BRIS: Sverige klarar inte av att ta hand om flyktingbarn

7
Syriska flyktingbarn - Foto: Stephanie Nebehay,   Irishexaminer.com
Syriska flyktingbarn – Foto: Stephanie Nebehay, Irishexaminer.com

Organisationen “Barnens Rätt i Samhället” (BRIS) varnar idag för att bristerna hos de svenska myndigheterna är “smärtsamt uppenbara” när det gäller förmågan att tillgodose flyktingbarnens mänskliga rättigheter. Barn som kommer till Sverige på flykt från krig utsätts för allvarliga kränkningar även här. De får inte återförenas med sina familjer och riskerar att kastas ut när de blir 18 år utan att asyl prövas. Socialsekreterare lägger endast ned 2% av sin arbetstid på att tala med flyktingbarn.

Text: NewsVoice | Syriska flyktingbarn – Foto: Stephanie Nebehay, Irishexaminer.com

Vi svenskar och omvärlden har ofta en bild av Sverige som föregångsland när det gäller moral och mänskliga rättigheter, ofta framfört via diverse “undersökningar” från olika opinionsinstitut, men återigen visar det sig vara en chimär. Verkligheten är en annan.

Socialsekreterare har inte tid med flyktingbarn

“Bris får dagligen vittnesmål från barn om hur deras rättigheter kränks, speciellt barn i särskilt utsatta situationer. Bris kontaktas av barn som utsätts för våld hemma och som saknar rätt stöd och hjälp, trots att aktörer som elevhälsa, sjukvård och socialtjänst är inkopplade. Barn som är familjehemsplacerade berättar att de inte får information om varför deras föräldrar inte kan ta hand om dem. Vi vet att socialsekreterare som handlägger barnärenden ägnar två procent av sin arbetstid åt att faktiskt prata med barn.” – BRIS

Ungdomar riskerar att kastas ut vid 18

“Barn som kommer till Sverige på flykt från krig och konflikter utsätts för de allvarligaste av kränkningar då de inte får möjlighet att återförenas med sina familjer, riskerar att kastas ut på sin 18-årsdag eller inte får sina asylskäl prövade.” – BRIS

Läs mer om vad Sverige måste göra för att rätta upp dessa missförhållanden i BRIS debattartikel. Återkom till NewsVoice och diskutera.

Text: NewsVoice

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

7 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
jax
jax
Gäst
17 december 2016 kl 20:39

Hursomhelst är det en positiv utveckling att numera bemötas med ironi och inte av förakt. Det utger faktiskt lite hopp i dessa tider.

jax
jax
Gäst
17 december 2016 kl 20:29

Birgitta: Jag har fått uppfattningen att det är blandat gällande förturen. Under vissa omständigheter kan en nyanländ få mer omfattande hjälp än en svensk. I andra sammanhang är det tvärtom. Det skiljer sig säkert också åt från olika platser i landet, beroende tillgången på olika ‘sociala resurser’ som sysselsättningsåtgärder och bostäder.
Jag bor kollektivt i storstad och hjälper flera nyinvandrade personer i deras svenska pappersarbete. Jag har vänner som jobbar inom socialtjänst. Killar från Nordafrika och Mellanöstern som jag känner berättar om att de är långt mer vanligt förekommande idag att de utan anledning får höra ‘svartskalle’-liknande kommentarer från okända personer på stan.
Oavsett hur det förhåller sig med ökad splittring i samhället, så kan jag inte annat än tycka att det är olyckligt att Bris väljer en ståndpunkt som i vilket fall jag tolkar som att Bris tycker att flyktingbarnen är lite viktigare de andra som socialtjänsten gör och att de i dessa tider verkar uppmana överarbetade socialsekreterare att prioritera koncentrera sina insatser där?
Bör Bris ska fokusera på sitt självpåtagna uppdrag om barns välgång eller eller tycker man bara att fler ska rösta på SD och säga elaka saker till mörka personer på stan?
Jag är tyvärr övertygad om att det satt någon välmenande person på Bris och uppriktigt trodde att denne gjorde en god gärning.
Jag är tyvärr också övertygad om att ingen har genererat så mycket stöd till SD som de som försöker motarbeta dem.

Birgitta
Birgitta
Gäst
17 december 2016 kl 13:24

Jax: Förtur till allt är det som gäller idag, vilket är väldigt ojämlikt, speciellt med tanke på att absoluta majoriteten betalat skatt för att få åtnjuta förmåner. Väldigt mycket är således “pre-paid” och om man inte får det man har betalat för så är det en form av kriminalitet att ta betalt för en tjänst och sedan inte leverera. Vi borde kunna åtala staten för stöld av våra pengar.

Det är ju väl känt att många varken är “flyktingar” eller “barn” så vilka är det egentligen BRIS talar om?

jax
jax
Gäst
16 december 2016 kl 03:40

Birgitta. Jag tycker att alla medborgare bör få lika behandling och rättigheter. Men omständigheterna hindrar socialtjänsten att utföra det mesta förebyggande, behandlandande och uppsökande arbete man gjorde förr. I princip all tid går åt till akuta ärenden, att hitta boende till bostadslösa, agera på anmälningar från allmänheten och se till att folk ut sina ekonomiska bistånd. En socialsekreterare idag har så många klienter att denne inte har den tid att avvara som krävs för att intervjua hundratalet nyanlända och nytillkomna klienter.

Jag kan tycka att Bris istället borde uttalat sig allmänt om hur detta påverkar utsattas barns läge och hoppat över hela flyktingvinklingen. Socialtjänsten går på knäna. Om detta har larmats offentligt ett flertal gånger de senaste året. Bris borde vara såpass insatta att det veta om situationen där. Att gråta över flyktingbarn i dessa dagar generar väldigt få sympatipoäng och retar bara upp människor.

Det är förstås upp till var och en att ha sin bild var problematiken finns. Vissa kanske tycker att det är självklart att flyktingbarn prioriteras över andra invånare när det gäller service från socialtjänst och bostadskö. Kanske förtur i vården också?

Birgitta
Birgitta
Gäst
15 december 2016 kl 23:04

Verner och Jax. Stort tack för att ni informerar om pensionärer och sjuka så att vi kan balansera upp Bris larm-rapport. Har Bris något att säga om svenska barns väl och ve?

jax
jax
Gäst
15 december 2016 kl 15:37

Jag känner en vuxen person, född i Sverige, arbetslös med sjukdomsproblematik sedan 10 år tillbaka som enligt beslut ska rehabiliteras av socialtjänsten. Denne person har inte hört av sin handläggare på snart på 2 år nu, så det förvånar mig inte att en del flyktingbarn också får vänta.
Folktandvården är ett annat exempel på offentlig verksamhet som havererat på senare år.

Verner
Verner
Gäst
14 december 2016 kl 19:38

Inte heller klarar Sverige av att ta hand om dess pensionärer, som ändock är ett svenskt problem.