Big Pharma är kreativt: Bieffekter är bara nocebo dvs patientens fel

publicerad 4 maj 2017
- Torbjörn Sassersson red.

NOTERAT. Ett gränslöst kreativt Big Pharma testar att försöka få bieffekter klassade som nocebo, dvs att de bara beror på negativa förväntningar, vilket betyder att industrin vill skjuta över skulden till patienten som lider av läkemedel.

Sara Heyman på LäkemedelsVärlden skriver i artikeln: “Biverkningar av statiner tolkas som noceboeffekt”:

Nocebo i LmV“Vid observationsstudier, det vill säga studier som inte varit blindade, har en rad besvärliga biverkningar som till exempel muskelvärk rapporterats i samband med behandling med statiner. Studier som både varit blindade och oblindade visar nu att biverkningarna förekommit i högre grad då patient och läkare varit medvetna om att det varit statiner patienten fått.”

Frågan är om det överhuvudtaget är sant eftersom Kaliber redan 2006 rapporterade att studier som inte ger rätt resultat utifrån industrins vinstintressen inte heller publiceras. Det kan betyda att dessa studier publiceras eftersom resultaten – som kan vara fejkade – visar vad industrin vill, att det är patientens fel.

Läs mer om reportaget i Kaliber 14 maj 2006: Beställningsjobb och köpt tystnad – är den fria forskningen hotad?

Omvänt är det sedan länge känt att många läkemedels positiva effekter inte beror på läkemedlets medicinska verkan utan på placebo, en förväntad positiv effekt som egentligen kan vara effekten av ett bra bemötande från en läkare som ingjutit förtroende hos patienten.

Kan det finnas nocebo så kan det alltså finnas placebo och omvänt. Om det mest handlar om psykologiskt förväntad effekt kan man fråga sig om läkemedel egentligen borde kallas läkemedel. Borde de inte istället kallas för nocebomedel eller placebomedel alternativt psykofarmaka?

Text: Torbjörn Sassersson, artikeln är uppdaterad

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Nocebo
 • Handlar det om alternativa läkemetoder är det placebo och om det är “vanliga” behandlingsformer via big pharma är det alltså nocebo.
  Men eftersom de alternativa medicinerna ger placebo måste de ju i så fall vara långt bättre att ta om man vill bli frisk. Vad bra att det blev klargjort.
  Vem tar mediciner som de själva inte tror på, så att man skulle få noceboeffekt? Folk går väl till doktorn för att de tror att de ska få hjälp, om inte, går de nog inte dit överhuvudtaget.
  Var är placeboeffekterna i “vanliga” läkemedel? Om “vanlig” medicin kurerar måste det vara placebo eftersom “vanliga” läkemedel enbart “kurerar” symptomen och inte sjukdomen. Men om nu läkemedel är nocebo då är det väl bara förkastligt att överhuvudtaget äta dem, eller?
  Snacka om att kollra bort sig själva med ett försök manipulerande tal.
  Tror big pharma blir mer och mer desperat.

 • Eftersom big pharma idag åtminstone för äldre är “inställt” på livstidsmedicinering, vare sig man vill eller gissar, är det naturligt att man som patient blir nedstämd om doktorn vill sätta igång med medicinering, vare sig det är statiner eller betablockare för “högt” blodtryck. Att under 150 mmHg syst. var normalt för 5 år sedan och idag “kräver medicinering”, egenhändigt pådrivet av industrins lobbyster, gör industrins aktning föga gott. De som fortsätter “tro” på ordinationerna blir naturligt färre i takt med att vetskapen om korruptionen manifesteraas av mindre försäljning och ökade desperationåtgärder, som detta med “noceboklassning”.
  För mycket länge sedan började industrin ändra sitt språkbruk så att orden bota och kurera mer eller mindre togs bort och ersattes med “behandling”, något som kan vara hur länge som helst till skillnad från de borttgna orden, för att öka returkunderna. Indstrin har nog idag slängt ut “bebisen med badvattnet” och får nu skylla sig själva. “Räven kommer” har vi hört tillräckligt av.
  Snart vill man kanske se tvångsmedicinering som ny lösning, inte bara för barnvacciner som föreslagits, och psykofarmaka inte bara till tvångsintagna.
  Själv blir jag 71 år. Tar inga mediciner längre. Följer den anda som de som svurit eden att “först inte göra skada”, men dagligen skriver ut mediciner borde tänka mer på: Låt kosten vara din medicin och din medicin vara din kost.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *