Sossarna ska stoppa ”fake news” för att skydda den svenska modellen

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 22 februari 2017
- Torbjörn Sassersson red.
Magdalena Andersson om den svenska modellen och fake news - Foto: Aftonbladet.tv
Bild: Finansminister Magdalena Andersson om den svenska modellen och fake news – Foto: Aftonbladet.tv

Torbjörn Sassersson - Foto: Anna Böhlmark,  2000tv.seANALYS & DEBATT. Finansminister Magdalena Andersson vill skydda den svenska modellen genom att motarbeta “fake news”. Frågan är vad den svenska modellen står för och vad som egentligen hotas i modellen. När ministern förklarar hur hon tänker uppstår en liten freudiansk groda. Det verkar handla om att vi ska “lära oss” vilka fakta som ska betraktas som “fake news”.

Text: Torbjörn Sassersson

Magdalena Andersson:

“Vi tycker det här är ett jättestort problem och i grunden riskerar det här att skada tilliten till samhället och därmed också den svenska modellen. Vi kommer föreslå partikongressen ett handlingsprogram för att komma till rätta med faktaresistens och fake news. Det handlar om att satsa på ungdomar men också på den fria journalistiken.”

“Det handlar i grunden om vilket typ av samhälle vi vill ha. Vi vill ju att vi ska kunna ha en debatt som grundar sig i fakta så att vi på så sätt kan fatta rätt beslut. Men också ett samhälle där vi kan ha en tillit och lita på varandra. Det är ju grunden i den svenska modellen”.

Vad är den svenska modellen?

“Den svenska modellen i dess moderna tappning växte fram under 1930-talet som en kompromiss mellan marknadsekonomiska/kapitalistiska intressen av ekonomisk tillväxt och lönsamhet och den av socialdemokrater och socialliberaler drivna socialpolitiska utjämningssträvanden, idén om folkhemmet, som resulterade i ett slags oskrivet samhällskontrakt”

Definitionen kommer från Wikipedia.

NewsVoice kommentar

Magdalena Andersson säger att i grunden på den svenska modellen ingår att vi ska kunna lita på varandra, men enligt Wikipedia ingår inte det i modellen.

När ministern förklarar vad den svenska modellen står för väljer hon alltså att uppge att vi ska kunna lita på varandra samt att fakta krävs för att vi ska kunna ta rätt beslut, men att det är något bra förstår en 10-åring. Hon talar här till folket på en alltför basal nivå och denna förenklade och något emotionella förklaring verkar syfta till att skapa trygghet. Socialdemokraterna ska ge folket tröst är ett budskap. Vi behöver inte vara oroliga.

I den svenska modellen ingår att skydda kapitalet

Vad hon utesluter är hur nyheter kan påverka de marknadsekonomiska och kapitalistiska intressena gällande lönsamhet och tillväxt. Det finns därför anledning att misstänka att de nyheter som Staten eller Regeringen betecknar som hotfulla för dessa intressen kan komma att betecknas som “fake news”.

Eftersom Magdalena Andersson är en finansminister och inte en kulturminister finns det alltså skäl att misstänka att det hon egentligen vill skydda är Statens och industrins gemensamma intressen.

Vi ska lära oss vilka fakta som inte ska betraktas som fakta

Swisha Sassersson valfri summaLösningen på problemet med “fake news” är enligt finansministern att alla måste öka förmågan att kunna “sortera information” och “källkritiskt kunna hantera olika fakta”. Här verkar finnas en intressant freudiansk groda i finansministerns sätt att förklara hur hon tänker. Hon nämner inget om hur “news” ska skiljas från “fake news”. Istället pratar hon enbart om information. Hon verkar mena att vi måste lära oss att sortera och källkritiskt hantera information så att vi vet vilken information vi ska välja att beteckna som “fake news”. I så fall ska vi “lära oss” vilka fakta som inte ska betraktas som fakta.

Som någon sa:

“The devil is in the details…”

Risken finns nu att finansministern anser att denna artikel är ett exempel på desinformation som sprider oro.

Se hela intervjun på Aftonbladet TV

Text: Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • BBC (6 December 2017): BBC to help students identify ‘fake news’

  “The BBC is launching a new scheme to help young people identify real news and filter out fake or false information. The project is targeted at secondary schools and sixth forms across the UK.
  From March, up to 1,000 schools will be offered mentoring in class and online to help them spot so-called fake news.”

  http://www.bbc.com/news/entertainment-arts-42242630

 • Trump är ej emot globaliseringen. Han påstår sig endast vilja ha en bättre deal för medborgarna i USA. Men det har alla presidenter sagt.
  Antingen blir man produktivare och betalar av statsskulden eller så låter man federalstaten gå i konkurs. Endast en svagare dollar kan främja deras exportindustri, men då blir import av varor från Kina dyrare.

  Globaliseringen sker istället med följande ord
  “We all are one people. We all follow the same god”, vilket han ungefärligen sade i sitt tal igår (youtuba det)

  Denna gång hade han en randig slips(!)

 • Nu är det i och för sig intressant att Skatteverksdirektören fick åka för att inte skada myndigheternas förtroende, samtidigt som Polisen påstås ha låtit våldsverkare ränna fritt i Rinkeby. Ena handen vill ej eller får ej utföra sina uppgifter, medan vi förväntas vara lydiga skattebetalare för att betala för passivitet.

  Med 2000 man beväpnad militär hade Rinkebyligisterna kunnat stoppas direkt, NATO-ammunition tur och retur. Turligt nog är Sverige ett civiliserat land och därför pratas våldsamma tillrätta istället. Samtidigt åker militären utomlands och dödar våldsverkare där. Med feministregeringarnas goda minne. Våld utomlands – dåligt. Våld inom landets gränser – tydligen inte fullt så dåligt.

  Planerar riksdag och regering en statskupp bakvägen?

  Kanske är rapporteringen från Rinkeby endast falska nyheter.

 • Det är snart slut på regeringens idéer om att få ljuga obehindrat utan att någon reagerar eller har invändningar! Det vi ser just nu är desperation och rädsla över att de är tvungna att släppa ifrån sig makten och den illusoriska bubbla de lyckas leva i och som de vill ha medhåll för. De är mycket nära ett sammanbrott eftersom alltför många ifrågasätter den auktoritet de säger sig ha och alla de idéer de förfäktar vilka alla slutligen skulle leda till den totalitära staten och den “nya världsordningen” med världsregering och kontrollsamhället version 2.0 dvs, slavsamhällen.
  Saker går dem hela tiden ur händerna iom Brexit, Rysslands insats i Syrien, krisen i Grekland, Italien, Tyskland och Frankrike. Trumps öppnade dessutom munnen och släppte ut anden i flaskan genom att så starkt ta avstånd från Globalismen. Nu lär det bli svårt att stoppa in den igen! 🙂

 • Regeringen och myndigheterna Strålsäkerhetsmyndigheten, Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Post- Telestyrelsen hör till de värsta falska informations/nyhetsspridarna! Det leder till skadliga felaktiga beslut och felaktig behandling av medborgarna, inklusive att medborgare fråntas sina mänskliga rättigheter, den att inte bli utsatt för livsfara, tortyr och ofrivilligt utsättas för livsfarliga experiment.

  Mikrovågsstrålning från trådlös teknik dödar och skadar och torterar människor som tvångsexponeras. De skadade får ingen hjälp utan blir felbehandlade, många får fly ut i skogen för att söka skydd från den ökande mikrovågsstrålningen som gör dem sjuka.

  Den trådlösa tekniken har släppts lös och främjas baserat på den grova lögnen från industri (inklusive militärindustri) regering, myndigheter att inga hälsorisker skulle setts eller finnas trots att dessa dokumenterats i en förbluffande mängd sedan över 50 år!
  Myndigheterna påstår att all denna forskning som visar allvarliga hälsoeffekter http://www.stralskyddsstiftelsen.se/2016/08/elektromagnetiska-falt-okar-risken-for-alzheimers-als-och-cancer/
  http://www.stralskyddsstiftelsen.se/2016/06/lat-manniskor-fa-veta-att-220-experter-varnar-for-halsorisker/
  inte skulle betyda något alternativt inte finns, och att människor som skadats och fått svåra sjukdomar av strålningen är sjuka pga något annat som man inte vet vad det är.

  I den industrikontrollerade fake news pressen sprids upprepat hånet och kränkningarna av de drabbade – se https://newsvoice.se/2016/12/20/fake-news-reportrar-publicerar/
  Citat Magdalena Andersson
  ”Det handlar i grunden om vilket typ av samhälle vi vill ha. Vi vill ju att vi ska kunna ha en debatt som grundar sig i fakta så att vi på så sätt kan fatta rätt beslut. Men också ett samhälle där vi kan ha en tillit och lita på varandra. Det är ju grunden i den svenska modellen”.

  Just det Magdalena Andersson! Börja städa i eget hus och börja skapa ett gott samhälle där människor får må bra och inte utsätts för påtvingade hälsorisker eller luras till att tro att det som är sedan länge känt som farligt skulle vara ofarligt av regering och myndigheter. Nu ska snart 5G spä på den redan exploderande ohälsan http://www.stralskyddsstiftelsen.se/2016/11/dramatisk-okning-av-psykisk-ohalsa-en-effekt-av-okad-stralning/
  och släppas lös med hjälp av falska påståenden om att inga hälsorisker skulle setts.

  Ser fram emot att du skapar en öppen debatt – ett demokratiskt seminarium om frågan om vilka som egentligen är faktaresistenta och vilka som egentligen sprider falska nyheter där vi civilsamhällets organisationer som arbetar seriöst med frågan får möjlighet att delta!
  Låt oss i sista minuten vända det här framrusande skenande strålande tekniktåget som drivs fram med falsk propaganda och bär mot kollektivt självmord om vi inte växlar in på ett nytt hållbart spår! http://www.stralskyddsstiftelsen.se/2015/05/190-experter-uppmanar-fn-och-who-att-battre-skydda-manniskor-mot-halsorisker-med-stralning-fran-tradlos-teknik/

 • Så där ja, nu visar socialismen sitt rätta ansikte. Nu är det snart dags med en kulturrevolution på samma sätt som Mao en gång gjorde. Vi måste hjärntvätta människor så att de lär sig den rätta sanningen. De som inte passar in får vi väl skjuta eller varför inte använda ISIS metod att halshugga dem offentligt då blir säkert de flesta medgörliga.

 • DDR, Nord-Korea, “Nazi”-Tyskland, Sovjetunionen, George Orwells 1984……och, där satt den. Nu är Sverige med i exakt samma fack. Tack Magdalena för den ärligheten åtminstone. Att du på detta vis erkänner hur det ligger till. “Raka puckar”, vi som inte vill svälja hela betet ser och förstår precis vad det handlar om, denna artikel är bland måååånga andra ett sundhetstecken som skvallrar om att inte alla i detta land är mentalt blåögda.

 • Ett exempel på “Fake News” från etablissemanget sida är lögnen om Srebrenica. Via denna länk kan man upplysa sig om detta: http://www.dutchanarchy.com/2016/12/08/454-2/
  Inte riktigt lika stort och känt som fejk nyheterna runt Saddam Husseins WMD men i samma klass och viktigt är det att lögnen blir offentlig, speciellt angående kampanjen för Sveriges inträde i Nato. Eftersom man inte kunde fälla Milosevitj utifrån fejkade bevis så blev han sannolikt avdagad. Det var den sk massakern av 8000 muslimer, utbasunerad av MSM, i Srebrenica som rättfärdigade NATO´s bombning av Serbien.

 • Enklaste sättet att bekämpa “fake news” är att bemöta dem med raka sanningar. Det börjar bli väl mycket DDR över vår regering. För övrigt tycker jag att sunt förnuft och hederlighet är en bra värdegrund att utgå från.

 • Även om ministern sagt “Vi ska lära oss vilka ‘uppgifter’ som inte ska betraktas som fakta..” blir det fel. Med Orwells sanningsministerium bestäms “fakta” uppifrån och därför är den modellen samma som ministerns förslag, totalitär. En modell som inte hamnar särskilt långt från religion och medeltid.
  Men tydligen anser ministern m.fl. att det kan vara farligt att “bara” skriva vad som hänt, de fakta man sett på video t.ex och känner, eller addera olika opinioner om samma händelse och låta “den allmänna opinionen” tycka vad dom vill, som det ofta var när jag växte upp.
  Det blir “lättare att styra” om det vinklas från början, vilket betyder att för oss stackare som skall styras blir det bara totalitärmodellen kvar!
  Det verkar som att det politiskt “öppna” samhället idag försvunnit och ironiskt nog osynligt ersatts av “Open Society Foundation”, en organisation som inte har någonting med politisk öppenhet att göra. Det enda som skall lämnas riktigt öppet med OSF är våra gränser, på väg mot den globala drömmen, oavsett väg, med hjälp av självuppfyllda PK politiker. Dom som tråkigt nog aldrig riktigt begrep att HC Anderson’s bok “Kejsarens Nya Kläder” är en genialisk och tidlös beskrivning av ett mänskligt beteende som idag kallas PK, politiskt korrekt.

  “Polismannen som inte kunde tiga om den nya svenska brottsplågan utan till sist skrev om det på Facebook” kan bli både bok och film. Hur många Facebook followers har Peter Springare idag?

 • Julian Assange hade häromdan en utmärkt kommentar om MSM. Wikileaks har enbart levererat rådata, precis vad som kommit in, utan kommentarer. När MSM skriver om detta eller någonting, vinklar eller spinner man det för att passa olika syften; nyheterna blir “weaponized” som han uttryckte det. Att sådana “stridsladdningar” var helt dödliga för mijoner Irakier, Libyer och Syrier i nämnd ordning kommer väl aldrig Magdalena Andersson ens kunna tänka på. Först när “vi alla visste” att Saddam hade WMDs, hade köpt Uranium i Africa och hjälpt Al-qeada, etc., var opinionen och krigarna färdiga att “slåss till sista man” som bestraffning för att försöka beröva oss vår frihet och vår säkerhet. Ett “förebyggande” krig, olagligt enligt FN, kunde då startas, baserat helt på fake news från MSM, som bara repeterade lögnerna istället för att skriva och ifrågasätta. Fake news kills. Det fortsätter idag på liknande sätt, t.ex med ensidiga rapporter från Aleppo, ihopskrivna på landsbygden i England av en “operatör” som kallar sig “Syrian Humanitairian Observatory”, grundlösa beskyllnigar att Ryssland “hackade” Hillarys data “är man säker på” etc.., Svenska MSM försöker inte ens bekräfta uppgifterna eller ge andra sidans nyheter, det enda som behövs för att vara neutral. Istället blir det mer fake news, ofta med nyhetsförmedlarens vinklade inlägg direktkopierat. Om senaste data om Svenskarnas förtroende för MSM någonsin kommer framför Magdalena Anderssons och visar att Sverige nu har bara 31% som “tror” på vad media skriver, näst sämst med Turkiet på sista plats, skriker hon säkert bara “fake news”. Budbärarna vågar väl redan idag inte komma med fler dåliga nyheter precis som det varnades om Hitler i bunkern på slutet. Historien upprepar sig, och snart har vi vår egen Trumpet även här, en som vågar lyssna och sätta hemlandet före PK.

 • Joo många i dagens etablissemang har tyvärr inte läst eller iaf inte förstått Freud.
  Alice Miller har i sina böcker beskrivit SF´s dilemma:
  De som är “roten till det onda” är de som föder honom alltså projicerar SF problemen på barnen i stället för att verkligen peka på förövarna.
  Offret blir gärningsman och det är synd om gärningsmannen.
  Fake news är en negation av news…
  “Fake news” blir två negationer dvs News…. S.I.C.

 • Det finns ett enkelt sätt att skilja rent fejk från mer sannolikt. Man använder vetenskaplig metod och är skeptisk till allt, men det är nog inte direkt det som den f.d. styrelseledamoten i den socialdemokratiska tankesmedjan Policy Network, avser lära barnen.

  Sannolikt handlar det nog om att tillrättalägga fakta för barnen så de pekar i det s.k. “Socialdemokratiska” partiets rikting, om jag har rätt om det partiets sekteristiska struktur. 🙂

 • Magdalena Andersson är hopplöst ute. Hon refererar vid flera tillfällen “vi”. Vad menar hon med detta? Vilka är “vi som ska fatta rätt beslut”? Det är ett vanligt retoriskt grepp av politiker att använda sig av ett kollektivt “vi” för att anspela på en gemensam tillhörighet. Det finns inget gemensamt “vi” i ett mångkulturellt samhälle.
  Förr hade folket mer tillit till politiker, men den tiden är helt passé nu när politiker lyssnar mer till varandra än till folket. Dessutom har politiker också sett till att den totala tilliten minskar i samhället genom att inbjuda till en ofantligt stor migration av människor med traditionellt väldigt låg tillit till politiker och makthavare. Det går inte att vrida klockan tillbaka till en hög tillit utan denna befinner sig i ett sluttande plan.
  Det blir också skrattretande när Magdalena hänvisar till den sk “fria pressen” när det står helt klart att denna är ytterst ohälsosamt monopoliserad. Det är tydligt att sossarna nu börjar att bli allt mer Orwellianska och ska bestämma vad sanning och/eller fakta utgörs av. De behandlar oss som barn. Politiker ska istället bevaka våra rättigheter till demokratisering av sanningen så att vi kan vända ryggen mot informationsmonopolet som styrs av det kapitalistiska systemets istället för av människors behov.

  Medieutredningen, som kom 2016, säger på sid 15:
  “Demokratiseringen av sanningen: Med det brutna informationsmonopolet följer en demokratisering
  av de mediala arenorna. Enskilda är inte längre hänvisade till de traditionella medieföretagens filtrering, till dessas definition av kvalitet och aktualitet, utan kan själva publicera sig och skapa sin egen publik via bloggar och konton på olika sociala medieplattformar.”

 • Finansminister Magdalena Andersson säger att “…alla måste öka förmågan att kunna ””sortera information”” och ””källkritiskt kunna hantera olika fakta””.
  Eller kortare uttryckt: Hur ”News” ska skiljas från ”Fake news”.

  DET har undertecknad inga som helst prblm med — det hela är nämligen skrattretande enkelt:

  • ALLT presenterat som “News” från “etablissemang” och MSM kan bara betraktas som “Fake News” — SANNING och/eller FAKTA måste sökas i Alternativa media!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *