Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Vart tog moralen vägen?

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 12 mars 2017
- Torbjörn Sassersson


Jag sitter med min nya assistent i knät. En blandning av hälsinge, karelskt och catalanskt blod som fått mitt hjärta att känna djupaste kärlek. Och jag tänker på hur nödvändigt det är med nytt blod för att mänskligheten ska utvecklas. Efter att ha bläddrat några sidor på nätet så frågar vi oss. -Vart tog moralen vägen?
I SD-Sverige där främlingsfientligheten råder hävdar man en ideologi där Sverigedemokraterna ger mer inavel. Lotta Gröning har en artikel i Expressen med rubriken Ni som nobbar SD – vad är alternativet? Sannolikt kommer detta inlägg att missförstås men Lottas provokation handlar om att “det tysta folket” med Trumps ord, saknar alternativ.
Europa och särskilt Sverige blev tagna på sängen under flyktingkatastrofen (Fyra orsaker till varför flyktingkrisen har chockat det svenska systemet) och Sverige tog på sig en uppgift som vi enligt kritikerna inte mäktade med (Det svenska etablissemangets misslyckande). Det har enligt 24 studier påverkat kriminalitet och tryggheten i Sverige.  (Hur många års svensk byråkratisk dumsnäll inkompetens krävs för att stoppa handgranatsimport?). När folkpartisten Robert Hannah interpellerade till statsrådet Mehmet Kaplan om “Social förtur till bostäder för återvändande terrorister” så brast det nog hos många som stått länge i kön. Starka reaktioner mot Stockholms satsning mot extremister (SVT). Två IS-återvändare från Sverige har redan varit delaktiga i terrorattackerna i Paris och Bryssel, påpekar terrorexperten Magnus Ranstorp.
Demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) får kritik för sitt framträdande i SVT Agenda, där hon diskuterade IS-krigare som återvänder till Sverige efter ISIS nederlag i Syrien och Irak.  Bah Kuhnke skyfflade över ansvaret på kommunerna, som dock saknar både uppgifter om vilka personer det gäller och kompetens för att ta hand om problematiken.
Björklund (L) vill porta återvändare och kasta ut dem ur landet. LÄNK
Terroristexperter menar att detta är i första hand en fråga för underrättelsetjänst och justitia och ska skötas på högsta nivå då det handlar om rikets säkerhet.
Tendensen är tydlig, inte bara alternativister tycks önska alternativ. Detta har spelat SD i händerna.
Gröning tar upp Brexit och Trump och menar att tillväxten för SD kan jämföras med det missnöje som fick Trump till makten med stöd från det “tysta folket” (Trump is no fascist. He is a champion for the forgotten millions). Ett stort antal artiklar diskuterar huruvida denna slags opportunism kan jämföras med Hitler (Länk1 , Länk2).  Andra menar att sådana som Trump, i sken av att ta tillvara på det “tysta folket”, går det kapitalistiska etablissemangets ärende. Och Trump liksom SD har skapat sig en egen plattform som visar upp tydliga tecken på maktfullkomlighet.
Trump uttalade sig om att när han kom till makten skulle han kasta ut alla ovälkomna immigranter. Ursprungsbefolkningen (indianer) svarade med att han var välkommen att ta det första steget att lämna landet.
SD anhängare har också hotat med att kasta ut “oönskade“, – “vänta bara, då vi får makten då startar utrensningen”.
Ett historiskt faktum är att despoter utser någon syndabock (Hitler valde judarna, Erdogan förföljer gülenister) som man sedan riktar “folkets” ilska mot. I Trumps fall, “illegala invandrare”, mexikaner och hela befolkningen i muslimska länder.
Det är märkligt att halva amerikanska befolkningen inte tycks bry sig om de allvarliga begränsningarna i Trumps moral.

Historiskt sett blev Amerika en fristad som gav chans till framtid för människor från hela världen. Detta immigrantland leds nu av en man som har alla dessa immigranter att tacka för sin rikedom och han har i olika omgångar även gift sig och till USA tagit en kvinna från ett Balkanland i upplösning. Immigrerande kvinnor som hoppas på en ny framtid.

– Hur är man då funtad om man nedvärderar människor som flyr för att söka en framtid i USA? Vilken trygghet Trumps kvinnor känner har exfrun Ivana skrivit om. “Han fick mig känna mig våldtagen inom äktenskapet!” Länk (1993 boken Lost Tycoon: The Many Lives of Donald J. Trump.)
– Hur är delar av landets befolkning funtade som släppt fram en patologisk lögnare och våldtäktsman? Vart tog moralen vägen?

USA, världens mäktigaste land, har trots all rikedom inte lyckats bygga ett omhändertagande samhälle. Människor har inte råd med sjukvård och tandvård, man får ingen semester och har inte tid med sina barn. Det är förståeligt att många då reagerar mot etablissemanget som skor sig. Men hur kan man välja att hoppas på en bedragare som skor sig på andra genom att inte göra rätt för sig? (Studie: Donald Trump: A Critical Theory-Perspective on Authoritarian Capitalism)

Katrine Marcal (tidigare Kielos) skriver sin sista krönika i Aftonbladet och läser en notis om en studie som visar att människors förväntade livslängd i USA håller på att falla till Mexikos nivå. Ett av världens rikaste länder, USA, håller på att bli fattigt samtidigt som det alltså fortfarande är rikt. Privat överflöd. Offentligt armod.

Jag tänker på Sverige och är tacksam för de socialdemokrater som på 1940- och 1950-talen med visioner och handlingskraft byggde “den svenska modellen”. Det gav en skola för alla med en filosofi om att lära ut kritisk tänkande för att eleverna ska bilda sig sina uppfattningar grundade på fakta och förnuft. Visioner som gav en vård för alla från vagga till grav. Det gav också ett socialt skyddsnät med möjlighet att få vila från arbete vid sjukdom, 5 veckor semester, barnledighet och pension. Detta grundlades med ett solidariskt skattesystem och gav oss både trygghet och framtid. Inte minst gav det oss rätten till våra liv och en ambition att bygga ett jämställt och rättvist samhälle.
Hur kan samma socialdemokratisk kraft sedan trycka in en djupt orättfärdig, antihumanistisk och ickedemokratisk rörelse i samhällskroppen?
I samband med att några socialdemokratiska politiker tog strid mot kristendomen avfärdade man även andlighet och naturmedicin och bestämde sig för att överge det medmänskliga till förmån för en materialistisk värld. Därmed lämnade man “rätten till sitt liv” och den kursändringen innebar att man gav sig rätt att kontrollera den enskildes liv. Vid uppbyggande av myndigheter befolkade man dem med “rätt folk” som skulle åtlyda det nya subauktoritära mandatet. Plötsligt infiltrerade nyateister utbildningsinstitutioner, vetenskapen och media (Entrism). Genom förvillarpriser (VoF) lyckade man skrämma journalister och forskare till underkastelse. Man har dolt sig bakom en självbild om att ta ansvar för samhällets mentala hälsa men inget kunde vara mer fel. En förutsättning för dessa övergrepp är att man anser sig ha mandat att bestämma “godkända livsåskådningar”. Jag har redogjort för detta i Fullt möjligt förena tro och vetenskap.
I sina angrepp på “fel åskådning” tar man samma vida svängar som extremt reaktionära krafter står för. Att denna pseudoskeptiska rörelse (Vetenskap & Folkbildning, Förbundet (anti)humanisterna) initierad av Socialdemokrater, har hamnat snett finns det forskning, många vittnesmål och artiklar om. De är lierade med etablissemanget inom läkemedelsindustri och medievärlden vilket kommer till uttryck i en säregen inskränkthet och rigiditet.
Vi har också fått en mediediktatur där  flera riksmedier såsom DN och Expressen och deras associerade stänger ute sådan information som stör etablissemanget.
Fenomenet är inget nytt och sker/har skett i de flesta samhällen. Antingen vi har det från religiösa, politiska eller medieföreträdare så har grova övertramp mot människors frihet skett. Som situationen är idag med mängden av fakta och påhittade rena lögner, får vi svårt att hänga med i vad som är vad.
Svensk suveränitet och självständighet bortröstad
Ett är säkert Sverige är inte längre en suverän nation. Vi är en EU-provins i en strategisk plan om ett enda EU styrt från Bryssel. Med tanke på hur illa det står till i Sveriges Riksdag kanske man kan tycka att det är lika bra så. Men centralstyrning innebär att besluten kommer längre och längre från människorna och eftersom vi redan ser exempel på hur EU-troende politiker och tjänstemän agerar på ett sätt som är ogynnsamt för vårt eget land så bör människor ta sig en funderare.
Att våra folkvalda lyckats manipulera bort Sveriges suveränitet och sänka vår status till en lydstat under EU är att betraktas som ett landsförräderi. Här har moralen körts i botten.
Public Service har tagit upp hoten om att lägga ned ett antal EU-projekt och skyller på Brexit. Detta är en EU-propaganda som Public Service inte borde ägna sig åt. Fakta är att EU-provinsen Sverige har ett stort underskott till EU, ett antal miljarder som rinner iväg till andra länder. Det påstås av EU-vänliga media att endast 20 procent väljare vill stoppa detta svinn och hoppa av ett sjunkande EU. Men Sverige är inte längre en suverän nation. Vår frihet har sålts ut och miljarder rinner ut ur landet. Vi kan således inte ta sådana beslut som Storbritannien gjort. Är det verkligen så att större delen av Sveriges väljare tycker att det är okej att vi har förlorat vår suveränitet? Har man då funderat över konsekvenserna för skola, sjukvård och polis? Dessa har körts i botten och det saknas både pengar och styrning.
Det är i stort sett enbart V som officiellt vill lämna EU och återta Sverige. Jag finner det märkligt. Jag önskar ett Europeiskt samarbete men inte det som har degenererat Sverige till en kassako för andra länder och som förvandlat dem som byggt upp vårt land till fattigpensionärer.
Vart tog moralen vägen?

Börje Peratt


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq