objektiv när enbart svenska åsikter nyttjas vid tolkningen.

Slutsats: ”Vetenskap och beprövad erfarenhet” saknar EG-rättsligt stöd. EG-lag är överställd svensk lag.

Svenska åtgärder och EU-domstolens praxis

Trots att ”Vetenskap och beprövad erfarenhet” saknar EG-rättsligt stöd har Socialstyrelsen och dom- stolar fråntagit legitimation från vårdgivare genom detta EU-stridiga argument.

Exv. En läkare som utnyttjade internationellt godkända metoder. Doktorn var sista halmstrået för en ganska stor patientgrupp.
Uppåt 200 patienter har intygat läkarens kompetens i personliga brev. Däri berättas att de var övergivna av den allmänna vården. Denne läkare fråntogs legitimation med motivet att de behandlingar doktorn gett tillfrisknande patienter inte följde det svenska begreppet ”vetenskap och beprövad erfarenhet”. Mediciniska tjänster omfattas av fördraget artikel 49 EG. EU:s praxis är att varje form av begränsningar i fria tjänsteutbytet ska minimeras (se C-353/89 Mediawet).
EG-domstolen har erkänt att det finnes offentliga regleringsintressen som kan ge undantag från fria marknadens princip om fri rörlighet.
Härvid har EG-domstolen fastställt att samma principer ska gälla varuområdet och tjänsteutbytet. C-353/89 Mediawet och C 384/93 Alpine Investment. Skyddandet av människors och djurs hälsa är första prioritet, se mål 104/75 de Peijper.

Mot dessa rättspraxis hos EG-domstolen ska diskuteras ifall undantag för EG-rätten är möjlig. Första förutsättningen för undantag är att restriktionen ska vara nödvändig (C-473/98 Toolex Alpha). Enligt EG-domstolens praxis är medlemsstaterna ålagda att använda för handeln (tjänsten) minst restriktiva regleringen. Därtill skall restriktionen vara proportionerlig.

Läs mer

http://eueeshealthcare.bloggproffs.se/var-finns-eu-rattsligt-stod-for-vetenskap-och-beprovad-erfarenhet/

Per Langkilde Larsen
Per Langkilde Larsen(@per-larsen)
2 juli 2016 kl 10:41

En del av vårdskadorna kan bero på att de som hanterar medicinerna inte har tillräcklig respekt för preparatens verkningar. Avser alla inblandade inklusive patienten som skall relatera till medicineringen.
Om man benämnde de mediciner som är ett motgift med just det namnet motgift, och kallade de läkemedeln som hjälper kroppen att självläka för just läkemedel.
Cytostatika är cellgift och C-vitamin hjälper kroppen att ta upp järn är då ett läkemedel.
Då skulle hanteringen bli säkrare med en ökad respekt för högrisk preparaten.

Josef Boberg
Gäst
2 juli 2016 kl 10:53

Alternativa behandlingsformer är användbara – därför att: ”Kosttillskott 60 000 gånger säkrare än mediciner”.

Därtill: ”Låta maten vara vår medicin och medicinen vår mat !” – sagt av Hippokrates för ca 2500 år sedan – och det gäller fortfarande – eller ?

Mera om det ämnet på min URL-länk.

Gunilla Söderling
Gunilla Söderling
Gäst
2 juli 2016 kl 14:14

Svar till läkaren som kommenterade: Resultatet hade kanske blivit förödande. Patienten hade kanske tom blivit helt frisk!

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
2 juli 2016 kl 22:40

@ Josef
Utmärkt kommentar. Ett rent glas med källvatten, kanske med lagom mängd mineraler, skakat eller oskakat, sakta intaget, kanske i ett grönt ekologiskt te fullt med anti-oxidanter är formodligen inte heller fel.

Anders Romelsjö
Gäst
5 juli 2016 kl 17:41

Det finns onödiga brister i sjukvården, klart förvärrade av privatiseringen. Som bl.a. Goetsche och Peter Rost påtalat svarar etablera läkemedel, godkända efter kliniska prövningar för många dödsfall och biverkningar. En del har positiv effekt.
Men detta innebär på intet sätt att homeopatiska läkemedel har effekt – de finns inga som helst belägg för detta.
Anser jag som läkare och forskare. Läs även “Fusk i medicinsk forskning vanligt – ofta läkemedelsindustrins fel”
http://jinge.se/hjartat/fusk-i-medicinsk-forskning-ar-vanligt-ofta-lakemedelsindustrins-fel.htm;
“Läkemedelsindustrins information fördyrar sjukvården” http://jinge.se/allmant/lakemedelsindustrins-information-fordyrar-sjukvarden.htm

Erika
Erika
Gäst
5 juli 2016 kl 21:24

Det finns inga andra belägg än att patienten av någon anledning blir frisk av homeopatiska läkemedel!

Anders Engqvist
Anders Engqvist
Gäst
5 juli 2016 kl 22:38

Men påståenden att patienter blir friska av homeopatisk behandling/medicin utöver placeboeffekt måste backas upp av oberoende strikt kontrollerade undersökningar! Även om homeopatisk medicin är ofarlig så kan den om den är utan effekt avhålla patienter med dödliga sjukdomar från att söka behandling som faktiskt botar eller lindrar.

castoropollux
Reply to  Anders Engqvist
30 juli 2016 kl 16:21

https://newsvoice.se/2016/06/30/asa-moberg-skeptiker-mot-homeopatin-bor-begrunda-pastadd-evidensbaserad-vard-och-vardskadorna/#comment-174590

De flesta som söker alternativ vård har redan fått hopplösa diagnoser och erbjudits riskabla behandlingar av den gängse vårdapparten. Varför maskineriet fortsätter i gamla hjulspår verkar bero på att man inte är eller behöver vara särskilt bekymrade över de dystra resultaten. Hopplösa fall odlas i parti och minut och mänskligheten får personligen bära skulden, inte de ofta miserabla, farliga metoderna, vare sig man rör sig inom kropps- eller psyk-vården… Utstuderade är dessa lagens råmärken som låter detta spektakel fortgå år efter år…

Lorenz Jolin
Lorenz Jolin
Gäst
6 juli 2016 kl 19:09

De flesta människor har tagit läkemedel har nog erfaret att de är individanpassat. Även läkarn själva säger det. Varför skulle då placeboeffekten endast tillskrivas homeopats medicin och inte vanliga läkemedel när de då plötsligt fungerar? Dessutom hindrande starka tilltron till läkemedelsindustrins produkter att andra behandlingar som skulle var effektivare men ibland dyrare inte görs. Öppenhet och fördomsfrihet är den bästa vägen för god hälsa. Det var inte många år sedan ackupunktur var betraktat som kvacksalveri.

Erika
Erika
Gäst
6 juli 2016 kl 19:11

Det är inga påståenden att patienter blir friska av homeopatisk behandling, utan ett faktum.

Per Larsen
Per Larsen(@per-larsen)
6 juli 2016 kl 19:54

Om det är så att människor blir friska, återställs från sjukdomstillstånd med alternativa behandlingsmetoder så är dessa att föredra framför behandling med konventionella metoder.
På grund av den obefintliga risken för felbehandling och skador inom den alternativa vården bör alternativa behandlingsmetoder väljas i första hand, svarar inte patienten på behandlingen prövar man andra behandlingsmetoder.
Det behövs inga vetenskapliga förklaringar till de alternativa metoderna, det räcker med att de som är sakkunniga på dessa metoder har erfarenhet av att behandla patienter med symptomen de uppvisar och ställa den för behandlingsmetoden rätta diagnosen.
Vårdgivare med legitimitet att utföra alternativ behandling, en eller flera metoder, skall väljas i första hand. En rad vanliga sjukdomar och symptom kan överföras till alternativvården, det skulle spara pengar, lidande och många skulle uppleva att de fick en bättre vård.