Lo Kauppi på ETC kastar upp magnifik spya på “trollnättidningar”

publicerad 6 december 2016
- av Torbjörn Sassersson red.
trollnättidningarna

trollnättidningarna

Torbjörn Sassersson,  sep 2016
Torbjörn Sassersson, sep 2016 – Foto: Anna Böhlmark, Pelican Media

MEDIADEBATT. Lo Kauppi på ETC.se publicerar idag en ledarartikel rubricerad “Trolltidningarna gör demokrati till rysk roulette” som kastar upp en mustig spya på “trollnättidningar”, ingen liten giftpil utskjuten från internetdjungeln denna gång alltså. NewsVoice undrar vilka trollnättidningar det egentligen är som Lo Kauppi tänker på.

Lo Kauppi använder starka värdeladdade ord och associerar “trollnättidningar” med fascister, rasism, förtal, lögner, skarpladdade vapen, laglöshet, masochism, hatiskhet, desillusion och naturligtvis något ryskt som ordet “rysk roulette”.

Lo Kaupi - Pressfoto: ETC.se
Bild:Lo Kauppi – Pressfoto: ETC.se

“I grundskolan fanns det ofta någon som skvallrade för en stund i rampljuset, för att skapa grupperingar och kanske för att själv slippa bli utanför. Halvsanningar som blev stora, gjorde att många somnade med ont i magen och vissa åkte på stryk.

Ungefär på samma sätt fungerar trollnättidningar, utan pressetik, utan granskningsnämnder och i stort sett helt laglöst. De sprider uppenbara lögner, allt från små till stora, som ger ”vanligt folk”, som de påstår sig företräda, en massa huvudbry och ont i magen.” – Lo Kauppi, ETC

Den enda nättidning Kauppi nämner är dock Avpixlat och det verkar som om det i övrigt är högertidningarna det handlar om, men nättidningssfären består av mer än högertidningar. Vi har till och med nättidningarna Sydsvenskan.se, GP.se, DN.se, UNT.se varav vissa snart kanske inte har sina pappersutgåvor kvar längre.

Min poäng är att snart funkar det inte längre för “PK-journalister” att attackera nättidningar. Ni måste byta giftpils- och kräks-approach. Ni måste börja nämna tidningarna ni hatar vid namn, vilket vore hederligt i en öppen mediakritisk debatt.

“Att kalla sig för folket, fotfolket mot eliten, och samtidigt proppa oss fulla med lögner är sorgligt, som Michael Moore sa. Det känns bra på valdagen: ”Nu fick dom jävlarna!” Sedan när välfärden monteras ner och du inser att du faktiskt inte tillhörde eliten, att du i stället är en av dem som behöver stöd från de gemensamma skattepengarna, då inser du att det inte är lika kul längre.” – Lo Kauppi, ETC

Syftar Kauppi även på nättidningarna RT.com, Breitbart och kanske till och med NewsVoice? Igår publicerade vi artikeln: “Populism ogillas av etablissemanget” om populism, ett ord som i sin vidaste bemärkelse står för ”folket mot eliten”, enligt debattören Mats Sederholm.

“Om det är något dessa nättidningar och missnöjespartier har gemensamt så är det fascismen, och fascismen har idag och tillbaka i historien alltid visat avsaknad av sympati med oss människor när vi blir ”svaga”. I deras värld kan vi bara hoppas att vi inte blir sjuka, gamla, alkoholiserade eller får psykisk ohälsa, för då kommer vi inte få nån hjälp i Avpixlats samhälle, hur svensk man än är.” – Lo Kauppi, eTC

Nu tror jag i och för sig inte att Lo Kauppi tänkte på just NewsVoice när hon skrev sin ledarartikel, eftersom NV inte är varken väster eller höger, men hon använde ordet “rysk roulette” vilket kan associeras till RT.com (Russia Today).

En dag måste PK-medierna medge de nya nätmediernas existensrättighet. Det kan ske på olika sätt, genom att:

 • skriva positivt om de nya nättidningarna,
 • publicera hederlig kritik istället för att kräkas på dem,
 • skicka in repliker till nättidningar och då förlora kontrollen över vilken replik som får sista ordet,
 • tillåta de nya nätmediernas skribenter få in sina debattartiklar i PK-media istället för att censurera dessa,
 • låta de nya nättidningarna få delta i de offentliga paneldebatterna.

Allt detta försvåras av PK-journalisternas aggressivitet och hot.

“När fascisterna själva har nått makten är det slut på yttrandefriheten, men innan de är där kommer de att bita sig fast vid rätten att säga precis vilka lögner som helst och hävda att det är just yttrandefrihet.

Fascisterna sitter garanterat och skrattar åt oss PK-människor för att vi är så naiva som låter dem härja fritt. De anmäler public service på löpande band men vet samtidigt att vi som vill anmäla deras forum inte har något annat val än att själva samla pengar och göra en egen anmälan till tingsrätten…” – Lo Kauppi, ETC

Vi som skriver för NewVoice, som är en nättidning som tar avstånd från rasism, fascism, främlingsfientlighet och extremism, fascineras av hur illa massmedierna – ETC inräknat – ofta beter sig i det offentliga rummet inför hela det svenska folket närhelst de nya nätmedierna avhandlas. Dessa tycks helt sakna förmåga att se hur deras texter kan uppfattas av en intelligent och mångkulturell läsarskara i Sverige.

Personligen känner jag människor från flera kulturer och de skakar på huvudet och undrar vad svenskarna håller på med, vad de gör med sitt land. De undrar varför svenskarna inte har någon respekt för sina egna värderingar och behov. De berättar att det inte går att läsa svenska nyheter eftersom dessa är så tillplattade och ointressanta, alltid presenterande samma navelskådande perspektiv.

De skaffar paraboler inte bara för att titta på nyheter på sina hemspråk utan för att överhuvudtaget komma åt riktiga nyheter på internationella mediekanaler som TeleSUR, RT, BBC, AlJazeera och France24.

Swisha Sassersson valfri summaUr ett globalt perspektiv misstänker jag att de svenska massmedierna uppfattas som “statsmedier” i en liten ankdamm, fylld med självcentrerade “tidningsankor”.

Kommentera gärna Lo Kauppis artikel nedan eftersom ETC inte tillåter sina läsare att kommentera. Hon kanske har helt rätt. Åsikten är fri. Jag har inte ställt några frågor till Kauppi utan inbjuder henne istället att inkomma med en saklig replik. Här är i alla fall dörren öppen.

Text: Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

 • En enkel regel är att nyhetskällor och politiker som etablissemanget kritiserar intensivt med stor sannolikhet har något bra att förmedla till folket. Journalister och professorer som fått sparken är trovärdigare än de som fått priser av makten.

 • Bara tanken på att som anställd på ETC behöva umgås med övriga journalister på redaktionen, som Andreas Gustavsson och Lo Kauppi, dränerar mig på energi. Undrar hur Kajsa Ekman hanterar det, jag håller med Jayant om att hon verkar förvånansvärt vettig. Strax före det amerikanska valet sa hon:

  “– Hon [Clinton] är värre än många man har sett tidigare [som Bush] och många nykonservativa väljare har slutit upp bakom henne för att de anser att hon representerar deras politik.”

  “– Donald Trump är inte särskilt intresserad av utrikespolitik men Hillary Clinton är blodtörstig.”

  “– Trump vore en katastrof inrikespolitiskt men skönt för resten av världen att slippa bli invaderad hela tiden. Clinton vill föra en aggressiv, imperialistisk politik.”

  http://www.expressen.se/nyheter/ekis-ekman-hillary-clinton-ar-blodtorstig/

 • Jag har haft prenumeration – både betald och sen flera gånger gratisprenumerationer på ETCs lokaltidning i Uppsala. Tidningen är absolut innehållslös – som regel. Den är -om möjligt – och det vill inte säga lite – ännu mer innehållslös och värdelös än UNT (“Uppsala Nästan en Tidning”). Man propagerar för solceller – det ser jag inget fel med, i övrigt är innehållet helt och hållet konventionellt och materialistiskt. Inställningen till sjukvård (hälsa, vaccinationer etc.) är 100% konventionellt. En fråga är ju hur Johan Ehrenberg lyckas ge ut en publikation dag ut och dag in, ända sen nån gång på 1970-talet. Är det just som jag tänker mej – dom dolda finansiärerna – som bestämmer hur pass “alternativ” tidningen får vara. HBTQ-sexism och rasismtemat ad Nauseam -är ju vad George Soros brukar finansiera. Ett kontrollerat “Alternativ”, helt klart. Jag tror inte en så värdelös publikation k a n bära sej ekonomiskt. Man ger bort prenumerationer, som är mycket svåra att bli av med. Och Lo Kaupi tillhör ju den uppburna yngre “Kultureliten” som slås på trumma för t.ex. i radions “Kulturnytt” – som hätskt propagerar mot allt vad Ryssland heter…. Vad kan detta bero på? (Men Kajsa Ekman skrev nåt bra, nyligen)

 • jonulf 6 Dec, 2016 at 19:40

  Jag tycker att Mats Sederholm verkar ha bra åsikter, Jonulf. Vad, mer exakt, gillar du inte av det han skriver?

 • ETC är enligt min mening en j–la skitblaska. Jag minns deras vaccinkampanj för 20 månader sen och Andreas Gustavssons artikel “Gör det obligatoriskt för föräldrar att vaccinera barn”. Tvångsvaccinering var agendan. Som brukligt är, när sådana som han blir konfronterade av pålästa personer, så valde han att inte besvara kritiken. Det är ju enklast så och helt accepterat inom mainstreammedia, om det är folk från “den andra sidan” som vill debattera.

  “Erik Grundström 7 Dec, 2016 at 17:08”

  Även jag är mycket förvånad över Peratts texter om Trump versus Clinton. Att helt bortse från anklagelserna mot Clinton och samtidigt attackera Trump så furiöst som han gör tycker jag känns obalanserat och illa genomtänkt.

  Detsamma gäller hans medarbetare på Humanism & Vetenskap, Kersti Wistrand, som för knappt en månad sedan förbehållslöst hyllade Hillary Clinton i artikeln “Tack för kampen för kvinnorna, Hillary Clinton!”:

  http://humanismkunskap.org/2016/11/10/tack-for-kampen-for-kvinnorna-hillary-clinton/.

  jonulf 6 Dec, 2016 at 19:40

  Jonulf konstaterar ju att Peratt använder Sveriges Radio för att lägga tyngd bakom sitt försvar av Clinton och sin kritik av Trump. Kersti Wistrands källor till hennes artikel ovan är TV- och radioprogram, bl.a. ”Hillary Clinton, kvinnorna och kampen” och engelska Wikipedia.

  Intressant är också att Humanism & Kunskap inte publicerar kommentarer som är kritiska till deras artiklar. Alltså rena antitesen till Newsvoice. Peratt har på det hela taget ungefär samma strategi att bemöta kritik av hans texter som MSM, det vill säga med tystnat. Eventuellt kan han dessförinnan ha levererat ett vilt utfall innehållande feltolkningar, insinuationer om att motdebattören är ond, och försvar av GMO-industrins avsikter.

  Man skulle ju kunna tänka sig att Peratt är skarpare och förstår bättre än vi andra här på NewsVoice, men om så är fallet, varför ger han oss inte välunderbyggda argument.

  Man skulle också kunna tänka sig att han faktiskt följer en agenda.

 • Håller med Jonulf och frågar mig också vad Börje Peratt har för agenda? Det är fruktansvärda uppgifter som framkommit under den senaste månaden, dock inte i tongivande medier som i ignorerar eller skyler över. Det har framkommit allvarliga misstankar bland annat genom omfattande användning av kodord för pedofili i Wikileaks släppta Podestamail. De har inget med Trump att göra utan med Clintons, Obama och deras rådgivare Podesta som verkar gilla både “pizza” och “hot dog”, kända kodord för pedofili (flicka och pojke). Uppgifter framkommer där att Obama flög in pizza och hot dog till vita huset för 65 000 dollar för en fest…..Det måste självfallet utredas om det stämmer! Podesta och hans bror har dessutom konst som för tankarna till pedofili och satanism i sina bostäder. Det är så avskyvärda misstankar att man måste ha mycket goda grunder och grundliga utredningar för att bara avfärda detta. https://www.hagmannreport.com/investigative-reports-by-doug-hagmann/pizzagate-primer/

 • Jag blir djupt oroad för hur hetsen mot alternativa drivs under “Fake News” demagogin. Nu även av självutnämnda oberoende ETC. Internet har inneburit en informationsrevolution för mänskligheten och med källor som Wikileaks har omfattande avslöjanden gjorts mot politiker, bankirer och journalister världen över. Den Amerikanska sk. “Fake News” debatten pekar bl.a. ut Wikileaks (med flera ytterst pålitliga källor) som falska nyheter. Och detta samtidigt som en omfattande pedofilhärva håller på att avslöjas med Podestamailen. Det är oansvarigt av ETC att bidra till liknande karaktärsmord mot ex.vis Wikileaks som tills dags dato inte publicerat något falskt.

 • Håller med Jax. “ETC saknar självinsikt. Undantaget verkar vara Kajsa Ekman.” Jag prenumererade på ETC när tidningen lanserades. Jag sade dock upp den redan efter några veckor då jag inte orkade med deras idisslande och ständiga och väldiga enahanda uppkastningar.

  Fram till 70-talet bedrevs journalistiken av folket och för folket men kuppades sedan av Staten(neomarxismen?). Man gjorde psykotekniska tester för att sålla fram individer med rätt mental (psykiatrisk?) profil för att se till att individualister som skulle föra en vänsterpolitisk linje. De journalister som gått den långa vägen fasades ut. Det här är bakgrunden till dagens vänsterextremistiska agendajournalistik.

  Läs mer i Elin Gardeströms artikel: “Journalistelevernas 1968” som bygger på hennes avhandling om “Journalistutbildningens formering i Sverige 1944-1970 – Att fostra journalister” där hon analyserar spelet mellan olika intressen i det svenska samhället.

  http://docplayer.se/1870371-Journalistelevernas-1968.html

 • Även svenskar som bor utomlands “..skakar på huvudet och undrar vad svenskarna håller på med, ..etc.”.
  Det är lönlöst att läsa svensk gammelmedia numera – eftersom det mesta tycks mynna ut i samma generaliserande “bla-bla-bla..” som L K, ETC åstadkommit i sin ‘spya’ ovan.
  “rysk roulette..” hahaha.. man kan bara skratta åt dessa “..PK-människor” för att de “..är så naiva” ..

  Tack NewsVoice för ständigt läsvärda artiklar (och inte minst att det finns möjlighet att kommentera!).

 • Lo Kaupis på ETC påminner i beteende och ordval mycket om DDR. Man måste skydda befolkningen mot de onda fascisterna. Folket riskerar att vilseledas av deras fascistiska lögner och måste därför hindras att komma i kontakt med den fascistiska median i alla dess former. Då kom fascisterna från västvärlden. Vad dagens västvärld och DDR har gemensamt är att alternativet att avslöja lögnerna med sanningar inte är ett alternativ. Kan det vara så att dagens västvärld och dåtidens DDR har och hade samma problem med sina sanningar?

 • ETC saknar självinsikt. Undantaget verkar vara Kajsa Ekman.
  Anledningen till att man inte pekar ut NV och andra exempel på ogräs i mediafloran är sannolikt den att man vill undvika göra reklam. Axpixlat är ett (ö)känt exempel som alla redan känner till.

 • Lyssnade på en sportskribent som på allvar menade att man skulle låta grävande journalistik lämnas helt åt utbildade journalister. ALLT annat gick bort. Han ville inte ens kommentera vad som inte höll måttet som delats från en alternativt grävande journalist som hade gjort och satt samman ett gediget arbete som kilometerlånga källanvisningar. Menade han att det endast är utbildade och anställda journalister på stadsmedier eller Bonnierägda medier som kunde veta vad sanning och källkritik var för något? Jag tror de är så vettskrämda att de egentligen, för att behålla sina arbeten, vill förbjuda ALLA medier utom det som uppbär presstöd, som vi ska finansiera via tvång, är det enda värt att läsa/ta del av. North Korea is here. ETC tappade bort sig för länge sedan. Dom vet inte vad dom snackar om längre i ankdammen.

 • Nu är ju mainstreammedia till för att vara sanningsmörkare och locketpåläggare, och Peratt ger då länk till svt! Vad är du ute efter Peratt? Varför vill du lägga din pizzablaffa över det som involverar mycket mänskligt lidande genom elitens pedofilringar, barnförsvinnande och mycket värre saker än så? EN person tog till vapen, det kallar du “folk”. Så pekar du mot Trump, för att på så sätt ge stöd för Clintons, och på köpet understöds då pedofileri och annat. Detta kring Clintons, även uppmärksammas i vanlig media, som Fox News. Det är inte “Trumpgänget” som ligger bakom någon pizza. Varför ljuger du?

  Bill Clinton var frekvent flyggäst med Epstein i Lolitaexpress till hans privata sexslavsö Little S:t James.

  Hillarys kampanjchef John Podesta… ska du peka på “Trumpgänget” då för att flytta fokus bort från övergrepp och mord på barn? Kan man inte tycka att det är något skumt med människor som postar som Peratt nu gjorde?

  John Podesta och hans bror:

  Minns ni Madeleine McCann som försvann i Portugal? Tidningarna var fulla av det.

  Vad sägs om Podestas inblandning i det försvinnandet – och varför är Clintons en del av det gänget kring grov kriminell verksamhet med Podesta och Epsteins?
  PEDO BROS. SMOKING GUN: The Podesta Brothers & Madeleine McCann
  https://www.youtube.com/watch?v=K3m87-hM96o

  UPDATE – Bill Clinton on Pedophile Island (#LolitaExpress)
  https://www.youtube.com/watch?v=n8TyTDNM2uQ

  Body Language Spotting the McCann’s Lies
  https://www.youtube.com/watch?v=JebImnPFcuI

  Obegripligt att Peratt och Sederholm har utrymme att lansera olika nyanser av globalismens upplösande vidrighet, ofta maskerade genom ordmassor som ska verka “ok”, men grunden var skev, utifrån “dimsyn” omskriven till “Klar Sikt”.

  Alla bekänner färg – antingen stödjer man lansering av ens egen plattform uppbyggt av illusion och globalismen – eller så är man med och ger en röst mot denna sjuka elits beteende och förtryck av normalt mänskligt liv – exponerar den och tar ställning mot det sjuka. Naturligtvis kommer det “som redan är sjukt” inte vilja att det sjuka i samhället exponeras – lika söker lika, och det skyddar varandra, och “det” vägrar att ge upp, och fortsätter kanske styvnackat att pyssla med att bygga halmgubbar och ta till hamlstrån som “Trump”. Somliga kangenomskådas bara genom några rader från dom.

 • Jag skulle vilja ha en teckning på en råtta som spyr. Den tänker jag skicka till Läkemedelsverket. Tror inte dom lyssnar på väl formulerat akademiskt fin språk. Här är det prasslet av pengar de lyssnar till

  Tinings spyan vill jag ge till Helsingborgs Dagblad

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *