Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 19/4 kl 01:30.

Fd chefredaktör Ingemar Ljungqvist om turbulensen i 2000-Talets Vetenskap

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 1 december 2016
- Torbjörn Sassersson
Ingemar Ljungqvist i juni 2016

Ingemar Ljungqvist och några andra medarbetare lämnade hastigt redaktionen på tidningen 2000-Talets Vetenskap. Lika snabbt dyker han upp på den nya hälsoportalen AlmaNova som igår lanserade sin papperstidning.

Text: Torbjörn Sassersson. uppd. kl 11:37, 2016 (revisorslappen inlagd)

Många undrar vad som hände inne på 2000TV och varför Ljungqvist anklagats för att ha “förskingrat” pengar. Nu berättar Ljungqvist mer i en egen artikel på AlmaNova.

De första som fick AlmaNova som papperstidning i brevlådan fick den igår, däribland undertecknad. När jag öppnade tidningen ramlade en liten papperslapp ur tidningen. Den var signerad av två revisorer som båda intygar att Ingemar Ljungqvist inte genomfört något fuffens med 2000TV:s pengar. Istället skriver revisorerna att Ljungqvist utsatts för mobbning och man är orolig för vad som händer med tidningen.

“Revisorslappen”

revisorslappen

Ingemar Ljungqvist kritisk

Ingemar Ljungqvist skriver bland annat:

“Man startar ett redaktionsråd på tre personer som ska avgöra vilka artiklar som ska komma in. Eftersom det plötsligt saknas någon som gör layout så skulle alla sysslor eventuellt läggas på en och samma person. Nu blir en och samma person både tf chefredaktör, redigerare och ansvarig utgivare. Samma person är dessutom ordförande, kassör och firmatecknare i föreningen.”

NewsVoice har idag sökt nya chefredaktören på 2000TV att kommentera det inträffade, men vi har inte fått tag på honom. Istället uppmanar vi denne att inkomma med en replik.

Ingemar Ljungqvist medger att han varit “snabb i mina manövrar” under arbetet med tidningen, vilket anses ha irriterat vissa personer, på tidningen eller i styrelsen, säger en person till NewsVoice.

“Visst har jag, om man är självkritisk, varit snabb i mina manövrar för att hålla både kvalité och utgivningsplanerna i tid.”

Ljungqvist avslutar sin artikel bla med följande förklaring angående vad anser är den egenliga orsaken till att han sparkades:

“Jag ser turbulensen inom Föreningen SARA och spelet kring tidskriften 2000-Talets Vetenskap mer som ett tidens tecken. Många goda kamrater i styrelsen drabbades av förvirringens budskap. Man letade en enda syndabock för en viss kräftgång. Antalet medlemmar hade minskat med några hundratal sedan rekordåret 2015. Då behövdes en syndabocksstrategi – och man fann den – i mig, jag som grundat tidningen för 20 år sedan.”

Ljungqvists artikel AlmaNova: Kupp eller gå vidare? Chefredaktören talar ut

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq