Har DN, LäkemedelsVärlden, Vidarkliniken och SLL rätt om stoppet för antroposofernas naturmediciner?

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 30 juni 2016
- Torbjörn Sassersson

Amina Manzoor - Skärmdump: DNDEBATT. Eftersom elittidningen Dagens Nyheter stängt av möjligheten för allmänhetens kommentarer efter sina opinionsbildande nyhetstexter och debattartiklar får NewsVoice åter agera kanal för en öppen och demokratisk debatt.

Text: Torbjörn Sassersson

Har medicinreporter Amina Manzoor rätt när hon skriver:

“Det blir inga specialregler, utan de får anpassa sig till nuvarande system. Det finns redan gott om alternativ för de antroposofiska medlen att registreras enligt dagens regelverk för läkemedel, homeopatiska medel, växtbaserade medel och naturläkemedel.”

“Det har varit en orimlig lösning, att regeringen varje år bestämt att en viss typ av produkter ska användas. Inga andra produkter eller läkemedel i Sverige behandlas på det sättet. Tänk om regeringen varje år bestämde att alla Astra Zenecas läkemedel fick användas utan att de granskats eller godkänts av någon myndighet.”

ArcanumSkolan 2024

Läs hela artikeln av Amina Manzoor: “På sikt en vinst för vetenskapen”

Även Vidarkliniken är positiv till beslutet.

“Beslutet innebär också att det skapats möjligheter för oss att arbeta mot en långsiktig reglering av våra läkemedel i Sverige. Regeringens beslut ger oss i praktiken fem år av förberedelser för att få våra läkemedel registrerade, vilket vi bedömer som en rimlig tid.” – Det skriver LäkemedelsVärlden som fortfarande har kommentarsfälten öppna.

Men Stockholms Läns Landsting (SLL) väljer att säga upp avtalet med Vidarkliniken efter granskning som enligt SLL visat på allvarliga brister.

“Man grundar inte sin verksamhet på skolmedicin utan det är alternativmedicin som dominerar. En annan brist är journalföringen. Det kan låta byråkratiskt men det handlar om patienternas säkerhet”, säger landstingsrådet Anna Starbrink till Ekot.

Debatten fortsätter på NewsVoice. Kommentera nedan.

Text: Torbjörn Sassersson

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq