Citronsyra – Ingen försiktighetsprincip på Livsmedelsverket

publicerad 10 juli 2016
- Ulla Gabay
citric acid (citronsyra) monohydrate

Ulla GabayCitronsyrakänslighet har fått ny vind i mediaseglen. Ett vanligt symtom redan hos barn är svåra eksem, så kallat atopiskt. En kronisk inflammation i huden som vanligtvis behandlas med mjukgörande krämer, kortisonsalva och antibiotika. Nu vittnar alltfler om att de blivit symtomfria när de sanerat bort citronsyra från sin kost och miljö.

Text: Ulla Gabay, journalist, författare och föreläsare | Artikeln har tidigare publicerats på UllaGabay.com |  Läs mer av Ulla Gabay

citric acid (citronsyra) monohydrateDen 9 januari 2016 publicerade GP en artikel i ämnet med 9-åriga Thilda Glans som exempel. Efter att större delen av sitt liv haft kliande utslag, blev Thilda helt eksemfri på 3 veckor efter att citronsyra uteslutits. Hon hade då i åratal fått verkningslösa kortisonsalvor och mjukgörande salvor (vilka ofta innehåller citronsyra) av en hudläkare.

Livsmedelsverket varnar inte för riskerna med syntetisk citronsyra

Både naturliga och syntetiska kemikalier kan vara giftiga. Den syntetiska citronsyra som används inom livsmedelsindustrin är en billig produkt (E330) framställd i laboratorier. Den används som surhetsreglerande medel samt för att motverka härskning och missfärgning. E330 är också vanligt i bl. a hudvård, rengöringsprodukter och läkemedel (ex Treo).

Frågan om allergiska reaktioner på citronsyran är inte ny, men sjukvården och Livsmedelsverket tar inte in vad människor upplever i sin vardag. Eller ens vad ny forskning kommit fram till.

Man kan inte vara allergisk mot naturlig citronsyra, eftersom det inte handlar om ett protein, skriver Livsmedelsverket. Och säger sig inte kunna avgöra, vad det beror på när alltfler påstår sig reagera på ämnet. Då borde ansvariga på verket uppdatera sig genom att läsa den schweiziska rapporten från 2013 på PubMed.gov: Funghi: the neglected allergenic sources (Svamp: de förbisedda allergikällorna).

I studien påpekas att det inom molekylärbiologin de två senaste decennierna varit tillåtet med kloning och produktion av hundratals rekombinanta proteiner (proteiner som reglerar genuttrycken). Ett område som samtidigt försett forskarna med en förståelse för de underliggande mekanismerna i immunförsvarets antikroppar IgE (kan skapa kraftiga inflammatoriska och allergiska reaktioner). 

E330 är inte ett naturligt ämne

På Livsmedelsverkets sida understryker man att citronsyra är ett naturligt ämne i bär och frukt. Samt att det produceras naturligt i kroppen. Som vanligt hävdar verket E-ämnets säkerhet med att det är godkänt av EFSA och att det handlar om mycket små mängder.

Helt utan hänsyn till ”cocktaileffekten”; den mängd du kan få i dig över en dag, genom att syran är en av livsmedelsindustrins mest använda tillsatser som antioxidant/konserveringsmedel. Förekommer även i KRAV-märkta varor!

Förmodligen är det inte den naturliga syran som är problemet vid överkänslighet, utan den artificiella som livsmedelsindustrin använder (ofta från Kina).

Då tillsatsen är dyr att framställa från naturlig frukt, produceras den i stället av en sockerlösning/melass (ofta gjord på billig majs), till vilken tillsätts svampar av svartmögel. Samma svamp som angriper hus med förödande hälsoeffekter. Varför den skulle vara mindre hälsofarlig i mat övergår i alla fall mitt förstånd.

Svamparna producerar citronsyra när de äter sockret. Men det är inte det enda; under stress i en ovanlig miljö kan de även producera proteinmolekyler. Efter filtrering (risk för rester av mögelsporer finns) tillsätts först släckt kalk (frätande kalciumhydroxid E526) för att få ett salt, citrat, att fälla ut. Kalciumhydroxid E 526 framställs genom att vatten tillsätts kalciumoxid E 529.

Kalciumhydroxid får enligt Livsmedelsverket ”användas utan mängdbegränsning till de flesta livsmedel, dock inte mer än vad som behövs, samt till barnmat.” För att omvandla citratet tillbaka till citronsyra behandlas det med svavelsyra.

Hur äkta och säkert känns det mot en naturlig citron?

Livsmedelsindustrin gör som den brukar: ”går över ån för att hämta giftigt vatten”. Det går aldrig att ersätta naturens produkter med syntetiska kemikalier vår kropp inte känner igen!

Bättre info om citronsyra på sociala medier

I augusti förra året skrev GT om Rasmus Karlssons pappa som varnade för citronsyra i kosten. Familjens resa med sonens bollande mellan vårdcentraler, sjukhus och specialister är en stilstudie i hur många drabbade har det. Utan att bli ett dugg hjälpta av de läkemedel de får som behandling. Inte nog med att de enbart dämpar symtomen, de kan även förvärra eksemen. Förmodligen på grund av den svartmögelsvamp som ingår i E330, som finns i de flesta av de salvor som skrivs ut.

Som så vanligt nu för tiden var det på sociala medier som Mattias Karlsson hittade lösningen på sonens problem. All mat, dryck, schampo och tvättmedel som innehöll citronsyra sanerades bort. Efter ett tag behövde Rasmus inte längre läkarnas mediciner.

”Vi hör från konsumenter och ser på sociala medier att en del personer uppger att de reagerar på citronsyra. Det går inte att säga om intag av svartmögel orsakar allergi hos känsliga mögelallergiker. Rent forskningsmässigt finns det inte något samband. E330 eller citronsyra som det heter är något som har granskats och det har fastställts att det är säkert för människor”, säger Ylva Sjögren Bolin, kemist och allergiexpert på Livsmedelsverket, till GT.

Ingen försiktighetsprincip för kosten

Miljöbalken, Kap 2, § 3 runt den s.k. “försiktighetsprincipen” avslutas med följande ord:

”Dessa försiktighetsmått skall vidtas så snart det finns skäl att anta att en verksamhet eller åtgärd kan medföra skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön.”

Swisha-UllaGabayMan kan undra varför Livsmedelsverket står utanför lagen om försiktighetsprincipen när det gäller hälsan.

Verkets ”vetenskapliga evidens” är hur som helst inte mycket värd om de ansvariga inte ens ser till att vara uppdaterade på ny forskning. Följden blir att samtidigt som vi medborgare får betala deras ignorans med ökade kroniska sjukdomar (i allt yngre ålder) kommer hela vårdsystemet och statens sjukvårdsbudget att kollapsa inom en överskådlig framtid.

Hur länge till ska vi behöva söka hjälp hos Dr Google, innan politiker och myndigheter tar itu med tsunamin av syntetiska kemikalier?

Fler E-nummer med inslag av citronsyra att se upp med på matförpackningar, utöver benämningarna Citronsyra och Citric Acid:

  • E 331 Natriumcitrater (antioxidationsmedel)
  • E 332 Kaliumcitrater (antioxidationsmedel)
  • E 333 Kalciumcitrater (antioxidationsmedel)
  • E 472c Mono- och diglyceriders citronsyraestrar (konsistensmedel)

Äkta vara: http://www.aktavara.org/upl/files/7124.pdf

Text: Ulla Gabay, journalist, författare och föreläsare | Läs mer av Ulla Gabay

 

Källor

GP-artikel: gp.se/ekonomi/allt-fler-tror-att-citronsyra-ger-allergi-och-eksem

Livsmedelsverket: livsmedelsverket.se/e-nummer/antioxidanter/citronsyra/

Funghi-studien: ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24286281

Rekombinanta proteiner, SU: cf.gu.se/Mammalian_Protein_Expression/rekombinanta_proteiner

GT-artikel: expressen.se/gt/pappan-varnar-for-citronsyra-i-kosten/

 Miljöbalken: notisum.se/rnp/sls/lag/19980808.HTM

Donera till NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice

  • Ulla skrev:

    “… kolla först via blodprov om du verkligen behöver det”

    Men hallå där. Det finns inga “prov” som säger det, utan det är ens kropp som säger det och behöver det. Person a kanske har ett speciellt behov av något, för att den tex röker, såsom mycket mer C-vitamin eller mineraler. Vad som syns i blodet, vad spelar det för roll, det är inte dit näringen ska, utan det är transportvägen… mycket av något där kan ju skvallra om att det inte når cellerna – men då skulle den vitrock Ulla lutar sig emot säga att behovet är mindre eller inte finns. Först måste man veta lite grundpusselbitar, sedan kan man säga att man är i skick att kunna ge andra rekommendationer? Du kan maila mig om du behöver mer hjälp.

    • Man ska nog inte ta c-vitamin för att kunna fortsätta röka. Där råder nog ett gravt missförstånd om hälsans förmåner och möjligheter.. Dessutom gå till läkaren och lukta rök för att be dem ta prover för att se hur landet ligger… Tja vad tänker en vitrock? Den akademiska nedlåtande blicken kan jag föreställa mig eftersom jag sett den och det tråkiga i sammanhanget är ju att jag slutade röka 87-88 medan vitrocken som det spöke de företräder fortfarande ser mig som missbrukare.. En akademisk utbildning ser iaf jag som en förädling och finslipning av sinnet allt annat är bara kallhamrat stål..

      Du kan mejla mej om du behöver mer råd.

      Angående citrat verkar det som -klorid är verksammare och potentare vid brist, som kalium-, magnesium- osv och kanske riskablare. I alla fall måste det finnas en orsak till att kalium numer säljs i hälsokost men att det verkar vara citrat blott och visst hävde det decennier av kramp och spänningar som vitrocken ignorerat… Att se i syne fungerar kanske och den fiktiva cigaretten denne önskade se i min mungipa satt i alla fall där för syns skull oavsett min avsmak för tobak… Välmåga kan ju misstolkas som rus och onykterhet. Tja jag har väl tagit hälsan i hand och på allvar med ett fast grepp.

  • @knaper: Magnesiumcitrat E345 är en saltprodukt ur citronsyra (Citric Acid E330). Det kan tas som kosttillskott eller laxativ. Används även som stabiliserande, surhetsreglerande, för färgfixering och som saltersättning i mat. I vilken utsträckning det används i Sverige i mat vet jag inte, ska kolla mer.
    Nedan har du länkar som förklarar (de flesta på engelska då det är svårt att hitta ordentligt informativa svenska) och visar på risker och biverkningar.
    Om du tar det som kosttillskott bör du vara säker på att du har en brist annars kan det skapa obalans bland andra mineraler ex kalk.
    Om du tar det som laxativ är det ingen bra lösning på sikt.
    De enda kosttillskott som jag rekommenderar är organiska (helt utan syntetiska tillsatser). Innate är ett bra sådant som du kan hitta på greatlife.se – men som sagt kolla först via blodprov om du verkligen behöver det.
    Om du tar det som laxativ är lösningen att se över dina kostvanor så att du får ordning på din matsmältning.
    Behöver du mer hjälp med det här får du gärna höra av dig via min blogg: ullagabay.com

    E345: http://wildhealths.com/sv/pages/1347121
    Magsesium Citrate: http://www.foodchemadditives.com/products/magnesium-citrate
    Citric Acid: http://www.foodchemadditives.com/products/citric-acid-monohydrate
    What is magsesium Citrate: http://www.everydayhealth.com/drugs/magnesium-citrate

  • Ulla skrev:

    “… kolla först via blodprov om du verkligen behöver det”

    Men hallå där. Det finns inga “prov” som säger det, utan det är ens kropp som säger det och behöver det. Person a kanske har ett speciellt behov av något, för att den tex röker, såsom mycket mer C-vitamin eller mineraler. Vad som syns i blodet, vad spelar det för roll, det är inte dit näringen ska, utan det är transportvägen… mycket av något där kan ju skvallra om att det inte når cellerna – men då skulle den vitrock Ulla lutar sig emot säga att behovet är mindre eller inte finns. Först måste man veta lite grundpusselbitar, sedan kan man säga att man är i skick att kunna ge andra rekommendationer? Du kan maila mig om du behöver mer hjälp.

    • Man ska nog inte ta c-vitamin för att kunna fortsätta röka. Där råder nog ett gravt missförstånd om hälsans förmåner och möjligheter.. Dessutom gå till läkaren och lukta rök för att be dem ta prover för att se hur landet ligger… Tja vad tänker en vitrock? Den akademiska nedlåtande blicken kan jag föreställa mig eftersom jag sett den och det tråkiga i sammanhanget är ju att jag slutade röka 87-88 medan vitrocken som det spöke de företräder fortfarande ser mig som missbrukare.. En akademisk utbildning ser iaf jag som en förädling och finslipning av sinnet allt annat är bara kallhamrat stål..

      Du kan mejla mej om du behöver mer råd.

      Angående citrat verkar det som -klorid är verksammare och potentare vid brist, som kalium-, magnesium- osv och kanske riskablare. I alla fall måste det finnas en orsak till att kalium numer säljs i hälsokost men att det verkar vara citrat blott och visst hävde det decennier av kramp och spänningar som vitrocken ignorerat… Att se i syne fungerar kanske och den fiktiva cigaretten denne önskade se i min mungipa satt i alla fall där för syns skull oavsett min avsmak för tobak… Välmåga kan ju misstolkas som rus och onykterhet. Tja jag har väl tagit hälsan i hand och på allvar med ett fast grepp.

  • @knaper: Magnesiumcitrat E345 är en saltprodukt ur citronsyra (Citric Acid E330). Det kan tas som kosttillskott eller laxativ. Används även som stabiliserande, surhetsreglerande, för färgfixering och som saltersättning i mat. I vilken utsträckning det används i Sverige i mat vet jag inte, ska kolla mer.
    Nedan har du länkar som förklarar (de flesta på engelska då det är svårt att hitta ordentligt informativa svenska) och visar på risker och biverkningar.
    Om du tar det som kosttillskott bör du vara säker på att du har en brist annars kan det skapa obalans bland andra mineraler ex kalk.
    Om du tar det som laxativ är det ingen bra lösning på sikt.
    De enda kosttillskott som jag rekommenderar är organiska (helt utan syntetiska tillsatser). Innate är ett bra sådant som du kan hitta på greatlife.se – men som sagt kolla först via blodprov om du verkligen behöver det.
    Om du tar det som laxativ är lösningen att se över dina kostvanor så att du får ordning på din matsmältning.
    Behöver du mer hjälp med det här får du gärna höra av dig via min blogg: ullagabay.com

    E345: http://wildhealths.com/sv/pages/1347121
    Magsesium Citrate: http://www.foodchemadditives.com/products/magnesium-citrate
    Citric Acid: http://www.foodchemadditives.com/products/citric-acid-monohydrate
    What is magsesium Citrate: http://www.everydayhealth.com/drugs/magnesium-citrate

  • Har inte bra koll, men kollat på sånt där förr… och valde då ascorbatformen av mineraler, istället för tex citrat. Alltså kopplat till ascorbinsyra istället för citronsyra. Räknat på molekylvikter och hur de nu gör det… så om man vill ha ascorbatformen av C-vitamin (som inte är sur, och är med bra upptag) så kan man ha proportionerna 1:2 bikarbonat askorbinsyra – fast det kanske inte kallas för askorbatform, minns inte. För mineraler, tex om man tar dolomitkalk i någorlunda mjölform, så är det proportionerna 1:1 mellan askorbinsyra och dolomitkalk.

  • Citrat nämns som ett mellansteg i ovan beskrivna process. Känner någon insatt till om det finns andra och sundare källor till citrat? Jag brukar ta små tillskott av magnesiumcitrat, men har på sistone börjat fundera över om det är bästa formen.

  • Har inte bra koll, men kollat på sånt där förr… och valde då ascorbatformen av mineraler, istället för tex citrat. Alltså kopplat till ascorbinsyra istället för citronsyra. Räknat på molekylvikter och hur de nu gör det… så om man vill ha ascorbatformen av C-vitamin (som inte är sur, och är med bra upptag) så kan man ha proportionerna 1:2 bikarbonat askorbinsyra – fast det kanske inte kallas för askorbatform, minns inte. För mineraler, tex om man tar dolomitkalk i någorlunda mjölform, så är det proportionerna 1:1 mellan askorbinsyra och dolomitkalk.

  • Citrat nämns som ett mellansteg i ovan beskrivna process. Känner någon insatt till om det finns andra och sundare källor till citrat? Jag brukar ta små tillskott av magnesiumcitrat, men har på sistone börjat fundera över om det är bästa formen.

  • En kvinna som kom på vad som orsakade sonens ohälsa:

    Slutsats

    Den utlösande faktorn för Linus allergi är citronsyra (E330). Den verkar som en katalysator vars symtom blir allergi. Tar man bort citronsyran utlöses ingen allergi!

    Trolig förklaring

    Men hur var det nu? Citronsyran är ju en naturlig substans. Javisst, Linus kan äta citrusfrukter, d.v.s. naturlig citronsyra, men han får allergi om han äter eller dricker produkter med tillsats av citronsyra! Det är alltså inte citronsyran som orsakar problemet. Det måste vara något som är annorlunda med den citronsyra som framställs till livsmedelsindustrin. När vi började leta på nätet så fann vi att den industriellt framställda citronsyran inte alls framställs av citroner utan genom att man jäser en speciell sorts svartmögel, Aspergillus Niger, i en socker/salt-lösning, se kemikalieinspektionens tekniska beskrivning.

    Hela:
    http://www.allt2.se/fri-fran-allergi/

  • En kvinna som kom på vad som orsakade sonens ohälsa:

    Slutsats

    Den utlösande faktorn för Linus allergi är citronsyra (E330). Den verkar som en katalysator vars symtom blir allergi. Tar man bort citronsyran utlöses ingen allergi!

    Trolig förklaring

    Men hur var det nu? Citronsyran är ju en naturlig substans. Javisst, Linus kan äta citrusfrukter, d.v.s. naturlig citronsyra, men han får allergi om han äter eller dricker produkter med tillsats av citronsyra! Det är alltså inte citronsyran som orsakar problemet. Det måste vara något som är annorlunda med den citronsyra som framställs till livsmedelsindustrin. När vi började leta på nätet så fann vi att den industriellt framställda citronsyran inte alls framställs av citroner utan genom att man jäser en speciell sorts svartmögel, Aspergillus Niger, i en socker/salt-lösning, se kemikalieinspektionens tekniska beskrivning.

    Hela:
    http://www.allt2.se/fri-fran-allergi/

  • @Castoropollux: Ja, det är en sorglig cirkel vi hamnat i, alltifrån odling till färdiga livsmedel. Det industriella jordbruket har först strippat jorden på sin naturliga näring, för att sedan tillsätta syntetisk “näring” igen via konstgödsel… därefter tar livsmedelsföretagen vid med sina framställningsmetoder och tillsatser. Det är ingen hållbar utveckling för hälsan!

  • @Castoropollux: Ja, det är en sorglig cirkel vi hamnat i, alltifrån odling till färdiga livsmedel. Det industriella jordbruket har först strippat jorden på sin naturliga näring, för att sedan tillsätta syntetisk “näring” igen via konstgödsel… därefter tar livsmedelsföretagen vid med sina framställningsmetoder och tillsatser. Det är ingen hållbar utveckling för hälsan!

  • Tack för intressant information. Visste inte att industriellt framställd citronsyra kunde vara giftig men det förvånar inte. Aspergillus Niger dvs svartmögel, den fungus vars avfall citronsyran framställs från, är annars mycket illa beryktad för sin förmåga att producera aflatoxin, vilket är ett av de mest cancerframkallande toxiner som registrerats vid försök på labbråttor. Jordnötter som diskuteras i kommentarerna är dessutom notoriskt kända som bärare av aflatoxin från svartmögel. Kanske något att undvika.

  • Så övergödningen och användningen av NPK gödeln ger överskott av fosfor i rotfrukter o grönsaker? Det kanske inte är nog ens med tillsatserna utan den vattensjuka maten, potatisen, tomaterna med dålig hållbarhet adderar mer av ohälsa genom sitt kanske otjänliga innehåll av alldeles för höga halter av just denna specifika mineral….

  • Vad gäller KRAV så tillät de förr 10 % konventionellt mjöl i ekologiskt märkt bröd. Karenstiden för årtionden av konventionell odling att plötsligt kallas ekologisk är skrämmande kort. Om detta blott var en tidsaspekt eller grundades på återkommande mätningar är bäst att låta vara osagt. För dem som inte bryr sig om vad de stoppar i sig spelar inte någondera någon roll. De köpte ändå inget näringsriktigare och hälsosammare för dem, miljö eller djur helt enkelt för att bara vara dyrare och med maten eller priset kom ju ingen hälsa… Sjukdomarna levererades ändå av livsmedelsverket, industrin o handeln med en avlägsen gud som tyst konspiratör mot mänsklighetens bästa..

    @Sofia. Sök på nätet. Bikarbonat, ättikssprit o citronsaft i kombination eller för sig kan vara lika bra alternativ.

  • Vad gäller KRAV så tillät de förr 10 % konventionellt mjöl i ekologiskt märkt bröd. Karenstiden för årtionden av konventionell odling att plötsligt kallas ekologisk är skrämmande kort. Om detta blott var en tidsaspekt eller grundades på återkommande mätningar är bäst att låta vara osagt. För dem som inte bryr sig om vad de stoppar i sig spelar inte någondera någon roll. De köpte ändå inget näringsriktigare och hälsosammare för dem, miljö eller djur helt enkelt för att bara vara dyrare och med maten eller priset kom ju ingen hälsa… Sjukdomarna levererades ändå av livsmedelsverket med en avlögsen gud som tyst konspiratör mot mänsklighetens bästa..

    @Sofia. Sök på nätet. Bikarbonat, ättikssprit o citronsaft kan vara lika bra alternativ.

  • @Lena Christensson: E450 är stabiliserings- konsistens- och vattenbindande tillsatser i maten. De består av natrium- kalium- och kalciumdifostater som framställs ur syntetisk fosforsyra. Det används flitigt inom livsmedelsindustrin. 2014 publicerades en amerikansk studie av nästan 10 000 friska amerikaner mellan 20-80 år. Den visade på samband mellan ett högt intag av fosfor i mat och en allmänt förhöjd risk att dö i förtid. I publiceringen i Clinical Nutrition nämns även andra studier där man hittat samband med njursjukdomar, hjärt- kärlsjukdomar, vissa cancerformer och påverkan på sköldkörteln. Här finns studien i sin helhet: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3893724/

    @Anita: Tack för att du skickat vidare!

  • Det är inte alltid som företagen använder E330 i sin märkning. För att förvilla kan det helt enkelt stå Citronsyra eller Citric Acid. Handlar det om naturlig citronsyra från frukt så brukar det stå i innehållet.

    Det gäller att lusläsa innehållsdeklarationen även på de ekologiska varor som säljs förpackade. Ibland blir man förvånad över vad som kan ha passerat vid märkningen. Och inflationen är redan hög i alla olika symboler som används.

    @Sofia: Jag är mycket försiktig med rengöringsmedel, utöver att många innehåller E330 upplever jag obehag av giftiga kemikalieångor. Cocktaileffekten med samma ämne i många produkter kan på sikt skapa en överkänslighet, utan att man behöver ha en ren allergi. Själv använder jag Svinto tvålull sparsamt när det behövs (t ex i badrum) – märkt med Bra Miljöval (så länge det nu håller…)

    @Martin Gustavsson: Har du några exempel på KRAV-märkta matvaror med denna typ av citronsyra?

  • Tack för intressant information. Visste inte att industriellt framställd citronsyra kunde vara giftig men det förvånar inte. Aspergillus Niger dvs svartmögel, den fungus vars avfall citronsyran framställs från, är annars mycket illa beryktad för sin förmåga att producera aflatoxin, vilket är ett av de mest cancerframkallande toxiner som registrerats vid försök på labbråttor. Jordnötter som diskuteras i kommentarerna är dessutom notoriskt kända som bärare av aflatoxin från svartmögel. Kanske något att undvika.

  • Så övergödningen och användningen av NPK gödeln ger överskott av fosfor i rotfrukter o grönsaker? Det kanske inte är nog ens med tillsatserna utan den vattensjuka maten, potatisen, tomaterna med dålig hållbarhet adderar mer av ohälsa genom sitt kanske otjänliga innehåll av alldeles för höga halter av just denna specifika mineral….

  • Vad gäller KRAV så tillät de förr 10 % konventionellt mjöl i ekologiskt märkt bröd. Karenstiden för årtionden av konventionell odling att plötsligt kallas ekologisk är skrämmande kort. Om detta blott var en tidsaspekt eller grundades på återkommande mätningar är bäst att låta vara osagt. För dem som inte bryr sig om vad de stoppar i sig spelar inte någondera någon roll. De köpte ändå inget näringsriktigare och hälsosammare för dem, miljö eller djur helt enkelt för att bara vara dyrare och med maten eller priset kom ju ingen hälsa… Sjukdomarna levererades ändå av livsmedelsverket, industrin o handeln med en avlägsen gud som tyst konspiratör mot mänsklighetens bästa..

    @Sofia. Sök på nätet. Bikarbonat, ättikssprit o citronsaft i kombination eller för sig kan vara lika bra alternativ.

  • Vad gäller KRAV så tillät de förr 10 % konventionellt mjöl i ekologiskt märkt bröd. Karenstiden för årtionden av konventionell odling att plötsligt kallas ekologisk är skrämmande kort. Om detta blott var en tidsaspekt eller grundades på återkommande mätningar är bäst att låta vara osagt. För dem som inte bryr sig om vad de stoppar i sig spelar inte någondera någon roll. De köpte ändå inget näringsriktigare och hälsosammare för dem, miljö eller djur helt enkelt för att bara vara dyrare och med maten eller priset kom ju ingen hälsa… Sjukdomarna levererades ändå av livsmedelsverket med en avlögsen gud som tyst konspiratör mot mänsklighetens bästa..

    @Sofia. Sök på nätet. Bikarbonat, ättikssprit o citronsaft kan vara lika bra alternativ.

  • @Lena Christensson: E450 är stabiliserings- konsistens- och vattenbindande tillsatser i maten. De består av natrium- kalium- och kalciumdifostater som framställs ur syntetisk fosforsyra. Det används flitigt inom livsmedelsindustrin. 2014 publicerades en amerikansk studie av nästan 10 000 friska amerikaner mellan 20-80 år. Den visade på samband mellan ett högt intag av fosfor i mat och en allmänt förhöjd risk att dö i förtid. I publiceringen i Clinical Nutrition nämns även andra studier där man hittat samband med njursjukdomar, hjärt- kärlsjukdomar, vissa cancerformer och påverkan på sköldkörteln. Här finns studien i sin helhet: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3893724/

    @Anita: Tack för att du skickat vidare!

  • Det är inte alltid som företagen använder E330 i sin märkning. För att förvilla kan det helt enkelt stå Citronsyra eller Citric Acid. Handlar det om naturlig citronsyra från frukt så brukar det stå i innehållet.

    Det gäller att lusläsa innehållsdeklarationen även på de ekologiska varor som säljs förpackade. Ibland blir man förvånad över vad som kan ha passerat vid märkningen. Och inflationen är redan hög i alla olika symboler som används.

    @Sofia: Jag är mycket försiktig med rengöringsmedel, utöver att många innehåller E330 upplever jag obehag av giftiga kemikalieångor. Cocktaileffekten med samma ämne i många produkter kan på sikt skapa en överkänslighet, utan att man behöver ha en ren allergi. Själv använder jag Svinto tvålull sparsamt när det behövs (t ex i badrum) – märkt med Bra Miljöval (så länge det nu håller…)

    @Martin Gustavsson: Har du några exempel på KRAV-märkta matvaror med denna typ av citronsyra?

  • Förstår att Livsmedelsverket vill göra gällande att den industriellt framtagna citronsyran skulle vara naturlig då de först och främst är till för att gynna livsmedelsproducenter. Vad jag inte förstår är varför den mögelsvampproducerade citronsyran har Kravmärkts. Håller kvalitén på Krav-certifieringen att vattnas ur pga av korruption/infiltration och/eller företagsekonomiska hänsynstaganden? Kan vi inte längre lita på Krav? Artificiella och sjukdomsframkallande ingredienser är inte något som jag som kund vill betala extra för när jag köper Krav-produkter.

    Krav-organisationen borde ha vett att se om sitt varumärke och ställa höga kvalitetskrav vid certifiering av produkter. De har en monopolställning på marknaden och kan därför börja tumma på kraven för att öka sin vinst.

  • Citronsyra är en bra rengörare. Blanda ner i varmt vatten. Låt stå någon/några timmar. Beroende på materialet i det som skall rengöras.

  • Förstår att Livsmedelsverket vill göra gällande att den industriellt framtagna citronsyran skulle vara naturlig då de först och främst är till för att gynna livsmedelsproducenter. Vad jag inte förstår är varför den mögelsvampproducerade citronsyran har Kravmärkts. Håller kvalitén på Krav-certifieringen att vattnas ur pga av korruption/infiltration och/eller företagsekonomiska hänsynstaganden? Kan vi inte längre lita på Krav? Artificiella och sjukdomsframkallande ingredienser är inte något som jag som kund vill betala extra för när jag köper Krav-produkter.

    Krav-organisationen borde ha vett att se om sitt varumärke och ställa höga kvalitetskrav vid certifiering av produkter. De har en monopolställning på marknaden och kan därför börja tumma på kraven för att öka sin vinst.

  • Citronsyra är en bra rengörare. Blanda ner i varmt vatten. Låt stå någon/några timmar. Beroende på materialet i det som skall rengöras.

  • TACK för en mycket relevant, lärorik och intressant artikel om citronsyra! Jag har en fråga: jag har för mig att jag har läst att stabiliseringsmedlet E450 skulle vara till men för hjärthälsan, men jag är inte människa att hitta texten igen. Detta finns ju också i en mängd livsmedel. Känner du till något om detta?

  • Mögel trivs på alla övergödslade produkter. Jordnötterna som industrin offer och dessutom besprutade mot självdestruktion måste bli ett gissel för de flesta. Övergödsling ger alltså sämre hållbarhet och kräver alltså fler medel och åtgärder för att inte redan innan försäljningen ha nått ett synligt stadium av osäljbarhet. Trots allt är det vi inte kan se just det livsmedelsverket borde slå ner på….

    Lök som får fläckar som mjuknar är övergödslad och en otjänlig produkt som knappt hinner hem till skafferiet innan verkligheten hinner ifatt den. Vänta bara några dagar så ruttnar förtroendet för livsmedelsindustrin.

    Sedan jag gick över till ekologiskt har eksemet försvunnit. Givetvis har konserver fått hamna där de hör hemma. Saft är numer hemkokt på riktiga bär med råsocker istället för den raffinerade hälsotjuven vitt socker. Råsocker har arom istället för chock. Det upptäcker missbrukarna efter ett tag.

  • Jordnötter har säkert också fastställts att vara säkert för människor!!! Liksom många andra ämnen som kan orsaka reaktioner hos känsliga individer.
    Svårt att få etablissemanget att förstå att vi alla är olika.
    Har själv blivit av med en fruktansvärd huvudvärk genom att ta bort citronsyra.

  • Citronsyran är EN orsak till att eksem kan förvärras av kortisonkrämer. En annan orsak som man kanske inte tänker på, är att kortisonet kan skapa en form av “allergi” mot, eller beroende av just kortison. Det innebär att eksemet ständigt kommer tillbaka så fort man slutar smörja med krämerna. Eller så krävs allt starkare krämer för att få någon effekt, till slut slutar även den starkaste att fungera och man erbjuds kanske istället immunosuppressiva läkemedel (vilket knappast heller är något som är bra för kroppen..). Det är något att tänka på för den som kanske slutar med kortisonkrämer för att undvika citronsyran men ändå inte blir bättre. Det är nämligen så att om man slutar med krämerna (och har utvecklat allergi/beroende) får man ofta svåra avgiftningssymtom i form av eksem som sprider sig över hela kroppen. Dessa kan komma och gå under lång tid. Det är då lätt att tro att eksemet “blivit värre” och man letar kanske förgäves efter någon dold källa till det. Det finns många, många drabbade men fenomenet, som kallas för TSW/RSS (Topical Steroid Withdrawal/Red Skin Syndrome), har inte varit särskilt känt. Det finns dock en sida på nätet: http://www.itsan.org och på FB en grupp som heter Topical Steroid Withdrawal-Red Skin Syndrome.

  • “(E330 eller citronsyra som det heter är något som har granskats och det har fastställts att det är säkert för människor”, säger Ylva Sjögren Bolin, kemist och allergiexpert på Livsmedelsverket)” skulle så gärna vilja se den forskningen! Att få till en granskning idag om ett av livsmedelsindustrins vanligaste tillsatsämnen är det ingen i den branchen som är intresserad av. Hade blivit överlycklig om någon hade kunnat granska den kemiska citronsyran!

  • TACK för en mycket relevant, lärorik och intressant artikel om citronsyra! Jag har en fråga: jag har för mig att jag har läst att stabiliseringsmedlet E450 skulle vara till men för hjärthälsan, men jag är inte människa att hitta texten igen. Detta finns ju också i en mängd livsmedel. Känner du till något om detta?

  • Mögel trivs på alla övergödslade produkter. Jordnötterna som industrin offer och dessutom besprutade mot självdestruktion måste bli ett gissel för de flesta. Övergödsling ger alltså sämre hållbarhet och kräver alltså fler medel och åtgärder för att inte redan innan försäljningen ha nått ett synligt stadium av osäljbarhet. Trots allt är det vi inte kan se just det livsmedelsverket borde slå ner på….

    Lök som får fläckar som mjuknar är övergödslad och en otjänlig produkt som knappt hinner hem till skafferiet innan verkligheten hinner ifatt den. Vänta bara några dagar så ruttnar förtroendet för livsmedelsindustrin.

    Sedan jag gick över till ekologiskt har eksemet försvunnit. Givetvis har konserver fått hamna där de hör hemma. Saft är numer hemkokt på riktiga bär med råsocker istället för den raffinerade hälsotjuven vitt socker. Råsocker har arom istället för chock. Det upptäcker missbrukarna efter ett tag.

  • Inflammationen i huden kommer av klådan vartill naglar och smuts snart etablerar röda kulor och mer hudirritation. Om eksembarn fick sina naglar och händer lika borstade och tvättade som kirurgens skulle mycket av besvären mildras. Den bästa behandlingen jag hittat som atopiker med hela kroppen som verksamhetsfält sedan 6 månaders ålder är äppelcidervinägern. Längre upp i åren nöjde sig eksemen med böjvecken. Men den läkande upptäckten lät vänta på sig alldeles för länge, men har fungerat på alla andra sår , inskektsbett, fästingar och bett och solbränna. Tom misstänkta hudväxter torkar äppelcidervinägern ut.

    Möttes givetvis av misstro som ratade mjukgörande hudkrämer med en grotesk lista av kemikalier. Kortisonets effekt på och utarmning av skelettet, har inte orsakat vården några som helst tankar på råd eller lindring av skadeverkningarna.

  • Jordnötter har säkert också fastställts att vara säkert för människor!!! Liksom många andra ämnen som kan orsaka reaktioner hos känsliga individer.
    Svårt att få etablissemanget att förstå att vi alla är olika.
    Har själv blivit av med en fruktansvärd huvudvärk genom att ta bort citronsyra.

  • Citronsyran är EN orsak till att eksem kan förvärras av kortisonkrämer. En annan orsak som man kanske inte tänker på, är att kortisonet kan skapa en form av “allergi” mot, eller beroende av just kortison. Det innebär att eksemet ständigt kommer tillbaka så fort man slutar smörja med krämerna. Eller så krävs allt starkare krämer för att få någon effekt, till slut slutar även den starkaste att fungera och man erbjuds kanske istället immunosuppressiva läkemedel (vilket knappast heller är något som är bra för kroppen..). Det är något att tänka på för den som kanske slutar med kortisonkrämer för att undvika citronsyran men ändå inte blir bättre. Det är nämligen så att om man slutar med krämerna (och har utvecklat allergi/beroende) får man ofta svåra avgiftningssymtom i form av eksem som sprider sig över hela kroppen. Dessa kan komma och gå under lång tid. Det är då lätt att tro att eksemet “blivit värre” och man letar kanske förgäves efter någon dold källa till det. Det finns många, många drabbade men fenomenet, som kallas för TSW/RSS (Topical Steroid Withdrawal/Red Skin Syndrome), har inte varit särskilt känt. Det finns dock en sida på nätet: http://www.itsan.org och på FB en grupp som heter Topical Steroid Withdrawal-Red Skin Syndrome.

  • “(E330 eller citronsyra som det heter är något som har granskats och det har fastställts att det är säkert för människor”, säger Ylva Sjögren Bolin, kemist och allergiexpert på Livsmedelsverket)” skulle så gärna vilja se den forskningen! Att få till en granskning idag om ett av livsmedelsindustrins vanligaste tillsatsämnen är det ingen i den branchen som är intresserad av. Hade blivit överlycklig om någon hade kunnat granska den kemiska citronsyran!

  • Är citronsyra lämpligt att använda när man vill få bort kalkavlagringar?
    (Vid städning av badrum etc)

  • Inflammationen i huden kommer av klådan vartill naglar och smuts snart etablerar röda kulor och mer hudirritation. Om eksembarn fick sina naglar och händer lika borstade och tvättade som kirurgens skulle mycket av besvären mildras. Den bästa behandlingen jag hittat som atopiker med hela kroppen som verksamhetsfält sedan 6 månaders ålder är äppelcidervinägern. Längre upp i åren nöjde sig eksemen med böjvecken. Men den läkande upptäckten lät vänta på sig alldeles för länge, men har fungerat på alla andra sår , inskektsbett, fästingar och bett och solbränna. Tom misstänkta hudväxter torkar äppelcidervinägern ut.

    Möttes givetvis av misstro som ratade mjukgörande hudkrämer med en grotesk lista av kemikalier. Kortisonets effekt på och utarmning av skelettet, har inte orsakat vården några som helst tankar på råd eller lindring av skadeverkningarna.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *