Dead calm in Rinkeby last night, but…

5
Cafe Mynta, Rinkeby 20170221 - Foto: Newsvoice.se
Cafe Mynta, Rinkeby 2017-02-21 – Foto: Newsvoice.se

DULY NOTED. The news of the Rinkeby riots on Monday reached foreign media after president Trump mentioned the event comparing the riots to the terrorist attacks in Nice, Brussels and Paris.

Regardless of whether this parallel is right or wrong the statement annoyed the Swedish Government and the Swedish mainstream media who immediately took advantage of the comparison in an effort to again defame the American president, something Swedish news consumers are used to every day, and I really mean every day.

New York Times: Riots Break Out in Stockholm Suburb, Drawing Attention to Trump’s Remarks

Swedish media has previously – for many years – been fixated in defaming Vladimir Putin but after the US elections the media has changed its focus to also disgrace Mr Trump. No wonder the Swedish population no longer believe in mainstream media as they used to do, according to an international poll where only Turkey scored lower than Sweden in trust ranking. People even experience the established media channels to have transgressed into propaganda outlets for EU and Washington policies.

So what about Rinkeby tonight? Any riots? Any terrorism? No, nothing big to report. But previous night there were riots, ten cars burning and real bullets fired. Where these riots terrorism? Not really. Where citizens of Rinkeby afraid, yes some where certainly terrified.

Fox News: Trump may have been unclear, but Sweden experiencing a migrant crime wave

So stone throwing rioters, burning cars and fired bullets of the expanding killing type that the police in Sweden use are all together definitely terrifying to normal people. In that sense Mr Trump has a minor point in comparing the Rinkeby events with the full blown terrorism in Nice and Paris. Maybe he also had in mind the memory of the suicide bomber that killed himself in Stockholm in 2010. FBI estimated that up to 40 people would have been killed if the bombing had been successful. Just two people were hospitalized.

Last night NewsVoice visited Rinkeby and observed how small groups of policemen, riot police and gards patrolled the area side by side with citizen initiatives. There were no violence during the visited hours but there was a slight tension in the air.

Swedish government claimed in the CNN report (below) the riots have nothing to do with immigrants but its hard to tell who is who and how new to the area the residents are without investigating exactly who were responsible for setting ten cars on fire and throwing stones at the police.

Since no one was arrested during the riots the question is still floating. This entails that the Swedish government can use this uncertainty to interpret the situation in any way suitable depending on the current policy.

By Torbjorn Sassersson, editor NewsVoice.se

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

5 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Birgitta
Birgitta
Gäst
22 februari 2017 kl 15:30

Svar till [email protected] Vi vågar inte fråga hur statistiken ser ut sedan “invasionsvågen 2015”. Det finns dock säker statistik fram till 2014 som visar en fördärvligt stigande kurva.

“United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) sammanställer med några års mellanrum kriminalitetsstatistiken för ett stort antal av världens länder.
https://data.unodc.org/#state:3

“Sverige har i en EU-jämförelse relativt höga värden på antalet polisanmälda brott per 100000 invånare för ett flertal brottstyper som har bäring på den sociala oron i samhället.

T.ex. för våldtäkt intar Sverige topposition 2014, enligt följande statistik över antalet polisanmälda våldtäkter per 100000 invånare och år i Sverige:
2003____25
2004____25,2
2005____41,9
2006____46,3
2007____51,9
2008____53,1
2009____58,6
2010____58,4
2011____64
2012____62,3
2013____58,5
2014____64,9

Ovanstående är skrivet av en kommentator på länken https://ekonomistas.se/2017/02/21/tumregler-for-brottsstatistik/

Ale
Ale
22 februari 2017 kl 13:15

Regering och media i Sverige reagerar helt obegripligt runt Trumps uttalanden. Jag var 11 år 1974, då var Sverige en av världens säkraste länder gällande överfallsvåldtäkter. Hur ser statistiken ut angående sexuella trakasserier utomhus i dag?

Sigge Johansson
Sigge Johansson
Gäst
22 februari 2017 kl 10:12

Undrar hur länge det dröjer innan även NewsVoice — en utmärkt version av Alternativ Media med kommentarfunktion — uppmärksammas av MSN och stämplas som en “rasistisk HAT-sajt”….

Birgitta
Birgitta
Gäst
22 februari 2017 kl 08:33

Strålande artikel! Varumärket Sverige och “Sverigebilden” är under attack. Politiker tycks inte vara oroliga över de 56 no-go-zoner som finns i landet och som ÄR starkt relaterade till politikernas välvilliga inställning till gränslös immigration, trots dystra arbetsrelaterade framtidsutsikter som majoriteten av migranterna står inför.

Vad som verkar uppröra politiker och makthavare mer är att de ytterst allvarliga konsekvenserna av den ohejdade migrationen får en global spridning och som därmed kraftigt smolkar den självgoda bilden av Sverige som ett lycko- och framtidsland för investerare.

Jag tycker att vi ska vara tacksamma för att Trump tog bladet från munnen och sade som det är i Sverige – det är inte fel att kalla en spade för en spade. Visst kan det betecknas som en form av terrorism att bränna bilar, kasta stenar på poliser, misshandel och våldtäkter m m. Vem äger definitionen av ordet terrorism egentligen?

https://si.se/verksamhetsomraden/sverigebilden-utomlands/

Björn wiklund
Gäst
22 februari 2017 kl 04:17

OH. . . .
. . I did not believe . . .
but the learning curve. . .

The video tells me all I need regarding CNN . .