Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

CIA-agent: Om USA lämnat Saddam i fred hade IS aldrig uppstått

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 19 december 2016
- Torbjörn Sassersson

Islamska Staten hade aldrig blivit framgångsrikt om Saddam Hussein blivit lämnad i fred av USA, säger John Nixon en CIA-agent och analytiker som förhörde Saddam. Nixon hävdar att vi måste acceptera ledare som Väst avskyr för att bibehålla ett stabilt Mellanöstern.

Uppgifterna kommer från RT.com som av bla Washington Post indirekt pekats ut som en fake news site, men flera andra medier publicerar exakt samma nyhet.

John Nixon var den första person som förhörde Saddam efter att han tillfångatagits i december 2003. Nixon skriver detaljerat om händelseförloppet i sin bok: “Debriefing the President: The Interrogation of Saddam Hussein” (Blue Rider Press). Han skriver även en debattartikel för Time Magazine om vad han anser var ett enormt misstag av USA, att attackera och ersätta Saddam Hussein som Iraks ledare.

Nixon förklarar i Time hur Bush-administrationen resonerade för att 2003 motivera attacken mot Irak. Uppfattningen var att om Hussein störtades skulle terrorismen stävjas och Irak bli ett fredligt land, men Saddam varnade Nixon under förhören.

Saddam:

“Ni kommer att misslyckas. Ni kommer att upptäcka att det inte är så enkelt att styra Irak. Ni kommer att misslyckas i Irak eftersom ni inte kan språket, historian och ni förstår inte the arabiska Sinnet”

Med John Nixons egna ord:

“When I interrogated Saddam, he told me: “You are going to fail. You are going to find that it is not so easy to govern Iraq.” When I told him I was curious why he felt that way, he replied: “You are going to fail in Iraq because you do not know the language, the history, and you do not understand the Arab mind.””

Nixon tror att Saddams ofta brutala ledarskap aldrig skulle tillåta IS få fäste i Irak. Han menar även att Trump kommer att få monumentala problem med att hantera Mellanöstern, problem som skapats av USA:s tidigare presidenter [red anm].

Independent skriver att Hussein utfrågades om kemiska vapen och att Saddam då sa att det aldrig var aktuellt att använda kemiska vapen mot någon fiende eftersom de inte använts mot Irak.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Saddam