ADHD-mediciner missbrukas i Sverige mer än någonsin

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 22 januari 2017
- Torbjörn Sassersson red.
Exempel på falsk reklam om ADHD från Shire Pharmaceuticals
Exempel på falsk reklam om ADHD-mediciner från Shire Pharmaceuticals
Business Insider: Exempel på falsk reklam om ADHD, Shire Pharmaceuticals

Sveriges Radio meddelade 11 januari 2017 att ADHD-mediciner missbrukas mer än man trott. Det var precis det som kritikerna varnade för redan på 1980-talet då de introducerades i landet.

Det är näst intill fasansfullt att notera att vissa i vårt land var ovilliga att ta till sig eller vägrade att ta till sig kalla fakta då ADHD-mediciner introducerades i Sverige i mitten av 1980-talet. Vid tillfället fanns det gott om kunskapsmaterial där man under en rad av år bland annat noterades en explosionsartad utveckling av medicinförskrivning och därtill hörande insikter om biverkningar och missbruk i USA.

De som då inför tillståndsgivande myndigheter och opinionsbildare ifrågasatte de i Sverige nya idéerna och planerna gentemot hänvisade till fleråriga erfarenheter i USA vilka visade på risk för missbruk och allehanda negativa biverkningar av dessa narkotikaklassade mediciner. USA ”låg före” Sverige i detta avseende och det var ingen smickrande sak.

ADHD-mediciner i Sverige följde USA-kurva

Vi vet nu att de krafter, för en omfattande diagnosticering och efterföljande förskrivning, vann och att utvecklingen till stor del kom att följa dito i USA. Förskrivningen i Sverige har ökat under en rad av år – detta trots att det finns flera långsiktiga studier som pekar på uteblivna positiva resultat med medicinerna. De ger i huvudsak bara skador.

År 2016 kan man konstatera att upp till 14-15% av vissa åldersgrupper bland högstadieelever i flera kommuner får medicinerna. Biverkningar, förgiftningssymptom och missbruk har brett ut sig och det sistnämnda tog alltså Sveriges Radio upp.

FN:s barnrättskommitté har vid ett flertal tillfällen ”med oro noterat utvecklingen i Sverige”, men kommittén verkar tala inför döva öron. Och varför är man inom media så tyst om att en stor del av ungdomen verkar befinna sig i ett slags farotillstånd? Flera än jag efterlyser den vanligen sunda svenska mediagranskningen av allt detta stora och destruktiva som pågår.

Sign: EffBe

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Det där är huvudet rätt på spiken Hasse. Jag är själv inne i dom där tankebanorna. Livsmedelsverket och läkemedelsverket går hand i hand och vill göra oss sjukare så dom tjänar pengar. Inte ens cancerfonden vill bota cancer. Hyckleri på hög nivå.

 • Ja ja ja ja på allt du säger. Du har verkligen lyckas till dig tillgänglig information, vaknat up till hur den världen fungerar och hur kroppen fungerar. Du bör skriva insändare, ordna lokal o prata vad du vet. Jobbar som healer I annat land, allt handlar om att ha kroppen I balance för att vara frisk. Allt vi äter, dricker ,andas, situationer, omgivningar, objekt ,mäniskor, musik you name it, vi kommer I kontakt med varje dag påverkar balansen och ger olika symptom.
  Endast en väldigt liten del lyckas leva I harmoni med Sig själva och din omgivningar. munkar är generellt friska, vad är deras hemlighet.. harmoni o balans.

 • Känner för att skriva av mig lite…

  Om man lyssnar på vad vad John Rengen Virapen sade om ADHD förstår man att inte ens forskarna vet vad ADHD är. Själv tror jag att ADHD egentligen är nervskador bl.a. i hjärnan som har orsakats av vacciner och en alltmer kemisk ohälsosam miljö. Merparten av systemet med “hälsa” ser ut att vara uppbyggt så att vi ska bli lurad att acceptera att bli skadad, genom t.ex. vaccin, för att sedan bli slavar åt big pharma, för kanske resten av livet. Fick senast idag höra om ett barn som hade andningsproblem och höll på att dö. Jag anar att barnet är vaccinerat. Det tragikomiska är att läkarna förespråkar vacciner för att det är deras instruktion “uppifrån” antar jag. Men läkarna själva, har de integritet att ifrågasätta, eller är de bara ignoranta, dumma, onda eller är det så att de är rädda att förlora jobbet om de höjer rösten?

  Vill också nämna att läkarna har provision på de preparat som de skriver ut. En oseriös läkare behöver bara klappa en patient på axeln och säga, “Du har det och det och det.” för att höja sin inkomst genom skrämmande information om jag förstår det här på rätt sätt. Folk “skräms” till att handla piller i hopp om att bli friska eller rent utav överleva.
  Pillren de köper fungerar dessutom inte eftersom de aldrig tar itu med problemet. Pillren behandlar symptomen som oftast är kroppens försvar på en fysiologisk, kemisk eller emotionell stress. Därmed arbetar man emot kroppens naturliga försvar genom att ta dessa piller, som också har sina bieffekter utöver att de inte fungerar.

  Till sist en liknelse.
  Låt säga att du tar din bil till en verkstad för att fjädringen är slut. Reparatören säger att “Du! Då har jag ett fantastiskt erbjudande. Vi han sätta in en mycket bekvämare förarstol än den du har nu. Då kommer du inte att känna hur bilen skakar och småstudsar efter vägen. Men stolen är större än den du har nu, så ingen kommer därför att kunna sitta bakom föraren och föraren måste dessutom böja på nacken medan han eller hon kör för att inte slå huvudet i taket.
  Men det kan vi fixa genom att höja taket och förlänga hela bilen. Och det här blir ganska dyrt så därför rekommenderar vi en avbetalning på 200:- i månaden resten av livet och då blir det inte så illa trots allt. Men fördelen är att du inte behöver betala en engångssumma på 7000:- för nya fjädrar till bilen + arbete, på en gång, vilket kan bli en tuff summa att hosta upp med.”
  Naturligtvis skulle vi ta bilen till en annan verkstad vid ett sådant absurt förslag. Fixa problemet med fjädringen och inte symptomen hur svårt kan det vara? Det här är enkelt för en sann reparatör.
  Den stora frågan är… Då vi inte accepterar sådana lösningar med våra bilar, hur kan vi då acceptera en liknande behandling med våra egna kroppar?
  Personligen har jag högt blodtryck. Högt blodtryck är ett symptom, därför vägrar jag ta blodtrycksmediciner. Jag säger fixa problemet annars köper jag inte produkten. Och jag dör hellre av hjärtattack eller stroke än att ge mina pengar till en industri som enligt Virapen (omnämnd i början) är ondskefull och dödar väldigt många människor. (Jobbar med att sänka blodtrycket på naturlig väg genom en sund livsstil)

  Summering…
  Om Big Pharma skulle börja fixa problemen istället för symptomen, d.v.s. om de skulle börja jobba på rätt sätt. Ingen skulle ändå köpa deras mediciner eftersom deras förtroende är kört i botten.

  Lev sunt.
  Ät ekologiskt
  Rör på dig.
  Värdera renlighet och moral.
  Använd hjärnan.
  Bilda dig din egen uppfattning varje gång pengar är direkt eller indirekt inblandat.
  Ljug inte för dig själv.

 • Kanske dags att skrota det Läkemedelsverk vi idag har och tillsätta lite oberoende läkare, dvs läkare ej betalda av läkemedelbolag eller i deras lejd?
  Utförskrivningen av läkemedel steg raskt uppåt i en brant stigning ( K2) direkt efter att läkemedelsbolagen tog över driftskostnaden för läkemedelsverket.
  Korruption någon?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *