Assanges advokater dör och klättrande man på Ecuadors ambassad

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 23 augusti 2016
- NewsVoice redaktion
Julian Assange aug 2014 - Wikimedia Commons

NOTERAT. Dramat runt Wikileaks-grundaren Julian Assange fortsätter. I april dog Assanges advokat John Jones QC och den 12 maj gick ytterligare en av Assanges advokater bort vid namn Michael Ratner. När sedan en man igår försökte klättra in i ett av de fönster där Assange vistas på Equadors ambassad uppstod misstankar om ett försök till lönnmord.

The Register, “Assange lawyer dies”:

With immense sadness we share the tragic news of the death of John Jones QC,” said a statement from his legal firm, Doughty Street Chambers, where he was the head of its international criminal law team. It did not provide any details on the nature or location of his death.

Russia Today, “Michael Ratner, Wikileaks lawyer & civil liberties legend, dies at age 72”:

Ratner had a deep understanding of the global fight for civil liberties, describing Edward Snowden, Chelsea Manning, and Assange as doing “their civic duty by disclosing information on government overreaching.”

“They all exhibited great moral courage in doing so. And they all deserve far more than unfair imprisonment and exile for the service they have done for the American people and for people all around the world,” he explained to the Guardian.

Russia Today, “‘Assange kill attempt’? Unknown man climbs Ecuador’s London embassy, sheltering WikiLeaks chief”:

Social media users are in a panic after WikiLeaks said an unknown man had climbed the Ecuadorian embassy in London where Julian Assange has been staying for four years. Users suggested that it was probably an assassination attempt, “ordered by Clinton.”

“…At 2:47am an unknown man scaled the side wall [and the] window of the Ecuadorian embassy in London; fled after being caught by security,” a statement from WikiLeaks said early Monday morning.

Text: NewsVoice

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Vi ska ju förstå det som att övervakarna har filmat och applåderat förloppet under stor förnöjsamhet och sett till att fördröja ett ingripande. Å andra sidan demonstreras värdet av kostnaden för bevakningen på 160 miljoner till intet förpliktande.

 • Flera miljoner pund har lagts för att övervaka denna ambassad dygnet runt, år efter år. Anledningen är ju givetvis att man vill ha 100-koll på Assange och var han befinner sig, för om han plötsligt går utanför området så ska man ju gripa honom. Att man sedan inte lyckas får tag i och gripa den här andra personen som klättrat upp på ambassaden verkar därför något märklig. Misstänker därför att detta kan vara utfört av människor med kopplingar till dom som faktiskt bevakar ambassaden i fråga. För man börjar kanske bli något desperat nu när mer och mer kommer fram via wikileaks och i allt snabbare takt.

 • Express (23 aug 2016): Assange ‘assassination’ mystery as embassy and police at odds over ‘TWO HOUR’ response

  “According to the Vienna Convention on Diplomatic Relations (1961), the host country has the special duty to take all steps to protect the Appropriate premises of any diplomatic mission Against any form of intrusion or harm.

  “In this case, the security of the Ecuadorian Embassy in the UK is the responsibility of the British Authorities.”

  “The Ecuadorian Government therefore it expresses concern about the inadequate response by the British Authorities, who only arrived at the embassy more than two hours after the incident took place.”

  “The Government of Ecuador regrets that, despite the enormous resources that the British government has undertaken to Prevent Julian Assange leaving the Ecuadorian embassy, the authorities did not respond more to this extremely serious quickly attempt an unauthorised entry.”

 • Det är så EN demokratisk stat arbetar för att TYSTA den Marknad som Vill, Kan OCH vågar förstå när, var och VARFÖR!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *