Kerstin Ögren kommenterar DN:s ledare om själviskheten i samhället

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 11 augusti 2016
- NewsVoice redaktion
David Brooks på PBS- Foto: Wikimedia Commons

David Brooks på PBS- Foto: Wikimedia Commons

Kerstin Ögren som skrivit boken ”Välfärden sviker oss” – om maktutövande som omöjliggör jämställdhet och tillit” kommenterar David Brooks ledarartikel i DN om själviskhet i samhället.

Text: Kerstin Ögren, tekn.dr, socialpsykolog och utredare, Communis.se | Bild nedan: skärmdump från DN | Läs mer av Ögren | Bild ovan: David Brooks på PBS – Foto: Wikimedia Commons

På ledarsidan i DN den 8 augusti skriver David Brooks bland annat under rubriken “Samhället vilar inte bara på egon”:

David Brooks egon ledare. DN 2016“Belönar man ett litet barn för hjälpsamhet blir det mindre intresserat av att hjälpa till. Att bygga samhälls­institutioner på antagandet att människor är själviska varelser riskerar att skapa mer själviskhet.

Det västerländska samhället vilar på antagandet att människan i grunden är självisk. Machiavelli och Hobbes gav oss inflytelserika tankeskolor med den mänskliga själviskheten som bas. Sigmund Freud gav oss en själviskhetens psykologi. Barn ”är totalt egoistiska, de upplever sina behov intensivt och går hänsynslöst in för att tillgodose dem.

Den klassiska nationalekonomin arbetar efter en modell som säger att människan främst drivs av materiellt egenintresse. Statsvetenskapen utgår från att vi drivs av begär att maximera vår makt.

Men denna världsåskådning är uppenbart felaktig. I verkligheten motvägs själviskheten av empati och altruism. Detta är inte sliskig sentimentalitet utan ett vetenskapligt faktum: Redan i späd ålder byggs våra nervförbindelser av kärlek och omsorg. Vi har utvecklats till att samarbeta med varandra och ha medkänsla. Vi är starkt motiverade att bistå andra och delge dem våra kunskaper…”

Kerstin Ögren

Kommentar

Tänk vad man kan få till det med vetenskap. Människor är mer komplicerade än så. Det finns inte EN orsak till olika beteenden. Ett barn blir inte egoistiskt av att vuxna ger positiv feedback på vad de gör. De blir stärkta i sin självkänsla, ja! Men det innebär inte att de blir egoistiska.

Brooks blandar äpplen och päron i sin artikel. Att marknaden korrumperar människor och gör oss själviska stämmer säkert. Men det finns människor som står emot eftersom de har stark självkänsla och andra värden i livet som de anser viktigare, som empati, gemenskap, tillhörighet som ibland innebär att man värnar om sin lilla grupp. Men även den lilla gruppen kan vara väldigt egoistisk och marknadsmässig utåt.

Så komplexiteten i varje människas handlande är inte bara självisk ELLER altruistisk, utan bygger på våra erfarenheter inom de grupper vi ingår och intresset för utomstående grupper. Ju öppnare vi är för främmande sätt att leva desto mer erfarenheter får vi och blir därmed kanske mindre egoistiska.

Text: Kerstin Ögren, tekn.dr , socialpsykolog och utredare, Communis.se | Läs mer av Ögren

 


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Så rätt Kerstin Ögren har med orden “Människor är mer komplicerade än så. Det finns inte EN orsak till olika beteenden.”

  Att ‘allting’ ska studeras ‘vetenskapligt’ och plockas sönder i minsta beståndsdel börjar bli (mer än!)tröttsamt ..minst sagt!!

 • Så rätt Kerstin Ögren har med orden “Människor är mer komplicerade än så. Det finns inte EN orsak till olika beteenden.”

  Att ‘allting’ ska studeras ‘vetenskapligt’ och plockas sönder i minsta beståndsdel av börjar bli (mer än!)tröttsamt ..minst sagt!!

 • Långsiktig egoism är altruism. Förmågan att se samband och tänka långsiktigt kan stärkas av att andas djupt för att syresätta blodet. Samtidigt som man gör detta kan man sitta still och betrakta vad som kommer upp i medvetandet. Det kallas meditation/introspektion.

  Om vi vill att människor ska sluta läsa media som blandar äpplen och päron bör vi kanske överväga om vi själv bör göra det eller om vi själva bör länka till bättre alternativ media? Meditera på den saken! Avgör själv!

  Min egen slutsats är att man måste tänka rätt och göra rätt för att det ska bli rätt.

 • Fantastiskt hur man får till det! Nu skall jag också få dåligt samvete att jag kräver att svenska staten uppfyller sin del av samhällskontraktet, som vi vanliga medborgare var tvungna att teckna. Själv har jag uppfyllt min del och i åratal betalat skyhöga skatter för att få en tryggad ålderdom, förstklassig vård, om jag behöver, en hyfsad pension, som det går att leva på och ett tryggt samhälle, där jag kan lita på myndigheter som t.ex. polisen och institutioner som t.ex. sjuk- och åldringsvården.
  Men ack vad jag bedrog mig!

  Det är inte de egna medborgarna, som har bidragit i åratal och bidrar till den gemensamma kakan, man satsar på i första hand. Migrationsverket har med hjälp av våra odugliga och illojala politiker delat ut närapå fyra miljarder kronor till de asylsökandes boenden. Helt kallsinnigt ställer man sig till människor som hinner dö i kön till sin operation/behandling. I vissa skolor, som i detta land skall vara fria från religiösa inslag har man inrättat bönerum för “våra” muslimer, men man tjafsar fortfarande om skolavslutningen, som endast får vara i kyrkan, om prästen låter bli att välsigna barnen.
  Man håller sig för pannan!

  Var är alla våra rödstrumpor, när det gäller kampen för den muslimska kvinnans friheter? Nu hör det till gatubilden att även små flickor skall vara “förklädda” till oigenkännlighet.

  Vad är det som behövs så att det svenska folket äntligen vaknar?

 • David Brook lever i en egen väld vilket inte är ovanligt för forskare. Enl min uppfattning är det dravel (norrländskt) från början till slut.

 • Artikeln i DN är ytterligare ett steg i programmeringen av folket.
  “Vi är själviska” dvs vi är medfött ovilliga att ta emot invandrare och dela med oss.
  Ligger i naturen dvs helt normalsjukt att jag inte gillar att kultur och samhälle tas ifrån mej.
  Det är mej det är fel på, tur att dom som bestämmer förstår bättre och hjälper mej där
  jag kommer till korta.

  Det mesta är bara helt galet..
  Själv skulle jag vilja backa till den tid då jag kunde ställa min cykel olåst
  eller sova med öppen dörr på sommaren.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *