Tre frågor till Olle Johansson (KI) om riskerna med elektromagnetiska fält

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 6 april 2017
- NewsVoice redaktion
Olle Johansson, KI - Foto: NASMS, A. McDowell
Olle Johansson, KI - Foto: NASMS A. Mcdowell
Olle Johansson KI – Foto: NASMS, A. Mcdowell

NewsVoice ställde tre frågor om riskerna med elektromagnetiska fält till docent och universitetslektor Olle Johansson på Institutionen för neurovetenskap på Karolinska Institutet. Johansson har en docentur i cellbiologi, histologi och neurobiologi och har arbetat främst med att studera hälsoriskerna med elektromagnetiska fält.

Olle Johansson har varit med och författat ett stort antal vetenskapliga artiklar bla för Science och Nature. Han har engagerat sig för att dagens gränsvärden för elektromagnetiska fält skall sänkas och har därför lyft frågan om att elöverkänslighet är ett verkligt problem.

Du har varit mycket aktiv i medier de senaste åren framför allt utomlands. Vilket är ditt viktigaste budskap till allmänheten om elektromagnetisk strålning och fält som din forskning och din research lett fram till, anser du?

Olle Johansson: Det viktigaste budskapet är: Att inte för ett ögonblick tro att alla dessa prylar som vi i dag omger oss med är säkra och ofarliga, det är de inte. Och detta är ju inte heller något som WHO, världens strålsäkerhetsmyndigheter, operatörer, tillverkare samt försäkrings- respektive återförsäkringsbolag tror för ett ögonblick, något som kan sammanfattas med den amerikanske frasen “always follow the money”.

Du anser inte att strålning från WiFi, routrar och smartphones kan generera cancer, varför inte?

Olle Johansson: Jag har inte påstått att de elektromagnetiska fälten från WiFi, routrar och smartphones inte kan generera extra celldelning inkl. öka tillväxten i initierade cancertumörer. Detta har visats flera gånger i olika modellstudier.

Som tur är ser man dock i hög- respektive långtidsexponerade länder, såsom Sverige, ingen säkerställd incidensökning, något som naturligtvis alla är innerligt tacksamma för. I Sverige är faktiskt, sedan flera år, incidensen för de hjärntumörer vilka finns i fokus i avtagande, något som alla är än mer tacksamma för. För trots allt: inget land eller tillverkare vill ge sina medborgare eller kunder en potentiellt livsförkortande sjukdom, även om vi i dag måste erkänna att det kanske är precis just det som ofrivilligt – för alla parter – pågår.

Hur uppfattar du intresset från de svenska mainstream-medierna (MSM) i dessa frågor? Finns det några MSM-medier i Sverige som uppmärksammat dig och din forskning?

Olle Johansson: De som fr.a. intresserat sig, genom årens lopp, för min verksamhet är just de s.k. MSM; de har genomfört ett stort antal intervjuer vilka lett till artiklar, radio- och TV-framträdanden. Det som jag i dag dock kan se är att deras intresse kraftigt avtagit, vilket ju är konstigt med tanke på den ström av ny och uppseendeväckande forskning som publicerats de senaste åren, inklusive de mycket alarmerande resultaten från amerikanska National Toxicology Program rörande DNA-skador resp. ökning av hjärn- och hjärttumörer hos råtta. Sådana resultat borde lett till MSM:s markanta intresse, men det har de inte gjort, trots att jag – och andra – regelbundet informerat MSM om kunskapsutvecklingen.

Av de otal intervjuer jag varit med i, under de senaste åren, så sticker de nya kunskapsplattformarna alltmer fram och på sikt kanske vi ‘gamlingar’ måste vänja oss vid att MSM inte alltid står för den mest kompletta, relevanta och viktiga nyhetsbevakningen utan att istället denna sker, så att säga, vid sidan om strömmen. Än mer riskabelt för MSM blir det ju om mest bara ‘döda fiskar’ (alltså mindre kompletta, mindre relevanta och mindre viktiga nyheter) till slut flyter med strömmen.

 Intervju: NewsVoice

Källa bla Vetapedia.se om Olle Johansson

Relaterat

Krafttag krävs mot stillasittande – 5 april 2017

“Förbjud mobiltelefoner och surfplattor på rasterna och inför mer idrott på schemat. Det föreslår forskare efter att en rapport från Nordiska ministerrådet visat att svenska barn är mest stillasittande i Norden. TV4Nyheternas reporter Christina Ylander har besökt en skola som redan tagit utmaningen på allvar.” – TV4


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Hur är det med strålningen från mobilsändare som sitter på hustak, stoppar glasfönster och husfasadrers betongväggar upp något av det?

  • Glasfönster stoppar ingenting, strålningen går rakt igenom. Betong bromsar en del och är den armerad så kan det bli en betydande minskning, om väggen är tjock. Trähus bromsar strålningen väldigt lite. Om antennerna sitter på grannhuset så är strålningen i de övre våningarna starkare än om antennerna sitter på det egna taket, trots större avstånd. Det finns ganska enkla medel att minska strålningen i en bostad, från närliggande källor. All form av metall reflekterar strålningen, precis som när du lyser på en spegel med en ficklampa. Det finns färg att måla väggarna med, det finns film, typ solskýddsfilm, att sätta på fönstren, det finns tyg att sy gardiner av, som hindrar strålningen mm. Men tänk på att om man isolerar en bostad från strålning utifrån, så kan inte strålning inifrån nå till en basstation, en mobil fungerar inte i en sådan bostad.

 • Look at the history of benzene and aspirin with it’s six pi-bonding electrons that create a ~2200 Pm’s magnetic flux field, then look at DDT and Agent Orange which both had two benzene molecules for a total of 12 per molecule, Now look at Caffeine with it’s TEN Pi-bonding electrons that create the largest carcinogenic magnetic flux fields.

  Remember that an 81Mg aspirin has 270 quintillion carcinogenic molecules and a cup of coffee contains 95 to 135Mg’s of caffeine which equals 294 to 336 quintillion carcinogenic molecule. The real difference is DDT and Agent Orange was sprayed into the environment by the billions, but aspirin and caffeine are consumed into our bodies by the quintillions. Have you seen the NASA research spider pictures about caffeine? if not, email me and I will send them. God Help us.

 • Olle Johansson gör iofs rätt när han inte för fram cancer som det viktigaste. Det är svårt att säga emot statistik så att folk förstår sammanhanget. Det finns en hel rad parameterar som man kan ha i åtanke när man säger att hjärntumörerna inte ökar. (Svenska folket har t.ex blivit världsbäst på att övergå till ekologisk mat; man köper antioxidanter och grönsaker i oerhört mycket högre grad än på t.ex 60talet, och det ger ju en skyddande effekt. Finns en massa annat man kan räkna ut också.) Men även om de som Mona Nilsson säger visst har ökat, så är ju cancer bara en biverkning i mängden av en massa fruktansvärda sådana.

  Det mest alarmerande är ju alla dessa beteendestörningar, särskilt hos barn och ungdomar. Strålningen är till mycket stor del ansvarigt för åtskilliga av dessa bokstavsdiagnoser som den kan orsaka och förvärra. En mycket stor del av folket vet ju heller inte varför de plötsligt får hälsoproblem som t.ex ledvärk, näsblödningar, huvudvärk, blodtrycksökning, förvirring, närminnesproblem osv osv.

  Har redan märkt av mig själv att kaffedrickning och strålning inte går ihop. Nånstans läste jag att koffeinet är extra farligt i strålningssammanhang eftersom det inte bara har en viss stressverkan (som alltså läggs på den oerhörda stressfaktor som strålningen utgör i sig själv) utan också att man också märker mindre av strålningens ofta narkomaniserande verkan på hjärnan. Hur sant nu detta är vet jag inte.

 • Sedan mitt bostadsområde utsatts för 4G har de boende börjat beklaga sig över diverse tillkortakommanden. Att det nu planeras för 5G är ju helt galet. Snabbare IT men sämre hjärnfunktioner och diverse elände. Det är synd om människorna!

 • As you know an 81Mg baby aspirin with it’s six pi-bonding electrons which create the ~2200 Pm’s magnetic flux fields has 270 Quintillion carcinogenic molecules and a cup of coffee has 95 to 135Mg of caffeine with 10 pi-bonding electrons that create a large magnetic flux field with 294 to 336 Quintillion carcinogenic molecules. My research shows that caffeine is the world’s number one killer. At what time did we oversaturate our adaptive and innate immune systems.
  Question; When we take an 81Mg baby aspirin to kill or mutate our platelets do you really think that the aspirin only attacks our platelets. I think Not. Del.

 • To understand how cancer is caused follow the six steps below
  1. The French physicist André Ampere’s law states that a changing electric field creates a magnetic
  flux field. Remember; The Hydrogen atoms magnetic flux fields are 120 Pm’s and the Carbon atoms
  magnetic flux field are 170 Pm’s and the benzene molecule magnetic flux fields are ~2200 Pm’s.
  2. The Dr. Linus Pauling’s law of Hybridization is the concept of mixing normal atomic orbital’s into
  new Hybridized orbitals.
  3. The Dr. Linus Pauling’s law of Delocalization of the Hybridized electrons creates the six Pi-Bonding
  Electrons.
  4. The six Pi-Bonding Electrons create a large 2200 Pm’s magnetic Flux Fields.

  I believe that items 5 and 6 below combine together to creates the cancers of the body.
  5. Dr. Michael Faraday law of induction may be stated roughly as ‘changing magnetic flux fields
  creates an electric field’. These large Magnetic flux Fields can mutate the 23 electronics voltage levels and the brain neurons, Glial cells, CNS action potentials, and your cells Phosphorylation signals.
  6. Dr. Linus Pauling’s law of Electronegativity is an electrical chemical property that describes the
  tendency of an atom or molecules functional groups to attach electrons towards itself.

 • Mona Nilsson 7 Apr, 2017 at 16:13

  Jag måste säga att den här intervjun med Olle Johansson kändes otydlig och cancerdiskussionen fick mig att undra om någon skaffat sig en hållhake på honom.

 • To Donald Haber/Kalle Hellberg,
  Thank you for the extensive list of wireless effects. I believe the list comprises what is called “electrohypersensitivity.” But it doesn’t tell the worst of the story, which is DNA damage that will end human reproduction in a few generations; endocrine disruption; and breakdown of the blood-brain barrier. As we speak, WiFi is damaging irreparably the DNA in the ovarian eggs of schoolgirls, which will tell in 25 years or so with seriously damaged offsrpring.

  Also, we humans tend toward narcissism when it comes to such things, but ALL life is susceptible to damage. I suggest that folks look up a few of the talks/interviews of Barrie Trower a former Royal Navy microwave weapons expert, who tells us this technology was developed originally as a weapon, not for telecom. Several of these have been deleted by YouTube. In one of them he stated at the end that if “no one stops them, they will destroy the planet.” Here’s a short one to give you an introduction http://www.youtube.com/watch?v=z99_SzoXZdY

 • Det stämmer inte att hjärntumörer inte ökar. Antalet personer som får hjärntumör i vårt grannland Danmark har enligt deras cancerregister ökat kraftigt sedan 10 år tillbaka http://www.stralskyddsstiftelsen.se/2017/01/hjarntumorer-okar-i-danmark-mer-an-fordubbling-sedan-1990/.
  Hjärntumörer ökar inte i det svenska cancerregistret – MEN det är inte någon hemlighet och torde även vara känt av Olle Johansson att det svenska cancerregistret över hjärntumörer är underrapporterat vilket beror på att man inte rapporterar in tumörer som inte genomgått biopsi. http://www.stralskyddsstiftelsen.se/2014/10/kraftig-okning-av-patienter-som-vardas-for-hjarntumor-av-okand-natur/
  Tyvärr ser vi mycket oroväckande trender i patientregistret över hjärntumörer och den epidemilologiska forskningen är tydlig (studier av mobilanvändare och hjärntumörförekomst): 30 minuter – 1 timma om dagen ökar risken för malign hjärntumör. http://www.stralskyddsstiftelsen.se/2013/10/mobilstralning-orsakar-cancer/

 • I wanted to say WHO will be the responsible? Maria Neira, Emilie Van Deventer, Reppacholi… and many others? It´s just a question…

 • This is the biggest pandemy in this century. Will be the responsible in the WHO? They are delaying the evidences.

 • Svar till KarlMagnus: I stort sett vilka sjukdomar som helst kan orsakas av elektromagnetiska fält, eftersom dessa fält tränger in i våra kroppar och påverkar bl a hela nervsystemet. Enligt en läkargrupp i tyska staden Bamberg så är följande symtom vanliga av strålningen (kan givetvis vara andra orsaker också):
  Sömnstörningar, trötthet, huvudvärk, oro, yrsel, retlighet, koncentrationsstörningar, glömska, svårigheter att finna ord, depressiv stämning, energibrist, ångest, panikattacker, (nattetid, på motorvägen, i tunnlar), inre brännkänsla, inre darrningar, öronsusningar, hörselförlust, ljud i huvudet, svindel, näsblod, synstörningar, inflammerade ögon, svullna ögon, hudförändringar (rödfärgning, pigmentering, ansiktsblåsor, ringar under ögonen), sveda eller klåda i huden, tillfälliga infektioner, bihåleinflammationer, ledsmärtor, nerv- och mjukdelssmärtor, domningskänslor, koordineringsstörningar, hjärtrytmstörningar, hjärtrusningar, blodtryckshöjning, (tillfällig eller långvarig), sköldkörtelproblem, håravfall, hormonstörningar, aptitlöshet eller ständig hungerkänsla, illamående, viktökning eller avmagring, köldrysningar, nattlig svettning, sängvätning, tandgnissling.

  Det handlar ingalunda bara om subjektiva hälsotillstånd. Genom undersökningar av erfarna läkare kan hjärtrytmstörningar, extrema blodtryckssvängningar, EEG-förändringar, blodgenomströmning i hjärnan, hörselbortfall, synförlust, hormonstörningar, koncentrationsförändringar i nervsystem, koncentrationsförändringar i olika blodparametrar, kognitiva störningar mm, objektivt fastställas. Förändringar i ansikte, hud och huvudhår kan också vara synliga för läkaren.

 • “Men de allvarligaste skadeverkningarna är inte, i dag, cancer, utan andra.”

  som exempelvis vilka?

  mvh.

 • Bäste Sigge Johansson!

  Jag håller helt med Dig, skadeverkningarna av alla dessa frekvenser våra celler ständigt bombarderas med/grillas av, är betydligt allvarligare än vad mina svar ger sken av. Men de allvarligaste skadeverkningarna är inte, i dag, cancer, utan andra.

  Med många vänliga hälsningar
  Olle Johansson

  (Olle Johansson, associate professor
  The Experimental Dermatology Unit
  Department of Neuroscience
  Karolinska Institute
  171 77 Stockholm
  Sweden)

 • Om man minns vad MSM skrev om förut och inte gör det idag skulle listan kunna vara ganska lång.

  Kommer ni ihåg ständiga skriverier om jordens magnetfält, ozon och solens aktivitet?

  Allt detta är minne blott. Det skrivs knappt om det. Så är det även med strålning.

  Allt som skulle kunna göra människor mer vaksamma tas bort från nyhetsrepertoaren.
  Det som finns kvar är hjärntvätt och propaganda med syfte att de nya generationerna kommer att tycka att rådande ordning är det normala.

 • Uppfattar Karolinska Institutets Olle Johanssons svar och information som förvånansvärt rak och uppriktig – diametralt stick i stäv med vad man hitintills har fått sig serverat från hjärntvättande MSM-pk-info via press/radio/tv, diverse “debatter” samt oräkneliga representanter för hela linjen mellan tillverkare av hårdvarorna mobiler/sändarmaster ner till konstruktörer av appar/program till alla otaliga “oumbärliga” trådlösa tjänster samt butiksförsäljare.

  Det (be)visar samtidigt att den ständigt ljugande ful-median medvetet driver en agenda i maskopi med dem vilka kontrollerar/äger rätten till utbyggnad av trådlösa nät och tillverkning av nödvändig hård- & mjukvara (mobiler/paddar/blåtand/etc).

  Är emellertid personligen övertygad om att skadeverkningarna av alla dessa frekvenser våra celler ständigt bombarderas med/grillas av, är betydligt allvarligare än vad Olle Johanssons svar ger sken av….

 • “Det som jag i dag dock kan se är att deras intresse kraftigt avtagit, vilket ju är konstigt med tanke på den ström av ny och uppseendeväckande forskning som publicerats de senaste åren”

  Eller så har man ett agenda och har inget intresse av att belysa sådana här frågor, vad tror du?

 • Intressant att intresset för kritik avtar när farorna, och pengarna, blir större.
  MSM, numera alltså transportband för ‘döda fiskar’ (alltså mindre kompletta, mindre relevanta och mindre viktiga nyheter) som flyter med strömmen, plus vad ägarna tycker, alltså PK.
  “Investigative journalism”, ….what kind of invest.?.ment… do you mean?

  Intervju: NewsVoice

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *