Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Varför tillåter Wikipedia och faktabaser mot “fake news” bara EN sanning?

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 30 januari 2017
- Torbjörn Sassersson
Etablissemanget tillåter bara en sanning, den som står i tex Wikipedia
Etablissemangets faktabaser tillåter bara en sanning
Etablissemanget tillåter bara en sanning, den som står i tex Wikipedia

DEBATT. På Wikipedia får det bara existera en “godkänd” version av varje företeelse, ting, händelse och person. Nu ska faktabaser mot fake news byggas enligt samma princip. Det är särskilt uppenbart när det gäller något av en ekonomisk, ideologisk eller ekonomisk större betydelse.

Text: Torbjörn Sassersson

Det är därför alla poster av den karaktären på Wikipedia utgör rena stridszoner om “sanningen”. Klicka på fliken diskussion på en laddad post på Wikipedia och se själv.

Mordet på JFK

Ett bra exempel på omstridd händelse är mordet på John F. Kennedy på engelskspråkiga Wikipedia. Under fliken “Talk” diskuteras vad som ska stå i posten om mordet, men bara en version är slutligen accepterad av moderatorerna som naturligtvis håller sig till den officiella versionen. Under rubriken “View history” redovisas ett redigeringskrig som omfattar 100-tals ändringar. Den första redigeringen är från den 26 August 2003?.

Är det inte mer rimligt att posten om mordet på JFK finns i åtminstone 3-4 versioner med tanke på all information som kommit fram om fallet sedan 1963? Nej, anser det totalitära Wikipedia.

Är det inte rimligt att så länge det finns oenighet om vad som faktiskt hände så måste flera versioner, hypoteser och teorier får samexistera? Så arbetar tex polisen när de utreder ett fall. Det är farligt att fixera sig vid en version som kan visa sig vara falsk. 

Det får snart bara finnas en godkänd sanning om allting

Det är värt att notera att nu under debatten om fake news dyker det upp flera initiativ på “faktabaser” som ska styra massmedia där varje enskild händelse, faktapost eller personbeskrivning enbart får existera i en version.

Egentligen är detta härskarbeteende inget nytt. Alla som läst historia på ett västerländskt universitet vet att det är vinnaren av ett krig eller kolonisatören som skriver historien. Borde det omvänt inte vara obligatoriskt att man även lär ut historiebeskrivningen som det erövrade landet (offret) vill lämna till eftervärlden?

Vetapedia.se

Uppslagsverket Vetapedia som startades relativt nyligen av undertecknad är däremot öppen för flera versioner av varje faktapost. Den politiskt inkorrekta versionen är välkommen, om den kan bedömas som sann eller rimlig, men inget utesluter egentligen Pk-versionen. Först nu kan den intresserade få en nyanserad bild av verkligheten eftersom varje företeelse, ting, händelse och person kan betraktas från flera perspektiv och utifrån olika tänkbara scenarier.

Skicka gärna in en unik faktatext om en företeelse, ting, händelse och person till Vetapedia. Texten får inte tidigare ha publicerats på webben. Att kopiera text från Wikipedia för publicering på Vetapedia godkänns alltså inte.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör på Vetapedia.se


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq