Ensamheten är ett gissel även för de självrealiserade

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 14 juni 2016
- NewsVoice redaktion

Ensamhet-crestock

Camilla Lebert-Hirvi som hjälper svenskar att arbeta utomlands och förverkliga sina drömmar om att kunna leva som digitala nomader skriver om en ensamhet som många upplever hemma i Sverige och utomlands. Denna ensamhet gäller både de som förändrat sina liv till det bättre utomlands och de som lever mer vanliga liv, personer som inte vågat att förverkliga sina utlandsdrömmar.

Text: Camilla Lebert-Hirvi | Artikeln har tidigare publicerats på Camillaleberthirvi.se | Foto: Crestock.com

Camilla Lebert-HirviMånga av de jag coachat har berättat om ensamhetens gissel. Det har varit både ensamstående föräldrar, de som lever i en familj och är gifta och de som lever ensamma. Några av dem har levt utomlands under perioder och upplevt ensamhet antingen där de bott eller när de har återvänt till Sverige. Vissa är i en förändringsprocess och då upptäckt att de vänner och partner de har, inte alls delar deras nya syn på livet och världen. De känner ensamheten trots att de har människor omkring sig.

Bild: Camilla Lebert-Hirvi

Det gemensamma är att de inte har någon att prata med på djupet om det som är allra viktigast för dem. Ingen som har tid att lyssna. Ingen som har förmågan att lyssna. Eller så känner de inte tillit till någon att berätta sina innersta drömmar och tankar för. Några har upptäckt att deras närmaste visar sig ha helt andra fokus än vad de själva har.

ArcanumSkolan 2024

Kanske har de upptäckt att vännerna har för stort fokus på alkohol och fest och de själva vill leva mer hälsosamt. Kanske deras familj verkar vilja stanna i det förutsägbara bofasta livet medan de själva alltmer längtar efter att leva utomlands utan att veta vad som väntar nästa dag. Kanske de har provat att berätta om sina nya tankar, men andra viftar bort det eller slår ner på att det inte går. Så de tystnar. Sitter själva med sina tankar och undrar om det är dom det är fel på.

Det gemensamma är en längtan efter gemenskap med likasinnade

Många pratar om en dröm att finnas i ett sammanhang där vi kan känna trygghet att kunna vara som vi är. Att vi kan prata om saker som är viktigt och våga visa alla våra sidor. Även de som är mindre attraktiva. De sidor vi själva ibland skäms för och döljer. Att våga visa dem och bli accepterade ändå.

När vi kan få känna den tilliten och tryggheten med andra människor händer fantastiska saker. Just den gemenskapen brukar vi skapa på våra Livsdesign retreats. Där öppnar sig människor. Där delar vi viktiga frågor, hinder och drömmar. Även på våra andra resor uppstår det mötet mellan människor.

Jag vill nu också bidra på andra sätt i att skapa de mötesplatserna mellan människor. Både på nätet och i verkligheten. Möten där vi verkligen möts på riktigt. Så ingen behöver känna sig ensam och utanför. Där alla kan känna sig OK precis som de är och var de är i livet just nu. Så håll utkik efter nya typer av nätverk.

Berätta gärna här i kommentarerna vad det är för grupp av människor du längtar efter. Vad skulle du behöva mest för människor runt dig för att du skulle kunna blomma ut fullt ut i din fulla potential? Vill du ha dem på nätet och på vilket sätt i så fall? Hur vill du ha dem i fysiska möten? Låt oss hitta nya forum, nya sätt att mötas på djupet!

Text: Camilla Lebert-Hirvi, Camillaleberthirvi.se

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: ensamhet