Debatt: Medicinsk cannabis – Låt de sjuka få använda örten

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 5 september 2016
- Torbjörn Sassersson red.
Medicinsk cannabis - Foto: Crestock.com

Ge psykiskt sjuka människor ett nytt lagligt alternativ. Legalisera medicinsk cannabis. Det skriver Sara Frederiksen på DN Åsikt idag. NewsVoice fick hennes tillstånd att återpublicera debattartikeln. 

Text: Sara Frederiksen

Jag lever med en emotionellt instabil personlighetsstörning, även kallad borderline. När jag var 21 år började jag efter flera års självskadebeteende och destruktivt levnadssätt medicinera med den högsta rekommenderade dosen Fluoxetine (mer känt som Prozac). Jag har och får fortfarande detta utskrivet, men också olika benzodiazepiner – lugnande och ångestdämpande tabletter, men även sömntabletter.

DN Åsikt om medicinsk cannabis
Den 5 sep 2016 (kl 15:52 d) höll 91% av DN:s läsare med om att låta sjuka få använda medicinsk cannabis.

Jag har under dessa sju år fått flertalet identitetskriser, då användandet av dessa psykofarmaka gjort mig avtrubbad, känslokall och därmed mer accepterande mot olika former av misshandel. Till och från har jag haft olika samtalskontakter, men då köerna i psykiatrivården är långa kan man bli nekad trots att behov finns. Det lättaste för läkarna är att fortsätta medicinera, trots att det inte är optimalt att använda SSRI (antidepressiva medel) under lång tid.

När jag kom i kontakt med cannabis efter att ha läst olika publicerade forskningsartiklar bestämde jag mig för att testa. Jag valde ekologisk närodlad marijuana.

På mig fungerade det. Det hade samma lugnande och ångestdämpande effekt som de preparat som skrivs ut för mina symptom. Men utan de biverkningarna jag så gärna vill slippa.

I Sverige finns det många alkohol- och tablettmissbrukare. Många av dessa har psykiska sjukdomar i botten och har gått den lagliga vägen till sitt missbruk. Alkohol är – trots att det är en drog – lagligt. Benzodiazepinerna blir lagliga då en läkare skriver ut dem, fast de är narkotikaklassade. Både alkohol och benzodiazepiner är starkt beroendeframkallande. Därför leder ett dagligt bruk av någon av dessa lätt och ofta från ett bruk till ett missbruk. Alkoholförgiftningar och överdoser dödar idag alldeles för många människor.

Jag förstår de människor som drabbas av detta, direkt som indirekt (anhöriga, poliser, sjukvårdspersonal, socionomer etc.) och att de direkt avfärdar tanken på cannabis för att det i folkmun är knark. Mycket av det som skrivs om cannabis är ren skräckpropaganda och lögner, vilket självklart skrämmer befolkningen. Ny forskning finns och jag tycker det är på tiden att resultaten av dem sammanställs på svenska så att gemene man kan ta del av den och därefter ta ställning.

Om medicinsk cannabis varit lagligt hade det funnits ytterligare ett alternativ att välja på till de människor som måste få medicinsk hjälp för sina psykiska besvär. Alla alternativ som finns att välja på har biverkningar, men när det handlar om överlevnad måste man göra ett aktivt val. Biverkningarna av cannabis är enligt min mening mer humana än de andra två alternativen.

Jag kan fungera i vardagen och leva ett drägligt liv om jag använder cannabis i medicinskt syfte. Tyvärr är det fortfarande olagligt vilket medför att det innebär stora risker att köpa, odla och bruka det. De riskerna eller konsekvenserna av ett bruk kan vara ödesdigra för människor som då riskerar att förlora jobb, bostad, och även vårdnaden av sina barn. Inte heller att förglömma de rättsliga straff som böter och eventuellt fängelsestraff.

Hade staten haft tillstånd att skriva ut medicinsk marijuana hade även priserna på örten gått ner. Många sjuka människor tvingas bli kriminella för att sörja för sitt bruk av vad som enligt otaliga forskare är en medicin. Sverige behöver inte fler kriminella utan friskare människor.Jag har valt att skriva detta ur mitt självupplevda perspektiv. Jag läser artiklar och debattinlägg om cannabis nästan dagligen, men saknar texter av människor som medicinerar mot psykiska symptom. Därför väljer jag att själv skriva och berätta.

Text: Sara Frederiksen

Relaterat

Läs mer om medicinsk cannabis


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Torsten 20 Sep, 2016 at 13:08

  Ha, ha! Torstens kommentar sätter verkligen fingret på hur sinnessjukt vårt samhälle har blivit. Att någon enda person kan leva här på Jorden utan att först döva sig med sinnesförändrande preparat är nästan ofattbart. Tack för den, Torsten, det är bra att få skratta åt eländet, ibland.

 • Med tanke på hur detta skitsamhälle är konstruerat så borde precis ALLA droger vara såväl legaliserade som fritt utdelade, så man kan bedöva sig själv enligt eget behag.

 • Att Cannabis skulle vara verksamt mot ”emotionellt instabil personlighetsstörning, även kallad borderline” finner jag tossigt då just den impulsivitet som följer med diagnosen ofta kan leda till exempel missbruk av droger, sex, mat pengar osv. En psykoaktivt substans kan naturligtvis undvikas hos dessa instabila patienter. Möjligen att det kan vara positivt till en början, sedan blir det etter värre!

 • Jag trodde också under ca 30 år att cannabis var en drog som så många andra i samhället, för det var ju det man hade fått lära sig som liten samt när man växte upp. men nu har jag haft 30 år till på att lära mig att så var inte fallet, allt var bara en stor lögn för att medicinbolagen ska kunna upprätthålla sitt monopol, cannabis är ju världens bästa medicin, om du gör det på rätt sätt. för allt handlar ju om kunskap i dagens samhälle där jag anser mig får min beskärda del, och ju mer jag lärt mig, ju mer förståelse får jag om dess komplexitet som cannabis utgör, så nu försöker jag lära andra lite av vad jag vet om dess egenskaper.

  Och det gör jag på en av alla mina olika Facebooksidor ” Cannabis medicin i Norden” som ni mer än gärna får besöka i er strävan att lära er mer om cannabis som är världens bästa medeicinalväxt
  Direktlänk till mig finns här.. https://www.facebook.com/groups/1037029303036464/

 • @Stefan Johansson
  Om vi byter ut ‘Apotekare säljer’ mot ‘knarkliberaler glorifierar’, så läser ni följande:
  Apotekarna fortsätter nog med att sälja de absurdaste och haltlösaste ämnen, som röd och vit “koral”, “tolvmannakraft” och “tiomannavishet”, “prinsens potatisdroppar” och “björngalla” samt “ormister”, “valfiskfjäll” och “skorpiondroppar” m.m. Och herrar boktryckare fortfara nog att trycka alla slags hundra- eller tusenåriga receptböcker, som Kloka Gubben och dito Gumman, Sven Samuelssons hästebok etc. etc., så länge folk köper dem. Försöker någon vederlägga galenskaperna kallas det brödnit, och det kan inte vara eller bli annorlunda så länge naturvetenskapliga studier på högre eller lägre läroverk inskränker sig till en död bokstav.
  – En insändare i Barometern återgiven i tidningen Folkets Röst den 10 juli 1858, lätt moderniserad stavning
  Alle de fantastiska egenskaper som olika droger kan ha finns nu reducerade till en drog, Cannabis. Förespråkarna eller missbrukarna fantiserar om alla tänkbara fördelar med Cannabis, eller andra droger, men de flesta vanliga människor vet vilken skit droger som manipulerar människans belöningssystem ställer till med. Redan år 1858 visste man det.

 • Ni vet väl om att “Svenska Röda Korset” sålt cannabis en gång i tiden samt fått flertal medaljer för dess nyttighet för oss människor. jag berättar mer om detta på min sanningsenliga sida där jag visar bara sanningen och ingenting annat om cannabis som medicin för dom som har cancer samt dödlig epilepsi, samt visar artiklar, dokumentärer, filmer om cannabis som medicinalväxt

  välkommen att lära er mer om cannabis som medicinalväxt hos mig på http://endocannabinoider.bloggplatsen.se/

 • Förutom THC och CBD som cannabis innehåller så har dom fram tills i maj månad 2015 hittat 111 st olika cannabinoider, flertal olika flavinoider samt över 200 st olika Terpener ,, för att nämna några av alla dom över 750 olika ämnen som finns i cannabis

  Cannabis sativa: The Plant of the Thousand and One Molecules
  Nedanstående länk kommer från National Institutes of Health som är en av världens främsta medicinska forskningscentrum.

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4740396/

 • Immunförsvaret är beroende av signalsubstanser för att ge ett gott skydd mot sjukdomar, och när vi har brist av dom så får vi lättare sjukdomar, om vi kan fylla på signalsubstanserna som vi har brist på så hjälper vi vår kropp att bekämpa sjukdomar bättre, när vi tillför mer ammunition i form av signalsubstanser = cannabinoider.

  Man behöver ju inte fundera på varför cannabis är förbjuden, det handar om rätten till våra surt förvärvade pengar som läkemedelsbolagen har ensamrätt till på grund av deras monopol ställning

  Även på Karolinska Institutet, Institutionen för laboratoriemedicin , Avdelningen för patologi så forskas det på cannabis som cancermedicin
  och där så skriver dom om “apoptosis” som är samma sak som programmerad celldöd, du talar om för cancer cellerna att dom ska dö, så dör dom och inga andra organ eller celler tar någon som helst skada, utan det är bara cancercellerna som dör.
  detta är en forskningsstudie från 2006, http://molpharm.aspetjournals.org/content/70/5/1612.

 • På världens största bioteknikföretag Roche så forskas det mycket om cannabis som bot mot cancer. Nedanstående förkortade text är översatt till svenska och kommer från Roche

  Den genetiska datan förväntas underlätta utvecklingen av forskningen på de terapeutiska fördelarna med cannabisplantan för ett brett spektrum av olika hälsotillstånd , inklusive cancer och inflammatoriska sjukdomar.

  “Trots övertygande bevis på de terapeutiska fördelarna av Cannabis har mycket lite genforskningar utförts på detta område.

  Med den genetiska basen i sin hand, kan forskarna börja identifiera icke-psykoaktiva föreningar eller enzym vägar för att bättre belysa de terapeutiska fördelarna av Cannabis inklusive cannabis anti-cancer egenskaper.

  http://www.roche.com/media/store/releases/med_dia_2011-08-18b.htm

 • Och varför cannabis har en sån stor inverkan på vår kropp och vårt välbefinnande är inte så svårt att förstå om det kom till allmän kännedom att vi människor har ett eget cannabinoidsystem i vår egen kropp, som är mycket snarlika dom cannabinoider som finns i cannabis plantan.

  för vi tillverkar egna cannabinoider i vår egen kropp, snarlika dom som finns i cannabis, om vi kan tillföra dom rätta signalsubstanserna = cannabinoiderna till kroppen, så hjälper du kroppen att reparera sig själv när du tillför mer ammunition till kroppen i form av cannabinoider, flera av dom signalsubstanser som kroppen tillverkar och som finns i vår kropp heter “Endocannabinoider”

  Allyn Howlett and William Devane upptäckte 1990 att vi människor har ett eget cannabinoidsystem i våran egen kropp, http://www.drugscience.org/Petition/C3D.html

 • Hallå, ni verkar helt ha missuppfattat vad det handlar om. Industrihampa har ingen eller mycket mycket lite THC ( det ämne som är narkotiskt), det ni talar om är den vanliga Cannabisen/ haschet/marijuanan som används i berusningssyfte. Den industriella hampan och dess CBD-olja går inte att berusa sig på, istället är den mycket potent i läkande syfte för både kropp och psyke. Googla på CBD-olja så får ni chans att få info utan inblandning av fördomar och missuppfattningar. Dessutom är den numera helt laglig inom EU och finns att köpa i Sverige. Allt som glimmar är inte Knark.

 • Jag skulle aldrig själv bruka cannabis, och det vore traumatiskt om nära och kära, särskilt familjens ungdomar, använde den här örten, eftersom den påverkar personligheten. Man bör enligt min mening försöka komma dit man vill i livet utan sinnesförändrande preparat. Däremot har jag full förståelse för, att människor som har ont eller redan är sinnesförändrade och lider av det, vill använda cannabis för att orka med tillvaron. Det kan vara en ofarlig hjälp för många att uthärda sina besvär, fram till dess att de eventuellt, förhoppningsvis, får holistisk medicinsk hjälp att bli friska i grunden.

 • Per Larsen sammanfattar tyvärr ganska väl synen på cannabis och andra illegala droger som många i Sverige har idag. Den är färgad av decenniers propaganda mot cannabis och för läkemedelsindustrin och den klassiska skolmedicinen samt inte minst för alla som direkt tjänar på förbuden. Hur många idag tjänar sitt uppehälle i princip direkt av olagligheten i vissa substanser? Poliser, domstol, behandlingshem, psykologer, psykiatriker och politiker för att nämna de mest uppenbara. Skulle cannabis legaliseras idag skulle många förlora sina jobb och vad värre är komma att se sin livsgärning som felaktig och dessa båda skäl är huvudorsaken till oförmågan att ta till sig de helt uppenbara fakta som talar för en legalisering. I mina mörkare stunder tror jag att vi måste “vänta ut” personer eftersom förändring lättare sker mellan generationer än inom. Med det sagt kanske det blir svårt att hålla uppe bilden av cannabis som dödsdrog givet att det globalt sett håller på att ske en legalisering av det. I USA är det t ex sannolikt bara en tidsfråga innan cannabis är legaliserat på federal nivå. I dagsläget är cannabis helt lagligt för alla ändamål i en rad delstater, lagligt för medicinskt bruk i fler samt avkriminaliserat de facto i ännu fler.

 • Jag tycker våra politiker ska sluta att hyckla någon gång! De tillåter försäljning av tobak och alkohol som är skadligare än cannabis, varför är då cannabis förbjudet? Aldrig har jag sett en ansvarig politiker förklara detta. Inte heller har jag sett en journalist verkligen ställa en ansvarig politiker mot väggen och kräva ett svar på detta. Jag undrar även över örten salvia divinorum, varför är den förbjuden? Den har varit laglilg i England i många år de borde ha statistik på dess skadeverkningar, är ju bara att jämföra det med de 12000 svenskar som dör varje år av rökning. Och DMT som produceras naturligt i hjärnan när vi sover, totalförbjudet. Varför? Är det, rätt doserat, farligt? Är det någon som vill boka in en tid hos en ansvarig politiker och ställa dessa frågor så hänger jag gärna med!

 • 60 000 i Sverige har använt Cannabis den senaste veckan, de lider av , en psykiatrisk åkomma som kallas missbruk.
  Det är ett självmål att legalisera Cannabis, droger är och förblir en av de största riskfaktorerna till psykiatriskt elände och lidande. Cannabis är starkt vanebildande och det kan förorsaka psykoser och andra svåra tillstånd.
  Även rökningen som har minskat sedan 1970 talet kommer, om en legalisering av Cannabis genomförs, att öka. Även missbruket av tobak är i sig en källa till mental ohälsa.
  Artikeln är alltför tendensiös fört att trovärdig, artikeln avslutas med att påstå att Cannabis inte är farligt och att man skall införskaffa Cannabis illegalt.
  Man har knappast en diagnos som “Borderline” med självskadebeteende och destruktivt levnadssätt, personen här är missbrukare och behöver vård, inte droger.

 • Jag har inga problem med att människor behandlar sig med cannabis, så länge inte läkemedelsindustrin får ensamrätt på det och tjänar storkovan.

  Sara, det gör mig ont att du har haft det så tufft i livet, men det är bra att du har hittat något ofarligt som får dig att må bättre.

  De mediciner som du tar är så klart väldigt destruktiva. Till exempel innehåller Fluoxetine fluor, vilket går in i och stör olika körtlar i kroppen och påverkar ämnesomsättningen och hjärnans funktion mycket negativt. Här är en bra text på svenska om fluorets olika negativa kortsiktiga och långsiktiga effekter: https://stillfiery.wordpress.com/2008/08/17/918723/.

  Det är ofta möjligt att långsamt sätta ut de preparat du nämner. Jag känner själv till en person som lyckades trappa ner långsamt ifrån och till sist helt sluta med det fruktansvärt vanebildande benzodiazepinet.

  Inte sällan kan grundorsaken också hittas, med hjälp av alternativa, holistiska medicinska metoder, till varför man i förstone blev dålig. Därefter finns det goda chanser att man kan åtgärda problemet i grunden och därmed bli fri från sina hälsoproblem, i ditt fall instabil personlighet.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *