Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Ann-Sofie Dahl: Svenskarna tycker likadant, hänger inte med i debatterna och är tråkiga

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 december 2016
- NewsVoice redaktion

Ann-Sofie Dahl tycker till om svenskarnaI GP skriver “månadens akademiker” Ann-Sofie Dahl om hur danskarna ser på svenskarna. Hon konstaterar: “Alla tycker likadant, till dess att ett påbud utgår någonstans ovanifrån…”. Det här gör att svenskarna blir intellektuellt “handikappade” i debatter, menar hon. 

Dahl fortsätter beskrivningen av svenskarna med att förklara att svenskarna sedan tycker likadant till dess att nya direktiv utgår och då vänder “alla” gemensamt på klacken en gång till. Att våga ha en egen åsikt i Sverige kräver is i magen och nerver av stål.

“De som inte riktigt ser poängen med att marschera i takt åt ett och samma håll, som tycker att en av det demokratiska samhällets självklara grundpelare är inte bara rätten utan även förmågan att tänka självständigt, och att uttrycka det – ja, för dem gäller det att ha is i magen och nerver av stål.”

Danskarna inte “radiostyrda” som svenskarna

Ann-Sofie Dahl skriver att det nästan är tvärtom i Danmark. Där är det faktiskt tillåtet att ha egna åsikter och hon dömer ut svenskarnas förmåga att klara av att hänga med i debatter och vi uppfattas som tråkiga.

“Danskarna ser med förundran på den svenska rädslan för att avvika från den normerade åsiktsfållan. Totalitärt, kallar de emellanåt Sverige. Det är såklart att ta i – som danskar så gärna gör – men en lillebitte poäng har de kanske, trots allt.

Dessutom visar de riktigheten i det gamla talesättet om att övning ger färdighet. Vid de svensk-danska tv-debatterna förra hösten var det knappast de svenska deltagarna som excellerade i debatteknik; däremot i långrandighet, moraliserande och poänglöshet.

De danska deltagarna såg smått förundrade – och uppgivna – ut där i tv-studion, medan svenskarna malde på utan att hänga med i det höga danska debattempot.”

Det går inte att kommentera denna artikel på GP, men NewsVoice har som vanligt debatten öppen här nedan.

Läs hela Ann-Sofie Dahls artikel på GP.se

Sammanställning: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: svenskarna