SumOfUs.org: Monsanto lost

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 5 juni 2016
- NewsVoice redaktion

paul-ferrisMonsanto’s butt was kicked. Monsanto’s army of lobbyists has been trying to get the European Union to reapprove the use of the herbicide Roundup for another nine years, but this time Monsanto’s butt was kicked, writes Paul Ferris from SumOfUs.org.

By Paul Ferris,  SumOfUs.org, extract from newsletter

But with the combined effort of environmental groups, scientists and consumer watchdogs pressuring authorities for a ban, we got a majority of European governments to abstain or oppose the extension, and the vote was cancelled — twice!

Roundup is now scheduled to be taken off the market by the end of this year — but Monsanto’s lobbyists have launched a last-ditch push for a so-called “technical exemption” for two more years, a delay that serves no purpose but to keep spending millions on their lobbying campaign against us. We’ve also just found out that another vote is planned this Monday, June 6! Will you chip in €1 to help keep up the fight?

This victory was great news for Europe, but it’s important for the rest of the world as well. We proved that you CAN take on the world’s worst corporation and win. And this victory was truly unbelievable. Monsanto was shocked that stores literally had to take Roundup off the shelves after we won!

Now we’ve got campaign teams in Canada, the U.S., and Australia all learning from the victory in the EU — and we’re planning our next steps to make sure we can defend this victory in Europe as well. Tens of thousands of you joined our call yesterday demanding European governments stand strong against the dangerous pesticide.

To take on a multinational Goliath like Monsanto, we need a multinational movement of activists working together through the power of the Internet. That’s exactly what SumOfUs is all about.

By Paul Ferris, SumOfUs.org, extract from newsletter

Paul Ferris, Campaign Director — Paul is an Australian currently living in New York. At SumOfUs, he’s a Campaigner Director who also doubles as a product manager. Before joining SumOfUs, he worked for international campaigning group Avaaz.org, consulted on corporate campaign strategy, and was involved in youth climate organizing. Other than the US and Australia, he’s also lived for significant periods in the UK, Sweden, the Netherlands and Thailand. He’s not bad at long-distance cycling, and definitely not good at cross country skiing, although considers both enjoyable.

Related


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Nabil Berbour, SumOfUs, Newsletter (2016-06-11):

  “Just as Bayer makes moves to merge with Monsanto, we’ve rocked Big Agro’s world. EU nations just refused to back a licence extension for weedkiller glyphosate — meaning Monsanto’s signature product Roundup may be pulled from shelves this year.

  This is the third time member states have rejected the EU Commission’s bid for a new licence for glyphosate. Governments are responding to our mass mobilisation of citizens fed up with the widespread use of a pesticide that the World Health Organization deems “probably carcinogenic.”

  On June 23, an appeals committee will meet to attempt a final compromise. But if it can’t reach a qualified majority, glyphosate’s EU licence will expire on June 30. Which means that soon, a whole bunch of Roundup could be coming off the shelves across Europe.”

 • Världens farligaste företag. De flesta kommer dessutom från UZA. På hemmaplan har man förgiftat marken och grundvattnet till den grad att i princip varenda stat har problem med höga halter av olika gifter i dricksvattnet.
  Den standardiserade frågan som ställs när man besöker sina grannstater är…hur är dricksvattnet här ?
  Dert enda jag kan säga om detta amerikanska giftföretag är …fuck you !

 • I keep signing petitions against ‘Monsanto and the like’ for the sake of future life on the planet.
  It IS worth the time!

  The answer for all life sharing this planet is for all countries to GO ORGANIC!!

 • Vi behöver inte vara rädda för kärnvapenkrig när Monsante finns!

  De dödar och avbefolkar planeten på ett mycket raffinerat och smart sätt,

 • Monsanto och Syngenta med flera andra företag inom “växtförädlingsbranschen” hotar livet på jorden på flera olika sätt.

  Syngenta begärde för några år sedan och blev beviljad patent till en konventionellt odlad tomat. Monsanto har likaledes begärt patent på en konventionellt odlad melon.(Odlaren 2-2016:3).

  Vi kan alla fråga oss vilka människor som anser sig ha rätten att besluta ge patent på traditionell växtförädling till kriminella företag. Grödor framtagna genom traditionell växtförädling kan inte ägas av ett fåtal utan tillhör hela mänskligheten.

  Transnationella företag hotar mångfalden på jorden då de vill monopolisera växtförädlingen, viket hotar vår livsmedelsproduktion och förmåga till självförsörjning och hälsa. Hur långt har vi kvar innan “månskensbönder” ,som använder traditionella fröer, dras inför domstol?

  Är det här något som TTIP ska utmynna i? TTIP verkar vara Monsantos och andra transnationella företags kupp av mänskliga fri- och rättigheter.

 • Jättebra att Monsantos round-up stoppas men vi kanske inte ska ta ut någon glädje i förskott. Transnationella företag lägger sig inte frivilligt och har heller ingen anledning då de är i maskopi med elitisterna; FN, WHO, EU, politiker och forskare m fl

  Vi kan komma att hamna “ur askan och in i elden” istället. De har säkerligen redan utvecklat någon annan djävulssoppa som kommer att erbjudas jordbrukare och konsumenter istället och vilken kan komma visa sig vara än farligare än Round-up. Monsanto är ett av världens giftigaste företag såväl symboliskt som praktiskt. De lägger inte ned en kassa-ko utan företaget verkar som en hydra. Hugg av ett huvud och tio andra dyker upp. Vi skulle behöva utveckla en weed-killer för företag som Monsanto.

 • Den här artikeln tar ju bara upp Round Up. Undrar vad som hände med glyfosatet – kommer det att vara tillåtet även i fortsättningen? I så fall kan Monsanto introducera ett nytt ogräsmedel som innehåller glyfosat, men med andra adderade giftkombinationer än de som finns i Round Up. Ofta är industrin delaktiga i kampanjen mot ett gift bara för att de snabbt skall kunna introducera ett nytt ämne som är ännu värre ur hälso- och miljösynpunkt. Detta gäller ofta när läkemedelpatent har gått ut och man därför vill sälja på världen ett nypatenterat preparat istället. Ett annat exempel är Bisfenol A-debatten, där kritiken mot detta ämne banade väg för det 20 gånger giftigare Bisfenol S.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *