Trotsig Merkel försvarar att Tyskland tog in en miljon flyktingar

publicerad 4 augusti 2016
- av NewsVoice

Merkel.imigranter.2016

Tysklands förbundskansler Angela Merkel tillbakavisar kritik mot beslutet att släppa in över en miljon, till största delen muslimska, migranter i Tyskland förra året. “Vi kan klara av en historisk uppgift … vi klarar det. Ångest och rädsla kan inte styra våra politiska beslut”, sa hon vid en presskonferens 28 juli, och tillade: “Jag kan inte lova er att vi aldrig mer kommer att ta emot ytterligare en massvåg av flyktingar.”

Text: Sorene Kern | Översättning: Maria Celander | Artikeln är återpublicerad med tillstånd av tankesmedjan The Gatestone Institute i New York | Läs fler artiklar från Gatestone-institutet

När hon höll sin årliga sommarpresskonferens i Berlin 28 juli, visade Merkel upp en trotsig attityd, ignorerade kritiken mot den flyktingpolitik hon för, och underströk att inga förändringar är på gång vad gäller hennes öppna dörrar-hållning. Hon sa också att hon inte bär något ansvar för den senaste tidens utbrott av våldsamma attacker i Tyskland.

Tyskland har skakats av en yxattack på ett tåg i Würzburg, en masskjutning i München, en macheteattack i Reutlingen och en självmordsbomb i Ansbach – inom loppet av en vecka.

Attackerna, som skördade 13 dödsoffer, utfördes samtliga av muslimer: Tre av dem begicks av asylsökande och en av en tysk-iranier som hatade araber och turkar.

Merkel, som avbröt sin sommarsemester för att närvara vid den 90 minuter långa presskonferensen, vilken tidigarelades en månad, upprepade än en gång sitt credo: “Vi klarar det!” (“Wir schaffen das!“). Denna fras har hon upprepat gång på gång sedan den tyska migrationskrisen exploderade 4 september 2015, då hon öppnade Tysklands gränser för tiotusentals migranter som satt fast i Ungern.

Hon sa:

“Vi bestämde oss för att fullgöra våra humanitära plikter. Jag har aldrig sagt att det kommer att bli lätt. Jag sa då, och jag säger det igen nu, att vi kan klara av en historisk uppgift – och att detta är ett historiskt test i globaliseringens tid – precis som vi har klarat så mycket redan, vi klarar det. Tyskland är ett starkt land.”

Merkel menade att jihadisternas mål är att “splittra vår enighet och undergräva vår livsstil. De vill hindra vår öppenhet inför att välkomna folk. De vill sprida hat och rädsla mellan kulturer och också mellan religioner”.

Kanslern sa att hon är medveten om att tyskarna oroar sig för sin personliga säkerhet: “Vi gör allt vi kan för att trygga säkerheten i Tyskland”, konstaterade hon, men tillade: “Ångest och rädsla kan inte styra våra politiska beslut.”

Merkel gick också igenom en niopunktsplan för att öka säkerheten i Tyskland:

 1. Ett tidigt varningssystem för att identifiera radikalisering bland migranter;
 2. En utökning av personalstyrkan vid tyska underrättelsetjänster;
 3. En informationsteknisk myndighet som fokuserar på att spåra kommunikation på nätet mellan jihadister;
 4. Regelbundna gemensamma övningar med polis och militär för att träna in åtgärder för kontraterrorism;
 5. Mer forskning kring islamisk terrorism och radikalisering;
 6. Bättre europeiskt samarbete kringunderrättelseinformation;
 7. Restriktioner kring vapenförsäljning på nätet;
 8. Ett nationellt register för övervakning av vilka som tar sig in i och lämnar landet samt
 9. Göra det enklare attutvisa asylsökande som bryter mot lagen.

Merkel sammanfattade genom att vägra vika sig en tum:

“För mig är det självklart: Vi håller oss till våra principer. Vi ska ge dem som är politiskt förföljda en fristad och skydd under Genèvekonventionen.” Hon tillade: “Jag kan inte lova er att vi aldrig mer kommer att ta emot ytterligare en massvåg av flyktingar.”

Merkel har kritiserats allt hårdare för hur hon hanterat migrationskrisen. Det invandringskritiska partiet Alternativ för Tyskland (AfD), konstaterade:

“Med tanke på ökningen av extremt allvarliga incidenter, kräver AfD att regeringen akut uppfyller sina plikter och stabiliserar säkerhetsläget i Tyskland genom verkningsfulla gränskontroller. Andra steg såsom omedelbar och konsekvent utvisning av kriminella måste oundvikligen följa.”

Tidningen Bayernkurier, som drivs av Merkels kristdemokratiska CDUs bayerska systerparti CSU, skrev:

“Inte bara har Angela Merkels politik utgjort ett stimulanspaket för högerpopulister, de säkerhetsrisker som kanslern skapat med sina öppna gränser är också smärtsamt uppenbara.”

Tidningen Die Welt menade att Merkels upprepande av frasen “Vi klarar det!” utgör en “provokation” och kritiserade henne niopunktsplan, som man ansåg vara alltför “vag”. I en dräpande artikel gick tidningens politiske redaktör Thomas Vitzthum till attack:

“Angela Merkel håller fast vid hela sin inställning. Hon försvarar sina handlingar förra året. Inget erkännande av några felbeslut hörs. Ingen ska heller förvänta sig att få se någon ånger i framtiden. Kanslern förblir hängiven sin nuvarande handlingsplan. Just nu är inte rätt tid att diskutera vilka nya åtgärder som behöver vidtas, säger hon. En klassisk Merkelrefräng följer: ‘Det måste finnas en grundlig analys.'”

Högertidningen Junge Freiheit skrev i en ledare att Merkel struntar i vilka konsekvenser hennes politik får:

“Landet är delat, dess medborgare djupt osäkra? ‘Vi klarar det!’ Sexattacker mot kvinnor på badhus och festivaler? ‘Vi klarar det!’ Terrorattacker av islamister i Tyskland? ‘Vi klarar det!’ Växande frustration och politisk apati bland befolkningen? ‘Vi klarar det!’

“Men vilka är ‘vi’? Inte ett ord från Merkel. Inte ett ord om kvinnorna som föll offer för sexattacker i Köln och på andra håll – offer för dem som Merkel släppt in i landet med sin öppna dörrar-politik och ett vänligt ansikte.

“Inte ett ord till de medborgare som i ett års tid har varit tvungna att hantera konsekvenserna av asylinvasionen. Inte ett ord till de lokalsamhällen som inte klarar ekonomi och boende åt de asylsökande. Inte ett ord till polisen, som nått bristningsgränsen på grund av okontrollerad invandring. Inte ett ord till soppköken, som måste ransonera utdelningen av mat på grund av distributionsstrider. Inte ett ord om den splittring i samhället som Merkels flyktingpolitik har orsakat – inte bara ett splittrat land, men också splittring inom familjer och grupper av vänner. Inte ett ord om att hennes beslut har minskat Tysklands inflytande i Europa.”

Tidningen Bild skrev:

“Detta kan sluta väl om problemen verkligen löses! Särskilt utvisningarna av dem som fått avslag på sin asylansökan utgör ett stort problem. I flera månader har regeringen lovat att snabba på repatrieringarna, men mycket lite har hänt. Och vad gäller niopunktsplanen mot terrorism: Låt oss få se handling i stället för bara väntan och munväder! För nästa sommar, då kommer tyskarna att döma Merkel för vad hon faktiskt har gjort.”

En färsk opinionsundersökning visade att två tredjedelar av tyskarna nu är emot en fjärde period som kansler för Merkel. Bara 36 procent av de svarande uppgav att de ville att Merkel och hennes CDU ska leda regeringsarbetet efter de federala valen 2017.

Text: Sorene Kern| Översättning: Maria Celander | Artikeln är återpublicerad med tillstånd av tankesmedjan The Gatestone Institute i New York | Läs fler artiklar från Gatestone-institutet

Soeren Kern är Senior Fellow på New York-baserade Gatestone Institute. Han är också Senior Fellow for European Politics på Madridbaserade Grupo de Estudios Estratégicos/Strategic Studies Group. Hans första bok, Global Fire, kommer ut 2016. Följ honom på Facebook och Twitter.


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Joseph Guillotin
  Marie Antoinette sa aldrig det där. Det var regime-change propaganda lik den vi möter i vår tid.
  Privata finansintressen spelade ut folket adeln kungahuset och kyrkan mot varandra och alla var förlorare.
  Katolska kyrkans rikedomar kunde tas över av de rika konspiratörerna. De följande krigen gödde konspiratörernas kolleger ytterligare genom skuldsättning av nationerna.
  Merkel och Tyskland har rollen som Europas bankir och sitter därför delvis i samma båt som angloamerika. Tror jag. Tyskland har ur den synvinkeln inte samma intressen som övriga Europa och det är angloamerikas avsikt med att konstruera EU på det sättet i kombination med outsourcing som skapat konkurrens mot produktionen i Europa. Meningen är från angloamerikas eliters sida att Europa vid sidan av Tyskland skall förbli i underläge och Tyskland skall framstå som ogina. Tyskland som fortfarande håller ställningarna som exportnation är beroende av goda relationer till angloamerika. Angloamerikas utpressning fungerar än så länge. Så tänker jag iaf när jag i likhet med er andra förbluffas över Tysklands till synes självdestruktiva beteende.
  Men kanske är det saker jag inte alls fattat?

 • Ännu en tondöv variant av “låt dem äta bakelser” och man kan alltid hoppas att slutresultatet blir detsamma.

 • Merkels reaktion förvånar inte. Hon er handplockat av Bilderberggruppen, precis som Tony Blair var på sin tid och troligen de flesta nuvarande och de sista minst 20 åren regerande politiker i Europa.
  I klassisk tysk maner utför hon sina uppdrag till punkt och picka. Hon har tydligen svalt den fantastisk humanitära biten.
  Naturligtvis är vi alla brödrar och systrar, men då måste man också visa att det är en ömsesidig känsla. Många nuvarande och tidigare flyktningar är välanpassat och glad att få leva i ett ordnat land, så därför måste man har ett mycket effektiv program samt civilcourage, att kasta ut de som förstör för alla andra.

  Planen är av igenkännbar art. Man skapar problem ( invandringen) och när kaoset har brutit ut och alla skriker att regeringen måste göra nåt, då kommer regeringen med lösningen ( inskränkning av friheten åt alla) Detta mönster har nu upprepats i oändlighet, att det inte krävs en Einstein för att genomskåda spelet. Globalisterna är mest rädda för att befolkningen börjar reagera och genomskåda spelet, för då har hela planen trots förvanska skolsystem, hjärntvättning genom media, toxiskt påverkan genom mat, medicin, luft och vatten inte haft den önskade effekten.

 • För varje kliv en politiker tar, så försvinner folkets frihet mer och mer!
  I nästan alla länder gör politikerna saker som folket inte vill, det är dags för folket att sätta stopp för det. En nationell strejk är en bra början, alla stannar hemma och gör ingenting, tills det sker en positiv förändring.

 • Politikerna tappar allt mer verkligheteskontakten. De kommer inte återfå den heller utan de kommer köra alltihop rakt in i äggen. Ju värre det blir desto mer kommer de stänga in sig i sin bubbla. Samma i Sverige. Man ser det redan. Även i mainstreammedia. De skärmar av sig allt mer.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *