Lo Kauppi på ETC kastar upp magnifik spya på ”trollnättidningar”

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 6 december 2016
- Torbjörn Sassersson
trollnättidningarna

trollnättidningarna

Torbjörn Sassersson,   sep 2016
Torbjörn Sassersson, sep 2016 – Foto: Anna Böhlmark, Pelican Media

MEDIADEBATT. Lo Kauppi på ETC.se publicerar idag en ledarartikel rubricerad ”Trolltidningarna gör demokrati till rysk roulette” som kastar upp en mustig spya på ”trollnättidningar”, ingen liten giftpil utskjuten från internetdjungeln denna gång alltså. NewsVoice undrar vilka trollnättidningar det egentligen är som Lo Kauppi tänker på.

Lo Kauppi använder starka värdeladdade ord och associerar ”trollnättidningar” med fascister, rasism, förtal, lögner, skarpladdade vapen, laglöshet, masochism, hatiskhet, desillusion och naturligtvis något ryskt som ordet ”rysk roulette”.

Lo Kaupi - Pressfoto: ETC.se
Bild:Lo Kauppi – Pressfoto: ETC.se

”I grundskolan fanns det ofta någon som skvallrade för en stund i rampljuset, för att skapa grupperingar och kanske för att själv slippa bli utanför. Halvsanningar som blev stora, gjorde att många somnade med ont i magen och vissa åkte på stryk.

Ungefär på samma sätt fungerar trollnättidningar, utan pressetik, utan granskningsnämnder och i stort sett helt laglöst. De sprider uppenbara lögner, allt från små till stora, som ger ”vanligt folk”, som de påstår sig företräda, en massa huvudbry och ont i magen.” – Lo Kauppi, ETC

Den enda nättidning Kauppi nämner är dock Avpixlat och det verkar som om det i övrigt är högertidningarna det handlar om, men nättidningssfären består av mer än högertidningar. Vi har till och med nättidningarna Sydsvenskan.se, GP.se, DN.se, UNT.se varav vissa snart kanske inte har sina pappersutgåvor kvar längre.

Min poäng är att snart funkar det inte längre för ”PK-journalister” att attackera nättidningar. Ni måste byta giftpils- och kräks-approach. Ni måste börja nämna tidningarna ni hatar vid namn, vilket vore hederligt i en öppen mediakritisk debatt.

”Att kalla sig för folket, fotfolket mot eliten, och samtidigt proppa oss fulla med lögner är sorgligt, som Michael Moore sa. Det känns bra på valdagen: ”Nu fick dom jävlarna!” Sedan när välfärden monteras ner och du inser att du faktiskt inte tillhörde eliten, att du i stället är en av dem som behöver stöd från de gemensamma skattepengarna, då inser du att det inte är lika kul längre.” – Lo Kauppi, ETC

Syftar Kauppi även på nättidningarna RT.com, Breitbart och kanske till och med NewsVoice? Igår publicerade vi artikeln: ”Populism ogillas av etablissemanget” om populism, ett ord som i sin vidaste bemärkelse står för ”folket mot eliten”, enligt debattören Mats Sederholm.

”Om det är något dessa nättidningar och missnöjespartier har gemensamt så är det fascismen, och fascismen har idag och tillbaka i historien alltid visat avsaknad av sympati med oss människor när vi blir ”svaga”. I deras värld kan vi bara hoppas att vi inte blir sjuka, gamla, alkoholiserade eller får psykisk ohälsa, för då kommer vi inte få nån hjälp i Avpixlats samhälle, hur svensk man än är.” – Lo Kauppi, eTC

Nu tror jag i och för sig inte att Lo Kauppi tänkte på just NewsVoice när hon skrev sin ledarartikel, eftersom NV inte är varken väster eller höger, men hon använde ordet ”rysk roulette” vilket kan associeras till RT.com (Russia Today).

En dag måste PK-medierna medge de nya nätmediernas existensrättighet. Det kan ske på olika sätt, genom att:

  • skriva positivt om de nya nättidningarna,
  • publicera hederlig kritik istället för att kräkas på dem,
  • skicka in repliker till nättidningar och då förlora kontrollen över vilken replik som får sista ordet,
  • tillåta de nya nätmediernas skribenter få in sina debattartiklar i PK-media istället för att censurera dessa,
  • låta de nya nättidningarna få delta i de offentliga paneldebatterna.

Allt detta försvåras av PK-journalisternas aggressivitet och hot.

”När fascisterna själva har nått makten är det slut på yttrandefriheten, men innan de är där kommer de att bita sig fast vid rätten att säga precis vilka lögner som helst och hävda att det är just yttrandefrihet.

Fascisterna sitter garanterat och skrattar åt oss PK-människor för att vi är så naiva som låter dem härja fritt. De anmäler public service på löpande band men vet samtidigt att vi som vill anmäla deras forum inte har något annat val än att själva samla pengar och göra en egen anmälan till tingsrätten…” – Lo Kauppi, ETC

Vi som skriver för NewVoice, som är en nättidning som tar avstånd från rasism, fascism, främlingsfientlighet och extremism, fascineras av hur illa massmedierna – ETC inräknat – ofta beter sig i det offentliga rummet inför hela det svenska folket närhelst de nya nätmedierna avhandlas. Dessa tycks helt sakna förmåga att se hur deras texter kan uppfattas av en intelligent och mångkulturell läsarskara i Sverige.

Personligen känner jag människor från flera kulturer och de skakar på huvudet och undrar vad svenskarna håller på med, vad de gör med sitt land. De undrar varför svenskarna inte har någon respekt för sina egna värderingar och behov. De berättar att det inte går att läsa svenska nyheter eftersom dessa är så tillplattade och ointressanta, alltid presenterande samma navelskådande perspektiv.

De skaffar paraboler inte bara för att titta på nyheter på sina hemspråk utan för att överhuvudtaget komma åt riktiga nyheter på internationella mediekanaler som TeleSUR, RT, BBC, AlJazeera och France24.

Swisha Sassersson valfri summaUr ett globalt perspektiv misstänker jag att de svenska massmedierna uppfattas som ”statsmedier” i en liten ankdamm, fylld med självcentrerade ”tidningsankor”.

Kommentera gärna Lo Kauppis artikel nedan eftersom ETC inte tillåter sina läsare att kommentera. Hon kanske har helt rätt. Åsikten är fri. Jag har inte ställt några frågor till Kauppi utan inbjuder henne istället att inkomma med en saklig replik. Här är i alla fall dörren öppen.

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq