DISPUTED NEWS – Så här ser det ut när Facebook varnar för “fake news”

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 6 mars 2017
- Torbjörn Sassersson

Nu har Facebook i USA börjat varna för “fake news”. Termen som används för att märka en länk är “disputed” dvs omstridd, vilket är en något mer mild beteckning än fejknyhet. Självklart får ett av Trumps tweets figurera som första exempel i dessa politiskt laddade tider kring uppfattningen om vad som är icke korrekt.

Text: NewsVoice, uppd. kl 15:55

En varningsmärkt nyhet på Facebook i USA är: “BREAKING: Trump’s Android Device Believed To Be Source Of Recent White House Leaks”

Varje omstriddhetsvarning åtföljs av en hänvisning till samarbetspartners (tex Snopes.com och Politifact.com) som använder ett verktyg från stiftelsen Poynter. Märkningen av länkar på Facebook startade i fredags den 4:e mars i USA och snart skeppas utpekandet ut över hela världen.

Poynter bör genomlysas från alla tänkbara håll, för hur kan vi annars veta om denna källa är en helt oberoende instans som klarar av att avgöra faktariktighet?

ArcanumSkolan 2024
En av Facebooks första varningar för fake news dvs disputed news
En av Facebooks första varningar för fake news
Hugo Ewald - Skärmdump från Metro - Foto: Henry Lundholm screendump
Hugo Ewald – Skärmdump från Metro – Foto: Henry Lundholm

“Ett flertal amerikanska mediebolag, däribland ABC news, AP och Snopes, har fått tillgång till verktyget som ger de möjligheten att faktagranska artiklar åt Facebook. Granskningen bygger på ett antal principer författade av den oberoende journalistiska stiftelsen Poynter”.

Det skriver Hugo Ewald redaktör för Viralgranskaren som är Metros egen avdelning för att markera vad de anser är falska nyheter och faktoider, dvs faktaliknande disinformation.

Hur Metro som tidning ska klara av att utgöra en trovärdig referens för att avgöra omstriddhet via Viralgranskaren är oklart emedan Metro sedan flera år publicerar astrologiska budskap i form av dagens horoskop, något som anses vara minst sagt omstritt.

Att falska nyheter får märkningen “disputed” tycker inte Recodes skribent Peter Kafka är starkt nog, skriver Resumé, som fortsätter:

“Omtvistad, det låter som om det handlar om en debatt vid bardisken om vem som är bästa fotbollsspelaren, snarare än om påhittade historier. Detta trots att Facebook själva säger att man använder taggen för fejknyheter” skriver han i en kommentar på Recode.net.

Alex Schulman tycker i sin Expressen-krönika att begreppet “fake news” inte bör missbrukas. Han anser att svenska politiker redan har börjat att missbruka termen “fake news”.

“Fake news var ett viktigt och relevant begrepp, som nu slarvats bort. Jakten efter medvetna lögner måste fortsätta, men det här slafsiga bruket av “fake news” gör allt förvirrande”. – Lex Schulman.

Text: NewsVoice

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq